ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναιμική ανάκαμψη στο φόντο σαρωτικών μέτρων

Η πλουτοκρατία επιδιώκει ανατροπές που θα της εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους στην αναπαραγωγή των κερδών της

Η οικονομική κρίση αξιοποιείται από το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό σαν ευκαιρία για να ξεμπερδεύει από κάθε εργατική κατάκτηση

Associated Press

Η οικονομική κρίση αξιοποιείται από το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό σαν ευκαιρία για να ξεμπερδεύει από κάθε εργατική κατάκτηση
Στο -1,5% του ΑΕΠ κινήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27», το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -3,5% ενώ την ίδια περίοδο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,9% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ-27, έναντι 0,8% και 0,7% που είχε διαμορφωθεί, αντίστοιχα, το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τόσο η παράταση της ύφεσης στην Ελλάδα, όσο και η αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, φανερώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική οικονομία να περάσει ξανά σε φάση ανάκαμψης.

Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι η προπαγάνδα περί «αναγκαιότητας» και «αποτελεσματικότητας» των αντιλαϊκών μέτρων είναι η αναγκαία για το κεφάλαιο επωδός, προκειμένου να νομιμοποιήσει παρεμβάσεις που θα του εξασφαλίσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επανεπένδυση κεφαλαίων στην παραγωγή.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες επίσημα την παράταση του προγράμματος παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό κεφάλαιο έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τρισέ, δήλωσε ότι θα διατηρηθούν οι μηχανισμοί εβδομαδιαίας και μηνιαίας ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου καθώς και οι τρίμηνες δημοπρασίες.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε και τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στο 1,4 - 1,8%. Για το 2011 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,5 - 2,3%. Οσον αφορά στον πληθωρισμό, οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,5-1,7% το 2010.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, σε έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ως απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συντηρώντας ωστόσο σκόπιμα τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι «το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν μια υποθετική στάση πληρωμών δεν θα ήταν μικρότερο από εκείνο που συνεπάγεται μια στρατηγική βασισμένη αποκλειστικά σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αφαίμαξη στην Ισπανία

Η κρίση λογίζεται από το κεφάλαιο σαν ευκαιρία να ξεμπερδεύει με οποιαδήποτε εργατική κατάκτηση και αυτό επιβεβαιώνει και το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε πως ο λαός πρέπει να αποδεχτεί νέες θυσίες για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

«Ολες οι χώρες κάνουν θυσίες σήμερα για ένα καλύτερο αύριο», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στρέφοντας εκβιαστικά τα πυρά του και ενάντια στους Ισπανούς εργαζόμενους που αντιδρούν στις ανατροπές στην αγορά εργασίας, που προβλέπουν τη μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων και των επιδομάτων ανεργίας.

Καλλιεργώντας το βολικό για το σύστημα «κοινωνικό εταιρισμό», ο Θαπατέρο έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας στο θέμα της μείωσης των μισθών που έγιναν δεκτές από τα συνδικάτα, στο όνομα του να διασωθεί η αγορά εργασίας! Η κυβέρνηση Θαπατέρο αύξησε τον τελευταίο χρόνο κατακόρυφα το ΦΠΑ, υιοθέτησε μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ, μείωσε τους μισθούς του δημοσίου και «πάγωσε» τις συντάξεις.

Εχοντας αφαιμάξει τα λαϊκά στρώματα, σήμερα κομπάζει προκλητικά ότι μείωσε κατά 48,2% το έλλειμμα σε σχέση με πέρυσι και πως η ισπανική οικονομία εξήλθε από ύφεση 18 μηνών. Την ίδια ώρα, η επίσημη ανεργία στη χώρα φτάνει το 20% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ.

Τον Αύγουστο μάλιστα αυξήθηκε κατά 1,5%, μετά την πτώση που είχε καταγράψει τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Συνολικά ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Αυγούστου έφτασε τα 3,97 εκατομμύρια και μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9,3% (επιπλέον 340.581 άνεργοι).

Σύμφωνα τέλος με την Eurostat, στην Ισπανία καταγράφηκε τον Ιούλη το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης: 20,3%, ενώ ο μέσος όρος ήταν 10%.


ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Νέες αξιώσεις και στήριξη του μνημονίου

Επικεντρώνουν σε «αναπτυξιακά μέτρα», που μετά την αφαίμαξη του λαού θα εξασφαλίζουν τη διανομή της «λείας» στους πλουτοκράτες

Το ζήτημα της άμεσης διοχέτευσης προς το μεγάλο κεφάλαιο των πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, έθεσαν χτες, για ακόμη μια φορά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ.

Ο ΣΕΒ εκτίμησε ότι «έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων», οπότε καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής πολιτικής της, που έχει να κάνει με τη διανομή της «λείας» στους πλουτοκράτες, μέσω των «αναπτυξιακών» μέτρων.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε καθώς «υπερεκτιμήθηκε η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», για να σπεύσει στη συνέχεια να δώσει τη «λύση» προκειμένου να εξευρεθούν ακόμη περισσότεροι πόροι για το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτώντας δύο πράγματα: Το «δραστικό και πραγματικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης» και τη «θεμελίωση μιας νέας μορφής ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, με την απαίτηση νέων μορφών επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, ο ΣΕΒ κάνει σαφές ότι οι «αλλαγές είναι μονόδρομος», όσο οδυνηρές και αν είναι, ενώ εκτιμά ότι η κοινωνία «είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος».

Με τις γνωστές θέσεις της υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και μιας χούφτας μεγαλοΕΒΕδων, προσήλθε στη συνάντηση η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, παραδίδοντας μνημόνιο με τις θέσεις της. Σ' αυτές εκτιμά ότι η Κομισιόν αναλαμβάνει δράσεις υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, παρότι είναι γνωστές οι θέσεις τόσο της τρόικας, όσο και των μεγαλοβιομηχάνων, ότι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι «βαρίδι» για την οικονομία.

Μέσα από τις προτάσεις τους, υποστήριξαν κάθε κυβερνητικό μέτρο, με επιμέρους παρατηρήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, στηρίζοντας τόσο τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι και την ενίσχυση των τραπεζών.

Θεωρώντας αδιαπραγμάτευτο δεδομένο το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επανήλθε, αυτή τη φορά με το υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό, με τις προτάσεις της για δήθεν αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην οποία δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του τελευταίου διαστήματος.

Στην πραγματικότητα μόνο τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων δεν εξυπηρετεί η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «ευελιξία» στην εφαρμογή του μνημονίου, «συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά», επιδότηση της απασχόλησης για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό είχαν και οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ