ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Κοροϊδία πιστή στις παραδόσεις της σοσιαλδημοκρατίας

Ενταση της «εθνικής προσπάθειας», για να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο το κεφάλαιο ζήτησε ο πρωθυπουργός στα 36 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Λαϊκή συμμαχία - αντεπίθεση - ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο δρόμος που απαντά στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα
Λαϊκή συμμαχία - αντεπίθεση - ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο δρόμος που απαντά στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα
Με ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας, τρομοκρατίας και απειλών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χτες την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, ανοίγοντας με την ομιλία του τις τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου πιστός στις πολιτικές καταβολές και τη διαχρονική φιλομονοπωλιακή στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας, χρησιμοποίησε συνθήματα εξαπάτησης του λαού, σπέρνοντας κάλπικα διλήμματα και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εξαγγείλει κανενός είδους «κοινωνική παροχή» από τη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «δεν είμαι εδώ για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές», αλλά νέα προνόμια για το κεφάλαιο, όπως η επίσπευση της μείωσης στη φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20%.

Στο ίδιο πνεύμα, εξήρε προκλητικά «την αντοχή, την επιμονή και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού που αναγνωρίζεται πια διεθνώς (!) και ιδιαίτερα όσων πόνεσαν περισσότερο» (!) από την προώθηση των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης. Στον αντίποδα, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί πιο αποτελεσματικά σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», δηλαδή την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας την αντιδραστική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ενώ στρώνοντας το έδαφος για τη συνέχιση της βαρβαρότητας σημείωσε: «Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θα τα αλλάξουμε όλα (...) Βάλαμε τις βάσεις, τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές».

Ετοιμοι για νέο σάρωμα

Αφού ανακάλεσε τα σενάρια περί χρεοκοπίας και προσπάθησε να αποδώσει την επιβολή των σκληρών μέτρων στην «κατάσταση που παραλάβαμε την οικονομία», τόνισε ότι χρειάζονται «κόποι και θυσίες» για να γλιτώσει η χώρα τη «μαύρη τρύπα της εξαθλίωσης για χρόνια», όπως περιέγραψε τη χρεοκοπία.

Προκαλώντας τον ελληνικό λαό, που ήδη βιώνει τη χρεοκοπία στο νοικοκυριό του, ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε την κινδυνολογία για να προαναγγείλει την παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών, επιχαίροντας για το γεγονός ότι «μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 50% μέσα σ' ένα χρόνο».

Ταυτόχρονα:

  • Εξήγγειλε νέα φοροκαταιγίδα και ένταση της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, επαναλαμβάνοντας ότι οι «φόροι γι' αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι αλλά αλληλεγγύη»!
  • Εμφάνισε τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων σαν «θεμελιώδεις αλλαγές που κράτησαν τα ταμεία ζωντανά»!
  • Παρουσίασε την περικοπή στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αλλά και τη λειτουργία τους σε ολοήμερη βάση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν «διάσωση του ΕΣΥ».
  • Επιχείρησε συγχρόνως να κάνει «ενέσεις αισιοδοξίας» στα λαϊκά στρώματα, αλλά και στο κομματικό ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνική ανάπτυξη και για την κοινωνική δικαιοσύνη, να χτίσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα το κόμμα του θα νιώσει στο σβέρκο του την ανάσα των χιλιάδων που πλήττονται από την πολιτική του, προσπάθησε να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, λέγοντας ότι «με την πρώτη ανάκαμψη θα τους στηρίξουμε με καλύτερες συντάξεις». Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε ότι «ο νέος πατριωτισμός ξεκινά από εμάς», και πως «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο εάν δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί».

Με το βλέμμα στις κάλπες

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας» και υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι «μια σύγκρουση δυνάμεων για το αύριο της χώρας». Επανέφερε το κάλπικο δίλημμα περί σύγκρουσης των δυνάμεων της «προόδου και της συντήρησης», το οποίο συνέδεσε με την αποδοχή ή όχι του μνημονίου.

«Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές δήθεν σε ψήφο κατά του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε «είναι κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο», εντείνοντας την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με τη ΝΔ, αλλά φροντίζοντας παράλληλα να επιτεθεί σε όσους από θέση αρχής και στρατηγικής αντιπαλεύουν το μνημόνιο.

Στο παρασκήνιο του Εθνικού Συμβουλίου, συνεχίστηκε και το «σίριαλ» με τις υποψηφιότητες. Ο Γ. Παπανδρέου είχε νέες επαφές με κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, στα οποία προτάθηκε να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Μετά το έντονο παρασκήνιο και πληροφορίες που έφεραν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή να αρνείται την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε χτες ότι τελικά υπήρξε συμφωνία. Πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητας της υφυπουργού Υγείας Εύης Χριστοφιλοπούλου για την Περιφέρεια Αττικής, του Μ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και της Αντ. Γκερέκου για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «κλείδωσαν» οι υποψηφιότητες της Φ. Γεννηματά για το Δήμο της Αθήνας και του Γ. Μίχα για τον Πειραιά. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα στη ΔΕΘ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της επίσκεψής της είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου:

  • 5:30 μ.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ των εργαζομένων της Σχολής Τυφλών.
  • 8 μ.μ.: Ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στους «Κήπους του Πασά».

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου:

  • 9:30 π.μ.: Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.
  • 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.
  • 1 μ.μ.: Περιοδεία στην ΕΛΒΟ, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Οτι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος. Θέλουν να μην τους καταδικάσει και να μην τους αποδυναμώσει ο λαός στις εκλογές με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ο λαός μπορεί να την αποκρούσει και να την ανατρέψει γιατί έχει άλλο δρόμο που μπορεί να τον ανοίξει συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, με τη δική του συμμαχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ