ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμπρακτη στήριξη στο λαό του Πακιστάν

Καλεί το λαό να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης, με Μέρα Αλληλεγγύης την 4η Οκτώβρη του 2010

Μέσα στα νερά τα φτωχά λαϊκά στρώματα προσπαθούν να επιβιώσουν
Μέσα στα νερά τα φτωχά λαϊκά στρώματα προσπαθούν να επιβιώσουν
Να κάνουν πράξη το σύνθημα «Ζήτω ο προλεταριακός Διεθνισμός» καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τους εργαζόμενους της χώρας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό του Πακιστάν, συνεισφέροντας σε είδη πρώτης ανάγκης. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η τραγωδία που χτύπησε το λαό του Πακιστάν δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους τους Ελληνες εργαζόμενους.

Οι πλημμύρες στο Πακιστάν ήταν μία "προαναγγελθείσα" τραγωδία και προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενός καθεστώτος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρής μειοψηφίας των πλουτοκρατών και των ιμπεριαλιστών προστατών τους. Οι πλημμύρες ήταν ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα σε ένα λαό 170 εκατομμυρίων, όπου πάνω από το ένα τρίτο διαβίωνε πριν τις πλημμύρες, σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Σήμερα οι πληγέντες ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του πληθυσμού, οι άστεγοι τα 4,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους1.600, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της Πακιστανικής κυβέρνησης.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, εξ αυτών 3,5 εκατομμύρια παιδιά, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό όπως η χολέρα και η δυσεντερία, η ηπατίτιδα Α και Ε και ο τυφοειδής πυρετός. Η πείνα είναι μία ακόμη άμεση απειλή για τους πληγέντες.

Η οργή των πληγέντων διογκώνεται και ξεχειλίζει καθώς τους αντιμετωπίζουν σαν ζώα. Τους πετούν πακέτα με τρόφιμα σαν να είναι σκυλιά. Αναγκάζουν τον κόσμο να δίνει μάχη για ένα πακέτο.

Μπροστά σ' αυτήν τη κατάσταση το ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται μόνο σε μηνύματα αλληλεγγύης προς το λαό του Πακιστάν, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να εκφραστεί και έμπρακτα η συμπαράσταση των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να ορίσει την 4 Οκτώβρη 2010 ημέρα αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν.

Σε επαφή που έχουμε με τα συνδικάτα του Πακιστάν, εκτός από χρήματα, οι βασικές ανάγκες σε υλικά είναι: Νερό - λάδι - ζάχαρη - γάλα σε σκόνη.

Σε μια περίοδο που ο λαός της χώρας μας βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστική ανάπτυξης και αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές που μετατρέπει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε σύγχρονους δούλους προς όφελος των μονοπωλίων και έχοντας πικρή πείρα από την αλληλεγγύη των ιμπεριαλιστών και διαφόρων ανθρωπιστικών - ΜΚΟ κλπ. οργανώσεων, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, αλλά και τους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην ημέρα αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν.

Να κάνουμε πράξη το σύνθημα: ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα προβοκατόρικη επίθεση κατά αμάχων

ΚΟΥΕΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιιτών σημειώθηκε χτες στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 54 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 200 να τραυματιστούν, κατά τη διάρκεια των γιορτασμών για τη μέρα της Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση σε μία βδομάδα εναντίον σιιτών - η πρώτη ήταν την Τετάρτη στη Λαχόρη, με 35 νεκρούς - ανέλαβαν «με υπερηφάνια» οι «Ταλιμπάν του Πακιστάν», δίνοντας τροφή στις θρησκευτικές συγκρούσεις, με ενέργειες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προβοκατόρικες, σε μία περίοδο που το Πακιστάν βρίσκεται στο χείλος της γενίκευσης του πολέμου, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, αλλά και στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ολιγωρία της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ στην αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών. Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν απειλούν για «επιθέσεις πολύ σύντομα σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Ακόμα 11 τουλάχιστον άνθρωποι, φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν, έχασαν τη ζωή τους στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, από επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, συνέχισε και χτες την περιοδεία του στο Αφγανιστάν, επισκεπτόμενος την περιοχή της Κανταχάρ, η οποία και θεωρείται το σημαντικότερο προπύργιο των «Ταλιμπάν» και κρίσιμος στόχος των κατοχικών δυνάμεων, που θεωρούν ότι θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του πολέμου. Ο Ρ. Γκέιτς αναφέρθηκε σε «δύσκολες μέρες» που έπονται και «σκλήρυνση του πολέμου» σημειώνοντας ιδιαίτερα το ρόλο του Πακιστάν και την ανάγκη διάλυσης των στρατοπέδων των Ταλιμπάν στην περιοχή, ενώ εξέφρασε κυνικά την πεποίθηση ότι «οι πλημμύρες αναμένεται να επιβραδύνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ εναντίον των Ταλιμπάν»...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντείνονται οι πιέσεις για «αναγνώριση» του προτεκτοράτου

TIΡΑΝΑ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Στην επικαιρότητα επανέρχονται οι πιέσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ενόψει της συζήτησης που αναμένεται στις 9 Σεπτέμβρη στην έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αναφορικά με το σερβικό ψήφισμα που αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και θέτει επί τάπητος την ανάγκη πραγματοποίησης νέων συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα...

Χτες, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι έστειλε επιστολές σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να μην ψηφίσουν το σερβικό σχέδιο απόφασης που αμφισβητεί την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα πως έγκριση του σερβικού σχεδίου απόφασης στη Γενική Συνέλευση (που αρχίζει στις 9/9) «θα επηρεάσει δυσμενώς την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»...

Το ίδιο 24ωρο πάντως ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι βρισκόταν στα Τίρανα, σε μία προσπάθεια, απ' ό,τι φάνηκε, να «συντονίσει» τις προσπάθειες του αλβανικού λόμπι για την αναγνώριση του προτεκτοράτου από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Πάντως, χτες η Ονδούρα έγινε η πρώτη χώρα που μετά από πολλούς μήνες αναγνώρισε χτες το Κοσσυφοπέδιο...

Στο μεταξύ ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα αρνήθηκε πως έχει αποκλείσει κατηγορηματικά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη χώρα του, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως υφίσταται έξωθεν ασφυκτικές πιέσεις να το πράξει... Εντούτοις «διευκρίνισε» πως η Μπρατισλάβα σ' αυτό το ζήτημα «υπολογίζει πολύ σοβαρά τα συμφέροντα και τη θέση της Σερβίας».

Παράλληλα, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου ξεκαθάρισε πολλάκις πως η χώρα του δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Επιπλέον, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι διέβλεψε τον «κίνδυνο αποσταθεροποίησης και εντάσεων στα Βαλκάνια», εάν η Σερβία δεν έχει σαφή προοπτική για ένταξη στην ΕΕ...

Τέλος, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Λαμπέρτο Ζανιέρ εκτίμησε πως οι τρέχουσες συνθήκες είναι ώριμες για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με τη «βοήθεια» όπως είπε της «διεθνούς κοινότητας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιμέτωποι με την εξαθλίωση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επισιτιστική κρίση, επιδημίες, φτώχεια και ανεργία είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι στο Πακιστάν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που είχαν τραγικά αποτελέσματα λόγω της συγκεκριμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η κατάσταση παραμένει απελπιστική, η κυβέρνηση προβλέπει ραγδαία αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και του πληθωρισμού, λόγω των πλημμυρών, με την κοινωνική έκρηξη να εμφανίζεται προ των πυλών, λόγω της προκλητικής ολιγωρίας της κυβέρνησης απέναντι στην κατάσταση. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έσπευσαν να «προσφέρουν βοήθεια», με στόχο την καλύτερη υποθήκευση καίριων πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την τύχη του πακιστανικού λαού, που βιώνει την εξαθλίωση, εξαντλημένος ήδη από τον ακήρυχτο πόλεμο που λαμβάνει χώρα στο έδαφός του, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο γειτονικό Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ