ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες

Μελίνα Μερκούρη
Μελίνα Μερκούρη
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Οργανωτική Επιτροπή της «Ημέρας του Ηθοποιού», με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιάσουν και φέτος την «Ημέρα του Ηθοποιού» στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη (8.30μμ).

Η φετινή εκδήλωση αφιερώνεται σε τέσσερις αξέχαστους κι αγαπημένους ηθοποιούς, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και μένουν για πάντα κοντά μας, τους: Μάνο Κατράκη, Ελλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρη Χορν.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά, τη διαμόρφωση χώρου και την επιμέλεια κοστουμιών ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Αναστασόπουλος. Τα video-αφιερώματα στους τέσσερις επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Βαρδαρός και σκηνοθέτησαν οι: Νίκος Ξυθάλης, Τάκης Σακελλαρίου και Κώστας Σταματόπουλος. Οργάνωση παραγωγής Ντίνα Δημητροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη Κλεοπάτρα Ροντήρη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Καίτη Ιμπροχώρη. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Για τον Μάνο Κατράκη θα μιλήσει ο Βασίλης Κολοβός, για την Ελλη Λαμπέτη η Βέρα Κρούσκα, για την Μελίνα Μερκούρη ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος και ο Γιώργος Γεωγλερής για τον Δημήτρη Χορν, πάνω σε μια ιδέα που υλοποίησε ο Γιώργος Κιμούλης. Αποσπάσματα από έργα στα οποία πρωταγωνίστησαν οι τέσσερις τιμώμενοι θα ερμηνεύσουν οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Εύα Κοταμανίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Λεωνίδας Βαρδαρός.

Μάνος Κατράκης
Μάνος Κατράκης
Οι άνθρωποι, που στο πέρασμά τους από τη ζωή, δημιούργησαν Ιστορία και έργο, οι άνθρωποι που άφησαν παρακαταθήκη πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική δεν ξεχνιούνται ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σ' αυτούς τους ανθρώπους ανήκει ο Μάνος Κατράκης, ο οποίος υπήρξε υπόδειγμα γενναίου αγωνιστή, σταθερού, ασυμβίβαστου και συνειδητού κομμουνιστή και μοναδικά υπέροχου καλλιτέχνη. Ο Δημήτρης Χορν «γέννημα - θρέμμα του θεάτρου», ο οποίος προσωποποιούσε, κυριολεκτικά, το «ηθοποιός σημαίνει φως». Η Ελλη Λαμπέτη, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα μιας ολόκληρης εποχής, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς που άφησαν το στίγμα τους εντός κι εκτός συνόρων της χώρας μας. Η Μελίνα Μερκούρη, μια πολύμορφη προσωπικότητα, σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Εβδομης Τέχνης.

Θέατρο και μουσική, εντός κι εκτός τειχών
«Οιδίπους τύραννος»
«Οιδίπους τύραννος»
  • Τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή παρουσιάζει σήμερα, στο Αττικό Αλσος, το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας. Μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Αρβανίτης, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Κουρλαμπάς κ.ά.
  • Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, σήμερα, παρουσιάζεται «Ο Γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου» του Ευγένιου Σπαθάρη από το «Σκιών Καμώματα - Ξυπόλυτο Τάγμα», με τον Τάκη Βαμβακίδη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τους «Ιππείς» παρουσιάζει, σήμερα, στο Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης, η «Θεατρική Διαδρομή», με τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Αρμένη.
  • Στην Ελευσίνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2010», το «Εθνικό Θέατρο» παρουσιάζει, αύριο, την «Λυσιστράτη», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά.
  • Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου ανεβαίνει, αύριο, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Γαλάτσι - Θέατρο Αλσους Βεΐκου (9μ.μ.). Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Κρίτα, Νικολέττα Βλαβιανού κ.ά.
  • «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ παρουσιάζεται, αύριο, (9μ.μ.) στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Σκηνοθεσία Θοδωρής Αθερίδης, με τον ίδιο στο ρόλο του Πετρούκιου και την Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατερίνας. Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη. Σκηνικά - Κοστούμια: Μανώλης Παντελιδάκης. Χορογραφίες: Μαρία Μανιώτη.
  • Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει, αύριο, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης, στο Θέατρο Πέτρα, στην Πετρούπολη.
  • Τη Δευτέρα, «Ο μπακαλόγατος» των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, φιλοξενείται (8.30μ.μ.) στο Κηποθέατρο Παπάγου. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Λέφας, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Τσιάρη κ.ά.
  • Στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη παρουσιάζεται, επίσης τη Δευτέρα, η θεατρική παράσταση «Μικρή πράσινη θάλασσα». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κορίλης. Παίζουν: Γιάννης Τότσικας, Χρυσούλα Αλεξίου κ.ά.
  • Η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, τη Δευτέρα, στο Θέατρο Αττικού Αλσους. Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος κ.ά.
  • Εκδήλωση για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στις 6 Σεπτέμβρη (8.30μμ), στο θέατρο Ρεματιάς, με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου. Θα παρουσιαστούν τα έργα του συνθέτη «Αξιον Εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο». Σολίστ: Γιάννης Θωμόπουλος. Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Καλαϊντζής. Είσοδος ελεύθερη.
  • Με μεγάλη συναυλία, που δίνουν τη Δευτέρα (9.30μμ), στο Θέατρο του Λυκαβηττού, ολοκληρώνεται η πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Τάνιας Τσανακλίδου.
  • Οι μουσικοί «κόσμοι» του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη, δημιουργών που ο καθένας με το δικό του τρόπο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, «συναντώνται» στο πρόγραμμα που παρουσιάζει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την Κυριακή (5/9), στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης (Πλατεία Μητροπόλεως). Διαχρονικά τραγούδια των δυο συνθετών θα ερμηνεύσουν η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Δώρος Δημοσθένους.
Αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους δημιουργούς

Αθάνατα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Απόστολου Καλδάρα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας - αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους λαϊκούς μας συνθέτες, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (6/9, 9.15μμ), στο «Aμαλιείο» (Λ. Κηφισίας 219, Μαρούσι). Το αφιέρωμα επιμελείται καλλιτεχνικά ο Κώστας Καλδάρας, συνθέτης και γιος του αξέχαστου Απόστολου Καλδάρα. Εμφανίζονται: Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Ανδρέας Καρακότας και το συγκρότημα του Σωτήρη Παπατραγιάννη, με τον ίδιο και τους Κατερίνα Τσιρίδου και Δημήτρη Κρανίδα, συνοδευόμενοι από εξαμελή ορχήστρα. Αφηγητής: Αντώνης Αντωνάκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους κατοίκους του Αμαρουσίου με την επίδειξη της κάρτας που εκδίδει ο δήμος, ενώ για το υπόλοιπο κοινό η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Πανάρχαια ευρήματα

Η Αψαλος, ένα χωριό της Πέλλας (του Δήμου Αριδαίας) αναδεικνύεται σε ενδιαφέρον αρχαιολογικό σημείο. Μετά τους δύο προϊστορικούς οικισμούς και τον ταφικό τύμβο Εποχής Χαλκού, που ανασκάφτηκαν το 1997 και 2000-2001, αντίστοιχα, προστίθενται τώρα και προγενέστερα της νεολιθικής περιόδου κατάλοιπα. Πρόκειται για ευρήματα της Μεσολιθικής Εποχής (10.000-7.000 π.Χ.), όταν ο άνθρωπος ήταν ακόμη κυνηγός και τροφοσυλλέκτης και ζούσε σε εποχικούς καταυλισμούς, συνήθως κοντά σε ρέματα, ποτάμια ή λίμνες. Η Μεσολιθική συμπίπτει με το τέλος της γεωλογικής εποχής του Πλειστοκαίνου και τη μετάβαση στο Ολόκαινο, οπότε το κλίμα γίνεται θερμότερο.

Το 2009, σε έρευνα αρχαιολόγων της ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκε ένα στρώμα πάχους 40-60 εκ., από το οποίο περισυλλέχθηκε μεγάλος αριθμός λίθινων εργαλείων, ενώ βρέθηκαν και σχηματοποιημένες μάζες πηλού με άνθρακες στο εσωτερικό τους, πιθανός προερχόμενες από πρόχειρες κατασκευές.

Η τυπολογία των λίθινων εργαλείων και η απουσία κεραμικής οδηγεί στην ύπαρξη ενός προ-νεολιθικού καταυλισμού, πριν δηλαδή ο άνθρωπος δημιουργήσει μόνιμους οικισμούς και περάσει σε οργανωμένες παραγωγικές δομές. Η ανάλυση ενός δείγματος άνθρακα επιβεβαίωσε ότι τα ευρήματα ανήκουν στη Μεσολιθική Εποχή (μεταξύ 7937 και 7480 π.Χ.). Τεκμηριώνοντας την αδιάκοπη κατοίκηση της Αψάλου από τη Μεσολιθική έως και την Εποχή Χαλκού, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μία υπαίθρια θέση, που πρόσφερε, από την 8η χιλιετία π.Χ., πολλές δυνατότητες τροφοσυλλογής, εξάσκησης κυνηγετικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Θέση που προστατευόταν χάρη στο φυσικό ανάγλυφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ