ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φτώχεια στο λαό - ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

Ερχονται νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε όλους τους φόρους μαζικής κατανάλωσης. Καρατομούν τη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών, ικανοποιώντας «αίτημα» του ΣΕΒ

Με την ιαχή «όλα στα τραπέζι» το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει τα ακόμη χειρότερα απέναντι στο λαό και το εισόδημά του. Η επικαιροποιημένη γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής περιλαμβάνει τα πάντα: Από τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω σε όλους τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης μέχρι και τις νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλομετόχων τους.

Για εδώ και τώρα μεθοδεύουν ουσιαστικά την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών, στα σκαριά έχουν ακόμη την παραπέρα αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ, ανακαλύπτοντας αίφνης και νέα ανοίγματα στον κρατικό προϋπολογισμό, την ανάγκη τους δηλαδή να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο και με ρυθμούς εντονότερους τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία, να γεμίσουν το κρατικό ταμείο με φρέσκο χρήμα, προκειμένου στη συνέχεια να το ξαναμοιράσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Από την άλλη μπάντα σπεύδουν να ικανοποιήσουν εδώ και τώρα αιτήματα του ΣΕΒ για νέες προκλητικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», να δημιουργήσουν δηλαδή νέες απώλειες που και αυτές θα τις φορτώσουν στο λαό.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν - Γιουρογκρούπ). Με βάση τα πρώτα μαντάτα, ο αντιλαϊκός πήχης και οι ποσοτικοί στόχοι τους για την επόμενη χρονιά (2011) ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο, πάνω και από το μνημόνιο, με στόχο, λένε, να αναπληρώσουν τουλάχιστον τις φετινές «αστοχίες», ενώ, σε αντίθεση με το κλίμα της όποιας αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, βλέπουν το παραγόμενο ΑΕΠ να συνεχίζει με εντονότερα πτωτικούς ρυθμούς.

Αυξήσεις σε ΦΠΑ, τιμολόγια

Με το λαό να φτωχαίνει και την πλουτοκρατία να παραληρεί, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζει τα παρακάτω:

Αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: Μετά και τις δυο στη σειρά ανατιμήσεις (για το 2010) διαπιστώνουν τώρα ότι η μάζα του ΦΠΑ (7μηνο 2010) που μπήκε στο κρατικό ταμείο είναι στάσιμη στα επίπεδα του 2009 και αυτό λόγω της ραγδαίας πτώσης στο λαϊκό εισόδημα και την κατανάλωση. Για το 2011 και με βάση το μνημόνιο προβλέπουν μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό (σήμερα 11%) στον υψηλό συντελεστή (23%) με στόχο να μαζεύουν πρόσθετα ποσά από 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Εμπορεύματα, όπως τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ απογειώνονται σε νέα ύψη, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Ερχονται τώρα με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και μπάζουν δήθεν «εναλλακτικά σενάρια» που όμως απαρέγκλιτα θα πρέπει να τους αποδίδουν από 1 δισ. το χρόνο. Δηλαδή από την Σκύλλα στην Χάρυβδη. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν τις παραπέρα γενικευμένες ανατιμήσεις τόσο στο «χαμηλό» όσο και στον υψηλό συντελεστή. «Αστοχίες» διαπιστώνουν και από τους ειδικούς φόρους πάνω στα τσιγάρα, για τα οποία ετοιμάζουν και συμπληρωματικό πακέτο. Το μνημόνιό τους προβλέπει παραπέρα διεύρυνση του ΦΠΑ από το 2012 και στο εξής για ακόμη 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την ίδια χρονιά μπάζουν και ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες, για ακόμη 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο νέος προϋπολογισμός φέρνει στα ταμεία τους και τα «πράσινα τέλη» 300 εκατ. κ.ά.

Στηρίζουν το κεφάλαιο

Εφτασαν στην απόλυτη πρόκληση να ικανοποιήσουν πέρα για πέρα τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ο γενικός συντελεστής (από 25% το 2009) έπεσε φέτος στο 24% και για τη συνέχεια θα πέσει στο 20%. Αυτή ήταν και η παρακαταθήκη, ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας επιπλέον και στην επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος παραπέρα αποκλιμάκωσης! Απόλυτα φανερό ότι και αυτή η απώλεια θα φορτωθεί στο λαό.

Η πρόκληση έχει και συνέχεια με την καρατόμηση του συντελεστή και για τα διανεμόμενα κέρδη της πλουτοκρατίας, από το 40% επίσης στο 20%, δηλαδή στο μισό! Η Κομισιόν για το τυπικό του πράγματος έδωσε χτες τη συγκατάθεσή της στο σχέδιο κρατικής ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου με τα ακόμη 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η λειτουργία του ταμείου προβλέπεται μέχρι και για το 2017...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Συνθήκες απόγνωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά

Χαράτσια πάνω σε χαράτσια, ειδικοί φόροι και ΦΠΑ διπλασιάζουν τις τιμές. Στόχος ακόμη 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Η βαρβαρότητα της πλουτοκρατίας απέναντι στο λαό συμπληρώνεται με την εκτίναξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης των φτωχών νοικοκυριών, τα οποία και οδηγούν στην απόγνωση. Στο μάτι έβαλαν επίσης και το αγροτικό πετρέλαιο, οδηγώντας στην απόγνωση και τη φτωχομεσαία αγροτιά, δημιουργώντας και νέες προϋποθέσεις για παραπέρα ανατιμήσεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ήδη ετοιμάσει το νέο πακέτο, από το οποίο υπολογίζουν να μαζεύουν ποσά από 1,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο!

Η θέρμανση της λαϊκής οικογένειας είναι για την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία είδος πολυτελείας. Οι τιμές θα φτάσουν να διπλασιαστούν, θα ξεπεράσουν και το 1 ευρώ στο λίτρο και αυτό μόνο από τους ειδικούς φόρους, χώρια δηλαδή τις άλλες τεράστιες ανατιμήσεις που θα φορτώσουν από φέτος το χειμώνα τα διυλιστήρια.

Σήμερα, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Η εξομοίωση με το «κίνησης» - για την ώρα στα 412 ευρώ - σημαίνει αύξηση κατά 391 ευρώ. Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο ΦΠΑ 23%, δηλαδή χαράτσι πάνω σε άλλο χαράτσι, προκειμένου να πιάσουν τους αντιλαϊκούς στόχους τους. Εμπαίζοντας το λαό κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι έτσι θα παταχτεί η φοροδιαφυγή. Με το άλλο χέρι αφήνουν στο απυρόβλητο το πετρέλαιο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που, να σημειωθεί, ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο, χωρίς κανένα βάρος από ειδικούς φόρους...

Η συνέχεια προαναγέλλεται ακόμη χειρότερη. Απόλυτα μέσα στις βλέψεις τους είναι οι γενικευμένες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους για όλα τα καύσιμα (βενζίνες - πετρέλαιο) δίνοντας και συνέχεια στο προηγούμενο πακέτο της σημερινής κυβέρνησης, με το οποίο επέβαλαν ανατιμήσεις 30%!

Στην ίδια ρότα είχε κινηθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Από το 2005 και σε ετήσια βάση φρόντιζε να προχωρά σε αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ξεζουμίζοντας το λαϊκό εισόδημα και τροφοδοτώντας παράλληλα τη μαζική ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης.

Η νέα πρόκληση με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει και συνέχεια με τους κυβερνητικούς παράγοντες να κάνουν λόγο για δήθεν επιδόματα τάχα εξομάλυνσης. Πρόκειται για τακτική διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας, της απόλυτης μιζέριας που γεννά και εκτρέφει η πολιτική τους σε όφελος της πλουτοκρατίας.

ΠΑΣΕΒΕ
<Οχι> στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Τα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, η οποία καλεί «το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους αυτοαπασχολούμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας από κοινού με τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει: «Με πρόσχημα την εξίσωση των φόρων στα καύσιμα επιτίθεται κατά των λαϊκών εισοδημάτων. Σε μια περίοδο κρίσης, με καρατομημένα τα μεροκάματα και τις συντάξεις, με υπέρογκη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων και "στεγνή" αγορά, μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να βρουν το λαό μπροστά τους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην οικονομία τονίζει:

«Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση των τραγικών συνεπειών που θα έχουν για το λαό, σχεδιάζει να επιβάλει δραστικές αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης και τον ΦΠΑ και τη ΔΕΗ και αλλού. Το κάνει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια. Για να μειώσει ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που, από 45%, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το πήγαν στο 24% και τώρα θέλει να το πάει στο 20%. Θα μειώσει δραστικά τη φορολογία και στα διανεμόμενα κέρδη. Με αυτούς τους στόχους η ΝΔ συμφωνεί, ψεύδεται λέγοντας ότι είναι κατά του μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ζήτημα μείγματος, όπως λέει, για να υπηρετήσει τα κέρδη των μονοπωλίων, ληστεύει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα άγρια μέτρα, σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, θα συνεχιστούν και θα δυναμώνουν, όσο η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ δε βρίσκουν το λαό μπροστά τους, αποφασισμένο να απορρίψει τα διλήμματα, τις απειλές, την πολιτική τους, να παλέψει για τα δικαιώματά του, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ