ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Την ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης αναδεικνύουν οι εξορμήσεις

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εμποροϋπαλλήλους απηύθυναν χτες οι ταξικές δυνάμεις

Το άνοιγμα συνεχίζεται για να φτάσει παντού το κάλεσμα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ (φωτ. από την περσινή πορεία)
Το άνοιγμα συνεχίζεται για να φτάσει παντού το κάλεσμα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ (φωτ. από την περσινή πορεία)
Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη οργανωμένου αγώνα που θα βάλει εμπόδια στην πολιτική του μνημονίου και να ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Αυτό το κάλεσμα μεταφέρουν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους σ' αυτό το μέτωπο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η εικόνα από τις εξορμήσεις και τις περιοδείες αναδεικνύει ενθαρρυντικά στοιχεία. Οι εργαζόμενοι αγανακτούν και προβληματίζονται, αλλά και δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το βήμα που θα τους βγάλει από το λαβύρινθο του φόβου, στο δρόμο της προοπτικής.

Αυτή η εικόνα βγαίνει και από τις εξορμήσεις στο χώρο του Εμπορίου που αυτήν την περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αντικατάσταση της 8ωρης δουλειάς από 4ωρα και ωρομίσθιο.

Χτες και προχτές έγιναν εξορμήσεις στις αποθήκες των μεγάλων σούπερ μάρκετ, στο «ΦΩΚΑ» και στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συντονισμένο και καλά σχεδιασμένο αγώνα. Στο φόβο και την ανασφάλεια που επικρατεί, απάντησαν ξεκαθαρίζοντας ότι ο φόβος, η τρομοκρατία των εργοδοτών, ξεπερνιούνται μόνο μέσα από τη συλλογική δράση. Οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Απεναντίας, συντηρούν, βοηθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Τα στελέχη του Σωματείου κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συνέλευση που προγραμματίζει αύριο Κυριακή 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στόχος της συνέλευσης είναι να προετοιμάσει τη μαζική και δυναμική παρουσία των εργαζομένων του κλάδου στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ αλλά και την οργάνωση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς για την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στο κύμα απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι μεγάλες αλυσίδες (ΧΟΝΤΟΣ, ΦΩΚΑΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ κ.ά.) και συνολικά οι επιχειρήσεις του εμπορίου.

  • Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα και μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων απηύθυναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και της ΒΙΟΜΕ που χτες πραγματοποίησαν νέα τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Μαζικές απολύσεις σε Λάρισα και Βόλο

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι απολύσεις στη Θεσσαλία, ανεβάζοντας δραματικά τα ήδη μεγάλα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή. Αυτή τη φορά στη μακριά λίστα των ανέργων κινδυνεύουν να προστεθούν άλλοι 240 εργαζόμενοι, περίπου, σε Λάρισα και Βόλο.

Στη Λάρισα η εργοδοσία στην επιχείρηση ιματισμού «ΠΕΛΑΣΓΙΣ» ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα βάζει «λουκέτο» στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα οι 100 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, να μείνουν άνεργοι.

Στο Βόλο, η πολυεθνική εταιρεία μετάλλου «ΚΟΝΤΙ» ετοιμάζεται να διώξει τους μισούς από τους 134 εργαζόμενους, θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν προχωρήσει σ' αυτές τις απολύσεις τότε θα κλείσει. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για δύο μήνες από τις 23 Αυγούστου. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ τονίζει πως η εργοδοσία «έχει τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης που είναι σε βάρος των εργαζομένων και που προσφέρει ολόπλευρη στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο, με νόμους και ζεστό χρήμα. Παρουσιάζουν όλη αυτή την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση σαν "εθνική προσπάθεια" για την έξοδο της χώρας από την καπιταλιστική κρίση και που όλοι δήθεν θα ωφεληθούμε».

Και υπογραμμίζει: «Μεγάλες είναι οι ευθύνες, όχι μόνο για την ΚΟΝΤΙ, αλλά για το σύνολο των αρνητικών εξελίξεων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους και κλάδους, και στην περιοχή μας, των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΓΣΕΕ, ΕΚΒ και το ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου το οποίο τους ακολουθεί), που εδώ και χρόνια έβαλαν πλάτη για το πέρασμα μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, αναπαράγοντας το σύνολο της κυβερνητικής προπαγάνδας και αδρανοποιώντας το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους». Υπογραμμίζει πως «ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτός του αγώνα με πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σ' αυτό, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μπορούμε να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή επίθεση και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Πανεπιστημίου στις 2.00 το μεσημέρι.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Κλιμακώνουμε με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Με Γενική Συνέλευση στην Αθήνα στις 19 Σεπτέμβρη

Σε γενική συνέλευση την Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί καλεί όλους τους εργαζόμενους στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στην επιχείρηση. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β Αθήνα).

Οπως άλλωστε υπογραμμίζει στο κάλεσμα της η Επιτροπή «με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μη βρεθούμε το επόμενο διάστημα με την πλάτη στον τοίχο. Να μην αφήσουμε το χρόνο να κυλάει υπέρ της εργοδοσίας, οι ενέργειες μας το προηγούμενο διάστημα έβαλαν εμπόδια και χρειάζεται πιο δυναμική να είναι η συνέχεια. Για την υπεράσπιση της δουλειάς μας να μην γίνει καμία απόλυση. Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος».

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει πως η εργοδοσία παίρνοντας υπόψιν της τη συσπείρωση και τη δυναμική της συλλογικής μας δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα, παίρνει τα μέτρα της αξιοποιώντας διάφορες μορφές διάσπασης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, εκβιάζει τους εργαζόμενους «να υπογράψουν ότι εξουσιοδοτούν νομικό σύμβουλο της εταιρείας να μιλήσει εκ μέρους τους στο δικαστήριο για την προσφυγή στο άρθρο 99 που έχει κάνει η εταιρεία. Ουσιαστικά ζητάει την υπογραφή και τη συναίνεσή μας για πτώχευση της εταιρείας». Ταυτόχρονα, η επιτροπή καταγγέλλει ότι η εργοδοσία καλεί εργαζόμενους να φύγουν με «δέλεαρ» την καταβολή της μισής αποζημίωσης και Ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ακόμα και αυτή η μισή αποζημίωση που υπόσχεται η εργοδοσία δε διασφαλίζεται αφού με νόμο πλέον ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να την αποδώσει μέσα σε ένα εξάμηνο.

ΠΑΤΡΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα»

Νέο εργατικό «ατύχημα» στον κλάδο των κατασκευών στην Πάτρα, λίγες μέρες μετά το θάνατο του 40χρονου οικοδόμου που δούλευε στη «J&P ΑΒΑΞ», καταγγέλλει το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων. Συγκεκριμένα, προχτές τραυματίστηκε στο εργοτάξιο της «Vincy» ο νεαρός εργάτης Θοδωρής Κίτσος, καθώς - όπως λένε συνάδελφοί του - δεν έπιασαν τα φρένα του κλαρκ που οδηγούσε και ανατράπηκε σε μια κατηφόρα.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στις Κατασκευές Πάτρας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το συνάδελφο τον ανάγκασε η εταιρεία να εκτελέσει εργασία με ανυψωτικό μηχάνημα χωρίς να έχει το απαραίτητο δίπλωμα και την απαιτούμενη εμπειρία, γιατί η "Vincy" αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο προσπαθεί "να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι" εντατικοποιώντας την εργασία, αποφεύγοντας να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό. Πλάτες στην ασυδοσία της πολυεθνικής, όπως και στην περίπτωση της δολοφονίας του συναδέλφου στην περιμετρική από την «J&P ABAΞ», κάνει η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που χαρακτηρίζουν "ατυχή περιστατικά" τις εγκληματικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και τη μετατροπή των εργοταξίων και των χώρων δουλειάς σε σύγχρονα κρεματόρια για τους εργαζόμενους».

ΤΕΧΝΙΚΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της για την ανάκληση των απολύσεων των δύο τεχνικών που απέλυσε ο ΑΝΤ1 από το παράρτημα της Θεσσαλονίκης, δηλώνει η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας παρά την απόφαση του δικαστηρίου χτες, να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν προκηρύξει για τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, βρέθηκε και χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της οποίας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ