ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι υποψήφιοι και το κριτήριο για το λαό

Η κουβέντα που γίνεται στα αστικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους δήμους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ο τρόπος προβολής τους, είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μαζί με τα ίδια τα αστικά κόμματα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της εκλογικής αναμέτρησης που είναι πολιτική. Είναι ταυτόχρονα επικίνδυνοι γιατί στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν το λαό σε λογικές του τύπου: ποιος είναι πιο «άφθαρτος», πιο «ανεξάρτητος», πιο «ικανός για την αυτοδιοίκηση» ανάμεσα στους υποψήφιους των δύο αυτών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δελτία των ειδήσεων όλα τα κανάλια παρουσίαζαν αποκλειστικά και μόνο τους υποψήφιους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Λες και δεν έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ εδώ και μήνες τους δικούς του υποψήφιους για όλες τις περιφέρειες της χώρας...

Με αφορμή λοιπόν τους υποψηφίους τους για τις περιφέρειες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε ότι εκείνοι που επέλεξαν «έχουν κάνει έργο και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην κοινωνία». Και πράγματι έτσι είναι. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια συγκεκριμένη πολιτική, ένα συγκεκριμένο σύστημα, το καπιταλιστικό, που έχει προκαλέσει περικοπές μισθών, κατάργηση συντάξεων, αύξηση φορολογίας σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, γενικά χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος, χτύπημα της λαϊκής οικογένειας, των εργατών των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ίδια η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι όσοι εκλεγούν επιβάλλεται να είναι πιστοί στις κατευθύνσεις του «Καλλικράτη», δηλαδή πιστοί στην υλοποίηση του μνημονίου, όπως αυτό θα βρει εφαρμογή μέσα από την Τοπική Διοίκηση.

Το κριτήριο μέσα από το οποίο οι εργάτες πρέπει να βλέπουν τον όποιο υποψήφιο, είναι ένα και μοναδικό. Εάν από το πόστο του περιφερειάρχη ή του δημάρχου θα αποκαλύψει τα προβλήματα, θα παλέψει για την επίλυσή τους, θα δώσει μάχες μαζί με τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα, τους φορείς, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Ας δούμε δύο παραδείγματα:

  • Η δημοτική αρχή της Νίκαιας, οργανώνει αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, μαζικούς φορείς και διεκδικεί την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από το αστικό κράτος, για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους του δήμου. Πριν μερικούς μήνες, ο συγκεκριμένος δήμος προχώρησε στη μονιμοποίηση 176 εργαζομένων και συνεχίζει να παλεύει και να διεκδικεί για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
  • Στις 7 Ιούλη κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πήγε στις Ράχες Ικαρίας να κάνει έλεγχο σε μαγαζιά που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα. Κάτοικοι, επαγγελματίες, φορείς και δημοτική αρχή που στηρίζει το ΚΚΕ, αντέδρασαν και τελικά γλίτωσαν οι μικρομαγαζάτορες.

Ο λαός πρέπει με τους αγώνες και την ψήφο του, να αναδείξει τέτοιους εκπροσώπους, τους δικούς του δηλαδή εκπροσώπους, που θα προβάλλουν λύσεις για τα δικά του προβλήματα, θα παλεύουν μαζί με το οργανωμένο κίνημα, θα στηρίζονται σ' αυτό, σε γραμμή ανυπακοής - απειθαρχίας, σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - τρόικας. Υποψήφιοι που εάν εκλεγούν θα παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα παλεύουν για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Τέτοιοι υποψήφιοι βρίσκονται στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τους οποίους στηρίζει το ΚΚΕ.

Τα βιλαέτια του ΣΥΡΙΖΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ταξικές λαθροχειρίες» διαπιστώνει ο «Δρόμος» (εφημερίδα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται με τον Αλαβάνο), σε ό,τι αφορά το κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, το οποίο απηύθυνε η ΚΕ προς τα λαϊκά στρώματα που έως τώρα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο «Δρόμος» ενοχλείται από την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εγκλωβίζει λαϊκές συνειδήσεις «σε χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίησή τους». Παραθέτει μάλιστα ένα απάνθισμα με συνθήματα από τη διακήρυξη του σχήματος για τις εκλογές, τα οποία δήθεν αποδεικνύουν το ριζοσπαστικό χαρακτήρα των προτάσεών του. Για λόγους καλύτερης κατανόησης των κειμένων, καλό θα ήταν ο «Δρόμος» να διευκρινίζει ποιο από τα καπετανάτα του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πατρότητα της κάθε πρότασης. Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη με το συγκεκριμένο χώρο. Για παράδειγμα, ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» εμφανίζεται να ζητάει «ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου» και «της κηδεμονίας από την ΕΕ», συσκοτίζοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης. Ταυτόχρονα, άλλο βιλαέτι του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να «ζυμώσει» προτάσεις όπως η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, η κρατικοποίηση κάποιων από τις τράπεζες και πάει λέγοντας. Σαν να πρόκειται ο λαός να βγει κερδισμένος από μια «κρατική» τράπεζα που θα ανταγωνίζεται τις ιδιωτικές, ή από την αναδιάρθρωση του χρέους από μια αστική κυβέρνηση που βρέξει χιονίσει θα υπηρετεί την πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της. Αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: Να σερβίρει με αντικαπιταλιστική φρασεολογία τις πλέον σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις. Και στο αποκορύφωμα, ένα ακόμα βιλαέτι του, να προτείνει για υποψήφιους στις εκλογές και να αθωώνει στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πασχίζουν να καταγραφούν σαν «διαφωνούντες» δήθεν με το πρόγραμμα που υπερασπίστηκαν προεκλογικά!

Και οι ... βολικές «συμμαχίες»

«Πρόσκληση χωρίς αποδέκτες» εκτιμά και το «ΠΡΙΝ» πως είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ. Γιατί; Επειδή το ΚΚΕ καλεί το λαό να πυκνώσει τις ταξικές αγωνιστικές συσπειρώσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών. «Πρόκειται για μαζικούς φορείς που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και ελέγχονται οργανωτικά από αυτό», διαπιστώνει το «ΠΡΙΝ», κόβοντας την πραγματικότητα στα μέτρα που το βολεύει, ακριβώς επειδή ο χώρος που εκπροσωπεί ενοχλείται από το γεγονός ότι τόσο στο ΠΑΜΕ, όσο και στις άλλες μαζικές αγωνιστικές συσπειρώσεις συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, μη κομμουνιστές. Προφανώς, το ΝΑΡ προτιμάει να συναγελάζεται με τη ΓΣΕΕ και τις παραφυάδες της. Διαμαρτύρεται ακόμα το «ΠΡΙΝ» επειδή το ΚΚΕ στο κάλεσμά του ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας προφανώς από το ΚΚΕ να κάνει τα στραβά μάτια για τη στρατηγική του συνονθυλεύματος χάριν μιας «ενότητας» με την οποία πλέον γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Εν κατακλείδι, το «ΠΡΙΝ» εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή «στο κάλεσμά του αρνείται να συμπεριλάβει όχι μόνο τις οργανώσεις και τα κόμματα, αλλά και τους αριστερούς πολίτες ή αγωνιστές του εργατικού κινήματος που αναφέρονται στην αριστερά». Δεν ξέρουμε ποιους συμπεριλαμβάνει το ΝΑΡ στη δεύτερη κατηγορία, αλλά είναι σίγουρο ότι οι αγωνιστές που έχουν βγάλει συμπεράσματα για το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα, δε χρειάζονται το «ΠΡΙΝ» να τους πει αν τους αφορά το κάλεσμα του ΚΚΕ ή όχι. Οσο για τις οργανώσεις που «αναφέρονται στην αριστερά», είναι φανερό ότι το ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση του λαού από τα κάτω, με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους πάλης. Ποιους όμως εννοεί το ΝΑΡ; Μήπως τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Κουβέλη, που μέχρι πρότινος στεγεζόταν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; 'Η ακόμα και τη ΓΣΕΕ; Γιατί όλοι αυτοί είναι που κλίνουν την «αριστερά» σε όλες τις πτώσεις. Αυτές τις «συμμαχίες» θέλουν και αυτές προωθούν. Για να κρατούν το λαό έρμαιο του κάθε σοσιαλδημοκράτη, που με τη μάσκα του αντικαπιταλιστή προσπαθεί να τον ρίξει στο καναβάτσο.

Γαλάζια ψέματα και «μισές αλήθειες»

Σε ένα πελώριο ψέμα και μια «μισή αλήθεια», που είναι χειρότερη από το ψέμα, στηρίζει η ΝΔ την εκλογική τακτική της μπροστά στις αυτοδιοικητικές και δημοτικές εκλογές. Το συνειδητό ψέμα είναι βέβαια ότι ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφο καταδίκης στο μνημόνιο. Ουδέν αναληθέστερον. Η ΝΔ δεν είχε καμία διαφωνία με τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα του μνημονίου και σταθερά βάζει γερές πλάτες για την υλοποίησή τους (π.χ. στο Ασφαλιστικό, το Εργασιακό, τη μείωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.). Αλλωστε, έχει δεσμευτεί ότι και η ίδια αν έρθει στην κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο μέχρι τέλους... Η «μισή αλήθεια» είναι αυτή που επαναλαμβάνει συχνά τις τελευταίες μέρες ο Α. Σαμαράς, ότι δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών ως «νίκη», τότε «θα λυθούν τα χέρια του να κάνει πολύ χειρότερα». Ποια χειρότερα και πόσο χειρότερα, το περιέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κι άλλη αύξηση των φόρων, κι άλλη περικοπή μισθών και επιδομάτων και άλλο νέκρωμα της αγοράς, κι άλλα λουκέτα κι άλλη ανεργία»... Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για έναν άθλιο εκλογικό εκβιασμό προκειμένου να χειραγωγήσει και ναπαγιδεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη ΝΔ... Το σίγουρο είναι ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έρθουν, ακόμα και αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ και βγει κερδισμένη από τις κάλπες η ΝΔ, ακριβώς γιατί την ίδια πολιτική θα εφαρμόσει. Μόνο η μαζική εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η μαζική στήριξη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μπορεί να αποτελέσουν ανάχωμα στην αντιλαϊκή επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ