ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες

Στις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ στο Αγρίνιο, μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Να μην αδιαφορήσει κανένας και καμία, να μη γυρίσουν το κεφάλι μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ραγδαία και θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από την πορεία αντιμετώπισης των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων», κάλεσε τον κόσμο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ στο Αγρίνιο.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πληρώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Μέσα στο φθινόπωρο θα χειροτερέψει δραματικά η κατάσταση. Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες θα είναι χωρίς δουλειά, χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες όπως ενοίκιο, ρεύμα, νερό. Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στην υγεία Δεν θα μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Θα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Η μικρή και μεσαία αγροτιά θα ξεκληρίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ένα είναι το καθήκον, ένα είναι το σύνθημα: Οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο νοσοκομείο παντού. Κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, σπουδαστών, γυναικών, για την υπεράσπιση του λαού από την αντιλαϊκή επίθεση.

Να πάρει πίσω ο λαός την ψήφο του από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Σε αυτόν τον κοινό αγώνα καλούμε το λαϊκό κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ να εγκαταλείψει τώρα αυτά τα κόμματα. Δεν πάει άλλο. Να πάρει πίσω την ψήφο του. Να συμπαραταχθεί και να παλέψει μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, με την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Να ξεπεράσει προκαταλήψεις. Να υπερβεί τις αντικομμουνιστικές προκαταλήψεις. Να σκεφθεί και να βγάλει συμπεράσματα ποιοι του είπαν την αλήθεια και ποιοι τον κορόιδεψαν.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε αγωνιστής που συστρατεύεται σε αυτόν τον αγώνα συμβάλλει ταυτόχρονα αποφασιστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης. Συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της εξουσίας.

Ενα τέτοιο κίνημα είναι ικανό να χαράξει νικηφόρα πορεία. Να έχει αποτελεσματικούς αγώνες. Γιατί θα απορρίπτει τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Θα απορρίπτει το μνημόνιο. Απαιτεί να πληρώσει η πλουτοκρατία που ευθύνεται για τα ελλείμματα και το χρέος. Παλεύει για την προστασία του βιοτικού επιπέδου. Κίνημα ικανό και αποφασισμένο να παρεμποδίζει τις κατασχέσεις σπιτιών, περιουσιών, εργατών, αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών. Τη δωρεάν περίθαλψη όλων στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι ασφαλιστική κάλυψη. Θα είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ.

Καμία ανοχή, καμία στήριξη σε αυτές τις δυνάμεις. Γιατί ευθύνονται για το ξεπούλημα του κινήματος. Αλλά και γιατί τώρα ιδιαίτερα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου, δουλεύουν ακόμα πιο συστηματικά για τη χειραγώγηση του λαού. Για να μην ξεφύγουν από τα όρια του συστήματος οι λαϊκές δυνάμεις.

Υπάρχει εδώ μια σκόπιμα θολή πρόταση προς το λαό του ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ. Ενός σχήματος πολύγλωσσου που λειτουργεί σαν φρένο στη λαϊκή χειραφέτηση με τη λεγόμενη ενότητα της αριστεράς. Σπρώχνει να ακολουθηθεί μια φτιασιδωμένη σοσιαλδημοκρατική διέξοδος μέσα στο σύστημα, στην ΕΕ, με άθικτη την ιδιοκτησία όλων των μονοπωλίων και την εξουσία τους. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ριζοσπαστική πρόταση από φορείς που τροφοδότησαν ως αριστερό άλλοθι του ιμπεριαλισμού τη συκοφαντία στο σοσιαλισμό, το εργατικό κίνημα. Είναι και αναξιόπιστοι. Στήριξαν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, το Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και σήμερα εμφανίζονται να κάνουν κριτική.

Μόνη απάντηση η λαϊκή οικονομία

Υπάρχουν σήμερα αντικειμενικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Τι σημαίνει λαϊκή οικονομία; Γίνονται κοινωνική περιουσία, ιδιοκτησία ο κλάδος των πρώτων υλών, η βιομηχανία, η παραγωγή μηχανημάτων, οι μεταφορές, το συγκεντρωμένο εμπόριο. Κοινωνικοποιείται η γη, οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δίπλα στον κοινωνικό τομέα δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός για την μικρή εμπορευματική παραγωγή, για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες συμμετέχουν με βάση την κατανομή στη γη, τις ζωικές μονάδες με την οποία εντάχθηκαν στο συνεταιρισμό. Παραγωγικός συνεταιρισμός και για τους αυτοαπασχολούμενους. Κεντρικός σχεδιασμός, όχι αναρχία. Κρατικολαϊκές δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Παιδείας. Ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτά θα λύσει η λαϊκή εξουσία. Είναι ώριμο. Μόνη απάντηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις κρίσεις. Θεσμούς νέους λαϊκούς στα εργοστάσια με λαϊκό έλεγχο. Με συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο που ωφελούν τη λαϊκή ευημερία, το λαό και αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κριτήριο σήμερα θετικής δυναμικής για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η συμπαράταξη, η συστράτευση με το ΚΚΕ, όλων εκείνων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί το αντίπαλο δέος.

Να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη παντού

Στις τοπικές εκλογές κριτήριο θετικής δυναμικής είναι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Η ψήφος στις εθνικές εκλογές έδωσε το "πράσινο φως" να χτυπηθεί ο λαός. Τώρα ο λαός με την ψήφο του να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Ολα τα κόμματα και τους συνδυασμούς τους. Η αποχή επίσης τιμώρησε το λαό. Τώρα ο λαός να τους τιμωρήσει με τη συμμετοχή του, με την ψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Ο λαός χρειάζεται δίπλα του εκλεγμένους ασυμβίβαστους αγωνιστές, όχι της φράσης. Αφοβους, που δε διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα.

Είναι απάτη οι δήθεν ανεξάρτητοι, οι ουδέτεροι. Δεν υπάρχουν τέτοιοι, καμώνονται τους ανεξάρτητους για να ψαρέψουν στα θολά. Δεν υπάρχει ανεξάρτητος, ουδέτερος απέναντι στο μνημόνιο, τα δεινά της κρίσης. Τα λαϊκά στρώματα δε θα σηκώσουν λευκή σημαία παράδοσης μπροστά στην κρίση.

Το ΚΚΕ με τις συνεργαζόμενες λαϊκές δυνάμεις δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες που απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μόνη απάντηση απέναντι στην κρίση. Δώσαμε πολλούς αγώνες είμαστε πιο ισχυροί και πιο ώριμοι, είμαστε καλύτερα τώρα συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι και ξέρουμε το καθήκον μας. Δεν μας φοβίζει καμία απειλή, δεν μας φοβίζει καμία αντικομμουνιστική επίθεση, ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το καθήκον αυτές τις μέρες να υλοποιήσουμε. Να δώσουμε φως, περισσότερο φως, να κάνουμε πράξη την έκκληση του Γκαίτε δηλαδή να αναχαιτίσουμε την επίθεση της ψευτιάς και της προπαγάνδας και να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη παντού σε κάθε χωριό, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε γειτονιά. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».


Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις

Ζωντάνεψε από νιάτα, φωνές και χρώμα το Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Νέοι εργαζόμενοι, νεολαία από το χώρο του σχολείου και του πανεπιστημίου, άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών». Η μάχη των τοπικών εκλογών, μάχη πολιτική, που συνδέεται με όλα τα προβλήματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, γενικότερα στη ζωή τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών της ΚΝΕ με τους νέους και τις νέες της πόλης. Η μαζική συμμετοχή, το πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, οι πολύμορφες εκδηλώσεις και το γεμάτο περιεχόμενο του Φεστιβάλ στο Αγρίνιο κατέδειξε τις μεγαλύτερες δυνατότητες που ανοίγονται για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε ακόμη πιο ώριμα, πιο αποφασισμένα να ανταποκριθούν στο καθήκον της οργάνωσης της λαϊκής πάλης παντού στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο χωριό, στο πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ