ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΚΩΣΤΕΑΣ - ΓΕΙΤΟΝΑΣ»
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα

Παρέμβαση χτες του σωματείου «Ο Βύρων» και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Η ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση στο ταξικό συνδικάτο του κλάδου, αναδείχτηκε στη χτεσινή παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων», στο ιδιωτικό σχολείο «Κωστέας - Γείτονας».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων (οδηγών και συνοδών) για αμοιβές χαμηλότερες ακόμα και όσα προέβλεπαν οι συμβάσεις. Ακόμα, όπως κατήγγειλαν, οδηγοί που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα στο εκπαιδευτήριο, στα τέλη της σχολικής χρονιάς διεκδίκησαν δυναμικά να τους δοθούν ακέραιες οι αποζημιώσεις που δικαιούνταν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αφού πρόθεση της διεύθυνσης ήταν να τους δοθούν πολύ λιγότερα χρήματα. Μετά από κινητοποίηση, κάποιοι έλαβαν το ποσό που δικαιούνταν, ωστόσο φέτος δεν επαναπροσλήφθηκαν (!) ενώ άλλοι διεκδικούν ακόμα δεδουλευμένα...

Παρά την προσπάθεια της διεύθυνσης (ειδοποίησε μέχρι και την αστυνομία για... κατάληψη του χώρου!), οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικάτου κατάφεραν να συναντηθούν με έναν από τους ιδιοκτήτες. Αυτός ισχυρίστηκε πως ό,τι έχει γίνει είναι νόμιμο, ενώ επικαλέστηκε ότι μπορεί ως εργοδότης να επιλέγει ποιον θα προσλαμβάνει και θα επαναπροσλαμβάνει!

Οι συνδικαλιστές του «Βύρωνα» και του ΠΑΜΕ, δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σε όλους όσοι - πατώντας στην πολιτική της κυβέρνησης - πλουτίζουν σε βάρος των εργαζόμενων. Σημείωσαν ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, στα οποία δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι ή απολύονται. «Είναι μεγάλη η ανάγκη να απαντήσουμε όλοι συλλογικά στην επίθεση που δεχόμαστε. Οργανωμένοι στο κλαδικό μας σωματείο και μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, που βάζει αιτήματα σύμφωνα με αυτά που έχουμε σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε και να αποσπάσουμε δικαιώματα από την εργοδοσία και την κυβέρνηση», καλεί ο «Βύρων».

Συνεχίζουν στο εργοτάξιο της «ΜΕΛΚΑ»

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΜΕΛΚΑ», στον περιφερειακό δρόμο Βόλου, που είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες. Χτες το πρωί, στη Λάρισα, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας (ΕΥΔΕ Κάρλας), που επιβλέπει το έργο, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και άλλων οφειλών, όπως επιδόματα, υπερωρίες κ.ά.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΕΥΔΕ οι οποίοι, επιχειρώντας να τους κοροϊδέψουν, όπως κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα που είναι απλήρωτοι, «δεσμεύτηκαν» ότι τις επόμενες μέρες θα τους καταβληθεί το 80% των δεδουλευμένων ενός μήνα!

Αυτή η «δέσμευση», βεβαίως, εξόργισε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους που απαιτούν άμεσα να τους δοθούν όλα τα χρήματά τους, καθώς αντιμετωπίζουν, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης οι οικογένειές τους. Διεμήνυσαν, δε, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων, στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη και προχτές Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «ΜΕΛΚΑ», είχαν κατασκηνώσει στη Νομαρχία Μαγνησίας.

ΣΑΜΟΣ
Σήμερα η στάση για την έγκυο εργαζόμενη

Σε 2ωρη στάση εργασίας (8π.μ. - 10π.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ» στη Σάμο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου του νησιού, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της εγκύου εργαζόμενης. Το αίτημα της επαναπρόσληψης στηρίζει με ανακοίνωσή του και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Ακόμα, τα σωματεία Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Αττικής και ΒΙ.ΠΕ. Αχαΐας καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και ταυτόχρονα να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία και να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου από την πολυεθνική και άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας και των εργαζομένων γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση λοχείας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν προχτές οι εργαζόμενοι της κοινοπραξίας «ΛΑΜΔΑ - ΗΛΕΚΤΩΡ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ - Γραμματικού, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων μέχρι και δύο μηνών.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι έκτακτοι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου ενάντια στη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους και για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στην κινητοποίησή τους παραβρέθηκε ο Αλ. Περράκης, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση και την Τρίτη θα κάνουν γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης τους.

ΜΕΝΙΔΙ: Κάλεσμα προς όλα τα συνδικάτα, συλλόγους, συνδικαλιστές, επαγγελματίες και εργαζόμενους του Μενιδίου απευθύνει ο «Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών» να συμμετέχουν σε κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Σωκράτους 303), με στόχο την οργάνωση αγωνιστικής δράσης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από την άγρια επίθεση που δέχεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ