ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κίνημα προς όφελος του λαού

Η προχτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σηματοδοτεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην κοινή δράση εργατοϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και στην εξουσία των μονοπωλίων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ώριμο τέκνο των καιρών, απαντά στην επείγουσα ανάγκη ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, να παλέψει για να βγει από το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και της κρίσης που τον καταδίκασε η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, η πολιτική της ΕΕ. Απαντά στην άμεση απαίτηση να ορθωθεί ένα λαϊκό κίνημα αντίστασης και ανατροπής στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου, κίνημα προστασίας του βιοτικού επιπέδου του λαού, που δεν αναγνωρίζει το χρέος που δημιούργησε η υπερκερδοφορία των μονοπωλίων, η καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου και του ιδρώτα του λαού και θα απαιτεί να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Ταυτόχρονα, αυτό το κίνημα, στο έδαφος της καθημερινής πάλης για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που «καίνε» τα λαϊκά στρώματα, θα φωτίζει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και θα δρα γι' αυτόν, όπου δε θα κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια, θα δείχνει τη ρεαλιστικότητα αυτού του δρόμου, τις τεράστιες δυνατότητες που θα ανοιχτούν μπροστά στο λαό μας, όταν η ανάπτυξη υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Γιατί, σήμερα δεν φτάνει μόνο η πάλη ενάντια στην ανεργία, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην ακρίβεια, στη φορο-ληστεία. Σήμερα, πρέπει με καθαρές κουβέντες, να απαντηθεί γιατί ακριβαίνει το ψωμί, ενώ ο σιτοπαραγωγός λιμοκτονεί, γιατί μεγαλώνει η ανεργία, ενώ οι τράπεζες και τα μονοπώλια συσσωρεύουν κεφάλαια. Οτι η κρίση και οι συνέπειές της που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε προσωρινές. Αλλά είναι μια ακόμη απόδειξη του ξεπερασμένου και σάπιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Να γιατί το ζήτημα του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού, δεν είναι κάποιο αίτημα του απώτερου μέλλοντος, αλλά άμεση ανάγκη για εργαζόμενους και φτωχούς αγρότες, για μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, για τη σπουδάζουσα νεολαία και τις γυναίκες. Και είναι μονόδρομος. Μόνο μέσα σε αυτόν το δρόμο, η εργασία, χειρωνακτική και πνευματική, δε θα είναι πηγή εκμετάλλευσης και πλουτισμού για τους κατόχους των μεγάλων μέσων παραγωγής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για όλους, αξία αναντικατάστατη και πηγή πλούτου για το λαό. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, στη διατροφή, στη στέγη, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον πολιτισμό, θα χειραφετηθεί η γυναίκα, κατοχυρώνοντας στην πράξη την ισοτιμία της, θα αναγνωρίζει και θα προασπίζεται έμπρακτα τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Σήμερα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και παλεύουν μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ δείχνουν αυτόν το δρόμο. Είναι δυνάμεις που είναι δοκιμασμένες. Τους γνωρίζουν καλά οι εργατοϋπάλληλοι στα εργοστάσια, οι αγρότες στο χωράφι, οι μικροί ΕΒΕ στην αγορά, οι γυναίκες στη γειτονιά, η σπουδάζουσα νεολαία στα πανεπιστήμια. Είναι δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Μαζί τους τα λαϊκά στρώματα μπορούν να σπρώξουν τα πράγματα μπροστά. Να γυρίσουν τον τροχό της κοινωνίας. Να παλέψουν και να φτιάξουν το δικό τους κόσμο.

Σιγά μην τους τρομάξει

Γρηγοριάδης Κώστας

Δύο «πολέμους» ξεκίνησε η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος είναι ο «πόλεμος», που κήρυξε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως κάνει κάθε καινούργιος υπουργός Ανάπτυξης που σέβεται τους υπηκόους του (σ.σ. Βέβαια, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε διεξάγει, πριν από περίπου δέκα χρόνια, ξανά πόλεμο κατά της ακρίβειας, η οποία καθόλου δεν πτοήθηκε από αυτόν. Το αντίθετο, θέριεψε...). Ο δεύτερος «πόλεμος» είναι αυτός που κήρυξε, για ακόμα μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής, που βαφτίζεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Είναι ολοφάνερο ότι οι «πόλεμοι» αυτοί είναι ντουφεκιές στο γάμο του Καραγκιόζη, φτηνά, πολυχρησιμοποιημένα επικοινωνιακά κόλπα, με στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να του αποσπάσουν την προσοχή από τον πραγματικό πόλεμο. Από τον πόλεμο που, σε συμμαχία με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), έχει κηρύξει η πλουτοκρατία με μπροστάρη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. σε βάρος των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι ο πόλεμος που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων, που τους στέλνει πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια, προκειμένου να προστατευτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Σε αυτόν τον πόλεμο οφείλουν να πάρουν θέση οι εργαζόμενοι, έχοντας πάρει την απόφαση ότι δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί και τα παιδιά τους την καπιταλιστική κρίση. Οι άλλοι «πόλεμοι» - φαρσοκωμωδία απλά (πρέπει να) τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Υποψήφιοι της δικομματικής διαχείρισης...

Ο εκ νέου υποψήφιος των ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για το Δήμο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης στάθηκε ουσιαστικά ο καλύτερος δήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε το αντιλαϊκό «Μνημόνιο» και τον αντιδραστικό «Καλλικράτη». Συνέχισε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τη φορολόγηση των δημοτών. Εκλεισε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σπρώχνοντας τα παιδιά στους ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο. Τάχθηκε κατά των εργατικών κινητοποιήσεων στο κέντρο. Χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, μέσω επιστολών, ο Καρατζαφέρης του έθεσε ζητήματα όπως ότι «η Αθήνα υποφέρει από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (..) από το παρεμπόριο, από τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο (...) Επιβάλλεται πληρέστερη αστυνόμευση (...) να αναδείξουμε τα προβλήματα από τις διαρκώς αυξανόμενες διαδηλώσεις που αναστατώνουν, στην κυριολεξία ρημάζουν, το εμπορικό κέντρο, να δοθεί ένα τέλος στις αυθαιρεσίες». Ο δε Κακλαμάνης του απαντούσε «ότι μάλλον υπάρχει κοινή θέση στον κορμό των θεμάτων που θίγεις».

Ο επίσημος κυβερνητικός υποψήφιος (με τη στήριξη μερίδας τής πάντα πρόθυμης «ανανεωτικής αριστεράς») για την Αθήνα, Γ. Καμίνης, διορισμένος από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «Συνήγορος του Πολίτη», ισχυριζόταν ήδη από τις 10/11/2003, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας (διώξεις αντιφρονούντων, όπως τις προσδιόρισε, και χούντα), μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας δεν αποδέχονται «ρυθμίσεις» στο δικαίωμα π.χ. της ελεύθερης συνάθροισης, το οποίο (έλεγε) ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά. Χαρακτήριζε σκανδαλώδη την ανοχή σε καταλήψεις δρόμων και του κέντρου της πόλης. Πρόσθετε ότι πρέπει το θέμα να ρυθμιστεί και να επιβληθούν στοιχειώδεις περιορισμοί. Παρέμεινε «Συνήγορος» και επί ΝΔ. Βέβαια, ουδέποτε «συνηγόρησε» υπέρ του «πολίτη» που γκρεμοτσακίζεται από τις σκαλωσιές για το μεροκάματο ή κακοπληρώνεται, δουλεύοντας δεκάωρα ανασφάλιστος σε επιχειρήσεις. Αλλά επαναλάμβανε στις 9/12/09: «Τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα προστασίας δικαιωμάτων, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το θέμα των συναθροίσεων (...) Δυστυχώς η δημοκρατική πολιτεία ακόμα (...) δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει ένα νόμο για τις διαδηλώσεις, που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Και των ανθρώπων οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους, αλλά και αυτών των υπολοίπων, των οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους».

... σιαμαίοι της αντιλαϊκής πολιτικής

Πάνε να το στήσουν πάλι το παιχνίδι. Πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που όμως χρεώνονται αποκλειστικά στη δική τους πολιτική, να βγουν λάδι. Σε αγαστή συνεργασία δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση, να παραδώσουν ένα κέντρο «καθαρισμένο» από εργατικές κινητοποιήσεις και λαϊκά στρώματα, στα μεγάλα συμφέροντα για να θησαυρίσουν με τα φιλέτα του. Ομως οι άνθρωποι του μόχθου γνωρίζουν ότι δεν τους λείπει η αστυνόμευση, ούτε τους εμποδίζουν οι διαδηλώσεις να ψωνίσουν. Δουλειά τούς λείπει και εισόδημα, ασφάλιση και σύγχρονα δικαιώματα, όλα όσα τους αφαιρεί η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ και των εκλεκτών τους σε δήμους και περιφέρειες. Αυτούς και την πολιτική τους πρέπει να καταδικάσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Ενισχύοντας στις επικείμενες εκλογές τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ