ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον καιάδα η Υγεία

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας είναι δεδομένη. Στηρίζεται σε δύο δεδομένα, τα οποία αποτελούν συστατικό στοιχείο λειτουργίας του καπιταλισμού, αρχές του. Το ένα είναι η εμπορευματική παραγωγή, ή, πιο λαϊκά, τα πάντα είναι εμπόρευμα, πουλιούνται και αγοράζονται. Αυτή είναι η δράση του κεφαλαίου, αφού νόμος και κίνητρο είναι το κέρδος. Απ' αυτό το θεμέλιο δεν ξεφεύγει ούτε ο τομέας Υγείας, με τη διαφορά ότι η ολοκληρωτική μετατροπή του σε επιχείρηση για το κέρδος γίνεται σταδιακά και πάντως τώρα κορυφώνεται. Το δεύτερο είναι ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό, η υγεία του λαού θεωρείται ατομική ευθύνη και όχι κοινωνική. Επομένως, καθένας άνθρωπος του μόχθου αναλαμβάνει και το κόστος της διατήρησής της. Και όλ' αυτά καθιερώνονται με την πολιτική της κυβέρνησης, που δίνει χώρο δράσης στα μονοπώλια του τομέα Υγείας, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, κόβει φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία φορτώνεται να πληρώνει ο λαός από το ήδη πενιχρό εισόδημά του, στο όνομα, τάχα, της εξυγίανσης και της αντιμετώπισης της σπατάλης των κρατικών δαπανών στην Υγεία. Τα ίδια έκανε και η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο από το 2009 έως σήμερα, κόπηκαν από την κυβέρνηση πάνω από 220 ιατρικές εξετάσεις από τον ΟΠΑΔ - ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων - 87 μέσα στο 2009 και οι υπόλοιπές πρόσφατα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι προπομπός για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει ότι η υγεία των ανθρώπων του μόχθου γίνεται βορά στην κερδοφορία των επιχειρηματιών του τομέα Υγείας. Εχει προηγηθεί μια ολόκληρη παραπλανητική προπαγάνδα στοιχειοθέτησης πλαστών συνταγών κ.λπ. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τέτοια φαινόμενα. Ομως, ο ορυμαγδός προϊδέαζε γι' αυτό που ήλθε στη συνέχεια. Δηλαδή, για να βρει την υγειά του ο εργάτης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο φτωχός πρέπει να «ξεπουληθεί» που λέει και ο λαός, και ας μην έχει. Αν αυτό δεν είναι βαρβαρότητα τι είναι;

Για σπατάλες μιλούν οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά αυτές έβαλαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να «αρμέγουν» το δημόσιο τομέα Υγείας και να κερδοφορούν. «Αγανακτούν», δήθεν, σήμερα διάφοροι από τους αστικούς κύκλους, τα ΜΜΕ, γιατί εκβιάζουν τα νοσοκομεία και δε δίνουν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και αυτό είναι σε βάρος της υγείας. Και αυτό λόγω χρεών των νοσοκομείων. Τα οποία χρέη δημιουργήθηκαν ακριβώς, γιατί οι καπιταλιστές δεν είναι φιλάνθρωποι, δουλεύουν για το κέρδος. Επομένως, καθορίζουν τιμές για μεγαλύτερο κέρδος. Αυτοί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού. Φωνασκούν για τις μεγάλες δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες και η εμπορία είναι οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνήσεις επέβαλαν στα ασφαλιστικά ταμεία να συμπράττουν με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία και να πληρώνουν πανάκριβα αυτές τις υπηρεσίες.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει άμεσα, εκφράζοντας την κοινή λαϊκή απαίτηση και ανάγκη να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Να μη μείνει κανένα μέλος λαϊκής οικογένειας χωρίς νοσοκομειακές παροχές, χωρίς φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, λόγω της εμπορευματοποίησης. Για το δικαίωμα σε σύγχρονες παροχές Υγείας, δωρεάν για όλους. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων στην Υγεία.

Ετρεξε να παινέψει

Γρηγοριάδης Κώστας

Από τους πρώτους έτρεξε η υπουργός Εργασίας να χαιρετίσει τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες, για νέες επενδύσεις και στήριξη των επιχειρήσεων με νέα πακέτα. Και προσπαθώντας να προλάβει την οργή των εργαζομένων που «φουσκώνει», επειδή μόνο γι' αυτούς δεν υπάρχουν λεφτά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται «απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας όλων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων» και αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ναι, του νόμου που πριν λίγο καιρό μοίρασε κι άλλα εκατομμύρια σε μεγαλοεργοδότες. Σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία και που το πενιχρό επίδομα ανεργίας ετοιμάζεται να πετσοκοπεί, ενώ το παίρνουν όλο και λιγότεροι, που πληθαίνουν οι οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τηλέφωνο...

Ομως η υπουργός Εργασίας, μαζί κι όλη η κυβέρνηση φυσικά, ισχυρίζεται ότι αν γίνει ευκολότερη η διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, θα σωθούν και οι εργαζόμενοι που θα ... βρίσκουν ευκολότερα δουλειά. Λες και για τις απολύσεις φταίει ο αριθμός των εργοστασίων και όχι ότι αυτές οφείλονται στην κρίση, που γεννά η υπερκερδοφορία του κεφαλαίου, ή γίνονται γιατί επιδρούν στο στόχο αύξησης του κέρδους του ιδιοκτήτη τους, ότι συνολικά η οικονομία στον καπιταλισμό δε σχεδιάζεται, για να ικανοποιήσει τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Με αποτέλεσμα, οι μεγαλοεργοδότες να μετακομίζουν σε άλλες χώρες, για να βρίσκουν φτηνότερα εργατικά χέρια, να απολύουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», να ποδοπατούν δικαιώματα και κατακτήσεις και μάλιστα με τη βούλα του νόμου ένεκα της σωτηρίας της «εθνικής ανάπτυξης», που όμως είναι ανάπτυξη μόνο για την πλουτοκρατία.

Πλήρης αντιλαϊκή σύμπλευση

Ποια είναι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει ώθηση στην «ανάπτυξη» και να προσελκύσει τις πολυπόθητες «μεγάλες επενδύσεις»; Ιδού μια ενδεικτική κωδικοποίηση (από την προχτεσινή «Καθημερινή»): 1. Νέος αναπτυξιακός νόμος (προβλέπει χορήγηση ενισχύσεων στις επιχειρήσεις ύψους 4,3-5,7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013). 2. Επιτάχυνση υλοποίησης ΕΣΠΑ. 3. Υιοθέτηση μέτρων για τη διευκόλυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 4. Προκήρυξη δράσεων του ΕΣΠΑ. 5. Αρση περιορισμών στο λιανεμπόριο. 6. Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων. 7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. 8. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 9. Χορήγηση φοροαπαλλαγών για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που θα γίνονται στην Ελλάδα. 10. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ από το 24% που είναι σήμερα στο 20% από την 1/1/2011... Ολως «τυχαίως» ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης παρουσίασε χτες τις προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Και - ω του θαύματος - είναι ακριβώς οι ίδιες! Ενδεικτικά: Να προχωρήσει η απελευθέρωση αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, να αξιοποιηθούν ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, να αξιοποιηθούν προγράμματα γρήγορης εκταμίευσης του ΕΣΠΑ, ο νέος επενδυτικός νόμος να δίνει έμφαση σε φορολογικά κίνητρα, να εξοφληθούν (εν μέρει ή πλήρως) οι οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις κ.ά. Κι όμως η ηγεσία της ΝΔ δε διστάζει να ισχυρίζεται ότι διαθέτει «άλλο μείγμα πολιτικής» από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφο τους θέλει, αλλά δε θα της γίνει η χάρη.

Μόνο κοροϊδία για τους ΕΒΕ

Το ανάθεμα στις τράπεζες έριξε ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να αρθρώσει κάποια δικαιολογία για τη λεγόμενη «διάλυση της μεσαίας τάξης».

«Παρότι υπάρχει η βούληση από πλευράς της κυβέρνησης, έχουμε την άρνηση ουσιαστικά, τη δυστοκία αν θέλετε από τις τράπεζες, να μπουν μέσα σε αυτή τη λογική για να βοηθήσουν τη ρευστότητα, να βοηθήσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, να πάρουν το απαραίτητο ρίσκο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε μιλώντας χτες το πρωί σε ημερίδα των ΕΒΕ ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, βέβαια, για προκλητική και ξεδιάντροπη κοροϊδία των επαγγελματοβιοτεχνών, που μεγάλα τμήματά τους προλεταριοποιούνται βίαια κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να ενισχυθούν τα μονοπώλια. Και η πολιτική της κυβέρνησης αυτόν το στόχο υπηρετεί. Ακριβώς γι' αυτό στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις τράπεζες: Οχι βέβαια για να στηρίξουν επαγγελματοβιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους και τα νοικοκυριά, αλλά για να στηρίξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυριαρχία τους. Τα διαρκή πακέτα προς τις τράπεζες (28+15+25=68 δισ. ευρώ μέχρι τώρα) δίνονται στο όνομα της «διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά φυσικά ποτέ δεν έφτασαν στον «προορισμό» τους. Ποτέ, βέβαια, δεν ελέγχθηκαν για το πού πήγαν τα λεφτά, ακριβώς γιατί τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες γνώριζαν ότι τα κρατικά πακέτα είχαν ως πρωταρχικό στόχο τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή του βασικού πυλώνα της καπιταλιστικής οικονομίας. Στους ΕΒΕ ο πρωθυπουργός μοιράζει παράπονα και αγανάκτηση για τις «κακές» τράπεζες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ