ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνας για τα δικαιώματα των μικρών ΕΒΕ

Συγκέντρωση στις 29 του Σεπτέμβρη στον ΟΑΕΕ με αίτημα την πλήρη κάλυψη όσων δεν έχουν να πληρώσουν

Τετρακόσιες και πλέον χιλιάδες οικογένειες, ασφαλισμένες στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των εισφορών προς το Ταμείο, σε μια περίοδο που το μεροκάματο είναι δυσεύρετο για τον αυτοαπασχολούμενο και το λουκέτο «φυσική» κατάληξη για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους. Πάνω στα «ερείπια» ανθρώπινων ζωών που σαρώνονται από την καπιταλιστική κρίση και τη «μνημονιακή» πολιτική της κυβέρνησης, οι κεφαλαιοκράτες χτίζουν τις νέες «ευκαιρίες» πλουτισμού και οι πολιτικοί υπηρέτες τους υπονομεύουν κάθε φορέα κοινωνικής πολιτικής στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδας». Την ερχόμενη Τετάρτη, 29 του Σεπτέμβρη, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση (ΠΑΣΕΒΕ) δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την «καταδικαστική απόφαση» σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, με συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ στις 9 το πρωί, απαιτώντας «άμεση ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφαλιστική ενημερότητα για τους 400.000 ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, που δεν έχουν να πληρώσουν».

Η σημερινή κατάντια του υπερχρεωμένου ΟΑΕΕ, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι το γέννημα της αποκρουστικής, αντιασφαλιστικής πολιτικής που εισηγήθηκε η ΕΕ και υλοποίησαν με ενθουσιασμό τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων, «παίξιμο» των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο, βίαιη και άδικη ενοποίηση των ΤΑΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ σε ένα Ταμείο με άθροισμα χρεών, που εμφανίζονται σήμερα σε περισσότερα από 51 δισ. ευρώ, άρνηση εκπλήρωσης των κρατικών υποχρεώσεων, είναι μερικά μόνο από τα δείγματα αυτής της πολιτικής. Ο περιορισμός των παροχών, η πολλαπλάσια του εκάστοτε πληθωρισμού αύξηση των εισφορών, η «σαλαμοποίηση» των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων από τα τρία Ταμεία, σε συνδυασμό με το συνολικό ψαλίδισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σκιαγραφούν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους. Είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζονται οι ασφαλισμένοι η θέση της διοίκησης του Ταμείου - με την υποβοήθηση της κυβέρνησης - ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων των εισφορών, επειδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για 12 μήνες και οι συνταξιούχοι παίρνουν 14 συντάξεις! Αν και αυτό το «πρόβλημα» ανέλαβε η κυβέρνηση να το λύσει για όλους τους συνταξιούχους.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, οι μικροί ΕΒΕ βλέπουν τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες - μέλη τους, να αοριστολογούν για αύξηση της χρηματοδότησης. Χειρότερο όμως και από την ανάδειξη γενικόλογων θέσεων που δε λύνουν το πρόβλημα, είναι η συνολική υποστήριξη της πολιτικής του μνημονίου, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας και η συνειδητή επιμονή σε αδιέξοδες διαδικασίες «διαλόγου» και κατάθεσης υπομνημάτων, τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα των ΕΒΕ. Κι αυτό, παρότι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας, που έγινε για λογαριασμό της ίδιας της ΓΣΕΒΕΕ, δείχνουν ανάγλυφα ότι στην πλειοψηφία τους οι μικροί ΕΒΕ γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής, γεγονός που ευνοεί αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή της. Το 84,1% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανασφάλειά του για τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα. Το 79,2% θεωρεί χειρότερες τις προοπτικές συνταξιοδότησης. Το 76,9% κρίνει ανεπαρκείς τις παροχές σε σχέση με τις εισφορές.

Πολλά και μεγάλα προβλήματα

Το Ασφαλιστικό είναι μόνο ένα από τα πολλά διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, τα οποία οξύνθηκαν στο φόντο της κρίσης. Μείωση κερδών, μείωση τζίρου, αύξηση της φορολογίας, χρηματοδοτικός αποκλεισμός είναι τα κυριότερα. Εκφράζονται μάλιστα παραστατικά, μέσα από μια άλλη πρόσφατη έρευνα, πάλι για τη ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία 176.700 μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά, μέχρι το τέλος του 2011. Ακόμα 198.300 παρόμοιες μικροεπιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και απειλούνται με λουκέτο την ίδια περίοδο. Συνολικά 375.000 μικρές επιχειρήσεις, με 305.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι - εργοδότες, μισθωτοί) αντιμετωπίζουν «κίνδυνο βιωσιμότητας και παύσης εργασιών». Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν την επιχείρησή τους το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 50% στη βιοτεχνία και το 60% στους αυτοαπασχολούμενους. Σε ποσοστό 77,8%, δήλωσαν ότι είχαν πτώση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον κλάδο του εμπορίου (ποσοστό 79,5%) και στους αυτοαπασχολούμενους (ποσοστό 84,5%).

Σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, για την κίνηση στην αγορά κατά το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιούνη - Αυγούστου, αλλά και κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν πτώση του τζίρου τους, και από αυτούς οι μισοί, ποσοστό 49,36%, ανέφεραν ότι η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 30%. Το 26,58% ανέφερε ποσοστό πτώσης 20% και ποσοστό πτώσης 10% οι υπόλοιποι. Σε ποσοστό 83,5% απάντησαν πως η αγοραστική κίνηση μειώθηκε στη διάρκεια των εκπτώσεων. Από εκείνους που είχαν πτώση τζίρου, περισσότεροι από τους μισούς, το 56,96%, ανέφεραν ότι κυμάνθηκε στο 20% - 30%. Εχει αξία ότι στη συγκεκριμένη έρευνα, η κυβερνητική πολιτική απορρίφθηκε από το 89,74% των ερωτηθέντων. Επίσης, οι 7 στους 10 εκτίμησαν ότι η αλλαγή των πολιτικών χρηματοδότησης οφείλεται «στη γενικότερη πολιτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την απαξίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αντικατάστασής τους με λίγους και ισχυρούς».

Στο στόχαστρο του κεφαλαίου

Με την τελευταία τους εκτίμηση, οι έμποροι της Αθήνας έφτασαν πολύ κοντά στην αλήθεια, με τη διαφορά ότι κύριος υπεύθυνος δεν είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα από μόνο του, αλλά συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα που πετάει έξω τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, προς όφελος της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο, η δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου αποτελεί την περαιτέρω αιτία της επιδείνωσης της κατάστασής τους. Είναι ενδεικτικό ότι πριν ακόμη την εκδήλωση της συγκεκριμένης οικονομικής κρίσης και τη λήψη μέτρων προκειμένου να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η κατάσταση στην αγορά ήταν ασφυκτική για τους μικρούς ΕΒΕ: Το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων ελέγχει το 50% της αγοράς. Στο λιανεμπόριο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες ελέγχουν το 82% της αγοράς. Στις ηλεκτρικές συσκευές, πέντε αλυσίδες ελέγχουν το 50% της αγοράς. Στα ηλεκτρονικά είδη έξι επιχειρήσεις ελέγχουν το 78% της αγοράς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται και τα νέα χτυπήματα εναντίον των μικρών ΕΒΕ, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την τρόικα να προετοιμάζουν το έδαφος. Σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για την οικονομία, υποστηρίχθηκε ότι η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από το μεγάλο πλήθος των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θέση που «συμπτωματικά» εκφράστηκε και από την τρόικα στις συναντήσεις της με κυβερνητικά στελέχη. Ακολούθησε η τοποθέτηση του ΣΕΒ, για «απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», επειδή - καθώς έτσι κι αλλιώς δε θα χρηματοδοτηθούν - αυξάνουν το γραφειοκρατικό κόστος!

Στη βάση όλων αυτών, στο αγωνιστικό της προσκλητήριο για την κινητοποίηση στις 29 του Σεπτέμβρη, η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει τη σημασία της λαϊκής συμμαχίας κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και, απευθυνόμενη στους ΕΒΕ, σημειώνει διευρύνοντας το πλαίσιο δράσης:

«Τα παιδιά σου έχουν δικαίωμα να μορφωθούν. Εχεις πληρώσει γι' αυτό, και το κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει μόρφωση για όλους.

Είναι δικαίωμά σου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το κράτος πρέπει να στην προσφέρει χωρίς να πληρώσεις ξανά.

Είναι δικαίωμά σου ένα μεροκάματο που να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς σου. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει όλες τις δυνατότητες για να βγάζεις με άνεση το ψωμί σου αντί να τυραννιέσαι καθημερινά.

Είναι δικαίωμά σου η αξιοπρεπής σύνταξη μετά από τους κόπους μιας ζωής. Το κράτος οφείλει να αποδώσει το μερτικό σου από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΟΑΕΕ και να μην το χαρίσει στις τράπεζες και τα μονοπώλια.

Ολη η πρόοδος της χώρας, όλος ο πλούτος, έχει βγει από το μόχθο των λαϊκών στρωμάτων. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με το μεγάλο κεφάλαιο και τους τοκογλύφους του.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση με τις πολιτικές που εφάρμοσαν. Συνυπεύθυνα είναι και όλα τα κόμματα που στήριξαν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Τα σπασμένα αυτών των επιλογών πληρώνουμε σήμερα».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ