ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσκλητήριο πανελλαδικής δράσης

Κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ, τριών Ομοσπονδιών Γονέων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας για παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές διευθύνσεις την Πέμπτη

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την Παιδεία καλούν τους γονείς να μετατρέψουν την Πέμπτη 16 του Σεπτέμβρη η ΑΣΓΜΕ και τρεις Ομοσπονδίες Γονέων, για να παρθούν άμεσα μέτρα που θα ικανοποιούν πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και οι Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής καλούν τους γονείς, είτε είναι άνεργοι είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι μικρομεσαίοι, έμποροι αυτοαπασχολούμενοι, είτε μικρομεσαίοι αγρότες, τους εκπαιδευτικούς, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για μεθαύριο, Πέμπτη. Ηδη, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο στη 1 το μεσημέρι, από την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, τοπικές Ενώσεις και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις εξής Διευθύνσεις: Α' Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ' Δευτεροβάθμιας Δυτικής Αθήνας, Β' και Δ' Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φορείς του γονεϊκού κινήματος και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ εκτιμούν ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, με τη δραματική μείωση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, το πάγωμα της κατασκευής νέων σχολείων, τις αναδιαρθρώσεις στο περιεχόμενο του σχολείου και τον «Καλλικράτη».

«Εδώ που φτάσαμε δε μένει τίποτα άλλο από τον αγώνα. Εναν αγώνα διαρκή που να ζητάει άλλη ανάπτυξη, τέτοια που να μπορεί να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να διασφαλίζει: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία 12χρονη εκπαίδευση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια», σημειώνουν μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ και οι Ομοσπονδίες των γονιών.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27) οι Ομοσπονδίες γονέων παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν με στοιχεία τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, τις θέσεις τους και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα.

Δε θα περάσει η «σαρδελοποίηση» των μαθητών

Επιχειρούνται συμπτύξεις τμημάτων με απαράδεκτους όρους και σε ακατάλληλους χώρους

«Με αγώνα και όχι με παρακαλετά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά μας». Είναι το μήνυμα που στέλνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, στην επικείμενη «σαρδελοποίηση» των παιδιών.

Ηδη τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν ραγδαία τα κρούσματα σύμπτυξης τμημάτων σε σχολεία όλης της χώρας, μετά και την εντολή του υπουργείου να γίνει αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Με το πρόσχημα της λειτουργίας των σχολείων σε πρωινή βάρδια, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, δεκάδες μαθητές φέτος θα στοιβαχτούν σε προκάτ αίθουσες, ακατάλληλα και επικίνδυνα, σε 25άρια και 30άρια τμήματα.

Συμπτύξεις έχουν γίνει στα 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Καισαριανής. «Ως Ενωση Γονέων ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού ότι - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις - αποφασίζονταν συμπτύξεις 4 τμημάτων έτσι που τα δύο σχολεία αντί να έχουν 4 τμήματα στις τέσσερις πρώτες τάξεις να έχουν 3, στη λογική των 25 παιδιών», καταγγέλλει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Καισαριανής και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δε θα επιτρέψουμε καμιά συγχώνευση, ούτε 1 τμήμα με πάνω από 20 μαθητές στα δημοτικά, ούτε 1 τμήμα με πάνω από 25 παιδιά στα γυμνάσια - λύκεια».

Σε πρωινή βάρδια καλούνται να λειτουργήσουν από φέτος και το 20ό Γυμνάσιο (περίπου 160 μαθητές) και Λύκειο (148 μαθητές) Αθηνών. Το σχολείο διαθέτει 15 αίθουσες (μεταξύ των οποίων 2 εργαστήρια χημείας και 2 αίθουσες πληροφορικής) και προκειμένου να χωρέσουν ακόμη και αυτά τα υπεράριθμα τμήματα θα δημιουργηθούν 4 αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο του γυμναστηρίου το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια, γιατί αν και υπάρχει οικόπεδο αγορασμένο από τον ΟΣΚ εδώ και 10 χρόνια, για την ανέγερση του 20ού Λυκείου, αυτό δε χτίζεται. «Είμαστε υπέρ του πρωινού σχολείου αλλά όχι με τις συνθήκες που προτείνουν οι διευθύνσεις των δύο σχολείων, δηλαδή, να στεγαστούν μαθητές στο υπόγειο (!) του γυμναστηρίου. Καταγγέλλουμε τις ενέργειες των διευθυντών και του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν κατανοούμε γιατί όταν υπάρχουν ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις εκείνοι επιμένουν να ταλαιπωρήσουν τους μαθητές για να μη χάσουν οι ίδιοι τη βολή τους», δήλωσε η Παρασκευή Κάτρη, Γενική Γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο 24ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια, με υπεράριθμα τμήματα σε ένα άθλιο κτίριο. Υπενθυμίζεται ότι για την ανέγερση του 24ου Λυκείου έχει δεσμευτεί το οικοδομικό τετράγωνο 51, συνολικής έκτασης 1.800 τ.μ., το οποίο είχε απαλλοτριωθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο της Αθήνας για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με νέα απόφασή του, ύστερα από πρόταση της πλειοψηφίας, προχώρησε στις 3/12/2003 στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και πρότεινε το νέο σχολικό κτίριο να ανεγερθεί σε οικόπεδο δίπλα στον περιφερειακό του Πολυγώνου. Το οικοδομικό τετράγωνο παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, και προτάθηκε για το νέο σχολικό κτίριο χώρος, ο οποίος κρίνεται ακατάλληλος και ανεπαρκής για τις ανάγκες των μαθητών. Σήμερα, καλούνται δύο σχολεία να λειτουργήσουν σε ένα.

ΡΕΘΥΜΝΟ
«Ούτε ευρώ για σίτιση και στέγαση»

Παράσταση διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του φαγητού στη φοιτητική λέσχη

Με σύνθημα «Δεν πληρώνουμε, δεν πειθαρχούμε. Καμία θυσία για την κρίση του καπιταλισμού. Ούτε ευρώ για σίτιση, στέγαση», φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση χτες το μεσημέρι μέσα στη λέσχη της πανεπιστημιούπολης.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόφαση της εταιρείας που έχει αναλάβει τη σίτιση να αυξήσει την τιμή του φαγητού στη λέσχη του Πανεπιστημίου από 0,70 σε... 2,70 ευρώ (ποσοστιαία αύξηση 386%).

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές με πανό και ντουντούκα φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και μοιράζοντας υλικό καλούσαν τους συναδέλφους τους να καταδικάσουν αυτήν την εξέλιξη και συνολικά την πολιτική εμπορευματοποίησης της γνώσης, αλλά και της μετατροπής του Πανεπιστημίου σε ΑΕ. Μέλη του ΜΑΣ έκλεισαν τα ταμεία της Λέσχης και καταλαμβάνοντας τα μαγειρεία μοίρασαν δωρεάν φαγητό στους φοιτητές. Μάλιστα, ο διευθυντής της εταιρείας θέλησε να αντιδράσει, στρεφόμενος ενάντια σε μέλη του ΜΑΣ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι, αφού η συμβολική αυτή κίνηση αγκαλιάστηκε απ' όλους τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
Στα ιδιωτικά συμφέροντα η σχολική στέγη

Στάση εργασίας την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Σεπτέμβρη, 12 - 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αντιδρώντας στα σχέδια κατάργησης του δημόσιου ΟΣΚ και παράδοσης του έργου τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ζητούν ενίσχυση του Οργανισμού ως αποκλειστικά δημόσιου φορέα για τη μελέτη - δημοπράτηση - επίβλεψη και εξοπλισμό των σχολείων, υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τον ΟΣΚ.

Το Σωματείο Εργαζομένων με αφορμή και την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση 54 ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων ο ΟΣΚ, επισημαίνει για μια ακόμα φορά την πολυετή αναγνωρισμένη προσφορά τους, τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Σχολικής Στέγης και αναφέρεται στην προσφορά των εργαζομένων στον ΟΣΚ μέχρι σήμερα. «Ομως τα μέτρα κυβέρνησης και ΔΝΤ υποσκάπτουν τον ΟΣΚ "κόβοντας" δραματικά τα κονδύλια για τη Δημόσια Σχολική Στέγη και δίνοντας σταδιακά το έργο μας έμμεσα ή άμεσα στα ιδιωτικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ, Προγραμματικές, Επιχορηγήσεις). Ακόμα, τα σχέδια για κατάργηση του Οργανισμού είτε μέσω συγχώνευσης είτε μέσω "Καλλικράτη" είτε με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που προωθεί τη "μείωση της άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΣΚ", μας έχουν οδηγήσει σε συνεχή ανασφάλεια για το μέλλον του Οργανισμού και του σημαντικού ρόλου του στη Δημόσια Σχολική στέγη, ενώ η "λαιμητόμος" της απόλυσης "κρέμεται" καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ