ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχεια των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων

Παιδάκι χτυπημένο όπως επίσημα λέγεται από ρουκέτα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ
Παιδάκι χτυπημένο όπως επίσημα λέγεται από ρουκέτα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκυρίακο οι αντιαμερικανικές - αντικατοχικές πορείες στο Αφγανιστάν, με αφορμή την έκκληση του Αμερικανού πάστορα από τη Φλώριντα, Τέρι Τζόουνς να καούν αντίτυπα του Κορανίου την 11η Σεπτέμβρη. Παρά το γεγονός ότι μετά από αντιδράσεις τόσο του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και της ηγεσίας των αμερικανο - ΝΑΤοικών κατοχικών δυνάμεων περί ενεργειών που πλήττουν την κατοχική προπαγάνδα και απειλούν τη ζωή των κατοχικών στρατιωτών, ο πάστορας ανέστειλε τα σχέδιά του, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί συνέχισαν να διαδηλώνουν, με αντιαμερικανικά και αντιχριστιανικά συνθήματα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις φιλοϊμπεριαλιστικές αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Η αφγανική αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα πέντε να τραυματιστούν.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν από την πλευρά του επανέλαβε ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν «όσο χρειαστεί», προκειμένου να επιτευχθούν οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι.

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, με αποτέλεσμα την Κυριακή τουλάχιστον 14 άνθρωποι χαρακτηριζόμενοι ως «Ταλιμπάν» να σκοτωθούν στην επαρχία Ουρουζγκάν. Η αφγανική κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις για το θάνατο αμάχων, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, τις προηγούμενες μέρες, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι θύμα ήταν ένα από τα στελέχη των Ταλιμπάν. Σε επίθεση Ταλιμπάν επίσης την Κυριακή στη Ναργκαχάρ, θύματα ήταν εννιά άμαχοι εκ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Στο Πακιστάν νέες επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στοίχισαν τη ζωή σε ακόμα πέντε ανθρώπους φερόμενους ως «ισλαμιστές μαχητές».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ - ΑΜΠΑΣ
Προτεραιότητα το εποικιστικό «πάγωμα»

TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε εξίσου ψυχρό κλίμα με την πρώτη φορά αναμένεται σήμερα η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου Προέδρου στο Σαρμ ελ Σέιχ, στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών που δρομολόγησαν πιεστικά οι ΗΠΑ. Στο αιγυπτιακό θέρετρο θα βρεθούν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Μίτσελ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποπειράθηκε να ισορροπήσει στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού του και να ικανοποιήσει τους πάντες, δηλώνοντας ότι «το πάγωμα των εποικισμών ως έχει δεν θα συνεχιστεί μετά τις 26 Σεπτεμβρίου (όπως θέτουν ως προϋπόθεση συζήτησης οι Παλαιστίνιοι και ζητά η Ουάσιγκτον) αλλά θα υπάρχουν περιορισμοί στην οικοδόμηση», χωρίς βέβαια να δώσει διευκρινίσεις. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now, πάντως, υποστήριξε ότι έχουν, ήδη, δοθεί άδειες για περίπου 13.000 νέες κατοικίες στους εποικισμούς.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου επανέλαβε το αίτημα αναγνώρισης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Σάαθ, επανέλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς μια τέτοια αναγνώριση απεμπολεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων αλλά και των Ισραηλινών Αράβων που αποτελούν περίπου το 1/6 του πληθυσμού.

Επίθεση και οικοδομικά υλικά

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην περίμετρο της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, την Κυριακή από ισραηλινό τανκ. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι επρόκειτο για πολίτες και ο ισραηλινός στρατός για «ενόπλους». Χτες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επέτρεψε την είσοδο στη Γάζα του πρώτου μεγάλου φορτίου οικοδομικών υλικών (250 τόνοι) για επιδιορθώσεις στην εγκατάσταση διαχείρισης λυμάτων.

ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ
Ανέβηκαν οι τόνοι

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ανέβηκαν, χτες, οι τόνοι ανάμεσα στον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και το Ιράν κατά την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του 35μελούς της συμβουλίου, πριν την ετήσια γενική συνέλευση. Ο Γιούκιγια Αμάνο, στην εισηγητική του έκθεση, υποστήριξε ότι τα αλλεπάλληλα εμπόδια που η ιρανική ηγεσία θέτει στις επιθεωρήσεις, δεν επιτρέπουν να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα για τη φύση του πυρηνικού της προγράμματος. Ο Αμάνο τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα καθώς και σε σειρά πυρηνικών πειραμάτων που φαίνεται ότι διεξάγονται.

Εντονα αντέδρασε η ιρανική ηγεσία κατηγορώντας τον Αμάνο για «διαστρέβλωση». Επανέλαβε ότι έχει δικαίωμα να επιλέγει τους επιθεωρητές που θα ελέγξουν τις εγκαταστάσεις της, όπως όλα τα μέλη της ΔΕΑΕ, και ότι απλώς απέρριψε τους τελευταίους δύο. Αυτό είναι αληθές, απλώς αξίζει να σημειωθεί ότι έχει απορρίψει 40 επιθεωρητές την τελευταία τετραετία. Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε η πλήρωση της θέσης του επικεφαλής του τομέα ελέγχου της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, από όπου είχε παραιτηθεί ο Φινλανδός Ολι Χάινονεν, πριν δύο περίπου μήνες, από τον Βέλγο Χέρμαν Νακαέρτς, ο οποίος και θα τεθεί επικεφαλής των επιθεωρήσεων στο Ιράν και χαρακτηρίζεται «διαλλακτικότερος».

Σε μια άλλη εξέλιξη, πολιτικό άσυλο στη Φινλανδία θα ζητήσει ο Χοσεΐν Αλιζαντέχ, δεύτερος τη τάξει διπλωμάτης της ιρανικής πρεσβείας στο Ελσίνκι, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα, δηλώνοντας ότι «δεν αντέχει πλέον να σωπαίνει όταν το καθεστώς σκοτώνει τον ιρανικό λαό που έχει συνταχθεί με την, μεταρρυθμιστική, αντιπολίτευση». Ο Αλιζαντέχ, ο δεύτερος Ιρανός διπλωμάτης που αποσκιρτά τους τελευταίους μήνες και ο οποίος υπηρετεί στο διπλωματικό σώμα 21 χρόνια, αμφισβήτησε την εκλογή Αχμαντινετζάντ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φυλακές - κολαστήρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται ακόμη και επί χρόνια στις ιρακινές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και υφιστάμενοι φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσουν δήθεν αδικήματα. Αυτό υποστηρίζει, στην 59σέλιδη έκθεσή της η «Διεθνής Αμνηστεία», η οποία καταγγέλλει τόσο τις ιρακινές αρχές, οι οποίες, όπως αναφέρει «συνεχίζουν την παράδοση» των κατοχικών δυνάμεων, όσο και τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας ότι φέρουν την κύρια ευθύνη.

Στην έκθεση αναφέρονται εκατοντάδες περιπτώσεις κρατουμένων, που βασανίστηκαν ή ακόμη και πέθαναν από τα βασανιστήρια αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το ηλεκτροσόκ, ο ξυλοδαρμός με σωλήνες ή με ηλεκτρικά καλώδια, το ξερίζωμα νυχιών, ο βιασμός, η απειλή βιασμού, το κρέμασμα ανάποδα και η πρόκληση σωματικών βλαβών με τρυπάνια! Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι άνθρωποι που κρατούνται υπό τις συνθήκες αυτές αγγίζουν τις 40.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ