ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων

Ανταγωνισμοί ουσίας (επιχειρηματικά συμφέροντα), εξουσίας, προπαγάνδας και εντυπώσεων (με το απαραίτητο, σε τέτοιες περιπτώσεις, κρεσέντο υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού) στη πλάτη του ποδοσφαίρου. Με τους «ταγούς» να δυναμιτίζουν - ακόμα περισσότερο - το ήδη τεταμένο κλίμα. Με άλλοθι το καλό του ποδοσφαίρου αλλά στην πραγματικότητα την υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων, κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση (πυροδοτώντας κάθε είδους και σε κάθε επίπεδο αντιπαραθέσεις).

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρόεδρος στην Σούπερ Λίγκα, Β. Μαρινάκης, μίλησε για «καθαρό έγκλημα», για «διαιτητές και παράγοντες του παρακράτους που μεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος»... Από την πλευρά του, ο συνάδελφος του (επιχειρηματίας και μέτοχος) στη ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ν. Πατέρας, αναφέρθηκε (σε συνέντευξη του στο «NovaΣΠΟΡ FM 94.6») «σε Παπουτσέλη, Κασναφέρη, Σκουφίτσα», στην υπέρ του Ολυμπιακού (με την ΑΕΚ) διαιτησία πέρυσι του Δαλούκα, στην ιστορία Τζόρβα (κατήγγειλε τραυματισμό με αεροβόλο στο «Γ. Καραϊσκάκης»)...

Στους διαμαρτυρόμενους για την διαιτησία και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Στ. Αδαμίδης, που προειδοποίησε «ότι δε θα τελειώσει το πρωτάθλημα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Επιτέθηκε στους «αιωνίους»: «Το να βγαίνουν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, ειδικά μετά την πρόσληψη του αρχιτέκτονα της Παράγκας και να μιλάνε για κάθαρση του ποδοσφαίρου είναι σαν να μιλάει ο Σαντάμ Χουσεΐν για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αλλά και στην ομοσπονδία: «Ο Πιλάβιος θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι πρόεδρος της Ελληνικής και όχι της Παναθηναϊκής ή της Ολυμπιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας»... Στο «παιχνίδι» και τα (κυρίως «χρωματισμένα») ΜΜΕ. Ταυτόχρονα πάντως όλοι συνιστούν να μην οξύνονται τα πνεύματα!...

Η ταμπακιέρα βρίσκεται σε συγκεκριμένες φράσεις των Μαρινάκη - Πατέρα. «Ηρθαμε εδώ πριν δύο μήνες προσφέραμε χρήματα...» - «...δε θέλω οι επενδύσεις μας να πάνε χαμένες». Η ουσία λοιπόν είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, το τεράστιο διακύβευμα που αναπόφευκτα γεννά οξύτατους ανταγωνισμούς.

Με παρατηρητές και «απλά προεδρεύοντες» την ΕΠΟ, την κυβέρνηση και λοιπούς αρμοδίους. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σοφ. Πιλάβιος, ισχυρίστηκε χτες (μετά από συνάντηση με τον Μαρινάκη) πως «έχω τα μάτια μου ανοιχτά και τα αυτιά μου κλειστά αλλά παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις». Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο μοντέλο, συνεχίζει να χρηματοδοτεί - μέσω ΟΠΑΠ - προπαγανδίζοντας τις ρήτρες κατά της βίας (που η Σούπερ Λίγκα δε δέχεται...). Αθλητική δικαιοσύνη και αθλητικός Εισαγγελέας «ξεχνούν» τα σχετικά (με την κατάσταση) άρθρα του νόμου και τα χειρότερα έρχονται...

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Επιβεβαίωση των προγνωστικών

Το αναμενόμενο έγινε και πραγματικότητα την Κυριακή το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, όπου έπεσε η αυλαία του φετινού Μουντομπάσκετ, με τις ΗΠΑ, ως φαβορί, να επιβεβαιώνουν το ρόλο τους και να επικρατούν της Τουρκίας με 81-64 στον τελικό κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Την τρίτη θέση της διοργάνωσης πήρε η Λιθουανία που με κορυφαίο τον Κλέιζα επικράτησε της Σερβίας 99-88.

  • Μύδρους κατά των παραγόντων της ΦΙΜΠΑ (Μπάουρμαν - Κότλεμπα) εξαπέλυσε ο τεχνικός της Σερβίας, Ντούσαν Ιβκοβιτς, με αφορμή τη διαιτησία στον αγώνα της ομάδας του με την Τουρκία καλώντας τους διοικούντες να παραιτηθούν. Ο Ντούντα χαρακτήρισε χειρότερο το φετινό Μουντομπάσκετ, ενώ έκανε λόγο και για συμφέροντα που παίζονταν εκτός αγωνιστικού χώρου. «Καταλαβαίνω ότι οι σπόνσορες πρέπει να ικανοποιηθούν, ότι όσοι βάζουν τα λεφτά πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, αλλά τι γίνεται με το μπάσκετ;», δήλωσε ο Σέρβος τεχνικός.
ΠΑΟ
Δύσκολη πρεμιέρα

Με το «καλημέρα» της συμμετοχής του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνει και στα δύσκολα ο Παναθηναϊκός, που στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Α' φάσης των ομίλων αντιμετωπίζει στο «Καμπ Νου» την Μπαρτσελόνα για τον Γ' Ομιλο. Η αποστολή των «πρασίνων» αναμφίβολα είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι η ομάδα μπορεί να κάνει ένα θετικό ξεκίνημα.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει ζητήσει από τους παίκτες του να είναι προσηλωμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό στις ειδικές και δύσκολες απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα, ο οποίος αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολος μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Χέρκουλες για το πρωτάθλημα. Ο Ν. Νιόπλιας ετοιμάζει μια ενδεκάδα με πολύ ενισχυμένη μεσαία γραμμή, ώστε να μπλοκάρει όσο το δυνατόν την ανάπτυξη των Ισπανών. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσει τη Ρούμπιξ Καζάν.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα: Α' ΟΜΙΛΟΣ: Τβέντε - Ιντερ, Βέρντερ - Τότεναμ, Β' ΟΜΙΛΟΣ: Λιόν - Σάλκε, Μπενφίκα - Χάποελ Τελ Αβίβ, Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ρέιτζερς, Μπούρασπορ - Βαλένθια.

A' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αρης - ΠΑΟ 0-1 (Σισέ 42'), ΑΕΚ - Σέρρες 2-0 (Τζιμπούρ 26', Καφές 70'), Ολυμπιακός - Κέρκυρα 2-0 (Μέλμπεργκ 29', Ριέρα 84'), Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-0, Λάρισα - Καβάλα 0-0, Ολυμπιακός Βόλου - Εργοτέλης 0-1 (Μπούντμιρ 60'), Ατρόμητος - Ηρακλής 1-1 (Περόνε 43' - Σολτάνι 89'), Ξάνθη - Πανιώνιος 1-1 (Μαρσελίνιο 51' - Ριέρα 10').

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 2 αγώνες)

1. Ηρακλής 3-2 4

2. ΠΑΟΚ 3-2 4

3. ΠΑΟ 2-1 4

4. Αστέρας Τρίπολης 1-0 4

5. Λάρισα 1-0 4

6. ΑΕΚ 3-2 3

7. Ολυμπιακός 3-2 3

8. Αρης 1-1 3

9. Εργοτέλης 1-1 3

10. Ολυμπιακός Βόλου 1-1 3

11. Κέρκυρα 2-3 3

12. Ξάνθη 2-2 2

13. Ατρόμητος 1-2 1

14. Πανιώνιος 1-2 1

15. Καβάλα 0-1 1

16. Σέρρες 2-5 0

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Τζιμπούρ, Μπέλιτς 2 γκολ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Εργοτέλης - Ξάνθη, Ηρακλής - Λάρισα, Καβάλα - ΠΑΟ, Κέρκυρα - Ατρόμητος, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός Βόλου, Πανιώνιος - Αρης, Σέρρες - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Βέροια - ΟΦΗ 1-0, Παναιτωλικός - Τρίκαλα 1-0, Πιερικός - Εθνικός 1-1, Αγρ. Αστέρας - Ηλιούπολη 1-0, Δόξα Δράμας - Καλλιθέα 2-0, Εθνικός Αστέρας - Αναγ. Καρδίτσας 2-1, Λεβαδειακός - Διαγόρας 0-1, Θρασύβουλος - Ιωνικός 4-1.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

ΝΟΤΟΣ: Ρόδος - Απόλλωνας 2-0, Αίγιο - Πανηλειακός 1-0, Ολυμπιακός Χερσ. - Αγ. Παρασκευή 0-1, Αίας Σαλαμ. - Χανιά 1-0, Πλατανιάς - ΠΑΟ Ρουφ 0-1, Ηρακλής Ψαχν. - Κεραυνός Κερ. 1-0, Ασπρόπυργος - Παναχαϊκή 2-1, Βύζας - Κόρινθος 0-1.

ΒΟΡΡΑΣ: Φωκικός - Επανομή 0-2, Εορδαϊκός - Κοζάνη 2-0, Μακεδονικός - Γιαννιτσά 0-0, Αετός Σκ. - Νίκη Β. 1-1, Ναυπακτιακός - Δόξα Κραν. 0-1, Καλλονή - Ζάκυνθος 2-1, Εθνικός Φιλιπ. - Μ. Αλέξ. Ηρακλείας 2-1.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Διεθνείς επιτυχίες

ΤΖΟΥΝΤΟ: Το χάλκινο μετάλλιο, στη κατηγορία των -57 κιλών, κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που γίνεται στο Τόκιο η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα που επικράτησε της Ρουμάνας Κορίνα Καπριόριου στον αγώνα για την 3η θέση. Ετσι μαζί με το χρυσό του Ηλιάδη η Ελλάδα κατάφερε να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Με τρία μετάλλια - το χρυσό του Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος, το ασημένιο του Βλάση Μάρα στο μονόζυγο και το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους - επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Γάνδης. Ετσι η πρόβα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γυμναστικής που θα γίνει τον άλλο μήνα στο Ρότερνταμ, για την ελληνική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.
  • ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Με εντυπωσιακό τρόπο έπεσε για την ελληνική αποστολή η αυλαία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος καπηλασίας ανδρών - γυναικών που διεξήχθη στην Πορτογαλία. Οι Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου κατέκτησαν την πρώτη θέση στη δίκωπο άνευ με χρόνο 6.30.34 ενώ την πρωτιά κατέκτησαν στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, με επίδοση 6.58.18. Το ασημένιο μετάλλιο ήλθε στην τετράκωπο άνευ των ανδρών, όπου οι Στέργιος Παπαχρήστος - Γιάννης Τσίλης - Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, ένα δευτερόλεπτο πίσω απ' τους Τσέχους, (5.52.54).
  • ΠΑΛΗ: Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Αρζουμανίδης στα 120 κ. ελευθέρας πάλης - στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στη Μόσχα - κερδίζοντας στα ρεπεσάζ τον Αζέρο Ισάγιεφ. Είχαν προηγηθεί 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και ήττα στον ημιτελικό από τον Ουζμπέκο Τεϊμάζοφ.
  • ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Την παραμονή στην Τσάμπιονσιπ Ντιβίζιον του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πινγκ πονγκ εξασφάλισε η Eθνική ανδρών, μετά τη νίκη της με 3-2 επί της Σερβίας στην Οστράβα. Πλέον, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα διεκδικήσει, σήμερα αντιμετωπίζει την Αγγλία, μία θέση μεταξύ 9-11. Η Εθνική γυναικών με 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες (Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν, Σλοβενία) τερμάτισε πρώτη στον Ε' όμιλο της δεύτερης κατηγορίας. Ομως χθες έχασε από την Αγγλία με 3 - 1 και δεν μπορεί να διεκδικήσει τις θέσεις 17-19 που οδηγούν στην πρώτη κατηγορία. Ετσι θα προσπαθήσει για το καλύτερο πλασάρισμα στις θέσεις 21-24. Σήμερα αντιμετωπίζει το Ισραήλ.
  • ΧΑΝΤΜΠΟΛ Η ομάδα του ΑΣΕ Δούκα κατέκτησε... φέτος το περσινό κύπελλο, στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε το Σάββατο (λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του «φάιναλ φορ» το Μάη). Οι πλέον τροπαιούχοι κέρδισαν τα Βριλήσσια με 26-23. Το παιχνίδι είχε χαρακτήρα ντέρμπι σε όλη τη διάρκειά του, με τις εναλλαγές στο προβάδισμα να είναι συνεχείς και το ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο ως το φινάλε.
Ανενημέρωτος... .

Την επιτυχία - κατά τα ειωθότα - της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο έσπευσαν να συγχαρούν οι αρμόδιοι. Οπως ο υπουργός Υγείας, Διατροφής και Αθλησης, Ανδρέας Λοβέρδος, που μίλησε για «αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και οργάνωσης, που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας». Μέχρι εκεί όμως. Δεν έμαθε για την τοποθέτηση του εθνικού προπονητή, Βλαδίμηρου Παπαδόπουλου, ο οποίος επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ότι έλειψαν «τα απαιτούμενα μέσα αφού δεν καταφέραμε να κάνουμε τις προετοιμασίες που είχαμε στο παρελθόν, λόγω έλλειψης χρημάτων»...

EΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Τα όσα έγιναν (αποχωρήσεις, αιτιολογήσεις κλπ.) στην Εθνική επέβαλλαν συνάντηση διοίκησης και προπονητικού τιμ. Αυτή έγινε χτες και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφ. Πιλάβιος, «ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι αυτός που αποφασίζει, είναι αυτός που έχει να φέρει σε πέρας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ξεπερνώντας τα όποια πραγματικά ή τεχνητά εμπόδια».

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Κλήρωση με απρόοπτα

Με την απουσία του Ολυμπιακού (που επιβεβαίωσε και έμπρακτα τη δυσαρέσκειά του προς τη διοργανώτρια αρχή) να κάνει αίσθηση αλλά και τις μισές ομάδες της κατηγορίας (έξι) να μην έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, ο ΕΣΑΚΕ πραγματοποίησε χτες την κλήρωση για την Α1. Οσον αφορά την πρεμιέρα, περιλαμβάνει δυσκολίες για τα δυο φαβορί Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που θα αγωνιστούν με ΠΑΟΚ (εντός) και Αρη (εκτός αντίστοιχα). Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής (έναρξη 16/10) είναι: ΑΕΚ-Ικαρος, Ηρακλής-Πανελλήνιος, Κολοσσος-Περιστέρι, Καβάλα-Ηλυσιακός. Το ντέρμπι «αιωνίων» θα γίνει την 12η αγωνιστική.

ΒΟΛΕΪ
Καταδικαστική ήττα

Τέλος στα όνειρα της Εθνικής ανδρών για πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011 έβαλε η Τουρκία που επικράτησε και στο Ηράκλειο της ελληνικής ομάδας με 3-2 σετ στον αγώνα μπαράζ των δυο ομάδων που θα έκρινε το εισιτήριο για τα τελικά. Η ήττα και ο αποκλεισμός φαίνεται να σηματοδοτεί εξελίξεις στο χώρο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με τον Αμερικανό τεχνικό Γκόρντο Μέιφορθ να βρίσκεται προς την έξοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ