ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ
Πλατιά χαμόγελα από το μεγάλο κεφάλαιο

Ζεστό χρήμα και ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη εξασφάλισε η πλουτοκρατία

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι δε θα πάρει νέα μέτρα μέσα στο 2010, όταν το σύνολο της πολιτικής της χτυπάει στην καρδιά του το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι δε θα πάρει νέα μέτρα μέσα στο 2010, όταν το σύνολο της πολιτικής της χτυπάει στην καρδιά του το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα
Τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο «γήπεδο» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο το βράδυ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε:

α)Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που θα καταστήσουν ακόμα φτηνότερη την τιμή της εργατικής δύναμης.

β)Οτι η σκληρή πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

γ) Την ταξική προσήλωση της κυβέρνησης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Με γνώμονα την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

-- Προανήγγειλε νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα στο 2011.

-- Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού τους συνέδεσε με την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας.

-- Προσπάθησε να κρύψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιβολή νέων φόρων για να καλλιεργήσει προεκλογικά τον εφησυχασμό, και την ίδια στιγμή παρέπεμψε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και «περιλαμβάνονται στο μνημόνιο».

-- Στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους απευθύνθηκε με τον πλέον περιφρονητικό τρόπο, ως απόρροια της ταξικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη «συμπόνοια» του και καλώντας γενικά και αόριστα τον υπουργό Οικονομικών να κάνει ό,τι μπορεί «ώστε να βοηθηθούν το χειμώνα αυτό»!

-- Προσπάθησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό και να δείξει ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» για να αποτρέψει τις ριζοσπαστικές λαϊκές αντιδράσεις, ισχυριζόμενος ότι «η εφαρμογή του μνημονίου λήγει το 2013 ίσως και νωρίτερα εφόσον οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί προχωρήσουν πιο γρήγορα». Αυτό που έκρυψε είναι ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής δε θα πάψει από μόνη της, αλλά μόνο με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

-- Επιτέθηκε με ταξικό μένος στο λαϊκό κίνημα ζητώντας υποταγή των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική και δηλώνοντας έτοιμος να «συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές» που εμποδίζουν τις «αναγκαίες ανατροπές», δηλαδή το γκρέμισμα των κατακτήσεων του λαού.

-- Ξεκαθάρισε ότι η επιβολή των βάρβαρων μέτρων και πολιτικών είναι στρατηγική κατεύθυνση και προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «κανένας μηχανισμός δεν μας έχει ζητήσει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

-- Φρόντισε να δώσει την πραγματική διάσταση της «συμμαχίας» με την ΕΕ και το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός στήριξης μας δίνει χρόνο για να δείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία». Επιβεβαίωσε έτσι ότι ο μηχανισμός αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να εφαρμοστούν με ταχύτερους ρυθμούς οι αντεργατικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ όσο και στο σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών.

Δεσμεύσεις χωρίς τέλος

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των υπόλοιπων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου έβγαιναν με «πλατιά χαμόγελα» από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ ήταν γεμάτη από δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, αφού εξήγγειλε:

  • Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20% μέσα στο 2011.
  • Ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα για τις επενδύσεις. «Για να έχει ο επενδυτής τη σιγουριά και να μπορεί να επενδύει με ασφάλεια» (!), όπως είπε ο πρωθυπουργός.
  • Νέο αναπτυξιακό νόμο. Με την παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει επενδύσεις.
  • Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει την πώληση σταθμών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για το οριστικό και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο λαό. Ο Γ. Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι ακόμα και την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
  • Την απελευθέρωση των φορτηγών. Με στόχο την ολοκληρωτική παράδοση των οδικών μεταφορών στις μεγάλες πολυεθνικές.
  • Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων. Προκειμένου να δοθεί ζωτικός χώρος για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου, σε τομείς που σήμερα, σε μεγάλο μέρος, δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, ώστε παρακάμπτοντας τους νόμους, αλλά ακόμα και το Σύνταγμα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, να εγκρίνονται τα επενδυτικά σχέδια των κεφαλαιοκρατών.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα φέρει 44,44 δισ. ευρώ σε επενδύσεις έως το 2015 και ότι θα δημιουργήσει 210.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων μόνο οι 27.000 θέσεις θα αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης. Δηλαδή, παρουσίασε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις «μερικής απασχόλησης», με τους κεφαλαιοκράτες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθούς πείνας και περιορισμένα δικαιώματα.

Λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία

Χαρακτηριστική η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην ερώτηση του «Ρ»

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που επιχείρησε να δώσει ο Γ. Παπανδρέου στην ερώτηση που του απηύθυνε ο «Ρ» στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο:

-- Μόλις χτες εξαγγείλατε τη μείωση της φορολογίας των κερδών των βιομηχάνων, δηλαδή των πλουσίων, από το 24% στο 20%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παροχή της κυβέρνησής σας, μετά τα 25 δισ. που δώσατε στις τράπεζες. Στον αντίποδα, εδώ και 11 μήνες, από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους έχετε πάρει το 20% από τους μισθούς τους, το 15% από τις συντάξεις τους, τους κόψατε το Δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αυξήσατε τρεις φορές το ΦΠΑ, κατά 40% τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, παγώσατε για τρία χρόνια κάθε αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Τώρα σχεδιάζετε, ή να αυξήσετε τους συντελεστές του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, όπως προβλέπει το μνημόνιο, ή να διπλασιάσετε την τιμή στο πετρέλαιο. Είναι σίγουρο ότι με τις πολιτικές σας κ. Παπανδρέου, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μήπως όμως μπορείτε να μας πείτε πώς με αυτά τα μέτρα θα βγάλουν το χειμώνα εκατομμύρια Ελληνες;

Γ. Παπανδρέου:«Τα λεφτά αυτά δεν πάνε στην τσέπη του επιχειρηματία. Το κατέστησα απολύτως σαφές. Είναι εύκολο να το λέμε. Η μείωση της φορολογίας γίνεται για εκείνα τα κεφάλαια, τα οποία επανεπενδύονται για θέσεις εργασίας. Αρα, λοιπόν, πάνε σε θέσεις εργασίας, σε μισθούς εργαζομένων. Αυτή είναι η διαφορά. Είναι εύκολο να δημιουργούμε μια εντύπωση, αλλά αυτά τα λεφτά πάνε για επενδύσεις και τίποτα άλλο».

Τα λεφτά πάνε για επενδύσεις, λέει ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης. Τι δε λέει; Οτι στον καπιταλισμό, για να επενδύσει ένας επιχειρηματίας πρέπει να προσδοκά κέρδος. Αρα τα λεφτά πάνε για το κέρδος του εργοδότη. Το οποίο, για να εξασφαλιστεί, δεν αρκεί η συνεισφορά του κράτους στο επενδυόμενο κεφάλαιο, αλλά κυρίως χρειάζονται νόμοι που κάνουν φτηνότερη την εργατική δύναμη. Η κυβέρνηση τα παρέχει και τα δυο στην πλουτοκρατία. Γιατί η ανάπτυξη που προωθεί δεν υπηρετεί την ευημερία των πολλών, αλλά το κέρδος των λίγων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν σύγχρονους δούλους

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Κατά την περιοδεία της χτες το πρωί στο 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

«Οσον αφορά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, πέρα από το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, επέμενε πάρα πολύ στο ότι θα φέρει την αλλαγή χωρίς να τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτό σημαίνει: Γράφω τον κόσμο στα παλιά μου τα παπούτσια, τη δυσαρέσκειά του και την αγανάκτησή του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση το 2013, σημείωσε: «Αμφισβητούμε την ημερομηνία λήξης της κρίσης, το χρόνο λήξης της κρίσης. Το θέμα όμως είναι ότι η ανάκαμψη θα βρει τους εργαζόμενους με χαμένα δικαιώματα, τα οποία έπρεπε να αντικατασταθούν από πιο σύγχρονα. Θα τους βρει σύγχρονους δούλους. Η ανάκαμψη θα είναι αναιμική και θα έρθει καινούρια κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ