ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε τυπογραφεία, βιβλιοδετεία

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Σε τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, γενικά επιχειρήσεις εκδόσεων της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Βοτανικού περιόδευσε από νωρίς χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παντού έκδηλες οι επιπτώσεις από την καπιταλιστική κρίση και πώς χτύπησε τον κλάδο, με μηχανές σταματημένες, μισές βάρδιες στη δουλειά, προσωπικό σε άδεια. Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι και προβληματισμένοι για το μέλλον, με συνεχή την πίεση της καθημερινότητας, το μειούμενο εισόδημα και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε μικρομεσαίος επιχειρηματίας του χώρου: «Η κρίση μας έχει τσακίσει. Είναι σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισής μας και άλωσης των μικρομάγαζων από τους μεγάλους». «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», άλλη ενδεικτική φράση από το στόμα εργάτη.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήταν φανερή στους εργαζόμενους που συνάντησαν η πείρα που έχουν από τους αγώνες του ταξικού κινήματος, φανερό το πόσο εύκολα οι συζητήσεις επικεντρώνουν στο πρόβλημα, το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, πόσο άναρχη είναι η παραγωγή σήμερα, πόσο αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνική ιδιοκτησία, πόσος αναγκαίος ο αγώνας ενάντια συνολικά στους καπιταλιστές εργοδότες, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Υπογράμμισε ότι στη δοσμένη κατάσταση, στην μεν φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, η εργατική τάξη ξεζουμίζεται, στις δε συνθήκες κρίσης του συστήματος πάλι οι εργάτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Οτι οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, με αφορμή την κρίση τους, πιέζουν τους εργάτες να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική τους δύναμη.

Επέμεινε ότι πλέον ο λαός έχει σωρευμένη πείρα, οφείλει να βγάλει συμπεράσματα, με την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος να αντισταθεί στα εφαρμοζόμενα, αλλά και νέα, προς λήψη, μέτρα. Και υπογράμμισε ότι η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να μπλοκάρει όσα απεργάζονται.

Στην έκθεση βιβλίου

Χτες το απόγευμα, ο Ν. Σοφιανός επισκέφτηκε το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Μίλησε με επισκέπτες, εργαζόμενους, εκδότες. Συναντήθηκε με τον Γιώργο Ψύχαλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, ο οποίος ανέφερε ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 5,5% στο 6% θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Αλλωστε, όπως είπε, η συμμετοχή στη φετινή έκθεση από εκδότες είναι πολύ μικρότερη, δείγμα των καιρών, της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει τον κλάδο. Μόλις 160 εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στην έκθεση, μοιρασμένοι σε 130 περίπτερα, πολλοί συστεγαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα στησίματος και το μίσθωμα (1.600 ευρώ ανά περίπτερο για δύο εβδομάδες), από τα 180 περίπτερα που υπήρχαν πέρσι και τα 350 περίπτερα που γέμιζαν παλαιότερα το Πεδίον του Αρεως. Τα τελευταία δύο χρόνια ως Σύνδεσμος δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ κρατική επιδότηση. Η επισκεψιμότητα είναι πολύ χαμηλή καθότι ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη, δεν έχει καν διάθεση να επισκεφτεί το χώρο και κλείνεται σπίτι του. Ανάλογα παράπονα εκφράστηκαν και από άλλους εκδότες.

Ο Ν. Σοφιανός απάντησε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τις προσπάθειές τους, αλλά παράλληλα τους προειδοποίησε ότι στόχος των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων είναι το βιβλίο να εξαφανιστεί. Οτι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως στην πρόταση 40 σελίδων που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας για το λεγόμενο «ανοιχτό σχολείο» δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λέξη βιβλίο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές του Νοέμβρη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί: Ολους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ακόμα και όσους έχουν εγκλωβιστεί στα δόκανα του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τους μαχητές του ΔΣΕ, τους Πολιτικούς Πρόσφυγες, τους Ανάπηρους, τους φυλακισθέντες και εξόρισθέντες, τους Μακρονησιώτες, καθώς και τους Απογόνους, συγγενείς και φίλους της Αντίστασης, να δώσουν, ολόψυχα, το «παρών» στις εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας, συμπορευόμενοι στον κοινό αγώνα με το τιμημένο ΚΚΕ, το Κόμμα που ήταν και είναι καθοδηγητής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης των παλιών αλλά και των σημερινών αγώνων μας.

Η μαχητική στήριξη και ψήφος στα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, είναι η μοναδική σωστή επιλογή, σημειώνει το κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τονίζοντας: Μόνο με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζει το ΚΚΕ, καταδικάζουμε, πραγματικά, το Μνημόνιο και βάζουμε αποφασιστικά εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική που προωθούν τα κόμματα του δικομματισμού και του μονόδρομου της ΕΕ. Μόνον η ψήφος στα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» εκφράζει αποτελεσματικά την οργή και αγανάκτηση για τα δεινά που φορτώνουν στο Λαό: ΔΝΤ - ΕΕ - Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ΛΑΟΣ κλπ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Αγαπητοί συναγωνιστές, τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πρέπει να αποτελέσουν όπλο στον αγώνα μας για να δυσκολευτεί και να αποτραπεί η λήψη κι άλλων σφαγιαστικών αντιλαϊκών μέτρων. Γι' αυτό παλεύουμε στο πλευρό του ΚΚΕ, του μοναδικού Κόμματος στην Ελλάδα που μιλάει στο λαό, όπως πάντα, ξεκάθαρα, καταδικάζοντας αποφασιστικά την στρατηγική του Μνημονίου, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης ως τη λαϊκή νίκη. Καμία ψήφος αντιστασιακού να μην πάει χαμένη! Ολοι ψηφίζουμε τους συνδυασμούς της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ!»

Στον «Δημόκριτο» ο Θ. Παφίλης

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ., το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην Αγία Παρασκευή.

Στους Αμπελόκηπους

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός περιοδεύει σε καταστήματα των Αμπελοκήπων, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Πραντούνα.

Περιοδείες του Γ. Μαρίνου

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί στις 10 το πρωί το Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ Ιστιαίας και θα μιλήσει στους εκπαιδευτικούς. Στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το συσκευαστήριο σύκων «Ταξιάρχη» και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ