ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
«Είναι μονόδρομος να παλέψουμε... »

Κινητοποίηση χτες για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς από τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μετάλλου

«Δε θα κάτσουμε να περιμένουμε πότε θα τελειώσει η κρίση τους...», έλεγαν στα «πηγαδάκια»
«Δε θα κάτσουμε να περιμένουμε πότε θα τελειώσει η κρίση τους...», έλεγαν στα «πηγαδάκια»
Ηχηρό μήνυμα ενωμένου αγώνα για αξιοπρεπή μεροκάματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και το δουλεμπόριο, που επεκτείνει η ΕΕ με νόμους όπως η οδηγία Μπολκεστάιν, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο των έργων επέκτασης της «ΠΕΤΡΟΛΑ» στην Ελευσίνα με την καθολική συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας 7 με 10 το πρωί που είχαν αποφασίσει τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Πειραιά και Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ». Αίτημα αιχμής των εργαζομένων η αύξηση κατά 10% στα μεροκάματα της κλαδικής ΣΣΕ των οικοδόμων, αλλά και 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμογή των ΣΣΕ, «όχι» στη Συνθήκη Μπολκεστάιν.

Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να αποκόψει τους εργαζόμενους από τα ταξικά συνδικάτα καθώς, όπως καταγγέλθηκε, τους κάλεσαν να πάνε για δουλειά μετά τη λήξη της κινητοποίησης, η είσοδος του εργοταξίου γέμισε από νωρίς το πρωί από εργάτες που συγκρότησαν μια πολυπληθή ομάδα περιφρούρησης που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση. Εκεί δεκάδες ήταν τα πηγαδάκια που έστησαν οι εργάτες, σε κάθε τόπο συζήτησης ξεχείλιζε η αγανάκτηση. Για την κατάσταση που βιώνουν στο χώρο εργασίας με την εργοδοτική ασυδοσία να μεγαλώνει όσο προχωράει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Για το πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους, για τα παιδιά τους που ξεκίνησαν σχολείο χωρίς δασκάλους, αλλά με μεγάλο κόστος, αλλά ακόμα και για το γείτονα που έμεινε άνεργος.

«Το μόνο που βλέπουμε είναι η ζωή μας να γίνεται χειρότερη», «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πότε θα τελειώσει η κρίση τους. Γιατί μέχρι σήμερα μόνο εμείς την πληρώνουμε», ήταν μερικές μόνο από τις κουβέντες, αλλά και φράσεις όπως: «Είναι μονόδρομος, να παλέψουμε για καλύτερα μεροκάματα, να απαιτήσουμε προσλήψεις, όχι να γεμίσει εδώ με δουλέμπορους».

«Αυτό που μας κινητοποιεί είναι τα προβλήματα που οξύνονται από κυβέρνηση και εργοδοσία», τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να διεκδικήσουμε με ενωμένο αγώνα τα αιτήματά μας που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Και μόνο ο ενωμένος αγώνας μπορεί να επιβάλει τις λύσεις στα προβλήματά μας παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η εργοδοσία και να αποκόψει τους εργαζόμενους από τα ταξικά συνδικάτα. Και αυτός ο συντονισμένος αγώνας πρέπει να γίνει από τον καθένα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Γι' αυτό είναι σημαντική και η μαζική συμμετοχή όλων στο συλλαλητήριο στις 23 Σεπτέμβρη».

Σε επαγρύπνηση κάλεσαν τους εργαζόμενους και ο Α. Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, όσο και ο Π. Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι κυβέρνηση και ΕΛΠΕ σε συνεργασία με τους εργοδότες ετοιμάζονται να μεταφέρουν και πάλι συνεργεία εργαζομένων μέσω της οδηγίας Μπολκεστάιν.

Αποτέλεσμα της χτεσινής κινητοποίησης ήταν και η απόφαση να ξεκινήσει συγκρότηση εργοταξιακής επιτροπής που σε συνεργασία με τα ταξικά συνδικάτα θα συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Υπό διάλυση ΝΑΤ και Οίκος Ναύτου

Σε πολιτική καταδίκη όσων ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση κάλεσε, σε χτεσινή περιοδεία, ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Η χρεοκοπία του ασφαλιστικού φορέα των ναυτεργατών και η διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, για να γεμίζουν τα σεντούκια των εφοπλιστών είναι προ των πυλών. Η χτεσινή περιοδεία του Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου ήταν αποκαλυπτική για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει και για τη ναυτεργατική οικογένεια η εφαρμογή του μνημονίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Συγκεκριμένα, η μείωση κατά 10% της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του μνημονίου, είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί το ΝΑΤ 152.300.416 ευρώ και το Κεφάλαιο Ασφάλισης Ανεργίας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ) 30.211.584 ευρώ! Ετσι, το έλλειμμα του ΝΑΤ από 83.402.596 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2010 εκτινάχθηκε στα 235.703.012 και του ΚΑΑΝ από 16.368.836 ευρώ στα 46.580.420! Αυτό όταν ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ συντάχτηκε με εντελώς χαλκευμένα στοιχεία, αφού έχει να κλείσει ισολογισμός στο Ταμείο από το 2002 - για να καλυφθεί η ληστεία των εφοπλιστών σε βάρος του - και εμφανίζονταν ποσά αυθαίρετα ως έσοδα!

Επιπλέον, από τις 350 οργανικές θέσεις του ΝΑΤ είναι καλυμμένες οι 150. Από αυτές έως το τέλος του χρόνου, λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων, θα μείνουν 100. Με βάση το μνημόνιο, έκοψαν από τους συνταξιούχους ναυτεργάτες δώρα και επίδομα άδειας, το 40% αυτών ζει με συντάξεις πείνας, ενώ, λόγω των προβλημάτων του ΝΑΤ, για να πάρουν το εφάπαξ χρειάζονται 26 μήνες. Οπως ειπώθηκε από τους εργαζόμενους του Ταμείου, στη διάρκεια της περιοδείας, θα υπάρξουν προβλήματα και για την καταβολή της κύριας σύνταξης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διαλύεται σταδιακά ο Οίκος Ναύτου. Από τις 121 οργανικές θέσεις γιατρών (με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό) είναι καλυμμένες οι 30, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται με ατέλειωτες ώρες αναμονής. Σύμφωνα με το μέτρο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «οικογενειακός γιατρός» που προωθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου και εκπορεύεται από τον «Καλλικράτη», προβλέπεται ότι από τους 4.500 συμβεβλημένους γιατρούς θα παραμείνουν οι 1.500, για να καλύψουν τις ανάγκες 185.000 ασφαλισμένων.

Ο Γιώργος Τούσσας, μιλώντας με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του Οίκου Ναύτη, αλλά και στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους του ΝΑΤ, έκανε σαφές ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και η «ανάπτυξη» που έχει κριτήριο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, μόνο δεινά θα φέρνει στους εργαζόμενους. Απηύθυνε το κάλεσμα στις επικείμενες εκλογές οι εργαζόμενοι να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταδικάζοντας αυτούς που τους έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και ανέδειξε την ανάγκη «η πάλη των ναυτεργατών, των εργαζομένων να αναβαθμιστεί. Να συντονίσουν την πάλη τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ, να αντιπαλέψουν το σύνολο αυτής της πολιτικής, να θέσουν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικοπολιτικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την εξουσία, ώστε η οικονομία να οργανωθεί με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»: Σε μαζική, αποφασιστική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β Αθήνα).

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ: Συζήτηση - ενημέρωση για το Ασφαλιστικό οργανώνει στις 21 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Η συζήτηση θα γίνει στις 5.30 μ.μ. στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη).

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Συγκέντρωση και πορεία έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΛ έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Γράμματα». Υπενθυμίζεται πως ο Ομιλος αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο εκδοτικό, με αποτέλεσμα να μένουν στο δρόμο 90 εργαζόμενοι. Την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λίστα με 89 ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες τα οποία μπορούν πλέον να χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πέραν των φαρμακείων των κρατικών νοσοκομείων. Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απ' τα φαρμακεία του ΙΚΑ.

Εχασε τη ζωή του 48χρονος εργάτης

Tη ζωή του έχασε χτες ο 48χρονος εργαζόμενος, Βλαδίμηρος Χατιλάρι, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος είχε ανέβει στην ταράτσα τριώροφης πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι για να καθαρίσει την καπνοδόχο. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο εργαζόμενος έπεσε από την ταράτσα στον ακάλυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ