ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Πλαφόν τέλος!

«Βλέπουμε ότι η τιμή των διυλιστηρίων "τσιμπάει" κι έτσι σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τα επίπεδα του πλαφόν». Αυτό δήλωσε χτες ο Ρόβλιας, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τις ανώτατες τιμές στα καύσιμα. Μια ώρα αργότερα, ανακοίνωσε ότι αίρεται κάθε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων! Ετσι, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, αποκαλύφθηκε πόσο κάλπικα ήταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, όταν, ανακοινώνοντας την απόφαση για το πλαφόν, έλεγε ότι πρόκειται για μια επιλογή που στοχεύει στην πάταξη της κερδοσκοπίας και την προστασία των καταναλωτών.

Ετσι κάνει πάντα το ΠΑΣΟΚ. Αναποδογυρίζει με τέτοια ευκολία την πραγματικότητα, που χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ανοιχτή πολιτική εξαπάτηση και την απροκάλυπτη περιφρόνηση της νοημοσύνης των εργαζομένων. Γιατί, πάει πολύ οι υπουργοί της κυβέρνησης, που μέσα σε λίγους μήνες αύξησε δύο φορές τους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει ανατιμήσεις των καυσίμων σε ποσοστά που φτάνουν το 50% και 60%, να βγαίνουν σήμερα και να μιλάνε για «προστασία των καταναλωτών». Και δεν είναι μόνον αυτό. Μιλάνε για προστασία αυτοί, που κατάφεραν με τα καραγκιοζιλίκια του πλαφόν, να προκαλέσουν και νέες ανατιμήσεις στις βενζίνες.

Για ποια «προστασία» μπορεί να γίνει λόγος, όταν η ανώτατη τιμή που ορίστηκε ήταν πάνω από τις τιμές της αγοράς; Για ποια «προστασία» μιλάνε όταν το πλαφόν μπαίνει στην τιμή πρατηρίου, ενώ αφήνονται ελεύθερες οι τιμές των διυλιστηρίων; Τι σόι «προστασία» βάζει νέες φωτιές στις τιμές; Με τι θράσος μιλάνε για «προστασία» αυτοί, που υιοθετούν ότι η κοινωνία πρέπει να χορεύει με βάση τις χρηματιστηριακές τιμές, επειδή έτσι εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη κ.λπ.; Συμπαιγνία της κυβέρνησης και των μονοπωλίων του κλάδου σε βάρος των εργαζομένων είναι και τίποτα περισσότερο.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Καμιά κυβέρνηση, που έχει στρατηγικό στόχο τη στήριξη και την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, καμιά κυβέρνηση, που καθοδηγείται από τα συμφέροντα και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την κερδοσκοπία. Και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή το ίδιο το επιχειρηματικό κέρδος είναι ο μπούσουλας που καθορίζει το περιεχόμενο κάθε μέτρου και πολιτικής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά, δεν κατάφερε καν να αξιοποιήσει το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα που εκτόξευσε κι έτσι το θαύμα κράτησε τις ...τρεις μέρες που αναλογεί σε όλα τα θαύματα. Και τελικά, η κοροϊδία με το ΠΑΣΟΚικού τύπου πλαφόν έσπρωξε τις τιμές των καυσίμων σε υψηλότερα επίπεδα... Αυτό που χρειάζονται άμεσα οι εργαζόμενοι που στενάζουν κάτω από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, είναι να μπορούν να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε καύσιμα, απαλλαγμένα από τις συνεχείς ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους (ίσα ίσα να μειωθούν δραστικά) και τον ΦΠΑ. Το δε πρόβλημα της κερδοσκοπίας, που λένε, θα λυθεί μόνο όταν μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους κερδοσκόπους, τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και τα αφεντικά. Αυτό μπορεί να το πετύχει η λαϊκή εξουσία - οικονομία, όπου το πετρέλαιο και τα προϊόντα του, μαζί με τους άλλους κλάδους της ενέργειας, θα λειτουργούν στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα παιδιά και τα πεδία εκμετάλλευσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρώτα δημιουργούν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα κάθε είδους των παιδιών κι έπειτα πλουτίζουν από την «αντιμέτωπισή» τους. Γιατί, στον καπιταλισμό, αφού το παρόν και το μέλλον των παιδιών χτυπιέται ολόπλευρα (με την υπονόμευση της δημόσιας υγείας, το σμπαράλιασμα της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, μέσω π.χ. της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, τον έλεγχο της πρόσβασης και του περιεχομένου της μόρφωσης από τα μονοπωλιακά συμφέροντα), έρχονται μετά οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν και να διαφημίζουν το «κοινωνικό έργο» των εταιρειών που πουλάνε τη θεραπεία της ανθρώπινης αρρώστιας, ακόμα κι αυτής των μικρών παιδιών. Ετσι, το Παιδιατρικό νοσοκομείο του Ομίλου «Υγεία» ξεκίνησε πρόσφατα τμήμα Εφηβικής Ιατρικής για υπηρεσίες όπως η εφηβιατρική αγωγή Υγείας (εμβολιαστική κάλυψη, σεξουαλική αγωγή, πρόληψη ατυχημάτων, επιπτώσεις χρήσης και εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες, χρήση και ασφάλεια διαδικτύου, χρόνια νοσήματα), ο έλεγχος βάρους - παχυσαρκίας, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, η Συμβουλευτική Γονέων - Οικογένειας για διαχείριση κρίσεων κ.λπ. Μάλιστα, για να αποκτήσει πελατεία το «Υγεία» με την Olympic Air παρέχουν στους επιβάτες των εσωτερικών πτήσεων της εταιρείας, από τις 12 - 14 Σεπτέμβρη 2010, την πρώτη επίσκεψη στο Τμήμα με έκπτωση.

Αφού, λοιπόν, η σχολική ιατρική και η Αγωγή Υγείας έχουν διαγραφεί και ως έννοιες απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας, έμεινε πεδίο δόξης λαμπρό για την επιχειρηματική δραστηριότητα, που συμπληρώνεται με κάθε είδους εθελοντισμό και Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε δημόσιο επίπεδο. Επίσης, αφού «τρελάνουν» τα παιδιά με το εκπαιδευτικό σύστημα των βάρβαρων αποκλεισμών, έρχεται μετά η διαχείριση των (οικογενειακών) κρίσεων - και μάλιστα με το αζημίωτο - δημιουργώντας ένα ακόμα πεδίο απροκάλυπτης εκμετάλλευσης για κερδοφορία με αντικείμενο την υγεία του παιδιού.

Η «καραμέλα» της μεσογειακής διατροφής...

Να στραφεί η γεωργία της χώρας στη μεσογειακή διατροφή ζήτησε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ενώ η ίδια πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πλήττει καίρια την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τους μικρομεσαίους αγρότες. Η κυβέρνηση λανσάρει τη στροφή στη μεσογειακή διατροφή ως επικοινωνιακό τρικ δημιουργίας ψεύτικων ελπίδων για τη φτωχή αγροτιά, μπροστά στο αδιέξοδο που προκαλεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.

Η πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ έχουν πλήξει την εγχώρια αγροτική παραγωγή και παραδοσιακές καλλιέργειες όπως η σταφίδα, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά έχουν συρρικνωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει για τον καπνό, τα τεύτλα, το βαμβάκι, το στάρι. Τα μεσογειακά προϊόντα είναι υγιεινά, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει από μόνο του την απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής και τιμές επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγρότες. Γιατί, πολλά από τα τρόφιμα, που συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, αν και τα παράγουμε, μένουν απούλητα και σαπίζουν στις αποθήκες, γιατί εισάγονται ομοειδή προϊόντα. Για παράδειγμα, οι τιμές κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε προϊόντα όπως τα κρασοστάφυλα, το λάδι, το συμπύρηνο ροδάκινο και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Επίσης, οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους μπορούν να επιβάλουν μια μεσογειακή διατροφή που θα γίνεται με λάδι από το Μαρόκο ή την Ισπανία, ντομάτες από Πολωνία ή Ολλανδία, μήλα Ιταλίας, αχλάδια Αργεντινής, χυμούς Βραζιλίας, κόκκινο κρασί Χιλής ή Αυστραλίας, πορτοκάλια Ν. Αφρικής κ.ο.κ.


Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο Γιάννης ο Δημαράς ζήτησε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες. Δεν του το 'δωσε το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά. Ο ανεξάρτητος δεν ζητάει χρίσματα. Ο ανεξάρτητος κατεβαίνει κι όποιος θέλει τον υποστηρίζει». Με τον τρόπο αυτό ο Β. Οικονόμου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καρφώνει το συνάδελφό του, με τον οποίο πριν από μερικούς μήνες συστεγάζονταν στο κόμμα με το πρόγραμμα του οποίου εκλέχτηκαν και τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι περισσότερο ανεξάρτητος. Ο μεν Οικονόμου στηρίζει τον Α. Μητρόπουλο για την Περιφέρεια και τον λανσάρει σαν ανεξάρτητο, ενώ μέχρι χτες ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ζητάει από τον Γ. Παπανδρέου να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τη Γερμανία! Στηρίζει δηλαδή, έναν υποψήφιο που βολεύει το ΠΑΣΟΚ, αφού καλλιεργεί αυταπάτες ότι από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να υπάρξει φιλαλαϊκή διέξοδος όπως διακηρύττει και η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο Β. Οικονόμου κατηγορεί τον Γ. Δημαρά ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Και σωστά κάνει. Αυτό που δεν λέει όμως, είναι ότι τόσο ο Δημαράς, όσο και ο ίδιος ο Οικονόμου με τον Μητρόπουλο είναι όλοι τους ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο επειδή πολιτεύτηκαν και εκλέχτηκαν με το αντιλαϊκό του πρόγραμμα, αλλά επειδή και σήμερα στηρίζουν τη στρατηγική του, σηκώνοντας ανέξοδες κορώνες κατά του μνημονίου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξειδικευμένη εφαρμογή των όσων έλεγε το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του. Στην υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου και τον περιορισμό της στην ακίνδυνη για την κυρίαρχη πολιτική διαμαρτυρία στοχεύουν όλοι τους, μαζί και ο ΣΥΝ που στηρίζει Μητρόπουλο. Από κοντά και ο Αλαβάνος, οι θέσεις του οποίου καμιά φιλολαϊκή προοπτική δεν περιέχουν και τις αναπαρήγαγε προχτές ο Μητρόπουλος, με τον οποίο υποτίθεται πως είναι αντίπαλοι στις εκλογές. Ο λαός πρέπει να οξύνει το κριτήριό του. Να καταδικάσει όλους εκείνους που την επόμενη των εκλογών θα μεταγγίσουν την ψήφο του στο βαρέλι της ανοχής στην κυβερνητική πολιτική, θα την καταγράψουν σαν έλλειψη διάθεσης να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα προς όφελός του. Σ' αυτές τις εκλογές, η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ, είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να πιάσει πραγματικά τόπο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γρηγοριάδης Κώστας

... και οι λαϊκές ανάγκες

Η Ελλάδα μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα που έχουν σχέση με τη διατροφή, αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, π.χ. κλωστοϋφαντουργία και να κάνει εξαγωγές. Αυτή η πραγματικότητα υπήρχε πριν την ενταξη στην τότε ΕΟΚ, σήμερα ΕΕ. Η αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας σε βάρος των εργαζομένων και της φτωχής αγροτιάς, οφείλεται στο κεφάλαιο που επενδύει μόνο εκεί που βγάζει περισσότερα κέρδη. Και από τις εισαγωγές κερδίζει καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις στην αγροτική οικονομία και κλάδους στη Βιομηχανία. Αυτά υπηρετεί η ΚΑΠ, συνολικά η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και μια ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που θα παράγει καλά ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει της διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την κερδοφορία τους. Αυτό όμως απαιτεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, όπου θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικοί συνεταιρισμοί για τους μικροπαραγωγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ