ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέες δεσμεύσεις στην πλουτοκρατία από τη ΔΕΘ

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να προσυπογράψει και να συμπληρώσει τη λίστα των φιλομονοπωλιακών μέτρων της κυβέρνησης

Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν στην κυβέρνηση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ στρέφεται ενάντια και στη ΝΔ, αφού ενιαία είναι η στρατηγική και μαζί χτυπούν το λαό
Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν στην κυβέρνηση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ στρέφεται ενάντια και στη ΝΔ, αφού ενιαία είναι η στρατηγική και μαζί χτυπούν το λαό
Το μήνυμα για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, καθώς και για λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων, όπως αυτά που υλοποιεί η κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου, αναμένεται να εκπέμψει με ευκρίνεια από τη ΔΕΘ ο Αντ. Σαμαράς.

Στην ομιλία του αύριο το βράδυ στους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τη στήριξη της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, εμπλουτίζοντας το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με νέες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους και τις κορόνες κατά του μνημονίου με το βλέμμα στις εκλογές του Νοέμβρη και διακηρυγμένο στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει τη δέσμευση ότι θα τιμήσει την υπογραφή της κυβέρνησης στο μνημόνιο με την τρόικα. Ταυτόχρονα, και με δεδομένο ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στην «εναλλακτική» δήθεν πρόταση, που παρουσίασε τον περασμένο Ιούλη στο Ζάππειο, έχουν ήδη μπει στη φάση της υλοποίησης από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να χαιρετίσει την υιοθέτησή τους και να ζητήσει ταχεία υλοποίηση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «καθυστέρηση».

Στο εσωκομματικό πεδίο, η προσπάθεια της ηγεσίας να αποστασιοποιηθεί δημαγωγικά από το μνημόνιο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπερασπίστηκε εκ νέου την αναγκαιότητα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο, επισήμανε με νόημα ότι «εάν δεν κάνω λάθος, η ΝΔ έχει υπερψηφίσει περίπου τα μισά νομοσχέδια τα οποία η κυβέρνηση έχει φέρει προς ψήφιση». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «υπάρχουν διατάξεις του μνημονίου, ειδικά αυτές που αναφέρονται σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και πρέπει να τις προχωρήσουμε».

Επίσης, διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή για τις εκλογές του Νοέμβρη λέγοντας ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να είναι αυτοδιοικητικές», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να αποχωρήσει από την επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη σχολίασε την απουσία της ΝΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), λέγοντας ότι «η επένδυση στη χρεοκοπία της χώρας και οι αριστερόστροφες κορόνες της ηγετικής ομάδας της ΝΔ οδηγούν στην απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά». Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά απαντούσαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΛΚ δε συμμετείχε στη συνεδρίαση, για να προετοιμάσει την επίσκεψη στη ΔΕΘ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Φαιδρότητες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Ξοφλημένες αστειότητες από τον πρόεδρο του σχήματος στη ΔΕΘ

Να διασκεδάσει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη διαστρέβλωση της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ, επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε μια ταυτόχρονη προσπάθεια να αιτιολογήσει γιατί ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι του χώρου που εκπροσωπεί.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Α. Τσίπρας είπε πως δεν είναι εύκολο σε ένα «συμμαχικό σχήμα» να κάνεις αυτές τις επιλογές και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «θέλοντας να ξεφύγει από τη συζήτηση για τις αναγκαίες δυνατές διεργασίες και συμμαχίες προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων και όχι απλά μια κομματική καταγραφή, ανακοίνωσε ως υποψήφιους στους δήμους και στις περιφέρειες όλα τα στελέχη του Πολιτικού Γραφείου».

Οι φαιδρότητες του Α. Τσίπρα μόνο γέλιο προκαλούν σε ανθρώπους του μόχθου που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους διαγκωνισμούς μεταξύ ομάδων και προσώπων, ερμηνεύοντάς τες με κριτήριο τη στρατηγική του χώρου, που στόχο έχει να αθωώσει τη σοσιαλδημοκρατία και να ανακόψει - στο μέτρο των μεγεθών του - θετικές διεργασίες που εξελίσσονται στις λαϊκές συνειδήσεις.

Αυτό ομολόγησε έμμεσα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, λέγοντας ότι «το ζητούμενο για μας είναι να δούμε αν μπορούμε να συναντηθούμε με ευρύτερες δυνάμεις», εννοώντας προφανώς τις συνεργασίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκαν με το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και τώρα προσπαθούν να εγκλωβίσουν εντός των τειχών τη δεδομένη λαϊκή αγανάκτηση. Εξίσου αστεία όμως είναι και η επίκληση της ξοφλημένης «ενότητας της αριστεράς», την οποία αναμάσησε ο Α. Τσίπρας, προκαλώντας τη νοημοσύνη όσων παρακολουθούν τους διαγκωνισμούς των διαφόρων τάσεων και συνιστωσών στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, παρουσίασε ως αποτέλεσμα της «πελατειακής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και όχι σαν βαθιά ταξική επιλογή τις φοροαπαλλαγές (μείωση της φορολογίας από το 40% στο 20%) και τα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο. Συνέχισε να παρουσιάζει ως μονόδρομο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι λύση η αλβανοποίηση της χώρας» και τέλος μέμφθηκε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που δεν αντιλήφθηκε τη σημασία «δημιουργίας ενός μετώπου με τις χώρες του Νότου και διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μια ακόμα δηλαδή καπιταλιστική λυκοσυμμαχία, για να αποτραπεί δήθεν το μνημόνιο.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ψευτοαντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες Ραγκούση

Ο δικομματισμός προσπαθεί να κρύψει την ενιαία στρατηγική του, κατήγγειλε ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Νέος γύρος «κοκορομαχίας», μακριά από την ουσία χτες στη Βουλή, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μια πρωτοφανή απόφαση του πρωθυπουργού τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είπε ότι τίθεται «μείζον θέμα αντισυνταγματικότητας» της συγκεκριμένης απόφασης.

Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος είπε ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τους ρόλους των υπουργών είναι συζήτηση δευτερεύουσα, προσθέτοντας όμως ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου Αμυνας και του ΚΥΣΕΑ μένουν αλώβητες.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής τόνισε:

«Κατά την άποψη του ΚΚΕ το κύριο θέμα είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ περπατάει στις ίδιες ράγες, έχει την ίδια κατεύθυνση, την ίδια τροχιά. Σε ποιο ουσιαστικό ζήτημα διαφέρουν οι πολιτικές; Πού διαφωνείτε κύριοι της ΝΔ; Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Στην πολιτική του ΝΑΤΟ; Στην πολιτική των εξοπλισμών; Στην πολιτική, η οποία στέλνει ελληνικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στα Βαλκάνια και αλλού; Εν πάση περιπτώσει, ποιος κατάργησε το οκτάωρο; Τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατάργησαν και το οκτάωρο και το πενθήμερο και το σαραντάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Ας σταματήσει αυτή η "κοκορομαχία" και ας κουβεντιάσουμε για πιο ουσιαστικά ζητήματα».

ΕΕΔΥΕ
Αύριο το Εθνικό Συμβούλιο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί στο Δημαρχείο της Νίκαιας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στα σαγόνια των πολυεθνικών

Τη μονογραφή της συμφωνίας - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανακοίνωσαν χτες από κοινού η ελληνική κυβέρνηση ως βασικός πελάτης λόγω παραγγελίας υποβρυχίων, η γερμανική εταιρεία «Thyssen Krupp Marine Systems» που τα πουλάει και η αραβική «Abu Dhabi Mar» που τα αγοράζει. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το παραπέρα νέκρωμα της ναυπηγοεπισκευής στη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, επιχαίρει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, επισημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό «έλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BWB) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου "Παπανικολής"» και ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα επικύρωσης της συμφωνίας.

Συζήτηση για τη Ναυπηγική βιομηχανία

Το ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας, τη Δευτέρα, 20 Σεπτέμβρη 2010 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου. Στη συζήτηση, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ