ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πετά έξω από τα δωμάτιά τους 4 σπουδαστές επειδή δεν έχουν να πληρώσουν

Σε κινητοποίηση σήμερα, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Στο δρόμο πετά τέσσερις σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας η Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος και τους καλεί να παραδώσουν τα δωμάτια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο που έχει επιβληθεί και είναι στα 45 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, η Εστία τους ζητά να καταβάλουν προκαταβολικά το ενοίκιο για τέσσερις μήνες.

Η απόφαση αυτή της Εστίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους σπουδαστές, τους οποίους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί να προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Εστίας στις 10 το πρωί.

Το πρόβλημα με τη φοιτητική εστία θα είναι εκρηκτικό το επόμενο διάστημα, με την είσοδο και των πρωτοετών σπουδαστών καθώς υπάρχουν μόλις 250 κλίνες για 4.000 περίπου σπουδαστές, δηλαδή αναλογία 1 κλίνη για 16 σπουδαστές!

Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της εφορίας της Εστίας να διώξει 4 σπουδαστές οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το απαράδεκτο "νοίκι", όταν οι συγκεκριμένοι σπουδαστές είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και παιδιά απολυμένων. Το σύνολο των σπουδαστών που ζουν στην Εστία είναι παιδιά που προέρχονται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα.

Είναι πρόκληση να πετάνε στο δρόμο σπουδαστές από την Εστία, όταν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης απελευθερώνουν τις απολύσεις, κόβουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Παράλληλα, οι φοροελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις των 25 δισ. στο κεφάλαιο συνεχίζουν.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους της Καλαμάτας, όλους τους γονείς, τους φοιτητές και τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σε κοινή συστράτευση ώστε:

  • Να μην πεταχτεί κανένα παιδί της εργατικής τάξης έξω από την Εστία.
  • Να χτιστούν και άλλες Εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών. Μέχρι τότε να προχωρήσουν σε επίταξη ξενοδοχείων της Καλαμάτας. Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα!
  • Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους».
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Προωθείται η κατάργηση των Τμημάτων Ενταξης

...ενώ δεν έχουν λειτουργήσει κανονικά πολλά ειδικά σχολεία

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ενα επιπλέον χτύπημα με σοβαρές συνέπειες δέχεται η Ειδική Αγωγή, καθώς, προκειμένου να εξοικονομηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνο, διάφορες διευθύνσεις και αρχές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με οδηγίες και εγκυκλίους, προωθούν την κατάργηση ή την αναστολή λειτουργίας των Τμημάτων Ενταξης (ΤΕ) σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και τη μετακίνηση των μαθητών με ειδικές ανάγκες σε «όμορα» σχολεία, με το πρόσχημα ότι χρειάζονται τρεις (3) τουλάχιστον γνωματεύσεις μαθητών από Διαγνωστικές Υπηρεσίες για να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης. Οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι είναι αντίθετες με το νόμο 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν στα ΤΕ «και χωρίς γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ. Για την ίδρυση ΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ' ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία. Σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείεται μαθητής από το ΤΕ αν οι γονείς του επιθυμούν τη φοίτησή του σε αυτό, ακόμα κι αν και δεν έχει διάγνωση από τις αρμόδιες διαγνωστικές υπηρεσίες. Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί σχετική εισήγηση από το σχολικό σύμβουλο Ειδικής Αγωγής».

Προχτές αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισκέφθηκε τα 1ο, 2ο Ειδικά Δημοτικά και τα 1ο, 2ο Νηπιαγωγεία ΕΛΕΠΑΠ, όπου διαπιστώθηκε ότι παραμένουν κλειστά γιατί λείπουν εκπαιδευτικοί και κυρίως επειδή λείπει βοηθητικό προσωπικό για τη μετακίνηση των παιδιών αυτών που είναι με βαριές αναπηρίες στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους που πραγματοποιούνται στο σχολικό χώρο. Τόσο το 2ο Γραφείο ΠΕ, όσο και η Α' Διεύθυνση έχουν υποσχεθεί να στείλουν μόνο ένα μέρος του βοηθητικού προσωπικού, που σημαίνει ότι ακόμη και όταν λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά δε θα λειτουργήσουν σε πλήρη διάταξη, αλλά μερικώς. Να σημειωθεί ότι το 2ο Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ πέρσι παρέμεινε κλειστό για όλη τη χρονιά, ενώ φέτος δεν έχει σταλεί νηπιαγωγός. Αμεση ανάγκη και βασικό αίτημα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι να υπαχθεί το ΕΛΕΠΑΠ στο υπουργείο Παιδείας όπως είναι, με τα σχολεία του και τα θεραπευτήρια, άρα και όλο το προσωπικό (εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό και βοηθητικό) ή να στεγαστούν τα δύο δημοτικά και τα δύο νηπιαγωγεία σε δημόσια κτίρια, αντί να φιλοξενούνται σε ιδρύματα και να εκβιάζονται να πεταχθούν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή.

Αγωνιστικά για την Παιδεία των πραγματικών αναγκών

Παράσταση διαμαρτυρίας γονιών και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τα προβλήματα στα σχολεία

Την πραγματική κατάσταση που ζουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και τις πραγματικές ανάγκες που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της φιλομονοπωλιακής - αντιλαϊκής πολιτικής ανέδειξε χτες η πρωτοβουλία της ΑΣΓΜΕ και των Ομοσπονδιών Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής που έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της συμβολικής αυτής κίνησης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας από γονείς και μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Χωρίς να έχουν αυταπάτες για το ρόλο που έχει ανατεθεί στα στελέχη της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση αυτής της πολιτικής, εκπρόσωποι των γονιών και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με το διευθυντή Α. Σαββαΐδη. Οπως δήλωσαν στους συγκεντρωμένους μετά την έξοδό τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, αρνήθηκε ότι έγιναν συμπτύξεις και συγκροτήθηκαν τμήματα με 30 μαθητές και δε συμμερίστηκε την άποψη ότι με περιφερόμενους αναπληρωτές αντί για μόνιμους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να γίνει πραγματικό εκπαιδευτικό έργο. Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης πληρωμής δεδουλευμένων για κάποιους εκπαιδευτικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας (παραμένουν απλήρωτοι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και ωρομίσθιοι διαφόρων ειδικοτήτων). Οι εκπρόσωποι των γονιών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση μιας Παιδείας που θα αξίζει στα παιδιά και τόνισαν για μια ακόμα φορά την ανάγκη, με επιμονή, να σμιλευτεί ο κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που χτυπά και το μορφωτικό δικαίωμα.

Από τα λεγόμενα των γονιών χτες, αναδείχτηκε πάντως για μια ακόμα φορά ότι ο αγώνας για λύσεις στα ζητήματα της εκπαίδευσης των παιδιών περνά από τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της πολιτικής των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, η μείωση του εισοδήματος για τη μεγάλη μάζα του λαού δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην εκπαίδευση, με χαρακτηριστική όσο και εξοργιστική τη μαρτυρία για παιδιά που δεν κάνουν βασικές ιατρικές εξετάσεις ή πάνε στο σχολείο υποσιτισμένα...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
ΟΧΙ στην παράδοση στους ιδιώτες

Με κεντρικό αίτημα να σταματήσει κάθε ενέργεια κατάργησης του δημόσιου ΟΣΚ και παράδοσης του έργου του στα ιδιωτικά συμφέροντα, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προχώρησαν χτες σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ διεκδικούν να ενισχυθεί ο Οργανισμός ως αποκλειστικά δημόσιος φορέας για τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και εξοπλισμό των σχολείων, να υπογραφεί αξιοπρεπής συλλογική σύμβαση εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να εξασφαλιστεί μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο Η. Δρούλια, ο οποίος, σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου, προσπάθησε να καθησυχάσει σε ό,τι αφορά το μέλλον του Οργανισμού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων, τα μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ κόβουν δραματικά τα κονδύλια για σχολική στέγη, σταδιακά δίνεται έργο του ΟΣΚ σε ιδιωτικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ, Προγραμματικές Συμφωνίες, Επιχορηγήσεις), η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών μιλά για «μείωση της άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου και στον ΟΣΚ». Πέρα από τις συνέπειες στο έργο της κατασκευής σχολείων, οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του ΟΣΚ δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι μισοί περίπου από τους οποίους είναι συμβασιούχοι. Ηδη, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές στις υπερωρίες, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση οφείλεται στις περικοπές κονδυλίων.

Πάντως, την έντονη διαμαρτυρία του σωματείου προκάλεσε χτες η παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο κτίριο του ΟΣΚ, που εμπόδιζε την είσοδο στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού, η οποία όμως αρνήθηκε ότι την κάλεσε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ