ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«Να κατεβούμε όλοι στο δρόμο»!

Εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς πραγματοποιούν καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Από τη χθεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ
Από τη χθεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ
Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη ενάντια στις νέες αυξήσεις τις οποίες ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στο ΦΠΑ και να συσπειρωθούν στην κατεύθυνση αγωνιστικής καταδίκης των αντεργατικών-αντιλαϊκών πολιτικών, των κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την εφαρμογή τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό, ο Παν. Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε χτεσινή παρέμβαση. Στο πλαίσιο των εξορμήσεων που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων τα οποία συνδιοργανώνει σε όλη την Ελλάδα μαζί με ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, έγινε συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο.

«Πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, να πάρουμε μέρος στα συλλαλητήρια. Να κατέβουμε στο δρόμο γιατί δεν πάει άλλο. Θα το μετρήσουν, θα το πάρουν υπόψη τους. Θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω αρκεί να υπάρχει μαζική συμμετοχή και καταδίκη από το λαό», τόνισε ο Π. Ηλιόπουλος.

Επισήμανε πως «τα μέτρα αυτά δεν έχουν τέλος. Τέλος θα έχουν μόνο αν ξεσηκωθεί ο κόσμος». Πιο κάτω ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ένταση της πάλης με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζόμενων σε όλα τα επίπεδα. Με αυτή την έννοια αναφέρθηκε και στις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση λέγοντας ότι αν ενισχυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ή τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική τότε το μήνυμα που θα στείλουν οι εργαζόμενοι θα είναι «πάρτε κι άλλα μέτρα». Γι' αυτό πρόσθεσε «πρέπει να αλλάξουμε πορεία, να σκεφτούμε διαφορετικά. Να δώσουμε ψήφο στους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Είναι οι μόνοι που πραγματικά, είναι ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές». Πρέπει ακόμα, σημείωσε, οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να «αναδείξουμε ηγεσίες στα συνδικάτα μας που θα είναι με τους εργάτες. Θα παλεύουν μαζί τους».

Σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στην ΕΘΕΛ, στο αμαξοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη στις 9 π.μ., τη Δευτέρα, στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα στις 9 π.μ. Επίσης περιοδείες θα γίνουν: στον ΟΣΕ, τη Δευτέρα, στις 9 π.μ. στο μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, την Τρίτη στις 9 π.μ. στο Κεντρικό εργοστάσιο στον Πειραιά και στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου. Στον ΗΛΠΑΠ, τη Δευτέρα, στον Κόκκινο Μύλο στις 7.30 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, το ραντεβού για το συλλαλητήριο έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλ. Κάνιγγος: σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμων, Μισθωτών τεχνικών, ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Εκπαιδευτικών, Τηλεπικοινωνιών, Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δικηγόρων. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας και της ΟΓΕ.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Ενέργειας, Α΄ Αθήνας, Βόρειων Συνοικιών, Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών Συνοικιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νοτίων συνοικιών, Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Νοτιοανατολικών, Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • Μοναστηράκι: Τα συνδικάτα, οι φορείς και οι εργαζόμενοι του Πειραιά.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων

Σχέδιο δράσης καταρτίζουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα

Με ενθουσιασμό αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της ΟΓΕ την πρωτοβουλία για κοινή δράση με βάση το κοινό πλαίσιο με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ και την ευθύνη που τους αναλογεί σε αυτή την προσπάθεια. Ηδη προετοιμάζονται οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή η παναττική συνάντηση, γίνονται οι περιφερειακές συναντήσεις των συλλόγων και των ομάδων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδριάζει αύριο, Σάββατο 18 του Σεπτέμβρη.

Οι γυναίκες χαιρετίζουν την απόφαση για κοινή δράση των παραπάνω φορέων και στρατεύονται στην υπόθεση αυτή. Δηλώνουν πρόθυμες να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να τεθούν οι βάσεις του ενιαίου μετώπου πάλης για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι. Θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπουν τα θεμέλια της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας, που θα αγωνιστεί ενάντια στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, που θα διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα και θα επιβάλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου οι εργαζόμενοι θα διαφεντεύουν τον υλικό και πνευματικό πλούτο που παράγουν.

Σημαντικό σταθμό της κοινής δράσης αποτελούν τα συλλαλητήρια που έχουν αποφασιστεί για τις 23 του Σεπτέμβρη, ενάντια στις αυξήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ΦΠΑ, ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Η ΟΓΕ σχεδιάζει την ιδιαίτερη παρουσία της σε αυτά, με προσυγκεντρώσεις και πανό των συλλόγων της. Για την επιτυχία των συλλαλητηρίων όλες οι δυνάμεις της πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς και μικρομάγαζο, και καλούν τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες να λάβουν μαζικά μέρος. Να μη δεχθούν πως η επιβολή αυτών των μέτρων είναι μονόδρομος, να αρνηθούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα των ίδιων και των οικογενειών τους στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις για το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών, που απασχολεί ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες και τα ζευγάρια. Το πλαίσιο των κοινών διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και της ΟΓΕ για το οξυμένο αυτό πρόβλημα και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούν από κοινού στους δήμους συναντούν τη θετική ανταπόκριση των γυναικών. Σε συναγερμό βρίσκονται επίσης οι σύλλογοι λόγω των πολύ συχνών πλέον απολύσεων εγκύων και μητέρων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η παρέμβαση για τις εγκύους

Τη Δευτέρα, 20 Σεπτέμβρη, στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας που οργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εγκύων γυναικών, το σταμάτημα των απολύσεων και τη λήψη μέτρων προστασίας της εγκύου, της μικρομάνας και γενικότερα των γυναικών.

«Η εργοδοσία, στυγνή και αμείλικτη, δεν έχει ευαισθησίες, απολύει εγκύους στην Αθήνα, στη Σάμο και όπου αλλού θέλει να αυξήσει τα κέρδη της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία. Και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατ' εντολή των καπιταλιστών και με τη συμφωνία των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., συνειδητά βάζει πλάτες στις επιλογές των εργοδοτών και τσακίζει κάθε δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας και των νέων ζευγαριών στη δουλειά, στο σπίτι, στη μητρότητα. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα δεν επέλεξαν ποτέ το ρόλο του θεατή. Με την άμεση παρέμβασή τους έκαναν πράξη την επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών, γυναικών, μητέρων, εγκύων».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Σήμερα ξεκινά, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ» (Ομόνοια), η πανευρωπαϊκή σύσκεψη ταξικών συνδικάτων που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη, που θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, πραγματοποιείται στο φόντο της αντεργατικής επίθεσης που οξύνεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με τη συνενοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κατάσταση που αναδεικνύει ακόμα πιο επιτακτικά τη σημασία της ταξικής συσπείρωσης, συντονισμένης πάλης και οργάνωσης των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο συντονισμό δράσης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα από: Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Σουηδία, Τουρκία, Γερμανία και Ουγγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ