ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Καταδιώκει με μανία το δικαίωμα του λαού στην Υγεία!

Κυνηγά τους κατατρεγμένους μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία

Ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως δεν έχει εισπράξεις στα ταμεία της από την αρρώστια των μεταναστών και των παιδιών τους...
Ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως δεν έχει εισπράξεις στα ταμεία της από την αρρώστια των μεταναστών και των παιδιών τους...
Με μανία καταδιώκει η κυβέρνηση το δικαίωμα του λαού στην Υγεία!

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που έβγαλε ο υπουργός Υγείας μετά από χτεσινή του επίσκεψη στο Τζάνειο Νοσοκομείο, «έκπληκτος διαπίστωσε ότι το εισιτήριο των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττεται κανονικά από τους Ελληνες, αλλά όχι από τους αλλοδαπούς ασθενείς, λόγω παρερμηνείας του σχετικού νομοθετικού πλαισίου». «Για το λόγο αυτό - συμπληρώνει η ανακοίνωση - θα αποσταλεί άμεσα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενημερωτική εγκύκλιος, η οποία θα αποσαφηνίζει τις διατάξεις του νόμου»!

Πραγματικά, δε βρίσκει κανείς λόγια για να περιγράψει τη βαρβαρότητα και τον κυνισμό που γεννά η πολιτική η οποία μετατρέπει σε εμπόρευμα τις λαϊκές ανάγκες. Δε φτάνει που Υγεία, Πρόνοια και Φάρμακο παραδίδονται στα μονοπώλια, δε φτάνει που τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε παραμάγαζα και σπόνσορες των πολυεθνικών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τώρα ρόλο διώκτη όσων κατατρεγμένων δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών. Την ώρα που οι χώροι δουλειάς και κατοικίας του λαού γίνονται κυριολεκτικά «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία του, η κυβέρνηση κοιτά μήπως ξεφύγει κανένας λαϊκός άνθρωπος και δεν πληρώσει για να εξετάσουν το παιδί του!

Η ανεκδιήγητη αυτή απόφαση στην ώρα της ανάγκης έλκει την αφετηρία της στο γνωστό «χιλιάρικο», που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄). Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων, η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς». Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (ΦΕΚ Β' 53/23.1.2003) αναπροσάρμοσε το «χιλιάρικο» σε 3 ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο ένα εδάφιο που προέβλεπε την καταβολή τους ως αμοιβή εξέταστρων σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς να επαναλαμβάνει τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην αρχική υπουργική απόφαση.

Με αφορμή αυτή την αναπροσαρμογή του 2003 οι διοικητές των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» επέκτειναν τα τρία ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας αποδείχτηκε αόμματος μπροστά στα τρομακτικά κενά στο προσωπικό του νοσοκομείου: Οπως είχε διαπιστώσει στις αρχές του χρόνου σε περιοδεία της η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά, στη Νοσηλευτική Υπηρεσία από τις 825 θέσεις είναι κενές οι 344. Στην Τεχνική Υπηρεσία υπηρετούν 66 και είναι κενές 47 θέσεις και στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν 256 και είναι κενές 228 θέσεις.

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Ανησυχούν για τα συμφέροντα των πολυεθνικών στην Υγεία

Απάντηση της Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Η ΕΕ από κοινού με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, για να στηρίξουν την επέλαση του κεφαλαίου στο χρυσοφόρο τομέα της Υγείας, την πλήρη εμπορευματοποίησή της, με την ταυτόχρονη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών Υγείας. Ταυτόχρονα, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, οδηγώντας τους εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους εξανεμίζοντας το πενιχρό τους εισόδημα. Τα παραπάνω προβάλλουν ανάγλυφα από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, σχετικά με την πολιτική ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών Υγείας, την επιδείνωση της ποιότητας και των συνθηκών περίθαλψης και τις καταγγελίες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και της Siemens, το διάστημα 2002 έως 2009 στην Ελλάδα και μια σειρά άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των εργαζομένων για το όργιο προμηθειών που εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις επιχειρήσεις σε βάρος του δικαιώματος του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της, αφού αθωώνει τη Siemens δηλώνοντας ότι «η Επιτροπή δε διαθέτει καμία πληροφορία για καταγγελίες ή συναλλαγές μεταξύ της Siemens και των αρμόδιων για την Υγεία αρχών/νοσοκομείων στην Ελλάδα ή άλλες χώρες» στη συνέχεια επιτίθεται στα δημόσια συστήματα Υγείας και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - που από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ χάραξαν και εφαρμόζουν στη βάση του αντιλαϊκού Μνημονίου.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή επιχειρεί να δικαιολογήσει την επίθεση στα δημόσια συστήματα Υγείας στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της καπιταλιστικής κρίσης, αναφέροντας: «Οι προϋπολογισμοί για τη δημόσια Υγεία υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτα απ' όλα ενδιαφέρεται να μη χάσουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις - προμηθευτές των δημόσιων υπηρεσιών και μονάδων Υγείας, που λεηλατούν το δημόσιο χρήμα μέσα από τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, η Επιτροπή τονίζει: «Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην πληρωμή των δημόσιων προμηθειών σε πολλά κράτη - μέλη. Η κακοδιοίκηση των συστημάτων υγείας και η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, κατ' εξαίρεση, η μεταρρύθμιση του τομέα Υγείας αποτελεί τμήμα της δέσμης προϋποθέσεων της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας».

Προκλητικά μάλιστα δηλώνει ότι προτίθεται να φέρει σε γνώση της κυβέρνησης τις.... «ανησυχίες» του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αναφέροντας: «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και θα αναφερθεί στις ανησυχίες του αξιότιμου κυρίου βουλευτή σε προσεχείς συναντήσεις που θα έχει με τις ελληνικές αρχές». Και αμέσως μετά προσθέτει ότι «Η Επιτροπή ....δεν έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των κρατών - μελών που αφορούν τη διοίκηση των εθνικών συστημάτων Υγείας. Τα κράτη - μέλη είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης», αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας, με την εμπορευματοποίησή της και την παράδοσή της στους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά στρατηγική πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους τους.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης του λαού σε δημόσιες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίας Υγείας, η υπεράσπιση της ίδιας του της ζωής προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για να ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία που στο επίκεντρό της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπό και τις ανάγκες του.

ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τραυματίστηκαν τρεις εργάτες

Δύο ελαφρά τραυματισμένοι και ένας σοβαρότερα είναι το αποτέλεσμα έκρηξης που συνέβη χτες το μεσημέρι σε συνεργείο αυτοκινήτων στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις εργαζόμενοι απασχολούνταν με τη μετατροπή της βενζινοκίνησης σε υγραεριοκίνηση ενός οχήματος όταν προκλήθηκε σπινθήρας και στη συνέχεια φωτιά. Με σοβαρά εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο ένας τεχνικός, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν από το νοσοκομείο μετά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ