ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΠΑΚ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Καλεί σε πάλη για φάρμακο στην υπηρεσία του λαού

Εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη της παράταξης ενόψει των εκλογών στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, με ζητούμενο το φάρμακο να γίνει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα όπως είναι σήμερα, αναδεικνύει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών με τη διακήρυξή της ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 27 του Νοέμβρη στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

Τα προβλήματα που βιώνουμε και τα οποία οξύνονται, δεν είναι αποτέλεσμα "ικανότητας" ή κατάλληλης διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται και τώρα στην οικονομική κρίση, που όλες οι χώρες με ή χωρίς μνημόνιο, παίρνουν τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά ήδη έχουν εφαρμοστεί πριν από την κρίση σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί χρόνια τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Ηταν ενταγμένα και στα προγράμματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια η πραγματικότητα μας υποχρεώνει, ως μικροί αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί, να εξετάσουμε τις εξελίξεις αντικειμενικά και χωρίς αυταπάτες. Αναδεικνύει το βασικό, κεντρικό πρόβλημα:

Ανάπτυξη από ποιον, για ποιο σκοπό, με τι κριτήρια και ποιος ωφελείται από αυτήν.

Σήμερα κριτήριο της ανάπτυξης είναι η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας, με πρωταγωνιστές τα μονοπώλια, τα οποία ιδιοποιούνται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Σ' αυτήν υποτάσσονται οι κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνικής, μαζί με τη σύγχρονη και σε μεγάλο βαθμό εξειδικευμένη εργατική δύναμη. Αυτή η ανάπτυξη ευθύνεται που αντί με τις σημερινές δυνατότητες να λύνει σχεδόν το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, αντίθετα τα επιδεινώνει και προσθέτει καινούρια.

Αυτή η ανάπτυξη στρώνει το έδαφος στο κεφάλαιο να επεκτείνει τη δράση του εκεί που τα προηγούμενα χρόνια κυριαρχούσε η μικρή και μεσαία επιχείρηση, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, των οποίων σήμερα επιδεινώνονται δραστικά οι όροι της επαγγελματικής επιβίωσης και τελικά πολλοί οδηγούνται στην καταστροφή.

Από αυτήν την αντικειμενική εξέλιξη δεν εξαιρείται κανένας κλάδος, καμιά ειδικότητα. Αυτή βιώνουμε και εμείς, όπως και όλοι οι επαγγελματίες με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα αρνητικά αποτελέσματά της όχι μόνο θα παραμείνουν και μετά την προσωρινή έξοδο από την κρίση, αλλά θα ενταθούν ακόμα περισσότερο».

Χαμένοι οι φαρμακοποιοί και τα λαϊκά στρώματα

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οποιο μέτρο κι αν θα παρθεί στη βάση να εξυπηρετηθεί η "ανταγωνιστικότητα", οι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει η εμπειρία:

Οι συνθήκες του "κλειστού επαγγέλματος", του "σταθερού ποσοστού κέρδους" και της "ενιαίας λιανικής τιμής" δεν απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης μας.

Αλλά και με το "άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος", με το "κλιμακωτό ποσοστό κέρδους", με το "σπάσιμο της λιανικής τιμής", πάλι επιδεινώνεται η θέση μας, διότι έχουν στόχο την παραπέρα διείσδυση των μονοπωλίων στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου.

Η λύση δε βρίσκεται ούτε στην "απελευθέρωση" του επαγγέλματος, αλλά ούτε στον περιορισμό σε μια γραμμή άμυνας, διατήρησης της σημερινής κατάστασης, διότι είναι καταδικασμένη σε ήττα, αφού δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της επίθεσης και στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Το "ανοιχτό" ή "κλειστό" επάγγελμα είναι ψευτοδίλημμα, γιατί και τα δυο είναι εκτεθειμένα απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων.

Γιατί δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα, ότι δηλαδή το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοφορίας και πλουτισμού, όπου ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό και στην πίεση των μονοπωλίων.

Μη μας ξεγελάει το γεγονός ότι, επειδή το φάρμακο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για τους ασθενείς, επιβράδυνε την τάση μείωσης του εισοδήματός μας, ακόμα και στις συνθήκες της δραστικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και σε συνδυασμό με το μέχρι σήμερα επίπεδο κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα η επίθεση από τα μονοπώλια θα είναι σφοδρότερη. Ανοιξε η όρεξη με την υψηλή κερδοφορία της βιομηχανίας φαρμάκου ακόμη και τώρα στην περίοδο της κρίσης. Ολα αυτά αποτελούν ισχυρό κίνητρο για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις και συγκέντρωση της αγοράς στον τομέα της λιανικής πώλησης του φαρμάκου.

Να καταδικαστούν η αντιλαϊκή πολιτική και όσοι τη στηρίζουν

ΜΙΚΡΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ,

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ.

Τώρα χρειάζεται στην καθημερινή μας πάλη και στις εκλογές, να εκφραστεί η καταδίκη των συνδικαλιστικών δυνάμεων που το μόνο που μας προσφέρουν, είναι ο τρόπος που συντομότερα ή αργότερα θα τα χάσουμε όλα, εμείς και οι οικογένειές μας.

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης. Να αποδυναμώσουμε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί στηρίζουν την "ανταγωνιστικότητα", την "επιχειρηματικότητα", καλλιεργώντας την αντίληψη πως μπορεί το μικρό Φαρμακείο να "επιβιώσει", μαζί με την επέλαση των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Εχουν στηρίξει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Υγεία. Μας οδήγησαν στο δανεισμό από τις τράπεζες.

Με την τακτική και τις θέσεις τους βάζουν εμπόδια στην κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, διευκολύνοντας την επίθεση των μονοπωλίων και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πρέπει να τιμωρηθεί και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προωθεί την αυταπάτη ότι υπάρχουν "ρυθμίσεις" που μπορούν αρμονικά να λειτουργήσουν και να ωφελούνται τα μονοπώλια, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι.

Ολες αυτές οι παρατάξεις προβάλλουν το χοντρό ψέμα ότι δήθεν η ΕΕ προστατεύει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς. Εάν η ΕΕ "προστάτευε" τον αυτοαπασχολούμενο φαρμακοποιό, γιατί δεν παρέμβηκε στα κράτη - μέλη που χρόνια τώρα έχει ήδη συγκεντρωθεί η διακίνηση των φαρμάκων σε ιδιοκτήτες αλυσίδων καταστημάτων. "Ρυθμίσεις", "νόμοι" και άλλα εφευρήματα δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την πραγματικότητα ότι το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό" και ότι τώρα έρχεται και η σειρά των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Αλλωστε, η "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που περιλαμβάνεται στο "επικαιροποιημένο μνημόνιο" και προβλέπει την κατάργηση των περιορισμών ίδρυσης των φαρμακείων, όπως και κατάργηση των κατώτατων τιμών των φαρμάκων, είναι πολιτική και της ΕΕ.

Η θέση αυτών των παρατάξεων, ως απάντηση στην πίεση του ανταγωνισμού, "να γίνουν αλυσίδες φαρμακείων ή συνεταιρισμοί φαρμακείων και το κεφάλαιο να ανήκει σε φαρμακοποιούς", μόνο προσωρινά μπορεί να εκτονώσει ένα μέρος της πίεσης που δέχονται οι φαρμακοποιοί από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Διότι δεν καταργεί τον ανταγωνισμό, ούτε ανατρέπει την τάση για συγκέντρωση της επιχειρηματικής δράσης σε όλο και λιγότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις. Μάλιστα, μπορεί να διευκολύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση με την εξαγορά από μονοπώλια ή επιχειρηματικούς ομίλους συνεταιρισμών ή αλυσίδων φαρμακείων, αντί για μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπως έγινε σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη η τακτική που ακολουθούν αυτές οι δυνάμεις για την πλειοψηφία των μικρών φαρμακείων. Διότι στηρίζουν "λύσεις" με τους όρους της αγοράς. Τέτοιες δεν υπάρχουν προς όφελός μας.

Με προοπτική τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Στην αντιπαράθεση ανάμεσα στα μονοπώλια, την πολιτική και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν από τη μία και τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες από την άλλη, η θέση μας, των μικρών αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών, είναι με τα λαϊκά στρώματα, γιατί αντικειμενικά έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και ισχυρό κοινό αντίπαλο. Οσο πιο ισχυρή γίνει αυτή η συμμαχία, με μαζικά - αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με κοινούς αντιμονοπωλιακούς στόχους, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες, θα καταργεί τα μονοπώλια, θα "απελευθερώνει" το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό από την κυριαρχία τους.

Για να αναπτυχθεί η έρευνα και η παραγωγή στο φάρμακο, με τη συμμετοχή του φαρμακοποιού, όπου οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Με ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με τον εργαζόμενο επιστήμονα φαρμακοποιό να προσφέρει τις γνώσεις του, σύμβουλος στη θεραπευτική - φαρμακευτική αγωγή, με καλές αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Με το φάρμακο να χορηγείται από τα κρατικά νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, και από το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων, στις πόλεις, στις συνοικίες και στα χωριά.

Μόνο σ' αυτές τις συνθήκες μπορεί να αναδειχτεί ο επιστημονικός και κοινωνικός μας ρόλος ως φαρμακοποιών, να έχουμε πλήρως εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς να μας συνθλίβει ο ανταγωνισμός της επιχειρηματικής δράσης, όπως σήμερα, που χτυπάει τόσο εμάς, όσο και τα λαϊκά στρώματα.

Σας καλούμε στις εκλογές του Συλλόγου μας, να εμπιστευτείτε τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών. Είναι βήμα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, να ισχυροποιηθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις μέσα στους φαρμακοποιούς, να ισχυροποιηθεί η συμμαχία και ο κοινός αγώνας με τα λαϊκά στρώματα ενάντια στα μονοπώλια. Με αυτήν την προοπτική μπορεί να ισχυροποιηθεί η σημερινή πάλη, να αποκτήσει αντοχή και αποφασιστικότητα.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση κάθε συμμετοχής και πληρωμής για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, για θεραπείες και φάρμακα. Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και των οικογενειών τους, με έκδοση και θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τις δαπάνες να αναλάβει το κράτος.
  • Πρόσληψη φαρμακοποιών για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας) με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Η αναγκαία παρακολούθηση των εξελίξεων της επιστήμης να γίνεται αποκλειστικά από τους κρατικούς φορείς και με κρατική χρηματοδότηση. Καμιά εμπλοκή άμεση ή έμμεση των φαρμακοβιομηχανιών.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης κατά 1/3 από τους φαρμακοποιούς και 2/3 από το κράτος. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο ΤΣΑΥ. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού του ΤΣΑΥ από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, από τα ομόλογα και τις μετοχές. Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 στους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες).
  • Κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων παραγωγής του φαρμάκου και σχεδιασμένη ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και από το δίκτυο των συνοικιακών κρατικών φαρμακείων.
  • Κατάργηση της πατέντας στο φάρμακο.
  • Κατάργηση των χονδρεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων φαρμάκων. Απευθείας προμήθεια και εισαγωγή από το κράτος.
  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο, τους φαρμακέμπορους και φαρμακοβιομήχανους.
  • Στόχους πάλης για το εισόδημα και βασικές κοινωνικές ανάγκες.
  • Αμεση καταβολή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων με επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, χωρίς καμιά επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, στις υπηρεσίες Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Κατάργηση του ΦΠΑ στο φάρμακο.
  • Κατάργηση των εφημεριών των εγκύων φαρμακοποιών, άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, όπως και στις εργαζόμενες, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό με κοινωνικά επιδόματα που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους σε αυτές τις περιόδους.
  • Πλήρη και δωρεάν κάλυψη σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ