ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /32
Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάνοντας χρήση του νόμου που προβλέπει την απομάκρυνση των τοπικών αρχών, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον επί 18 χρόνια δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ επειδή, όπως υποστήριξε, «απώλεσε την εμπιστοσύνη του Προέδρου». Η θητεία του Λουζκόφ - ηγετικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» - έληγε την επόμενη χρονιά, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για διαφθορά στο «μητροπολιτικό δήμο» της Μόσχας και στην κυβέρνησή του, στην οποία ηγούνταν ο Λουζκόφ. Ανάμεσα στα άλλα, αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εκπομπές ανέφεραν πως ο δήμος της Μόσχας προχωρούσε σε σύναψη συμβάσεων με προνομιακούς όρους με την κατασκευαστική εταιρεία της συζύγου του Λουζκόφ, Γελένα Μπατούρινα, δισεκατομμυριούχος που θεωρείται η πιο πλούσια γυναίκα επιχειρηματίας στη χώρα. Ειδική επιτροπή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της διοίκησης Λουζκόφ.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη - όσο και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «βεντέτα» του Λουζκόφ με τους Ντ. Μεντβέντεφ και Βλ. Πούτιν - αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμα ξεκαθάρισμα στην ηγεσία των κυρίαρχων δυνάμεων και δείγμα της σαπίλας και της διαφθοράς ολόκληρης της κλίμακας της σημερινής ρωσικής εξουσίας από τα πάνω έως τα κάτω. Και βέβαια, η σαπίλα και η διαφθορά είναι συνυφασμένα με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει διευρύνει τα κέρδη των λίγων κεφαλαιοκραατών και κατακρεουργεί κατακτήσεις και δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.


K.X.

«Ρήξη και ενσωμάτωση»

Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918-1936)

Γιατί ορισμένα τμήματα της εργατικής τάξης υιοθετούν ριζοσπαστικές μορφές σκέψης και πάλης, ενώ άλλα όχι; Πώς διαμορφώνεται η ταξική συνείδηση; Τι μεθόδους ενσωμάτωσης επιστρατεύουν αστικό κράτος και εργοδότες προκειμένου να ευνουχίσουν ιδεολογικά και πολιτικά το κίνημα των εργατών; Τι άμυνες αναπτύσσει και αντιπαρατάσσει το Κόμμα της εργατικής τάξης - το Κομμουνιστικό Κόμμα - και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα; Πώς περνούν στην αντεπίθεση, στην πάλη τους για χειραφέτηση της εργατικής τάξης και επαναστατική ρήξη με το υπάρχον εκμεταλλευτικό καθεστώς;

Πρόκειται μόνο για ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο του Αναστάση Γκίκα «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ - Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού / κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918-1936)», ανατρέχοντας σε μια σχετικά ανεξερεύνητη ιστοριογραφικά περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Θεμελιωμένο σε έναν πραγματικό πλούτο πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, εμβαθύνει στην πορεία διαμόρφωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας κατά τα πρώτα του βήματα. Οι αναλογίες και τα συμπεράσματα για το σήμερα κάνουν τη μελέτη της περιόδου επίκαιρη όσο ποτέ. Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ...

Η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων τέτοιων που να διαμορφώνουν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας απέναντι στους αυτοπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ είναι μια ακόμη απόλυτα συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Μια ακόμη απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι προχωρούν στην κατάργηση του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» (ΤΕΜΠΕ), το οποίο και μετονομάζουν σε «Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης», το μετατρέπουν σε ένα καθαρό εργαλείο πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης σε όφελος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι θα το ενεργοποιήσουν μετά την ψήφιση του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», εφοδιάζοντάς το με μπόλικο κρατικό χρήμα για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.

... και όλα για το κεφάλαιο

Τα παραπάνω βγήκαν από τις κοινές επεξεργασίες ανάμεσα σε κυβέρνηση - τρόικα και πλουτοκρατία με στόχο την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια, για την απόσπαση μεγαλύτερων κομματιών από την πίτα, για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους. Στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του κλιμακίου της τρόικας και της κυβέρνησης έμπαινε ξανά και ξανά «ζήτημα» για τον «πολύ μεγάλο αριθμό με τις μικρές επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, κάτι που τους χαλάει τη σούπα. Πρόσφατα ο ΣΕΒ αξίωνε και την απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Και αυτό όχι γιατί οι τέτοιες προτάσεις θα είχαν οποιαδήποτε τύχη αλλά γιατί - σύμφωνα με τον ΣΕΒ - θα «οδηγήσει επενδυτές και υπηρεσίες σε δυσανάλογα υψηλό γραφειοκρατικό και διαδικαστικό φόρτο». Με απλά λόγια, δε θέλουν να βλέπουν τους μικροεπαγγελματίες ούτε καν στα πόδια τους. Το ζήτημα λοιπόν είναι το πώς οι μικροί ΕΒΕ θα βάλουν απέναντί τους την πλουτοκρατία, το πώς θα την συμπολεμήσουν με τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Το συμφέρον της αγροτιάς

Η μικρομεσαία αγροτιά δέχεται μια σφοδρή επίθεση και αν δεν αντιδράσει θα χαθεί. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους τα μονοπώλια και τους εμποροβιομήχανους που κερδοσκοπούν, κλέβοντας τον κόπο και τον ιδρώτα τους, τους τραπεζίτες που «τους πίνουν το αίμα», τους μεγαλοαγρότες που ωφελούνται από το ξεκλήρισμά τους. Εχουν απέναντί τους, την ΕΕ που, μέσω της ΚΑΠ, τους σπρώχνει στον Καιάδα, τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διαχειρίζονται εναλλάξ την αντιαγροτική πολιτική και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ) που την στηρίζουν. Εχουν απέναντί τους τις «τοπικές αρχές», αλλά και τις αντιπολιτεύσεις, που αναδείχτηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, και στήριξαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το ίδιο θα κάνουν αν αναλάβουν «πόστα» στους «καλλικρατικούς» δήμους και στις Περιφέρειες. Η αγροτιά έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική που θα αγωνίζεται για τα συμφέροντά της σε Περιφέρειες και Δήμους και όχι από μια Τοπική Διοίκηση η οποία θα λειτουργεί ως συνεργάτης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων - κι αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία - και ως συνεργός του καπιταλιστικού κράτους. Ο αγροτικός κόσμος, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, έχουν συμφέρον και όφελος στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστές του λαού που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Για τη ΛΔ Κορέας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολες αυτές τις ημέρες μια σειρά αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στην ΛΔ της Κορέας όχι για να δώσουν εικόνα αλλά μόνο για να συκοφαντήσουν την ΛΔ Κορέας.

Το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριο του επεξεργάστηκε την αντίληψη του για το σοσιαλισμό στη βάση συμπερασμάτων από την αντεπανάσταση στα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και στην πρώην ΕΣΣΔ.

Είναι προφανές ότι για το ΚΚΕ η «οικογενειοκρατία» , η διαδοχή δηλαδή σε κομματικές και κρατικές θέσεις με κριτήριο την συγγένεια, δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του για την συμμετοχή των εργαζόμενων μαζών στην εργατική εξουσία, τον εργατικό έλεγχο και το ρόλο του Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Είναι ξένη και με την πρακτική του ως Κόμμα στην πολιτική που ακολουθεί για την ανάδειξη και διάταξη των στελεχών του γεγονός που έχει αποδείξει σε όλη την ιστορική του πορεία. Ποτέ κανένα στέλεχος του δεν αναδείχθηκε με βάση οικογενειακά ή συγγενικά κριτήρια.

Αυτές είναι πρακτικές που ταιριάζουν στα αστικά πολιτικά κόμματα είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πολιτικές οικογένειες της αστικής τάξης όπως οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες κυριαρχούν στην αστική πολιτική για πάνω από μισό αιώνα

Αυτα τα «ξεχνάνε» οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι που βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν την εργατική εξουσία αξιοποιώντας φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της. Είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται την δικτατορία των μονοπωλίων, που θεωρούν ιερή και απαραβίαστη την νομιμότητα που προστατεύει το καπιταλιστικό κέρδος και ζητούν την σκληρή καταστολή κάθε απεργίας ή άλλης μορφής αγώνα.

Η λαθροχειρία που πραγματοποιείται αποδεικνύει ότι στοιχειώνει τους εφιάλτες της αστικής τάξης η δυνατότητα των εργαζομένων σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να συνειδητοποιήσουν όχι μόνο το αδιέξοδο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά και την δύναμη τους να ανατρέψουν αυτό το καπιταλιστικό σύστημα , να οικοδομήσουν την δική τους κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, θέλουν να πνίξουν την ελπίδα ότι υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών αναγκών, δεν θα τους περάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ