ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας των σεισμόπληκτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλιζε προχτές το πρωί στο δημαρχείο της Δραπετσώνας στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής που έντεκα χρόνια μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, πολλές από τις 150 συνολικά σεισμόπληκτες οικογένειες, ανάμεσά τους άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ζουν ακόμα σε κοντέινερ, αφού διάφορα πολιτικά στην ουσία προβλήματα καθυστερούν τη στέγασή τους σε σπίτι που και έτοιμο είναι και το δικαιούνται.

Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πάρθηκε μετά από πρόσφατη περιοδεία στα κοντέινερ του Ηλία Πατίδη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας». Και στη χτεσινή σύσκεψη ο Ηλίας Πατίδης επισήμανε την τεράστια κοροϊδία που γίνεται σε βάρος τους και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση, τις ευθύνες των δημοτικών αρχών της Δραπετσώνας που δεν οργάνωσε την πάλη τους και την ανάγκη οι ίδιοι να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν από τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να δώσουν άμεσες λύσεις στα κάθε είδους εμπόδια που μπαίνουν ώστε να τους παραδοθούν τα σπίτια.

Μέσα από τη σύσκεψη αποφασίστηκε σήμερα στις 10π.μ. να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο είναι ένας από τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΠΑΜΕ - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΣΟΜΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Παρέμβαση για την προστασία των μεταναστών

Απειλές και απόπειρα προπηλακισμού από φασιστοειδή δέχτηκε η αντιπροσωπεία με την ανοχή της Αστυνομίας

Διάβημα διαμαρτυρίας στα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του ΠΑΜΕ και της Σομαλικής Κοινότητας απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των Σομαλών προσφύγων και γενικότερα των μεταναστών και προσφύγων που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή, οι οποίοι είναι θύματα συνεχών απειλών και ρατσιστικών επιθέσεων από ακροδεξιές, εθνικιστικές συμμορίες. Συγκεκριμένα, οι Σομαλοί δέχονται το τελευταίο διάστημα απειλές για καταστροφή του κτιρίου της κοινότητάς τους και κατά της ζωής τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, ως μηχανισμός ενός κράτους που πρωτοστατεί στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, απάντησαν με γενικόλογες «δεσμεύσεις», όταν τα μέλη της αντιπροσωπείας επισήμαναν τις σοβαρές ευθύνες τους, την ανοχή τους σε αυτήν την κατάσταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί η δράση αυτών των συμμοριών, ενόψει και των ρατσιστικών συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγείλει. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι «η αντιπροσωπεία δέχτηκε απειλές και έγινε απόπειρα προπηλακισμού της από μέλη αυτών των ρατσιστικών ομάδων, ακόμη και μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μπήκαν ανενόχλητοι, με την προκλητική ανοχή των αστυνομικών. Οι ίδιες ομάδες, επιχείρησαν να επιτεθούν και στο τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού "902" που κάλυπτε το γεγονός, υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών του Τμήματος!», όπως καταγγέλλει σε σχετικό δελτίο Τύπου η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

«Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της προηγούμενης της ΝΔ. Για το λόγο αυτό, η Δημοκρατική Συσπείρωση μαζί το ΠΑΜΕ έχουν ζητήσει να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνάντηση που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, με ευθύνη του υπουργείου», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και καλεί το λαό της περιοχής και γενικότερα της Αθήνας, να απομονώσουν τις ρατσιστικές αυτές εγκληματικές ομάδες που καλύπτονται πίσω από το μανδύα των δήθεν «αγανακτισμένων κατοίκων». Από κοινού με τους μετανάστες εργαζόμενους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ειδικότερα, να απαιτήσουν ανοιχτούς και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τη χώρα του προορισμού τους, χορήγηση αδειών παραμονής και ασύλου σε όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σκανδαλώδης αγορά κτιρίου για Θεατρικό Μουσείο

Στην υπηρεσία της συγκάλυψης των αυθαιρεσιών που καταγγέλθηκαν στη διαδικασία αγοράς από το Δήμο Αθηναίων κτιρίου ώστε να στεγαστεί «πολυχώρος - μουσείο», τέθηκε η... Τέχνη. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία αποφάσισε να παραχωρήσει, για 10 χρόνια, στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου, κτίριο, επί της οδού Μητροπόλεως, με στόχο τη δημιουργία μουσείου, προσπερνώντας σωρεία ενστάσεων και προσφυγών που είχαν κατατεθεί για την εν λόγω αγορά. Σε αυτές, η διοίκηση απάντησε επικαλούμενη την... ιστορία του ελληνικού θεάτρου, καθώς, όπως είπε ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, ο μουσειακός χώρος θα αποτελέσει δίαυλο γνωριμίας του κοινού με την Τέχνη και τον Πολιτισμό...

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε από το δήμο έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ! Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά κτιρίου με συγκεκριμένες φωτογραφικές αξιώσεις προσήλθε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, προσφέροντας το ακίνητο που είχε αγοράσει το 2005 έναντι 2,9 εκατ. (αντικειμενικής αξίας 1,9). Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω κτίριο, κρίνεται επιπροσθέτως ακατάλληλο, καθώς οι χώροι δεν επαρκούν, δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αναπήρους, ενώ δεν έχει ελεγχθεί η στατική του συμπεριφορά.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιος Λάμπρου, θύμισε ότι η παράταξη είχε απορρίψει την αγορά του εν λόγω κτιρίου για μια σειρά από λόγους που είχαν να κάνουν με την ακαταλληλότητά του και τις διαδικασίες απόκτησης και σημείωσε ότι, με βάση τη σύμβαση ο δήμος αναλαμβάνει και μια σειρά από άλλες οικονομικές συνέπειες, όπως τα έξοδα λειτουργίας του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αμφίβολο είναι και κατά πόσον η σύμβαση συνεργασίας του δήμου με το Θεατρικό Μουσείο θα επιλύσει πραγματικά τα προβλήματα του τελευταίου, το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Χωρίς προστασία η Κ. Κούνεβα

Τη διακοπή εδώ και μία βδομάδα της προστασίας από την Αστυνομία της Κωσταντίνας Κούνεβα, καταγγέλλουν οι συνήγοροί της Δ. Βαγιάνου και Κ. Παπαδάκης. Οι συνήγοροι μιλούν για ανάγκη φρούρησης εντός και εκτός κατοικίας, λόγω αυξημένου κινδύνου για τη ζωή της, τώρα μάλιστα που μπορεί και κυκλοφορεί έστω και περιορισμένα.

Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με καυστικό υγρό εναντίον της Κων. Κούνεβα, έχει τεθεί επίσημα στο αρχείο μετά από πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σακκά. Οι συνήγοροι της, επισημαίνουν ακόμη μια φορά ότι «αντί για τη συνένωση των δικογραφιών και τη συνέχιση της ανάκρισης με πλήρη γνώση τους (σ.σ. των συνηγόρων), επιλέγεται από την Εισαγγελία, η συνέχιση της μυστικής έρευνας και η επιλεκτική διαρροή στοιχείων της, σε μερίδα του Τύπου».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Οχι μεταφορά άδειας σε άλλη χρονιά

Η ετήσια άδεια θα πρέπει να χορηγηθεί μέχρι τέλος του έτους και όχι να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, ενώ αν η άδεια δε χορηγηθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε το επίδομα αδείας θα χορηγείται στον εργαζόμενο με προσαύξηση 100%, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 455/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει ότι «δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δε χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας με προσαύξηση κατά 100%». Επίσης, ο Αρειος Πάγος προσθέτει ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος της προσαύξησης του επιδόματος αδείας κατά 100% - σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ζητήσει την άδεια και δεν τη χορηγήσει ο εργοδότης - δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης (έγγραφη ή προφορική) εκ μέρους του μισθωτού προς τον εργαζόμενο.

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενο της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση από ελαφριά αμέλεια δεν είχε χορηγήσει την άδεια στο μισθωτό.

Δικάζονται αύριο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες» τρία μέλη της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας», που έκριναν τη δικαστική απόφαση με την οποία αθωώθηκε στο Εφετείο και δικαιώθηκε στον Αρειο Πάγο ο Κ. Πλεύρης. Οι τρεις ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του Πλεύρη ο οποίος διώχθηκε και αθωώθηκε για το βίβλίο του «Εβραίοι - όλη η αλήθεια». Μετά από αυτό, ο Πλεύρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους.

ΠΕΚΑΜ - ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες

Πολιτιστική - ιστορική - εκδήλωση με θέμα: «Στρατόπεδα Γυναικών - Φυλακές, την περίοδο 1946 -1964», διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 7 μμ, στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο - τηλ.: 210.3247.820).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ