ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέος αντεργατικός «άθλος» του ΥΠΠΟ-Τ

Δεν έχει τέρμα ο κατήφορος της αναλγησίας και του κυνισμού του αστικού κράτους έναντι των εργαζομένων. Ο νέος ...αντεργατικός «άθλος» προέρχεται από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, πασίγνωστο για τη διαχρονική «άνθηση» όλης της «γκάμας» της εργασιακής ομηρίας στη δομή του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο πέταξε στο δρόμο, για πολλοστή φορά, εκατοντάδες συμβασιούχους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - περίπου για 300 σε όλη την Ελλάδα κάνουν λόγο οι ίδιοι οι απολυμένοι - διαφόρων ειδικοτήτων και αφού φυσικά πρώτα τους χρησιμοποίησε για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του, με τυπικά προσχήματα, που αυτή τη φορά απορρέουν από τη διαδικασία ανανέωσης συμβάσεων με βάση το γνωστό ΠΔ - «Παυλόπουλου»!

Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα και δεν πήραν αποζημιώσεις, αλλά σέρνονται και στα δικαστήρια! Οπως καταγγέλλουν οι 25 πρώην συμβασιούχοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που απολύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, το Μουσείο έστειλε στις 13/8 στον εισαγγελέα τα ονόματά τους! «Τιμωρώντας» τους, ουσιαστικά, επειδή προσπάθησαν να δουλέψουν, έστω και με τους απάνθρωπους όρους της συμβασιουχικής δουλειάς!

Είναι άλλη μια απόδειξη για το πώς οι αντεργατικοί νόμοι των αστικών κομμάτων αλληλοσυμπληρώνονται και γίνονται «όπλο» κατά των εργαζομένων από τις επόμενες κυβερνήσεις.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιμένει ... αντεργατικά

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Αθήνας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Αθήνας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με αίτημα την πρόσληψη των είκοσι ένα συμβασιούχων μουσικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, επιτυχόντων στον τελευταίο διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, με τη στήριξη του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Οπως έχουμε ξαναγράψει, οι μουσικοί που εργάζονται έως και 8 χρόνια στη Φιλαρμονική, με όλων των ειδών τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, παραδίδονται προς απόλυση στη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις τοπικές εκλογές, παρ' όλο του ότι είναι επιτυχόντες διαγωνισμού για κάλυψη 21 κενών θέσεων με Σύμβαση Αορίστου Χρόνου. Η Δημοτική Παράταξη που στηρίζει το δήμαρχο, στέλεχος της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος (με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.), κ. Κακλαμάνη, αρνείται πεισματικά να ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού με την κατάταξη των επιτυχόντων παρότι της έχει δοθεί νομική βάση για την εγκυρότητα της ενέργειας.

Στη χτεσινή παράσταση στο ΔΣ του Δήμου ο εκπρόσωπος των επιτυχόντων συμβασιούχων μουσικών Παν. Σιωράς και ο πρόεδρος του ΠΜΣ Βασ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκαν στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ζήτησαν την κατάταξη των επιτυχόντων. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στ. Λάμπρου είπε, μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα αποδεικνύει πόσο αντιλαϊκές και αντεργατικές είναι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ενώ επεσήμανε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που προώθησαν ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τόνισε ότι η παράταξη στηρίζει το αίτημα των μουσικών και πως πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Πρέπει να κάνουμε την κατάταξη, υπογράμμισε, και ας έρθει η κυβέρνηση μετά να πει ότι πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου επανέλαβε πως βάσει του νόμου απαγορεύονται οι προσλήψεις - με τον Ν. Κακλαμάνη να δηλώνει ότι είναι ανεύθυνο και λαϊκίστικο να προσλάβουμε τώρα τους μουσικούς - συνεπικουρούμενη και από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε ότι δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο. Αυτό το νόμο επικαλέστηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αποφασίζοντας να μην προχωρήσει στην κατάταξη και διορισμό των μουσικών και αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το «πρόσωπο» της αντεργατικής πολιτικής που υπηρετεί.

Τοπία μνήμης

Εργο της Μαρίας Κελαϊδή

©2010 by Thanos Kavvadias

Εργο της Μαρίας Κελαϊδή
Η νέα ενότητα έργων μεικτής τεχνικής της Μαρίας Κελαϊδή, με τίτλο: «Εσω - Τόπος» παρουσιάζεται (30/9 - 23/10) στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, τηλ: 210 7221200). Η καλλιτέχνις - όπως και σε προηγούμενες ενότητες δουλειάς της - συνεχίζει να διερευνά και να καταγράφει μνημονικά ερεθίσματα. Η γραφή της χαρακτηρίζεται από μια αφαιρετική αντίληψη, τόσο του γεωγραφικού χώρου, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά διατηρούνται, όσο και των περιηγήσεων στο χρόνο, μέσα από μια χρωματική γκάμα, που μοιάζει πολλές φορές υπερρεαλιστική. Στα έργα της, τα φυσικά τοπία γίνονται τοπία μνήμης με την παράθεση μικρών εικόνων, προσώπων, αντικειμένων, φωτογραφικών στιγμιοτύπων και διατρέχουν το χρόνο, φορτίζοντάς τον συναισθηματικά.

Σε τέσσερις αξέχαστους κι αγαπημένους ηθοποιούς, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και μένουν για πάντα κοντά μας, τον Μάνο Κατράκη, την Ελλη Λαμπέτη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Χορν, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της «Ημέρας του ηθοποιού», που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηρώδειο, παρουσία πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και συντελεστές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης. Σε σκηνοθετική επιμέλεια Σπύρου Ευαγγελάτου μίλησαν: Για τον Μάνο Κατράκη ο Βασίλης Κολοβός, για την Ελλη Λαμπέτη η Βέρα Κρούσκα, για την Μελίνα Μερκούρη ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος και ο Γιώργος Γεωγλερής για τον Δημήτρη Χορν, πάνω σε μια ιδέα που υλοποίησε ο Γιώργος Κιμούλης. Παραβρέθηκαν η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Ελένη Μηλιαρονικολάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και η υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Λίλα Καφαντάρη.

Μέλος και λόγος

Δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ο Μανώλης Μητσιάς, ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών και ποιητών μας και ο Γιάννης Βακαρέλης, πιανίστας με λαμπρή διεθνή καριέρα, συναντώνται σ' ένα τολμηρό, ανατρεπτικό πρόγραμμα, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5/10) και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (6/10). «Μέλος και Λόγος» τιτλοφορείται το πρόγραμμα - οδοιπορικό των δύο καλλιτεχνών, που με πηγαίο ταλέντο, παιδεία, έμπνευση και εκφραστική δεξιοτεχνία, διασταυρώνουν τις πορείες τους. Επιμέλεια προγράμματος : Παύλος Αγιαννίδης. Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Σκηνογραφία: Αλέκος Φασιανός. Video: Charles Rattle. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Στα δύο τραγούδια του Cirque du Soleil παίζει ακορντεόν ο Βασίλης Δρογκάρης.

Στο ρυθμό της ζωής

Ενα κράμα αραβικής, τζαζ και λάτιν μουσικής, με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού, παρουσιάζει στη συναυλία που θα δώσει ο Αλέκος Βρέτος, στις 24 Σεπτεμβρίου (9μμ), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης, Νίκαια), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι). Η κυριαρχία των μουσικών σχημάτων και του αυτοσχεδιασμού ενισχύονται από την άμεση συνεργασία των μουσικών επί σκηνής. Το αποτέλεσμα είναι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στο ρυθμό της ζωής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το νέο CD του Αλέκου Βρέτου «Mergin'» αλλά και άλλων συνθετών της τζαζ και της αραβικής μουσικής όπως οι W. Shorter, D. Ellington, S. Shaheen και A. Brahem κ.ά. Παίζουν: Αλέκος Βρέτος (ούτι), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο) και Σεραφείμ Μπέλος (τύμπανα).

Στο Κηποθέατρο Παπάγου ολοκληρώνεται στις 22/9 (8.30μμ) η συναυλιακή περιοδεία των Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου. Στην τελευταία εμφάνισή τους, που σφραγίζει την επί σκηνής συνύπαρξή τους αυτό το καλοκαίρι, οι τρεις τραγουδοποιοί θα ξεδιπλώσουν ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ