ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΘΗΤΕΣ
Ξεκίνημα της χρονιάς με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και πορείες χτες μετά από κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων σε διάφορες πόλεις

Πειραιάς
Πειραιάς
Την πρώτη συντονισμένη απάντησή τους στην ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για τις λαϊκές οικογένειες και για τα σχολεία έδωσαν χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας οι μαθητές. Ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα των κατά τόπους Συντονιστικών Αγώνα ή με αποφάσεις των σχολείων τους, πραγματοποίησαν πολύμορφες κινητοποιήσεις. Αιχμή των αιτημάτων τους η πολιτική που ζητά από τους μαθητές και τις οικογένειές τους να πληρώνουν για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία σε μια περίοδο συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, τα νέα μέτρα που υποβαθμίζουν κι άλλο την Παιδεία και την υποτάσσουν στις επιχειρήσεις, τις ελλείψεις στα σχολεία, την πολιτική που γονατίζει τις οικογένειές τους.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας έχει ήδη καλέσει τους μαθητές να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους με γενικές συνελεύσεις των σχολείων, με τον προγραμματισμό άμεσα των εκλογών για τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, την ανάδειξη σ' αυτά αγωνιστών μαθητών και δημιουργία Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων σε κάθε δήμο.

Στο πλαίσιο του καλέσματος του Συντονιστικού, κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες σχολεία από το κέντρο της Αθήνας και την Γκράβα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται στην οδό Λυκούργου. Κινητοποίηση έγινε και στο Αιγάλεω.

Διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας
Διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας
Στον Πειραιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν χτες το πρωί μαθητές, μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Σε συνάντηση που είχαν με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας του επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και έκαναν σαφές ότι θα ενώσουν την πάλη τους μαζί με τους γονείς τους και γενικότερα τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη, αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου, της Ασσήρου και του Διαπολιτισμικού του Ευόσμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές του Πειραματικού έκαναν πορεία μέχρι το Αγαλμα του Βενιζέλου, μοιράζοντας ταυτόχρονα στον κόσμο το κάλεσμα του Συντονιστικού.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο κι από κει ξεκίνησαν δυναμική πορεία που συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο δημαρχείο.

Νωρίτερα, οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Γιάννουλης είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Νομαρχία Λάρισας, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για το χαράτσι του εισιτηρίου που πληρώνουν στο αστικό ΚΤΕΛ, για τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο. Απαίτησαν τη δωρεάν μετακίνησή τους, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Λάρισα
Λάρισα
Στο Βόλο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου και έκαναν μαχητική πορεία στους δρόμους που κατέληξε στο παράρτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το απόγευμα, πολλοί μαθητές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής.

Στην Πάτρα

Στα σχολεία της Πάτρας, από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις. Σε 5 Γυμνάσια και 6 Λύκεια της πόλης οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη και να συμμετάσχουν στην πορεία που καλούσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας (ΣΑΣΠ), καλώντας και τους συμμαθητές τους από γειτονικά σχολεία. Χαρακτηριστική ήταν η μετά μουσικής παρουσία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου που διαδήλωσαν παίζοντας τα τύμπανά τους.

Οι μαθητές δε φοβήθηκαν, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους από διευθυντές και τις απειλές για απουσίες - αποβολές. Σύμφωνα με εκπροσώπους των μαθητών, διευθυντές και καθηγητές έφτασαν στο σημείο να κλειδώνουν μαθητές μες στις τάξεις και να επιστρατεύουν δήθεν «αγανακτισμένους γονείς». Η πορεία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τα γενικότερα αιτήματα και τα ειδικότερα, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Μουσικό και το Αθλητικό Σχολείο.

Πάτρα
Πάτρα
Σήμερα, το ΣΑΣΠ διοργανώνει μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) συναυλία μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων στις 19.00 στην πλ. Γεωργίου.

Στη Χαλκίδα

Εκατοντάδες μαθητές της Χαλκίδας μαζί με γονείς πραγματοποίησαν πορεία από τα φανάρια της Νεάπολης και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας.

Αντιπροσωπεία κατέθεσε ψήφισμα του ΣΑΣΧ στον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, καθώς με ένταλμα του εισαγγελέα στέλνονται 33 συμμαθητές τους από το 1ο Λύκειο στα δικαστήρια για τις περσινές καταλήψεις. Απαίτησαν να βρεθεί άμεσα κτίριο που θα στεγάσει τους μαθητές του 3ου - 6ου Εσπερινού Γυμνασίου, καθώς το κτίριό τους κρίθηκε ακατάλληλο και ζήτησαν δωρεάν μεταφορά στα σχολεία όσων μετακινούνται με λεωφορεία. Για το ζήτημα των ποινικών διώξεων των μαθητών, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας δεν πήρε θέση, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα δήλωσε αναρμόδιος.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο στις 19.30 στο Εργατικό Κέντρο όπου θα γίνει συνέλευση του ΣΑΣΧ.

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Η τρομοκρατία τους θα σπάει στους αγώνες

Προσαγωγές μελών της ΚΝΕ που έκαναν εξόρμηση σε σχολείο έγιναν χτες στη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωση - καταγγελία της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Μια καλά προετοιμασμένη και συντονισμένη επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ, με στόχο την τρομοκρατία των μαθητών και σκοπό να ανακοπεί η διάθεσή τους για αγωνιστική δράση, εξελίχθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Εξω από το Διαπολιτισμικό Σχολείο του Ευόσμου, την ώρα που οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε αποχή από τα μαθήματά τους και ετοιμάζονταν για την κινητοποίηση που καλούσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, η Αστυνομία συνέλαβε 8 μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση με ανακοινώσεις της Οργάνωσης για τη νέα σχολική χρονιά. Οι ΚΝίτες οδηγήθηκαν στο Τμήμα με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συνελήφθησαν όμως και πάλι λίγες ώρες αργότερα, την ώρα της εξόρμησης, αυτή τη φορά στο σχόλασμα του σχολείου, όπου οι μαθητές είχαν επιστρέψει για μάθημα μετά την τρομοκρατική παρέμβαση της Αστυνομίας και μερίδας εκπαιδευτικών.

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει πως αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, καθώς, τις τελευταίες μέρες, εξαπολύθηκε σε πολλά σχολεία του νομού μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια από Αστυνομία, διευθυντές, αντιδραστικούς καθηγητές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου ο διευθυντής κλείδωνε τις πόρτες του σχολείου και απειλούσε τους μαθητές με αποβολές σε περίπτωση που τολμήσουν να δράσουν.

«Την μπαγκέτα στην επίθεση αυτή την κρατάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η δημοκρατία τους, το Νέο Σχολείο του ΠΑΣΟΚ, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Και ξεκαθαρίζει: «Εχουν αυταπάτες αν νομίζουν πως θα μπορέσουν με την τρομοκρατία, με συλλήψεις και εκφοβισμούς να μας εμποδίσουν. Δεν τους φοβόμαστε. Σε μας οι απειλές τους δεν πιάνουν τόπο.

Η δίκαιη αγανάκτηση των μαθητών, η λαϊκή οργή, θέλουν - δε θέλουν, θα συναντηθεί με την πολιτική του ΚΚΕ, με την ΚΝΕ, θα εκφραστεί σε ένα ποτάμι αντεπίθεσης για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας.

Ξέρουν ποιον χτυπάνε. Την Κομμουνιστική Νεολαία και το ΚΚΕ που αταλάντευτα εδώ και χρόνια είναι ο οργανωτής του αγώνα στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στις γειτονιές. Η προσαγωγή μελών της ΚΝΕ στόχο έχει την ίδια τη νεολαία, το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά. Θέλουν να φοβίσουν τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Θέλουν νέους με σκυμμένο το κεφάλι.

Να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Να δοθεί απάντηση με τη μαζικοποίηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, την αγωνιστική δράση των μαθητικών συμβουλίων απέναντι στη βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν. Στην κοινή δράση με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ.

Οι νέοι εργάτες και εργάτριες, οι μαθητές και οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών μπορούν να τους κάνουν να τρέμουν. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να δυναμώσουν τον οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, στο μνημόνιο, στους ταξικούς φραγμούς, στα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Σε Καστοριά και Καβάλα

Τους μηχανισμούς καταστολής που κινητοποιεί η κυβέρνηση για να υπερασπίσει την αντιλαϊκή πολιτική της βρίσκουν απέναντί τους οι κομμουνιστές, που πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος για την ανατροπή της, αλλά και όσοι ξεσηκώνονται ενάντια στις επιπτώσεις της. Στην Καστοριά η Αστυνομία συνέλαβε μέλη της ΚΝΕ επειδή μοίραζαν έντυπο υλικό έξω από σχολεία με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν ακόμη πιο οξυμένα φέτος. Στην Καβάλα η Αστυνομία προσπάθησε να «συνετίσει» τους γονείς των μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου που προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου αντιδρώντας στην υποβάθμισή του από εξαθέσιο σε πενταθέσιο.

Τραυματισμός μαθητή στη Νάξο

Στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» διακομίστηκε χτες 15χρονος μαθητής που τραυματίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε σχολείο της Νάξου. Ο μαθητής τραυματίστηκε λίγο μετά τις 8 π.μ., στα κάγκελα του σχολείου του. Επαθε ακατάσχετη αιμορραγία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε πολύ σοβαρός τραυματισμός στα γεννητικά του όργανα και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ να στείλει ελικόπτερο για μεταφορά του μαθητή στην Αθήνα. Ο πατέρας του παιδιού κατήγγειλε ότι: Απ' το ΕΚΑΒ αρχικά αρνήθηκαν να στείλουν ελικόπτερο και σύστησαν να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο της Σύρου, ενώ οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της Σύρου είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό. Τελικά, ο μαθητής μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα.

ΠΟΣΔΕΠ - ΟΣΕΠ ΤΕΙ
Σε συμπόρευση με την κυβέρνηση

Πολύτιμοι σύμμαχοι της κυβέρνησης στη διάλυση και πλήρη εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά οι διοικήσεις των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ. Λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί ο νέος νόμος πλαίσιο, ανέλαβαν να προλειάνουν το έδαφος μιλώντας στα ΜΜΕ για όσα - κατά τους ίδιους - αποτελούν προβλήματα των πανεπιστημίων και τα ΤΕΙ και να καλωσορίσουν ως θετικές τις αλλαγές που προωθούνται. Μίλησαν λοιπόν ανάμεσα σε άλλα για την ανάγκη να επιταχυνθεί η αξιολόγηση, να συνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά, να αναδειχτούν διοικήσεις με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και ικανότητες διαχείρισης, να ακολουθήσει η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση τις διεθνείς εξελίξεις (βλ. πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις).

Στις ηγεσίες των ομοσπονδιών εξάλλου, βρίσκονται σήμερα οι ίδιες δυνάμεις που είχαν στηρίξει και το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ. Συμφωνούν σε όλα με την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.

Στο μόνο θέμα που προσπάθησαν χτες να... ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση ήταν ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα (δηλαδή, το πότε και πώς θα μοιραστούν τα λεφτά που αφορούν σε έρευνα, με καθορισμένους από την ΕΕ όρους).

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Χωρίς βιβλία και μάθημα μουσικής

Με αιτήματα αιχμής την προμήθεια δωρεάν μουσικών και καλλιτεχνικών βιβλίων και το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων προχωρά την Τρίτη 28 του Σεπτέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, οι γονείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και απαιτούν να μην περάσουν τα σχολεία στους δήμους.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράζουν κάθε χρόνο - από την Α' Γυμνασίου μέχρι και τη Γ' Λυκείου - τουλάχιστον 4 βιβλία μουσικής, ανάλογα με το μουσικό όργανο που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής, τα οποία κοστίζουν 100 - 150 ευρώ το χρόνο, δηλαδή πάνω από 700 ευρώ σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Την ίδια στιγμή ούτε σ' ένα σχολείο από τα 42 Μουσικά Γυμνάσια - Λύκεια δε γίνεται μάθημα μουσικής, καθώς δεν έχουν διοριστεί καθηγητές μουσικών οργάνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 500 ώρες κενά τη βδομάδα, ενώ σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα τα κενά μπορεί να ξεπερνούν και τις 700 ώρες.

«Απαιτούμε μόνιμους καθηγητές στη θέση τους άμεσα. Δεν ανεχόμαστε τα παιδιά μας να γυρνούν άσκοπα στους διαδρόμους. Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα με δημόσια δαπάνη οι ανάγκες σε βιβλία μουσικής», υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, επισημαίνοντας ότι αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων, θα προχωρήσει την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη (5 - 7) σε πανελλαδική κινητοποίηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις νομαρχίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ