ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η «απελευθέρωση» είναι το επόμενο δώρο στα μονοπώλια

Νέα πακέτα περικοπών στα φάρμακα και ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση των γιατρών αναμένουν τους ασφαλισμένους για το 2011, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική θα αναγκάσει τους μικρομεσαίους φαρμακοποιούς να βάλουν λουκέτα.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), όπου συζητήθηκαν η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα φαρμακεία. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ακόμα και αν δεν το ζητούσαν οι δανειστές της χώρας. Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ θα μπορούν να επισκέπτονται μόνο τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού. Ετοιμάζεται η εφαρμογή του νοσοκομειακού συνταγολογίου φαρμάκων, απ' το Δεκέμβρη θα ισχύσει για τα Ταμεία η νέα λίστα φαρμάκων, ενώ ξεκινά πιλοτικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τρεις νομούς στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) απ' τις 18.10.2010.

Δίνοντας το στίγμα των περικοπών στα φάρμακα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η δαπάνη πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2004 και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να περικόψουν 1,8 δισ. ευρώ το 2011, έναντι 1,1 δισ. το 2010. Και το αιτιολόγησε με το ότι περικοπές που έγιναν παρουσιάζουν ένα «τσίμπημα» - δηλαδή δε μειώθηκαν όσο έπρεπε. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι πολλά τα 12.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει από τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις υπονόησε ότι η απελευθέρωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων..!

Οι φαρμακοποιοί υποστήριξαν ότι το κέρδος είναι 23,8% επί της λιανικής τιμής και το τελικό καθαρό κέρδος 10%.

Βέβαια, τόσο ο υπουργός όσο και η πλειοψηφία του ΠΦΣ αντιπαρήλθαν το ότι τις τιμές των φαρμάκων καθορίζουν τα μονοπώλια που δρουν στον κλάδο ανάλογα με το πόσο εύκολα και γρήγορα θα αυξάνουν τα κέρδη τους. Με την «απελευθέρωση» θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων (σε βάρος της πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων σε φάρμακο ασφαλές και φτηνό) και θα κλείσουν μια σειρά μικρά και μεσαία φαρμακεία.

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ Γιάννης Καβαλάρης δήλωσε στον «Ρ»: «Η μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών είναι ένα μέτρο στην πολιτική άρσης των εμποδίων για τη μεγαλύτερη και ορμητικότερη είσοδο στο χώρο του φαρμακείου των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία αφού έχουν επικρατήσει στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και του χονδρεμπορίου ετοιμάζονται να μπουν και στο χώρο της λιανικής πώλησης του φαρμάκου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι τα φάρμακα είναι ακριβά εξαιτίας των φαρμακοποιών, ενώ ταυτόχρονα κάνει γαργάρα τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Εκατοντάδες φάρμακα ήδη δεν αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά. Χαμένοι απ' τα μέτρα της κυβέρνησης θα βγουν και οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι. Απαιτείται συμμαχία και κοινός αγώνας απέναντι στην επιχειρηματική δράση στο χώρο του φαρμάκου και συνολικά της Υγείας, στην προοπτική της διεκδίκησης ενός κρατικού οργανισμού αποκλειστικά Δημόσιου ο οποίος θα παράγει, θα κάνει έρευνα, θα εισάγει και θα χορηγεί δωρεάν τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη».

  • Αναφορικά με τα χρέη 400 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΔ στα φαρμακεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη του 2010. Ητοι 150-180 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αρνήθηκαν αυτήν τη ρύθμιση και ο Ανδρέας Λοβέρδος τους υποσχέθηκε ότι οριστικές απαντήσεις θα έχει να τους παρουσιάσει τόσο για τα χρέη όσο και για την απελευθέρωση την ερχόμενη Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Η βασική αιτία στις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία είναι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών Υγείας και Πρόνοιας που συμπυκνώνεται στο μνημόνιο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με αφορμή την επιστολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου προς τους διοικητές των νοσοκομείων να βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην προώθηση των προσλήψεων. Μάλιστα, στη συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής, αφού επανέλαβε όσα αναφέρει στην επιστολή, εμφανίστηκε και πρόθυμος να μεταφέρει ο ίδιος τους φακέλους για τις προσλήψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Προκλητικός ο υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και να κρύψει τις πραγματικές αιτίες για τις ελλείψεις προσωπικού προσπαθεί ο υπουργός κ. Λοβέρδος. Με επιστολή του, στους διοικητές των νοσοκομείων, προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους ότι δήθεν η κύρια αιτία για τις ελλείψεις προσωπικού είναι η γραφειοκρατία και η ανεπάρκεια των διοικήσεων.

Η βασική αιτία είναι η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, των κρατικών δαπανών Υγείας και Πρόνοιας, που συμπυκνώνεται στο Μνημόνιο. Δε φταίει η γραφειοκρατία.

Ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική για το "πάγωμα" των ελάχιστων προσλήψεων στα νοσοκομεία και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Για τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών που εργάζονταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας (stage, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) φταίει η γραφειοκρατία;

Για τη μη πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2009 φταίει η γραφειοκρατία ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε χορηγεί τα αναγκαία κονδύλια;».

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν πως «συνολικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προσωρινά», αλλά είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουν με την εφαρμογή του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", μεταφέρουν την ευθύνη για τα Κέντρα Υγείας στους Δήμους και για τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες. Για να απαλλαγεί το κράτος από κάθε υποχρέωση για παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στις λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομηθούν κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και να μεταφερθεί το κόστος λειτουργίας των σημερινών δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών με αυξημένα δημοτικά τέλη, νοσήλια κλπ.».

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου βάζουν πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα: «Την πολιτική αυτή στηρίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΟΝΟΠ, ΠΑΣΥΝΟ. Αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και τη λειτουργία τους με ενιαίους κανόνες, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δήλωναν ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει θετικό έργο στον τομέα της Υγείας και δεν έβγαλαν κουβέντα για τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υπερασπίζονται τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"», σημειώνεται.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εκβιάζουν για μείωση μισθών

Αξιοποιώντας το έδαφος που καλλιέργησαν κυβέρνηση - ΓΣΕΕ

«Θα μπορούσαμε να προτείνουμε και μειώσεις αποδοχών»! Με αυτήν τη φράση - πρόκληση απάντησαν οι φαρμακοβιομήχανοι στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο στη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010. Μάλιστα, νωρίτερα, οι φαρμακοβιομήχανοι είχαν προτείνει την υπογραφή τριετούς ΚΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις για το 2010, 1% για το 2011 και 1,5% για το 2012.

«Φυσικά δεν είναι τυχαία η προκλητική αυτή στάση της εργοδοσίας του κλάδου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΦΣΕΕ. «Ακολουθούν την τακτική του συνόλου των βιομηχάνων, όπως εκφράζεται από το ΣΕΒ και στηρίζεται και ενθαρρύνεται ολόπλευρα από την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η απαγόρευση και με το νόμο των αυξήσεων πάνω από τη σύμβαση της ντροπής ΣΕΒ - ΓΣΕΕ, η κατάργηση και της ελάχιστης για τους εργαζόμενους προστασίας της διαιτησίας, η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ που στην ουσία οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, δίνουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών, για να πετύχουν το στόχο τους: Την όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη. Οι φαρμακοβιομήχανοι καθυστερούσαν εδώ και μήνες τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ του κλάδου, περιμένοντας να διαμορφωθούν οι ευνοϊκότερες συνθήκες γι' αυτούς και η κυβέρνηση μαζί με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό έχουν διαμορφώσει ακριβώς τέτοιες συνθήκες».

Κι όλ' αυτά, όταν «η φαρμακοβιομηχανία είναι πρώτη σε περιθώριο κέρδους ανάμεσα στους 40 κορυφαίους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, είναι πρώτη στην αύξηση του όγκου παραγωγής την τελευταία 5ετία», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ και επισημαίνει: «Ας πάρουν υπόψη τους ότι στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι του κλάδου με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, με το ΠΑΜΕ, θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο ικανοποιητική σύμβαση εργασίας. Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να μας καταδικάσουν στην ανέχεια, δεδομένου ότι οι καθημερινές μας ανάγκες πολλαπλασιάζονται, τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν, ο πληθωρισμός τρέχει με 6%».

Προαναγγελία απόσυρσης του «Avandia» από την αγορά έκανε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντός των επομένων μηνών το φάρμακο που χορηγείται σε διαβητικούς αλλά έχει συνδεθεί με καρδιακά επεισόδια θα αποσυρθεί από την αγορά. Αντίθετα η αμερικανική υπηρεσία θα επιτρέψει στην «GlaxoSmithKline» να διαθέτει το χάπι, μόνο όμως όταν ο γιατρός κρίνει ότι άλλα σκευάσματα δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του διαβητικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ