ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τα καύσιμα

Στο Σηκουάνα. Στην κινητοποίηση για τα καύσιμα συμμετέχουν και οι βαρκάρηδες του ποταμού της γαλλικής πρωτεύουσας

Associated Press

Στο Σηκουάνα. Στην κινητοποίηση για τα καύσιμα συμμετέχουν και οι βαρκάρηδες του ποταμού της γαλλικής πρωτεύουσας
ΠΑΡΙΣΙ.-

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζοσπέν να αναλάβει να καλύψει ένα 10-15% του κόστους με το οποίο επιβαρύνει τους οδηγούς φορτηγών και βαρέων οχημάτων η αύξηση της τιμής των καυσίμων, δεν ικανοποίησε τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τα οποία ανακοίνωσαν χτες ότι η κινητοποίηση που έχει σχεδόν παραλύσει τη Γαλλία θα συνεχιστεί.

Το μεγαλύτερο από τα τρία συνδικάτα, FNTR, ανακοίνωσε ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση των άλλων δύο, τα μέλη του, από 15.000 εταιρίες ιδιοκτησίας φορτηγών, επρόκειτο να συνεχίσει την κινητοποίηση. Η οποία, μετά από τρεις ημέρες, οδήγησε τη Γαλλία σε μια σχεδόν πλήρη «ακινησία» στους δρόμους.

Τα μέλη του συνδικάτου ζητούν από την κυβέρνηση μεγαλύτερες παραχωρήσεις, καθώς οι προτάσεις που υπέβαλε στα συνδικάτα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας «κρίθηκαν ανεπαρκείς», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του FNTR.

Και άλλοι συμμετέχουν

Η ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί στην απόφαση πολλών βαρκάρηδων του Παρισιού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία τράβηξε στους κόλπους της αγρότες, ιδιώτες οδηγούς νοσοκομειακών και αυτοκινητιστές ταξί.

Περίπου τριάντα πλοιάρια έκλεισαν χτες το Σηκουάνα, πολύ κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, στα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που οι βαρκάρηδες, που αριθμούν περί τους 1.000, πραγματοποιούν τέτοια κινητοποίηση.

«Μένουμε ενωμένοι», δήλωσε στο πρακτορείο ο Μπερνάρ Μποσάρ, επικεφαλής της ένωσης CNBA. «Θέλουμε τα καύσιμα να είναι διαθέσιμα στην τιμή 1,30 γαλλικού φράγκου», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Νταβενέλ, επικεφαλής του συνδικάτου των μεταφορέων του ποταμού, CTF, σχολίασε ότι «η άνοδος στις τιμές των καυσίμων μας πλήττει, κόβει ένα 19% από τα έσοδά μας. Διακυβεύεται το μέλλον του εμπορίου που κάνουμε, της δουλιάς μας».

Αρχικά είχε φανεί ότι η «προσφορά» της κυβέρνησης επρόκειτο να γίνει δεκτή από τους φορτηγατζήδες και η κινητοποίηση θα λάμβανε τέλος, και ένας εκπρόσωπος του FNTR, ο Ρεν Πετί, είχε πει ότι καταγράφονται «σε ένα μεγάλο βαθμό θετικά βήματα εμπρός».

Η κινητοποίηση συμπεριλαμβάνει περίπου 1.700 οχήματα, τα οποία έχουν αποκλείσει σχεδόν όλα τα διυλιστήρια και τις αποθήκες, και ως αποτέλεσμα έχει φέρει μεγάλες ουρές σε πρατήρια καυσίμων - που όμως κατά πλειοψηφία είναι άδεια - την επιβολή δελτίου σε ορισμένες περιοχές και αγορών «πανικού».

Μετά από 13 ώρες συνεχών συνομιλιών με την ηγεσία των συνδικάτων των φορτηγατζήδων, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ζαν-Κλοντ Γκισό φερόταν «αισιόδοξος» σχετικά με την κατάληξη της κινητοποίησης, ωστόσο οι εξελίξεις τον διεύψευδαν.

Χτες μια εκπρόσωπος της εταιρίας «TotalFinaElf» δήλωσε ότι το 80% των περίπου 5.500 πρατηρίων καυσίμων της είναι άδεια - ή σχεδόν άδεια.

Στη Λυόν, όπου τα μισά από τα 150 πρατήρια της περιοχής έχουν κλείσει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέθεσε σε 12 να παραμείνουν ανοιχτά για να εξυπηρετούν γιατρούς, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Οι Γάλλοι αλιείς πέτυχαν μειώσεις στο φόρο που πληρώνουν για τα καύσιμά τους την περασμένη βδομάδα, αφού απέκλεισαν λιμάνια και την υπόγεια διάβαση της Μάγχης.

Η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να θέσει το θέμα της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου χτες το βράδυ στα ευρωπαϊκά φόρα, αν και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών της ζώνης του Ευρώ επρόκειτο να συζητήσουν μεταξύ άλλων το ζήτημα την Παρασκευή. Η κυβέρνηση Ζοσπέν μοιάζει να έχει την πρόθεση να ζητήσει από την ΕΕ να τηρήσει μια «ενιαία στάση» πίεσης έναντι των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.

Και σε άλλες χώρες

Στο Βέλγιο, το συνδικάτο των οδηγών φορτηγών κάλεσε για μια διαδήλωση στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή, ενώ στην Ισπανία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών προειδοποίησαν για «πολύ μεγάλες διαδηλώσεις» αν η κυβέρνηση δεν ελέγξει την τιμή των καυσίμων.

ΗΠΑ
Προμελετημένος θάνατος για χιλιάδες ανύποπτους πολίτες

Εις γνώσιν της αμερικανικής κυβέρνησης, χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε υψηλότατα ποσοστά ραδιενέργειας, στο πλαίσιο προγράμματος ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο έλεος της ραδιενέργειας και των τοξικών αποβλήτων φέρεται να άφησε η αμερικανική κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και κατοίκους ολόκληρων περιοχών κατά μήκος της λεγόμενης βιομηχανικής ζώνης των ΗΠΑ, όπου βρίσκονταν εγκαταστημένες επιχειρήσεις που εξουσιοδοτήθηκαν να φέρουν σε πέρας ειδικευμένες επεξεργασίες τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού. Το έγκλημα διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '40 και '50 και οι τραγικές του συνέπειες ταλανίζουν μέχρι σήμερα όσους κατάφεραν να επιζήσουν. Προς το παρόν, η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Ενέργειας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και αρκέστηκε να γενικολογήσει με υποσχέσεις και ευχές για, σε βάθος, εξέταση του θέματος και αποκατάσταση των προσβεβλημένων κατοίκων και περιοχών.

Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε η εφημερίδα «USA Today» και δημοσιεύτηκε στο χτεσινό της φύλλο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε «μοιράσει» σε εκατοντάδες εταιρίες (από απλές οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι μεγάλες χημικές βιομηχανίες) συγκεκριμένα μέρη της διαδικασίας επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργών υλικών, όπως ουράνιο, πολώνιο, βηρύλλιο, θόριο και άλλες ραδιενεργείς τοξικές ουσίες, προκειμένου να θεμελιωθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι εργαζόμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε επίπεδα ραδιενέργειας εκατοντάδες φορές υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας, που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει για την εποχή. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να γνώριζε στο έπακρο τον κίνδυνο στον οποίο έθετε εργαζόμενους και κατοίκους, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι τούς διαβεβαίωναν για την ασφάλεια της υγείας τους, ενώ οι σχετικές αναλυτικές εκθέσεις χαρακτηρίστηκαν απόρρητες και σφραγίστηκαν επ' αόριστον.

Η «USA Today» επικαλείται τόσο τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο Νταν Γκάτμαν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής της αμερικανικής προεδρίας για Πειράματα σχετικά με τις Επιπτώσεις Ακτινοβολίας στον Ανθρωπο, όσο και τα στοιχεία που ανακάλυψαν ρεπόρτερ της, πραγματοποιώντας εκτεταμένες έρευνες σε αρχεία 10 αμερικανικών πολιτειών, εξετάζοντας περισσότερες από 100.000 σελίδες κυβερνητικών εγγράφων και μιλώντας με πλήθος πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και κατοίκους των περιοχών. Οπως τονίζει ο Γκάτμαν, στις περιοχές της Νέας Αγγλίας, της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ, της Πενσυλβάνια, των Μεγάλων Λιμνών, ως το Οχάιο και τις κοιλάδες του Μισισιπή, και σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Σικάγο, το Σεντ Λιούις, η ραδιενέργεια μόλυνε τον αέρα, το νερό, το έδαφος και, μέχρι σήμερα, απειλεί την υγεία των κατοίκων, με τους οποίους ουδεμία επαφή διατηρήθηκε, προκειμένου, τουλάχιστον, να μελετηθούν οι επιπτώσεις της μόλυνσης ή έστω να προληφθεί η εκδήλωση της οποιασδήποτε ασθένειας.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Ερευνας, οι εργαζόμενοι που έφερναν σε πέρας τις πιο επικίνδυνες εργασίες έχουν 40% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, δηλαδή 200% περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ενώ όλοι οι κάτοικοι που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστικές ασθένειες και προβλήματα στα νεφρά. Η «USA Today», που συνεχίζει την παρουσίαση της έρευνάς της, τονίζει ότι ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ακόμη και σήμερα, δεν έχει προειδοποιήσει τους επιζήσαντες για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Ελλειψη ασφάλειας» στο Κοζλοντούι

ΣΟΦΙΑ.-

Η ασφάλεια της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, εκτίμησε χτες Βούλγαρος αξιωματούχος στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Υπάρχει μια ανησυχητική τάση επιδείνωσης της ασφάλειας (στο Κοζλοντούι)», δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής κρατικής επιτροπής για την ειρηνική χρήση του πυρηνικής ενέργειας, Γκεόργκι Κατσίεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Demokrazia», προσθέτοντας ότι πληροφορίες για πυρηνικά επεισόδια «αποκρύπτονται από το κοινό».

Ο Κατσίεφ διατείνεται ότι 50 επεισόδια σημειώθηκαν στο Κοζλοντούι από την έναρξη της φετινής χρονιάς, ενώ το 1999 είχαν σημειωθεί 62 και το 1998 περίπου άλλα τόσα.

Σύμφωνα με τον Κατσίεφ, στη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου ορισμένα τμήματα του εξοπλισμού του σταθμού, που ήταν πολύ μολυσμένα από ραδιενέργεια, κλείστηκαν σε φρεάτιο. Εξαιτίας όμως ανεξέλεγκτης διαρροής νερού από το φρεάτιο, η ραδιενέργεια αυξήθηκε στην περιοχή ξεπερνώντας κατά 80 φορές το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε κτίριο της διοίκησης του σταθμού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 μέτρων από τον αντιδραστήρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένας ή δυο άνθρωποι» είχαν δεχτεί δόσεις ραδιενέργειας «υψηλότερες από αυτές που είναι αποδεκτές στην εργασία τους» . Βάσει συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βουλγαρία πρόκειται να κλείσει τους πρώτους δύο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του Κοζλοντούι ως το 2004, ενώ απόφαση για το κλείσιμο των άλλων δύο θα ληφθεί το 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ