ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κόκκινες γιορτές παντού

Μέχρι την κορύφωση του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το τετραήμερο 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

  • Διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη:

- Στα Χανιά, το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεων στο νομό θα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα (Παρασκευή) συζήτηση για τις νέες εργασιακές σχέσεις όπου θα συμμετέχει ο Κώστας Μυτηλινιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις Σέρρες, το κεντρικό διήμερο του νομού θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων και οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 8 το βράδυ. Την Παρασκευή, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, συναυλία με έντεχνο και ελληνικό ροκ, από το τοπικό συγκρότημα «Κρυστάλλινο Ονειρο», και θα κλείσει με μεγάλη συναυλία του Μανώλη Φάμελου και του Νίκου Ζιώγαλα.

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στα 82 χρόνια του ΚΚΕ, αμέσως μετά θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

- Στο Αγρίνιο, οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πάρκο και θα ξεκινούν στις 8 το βράδυ. Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην παιδεία και θα περιλαμβάνει συζήτηση για το θέμα, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους «Μάτζικ ντε Σπελ».

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στο Αγρίνιο, ο χώρος του Φεστιβάλ θα ανοίξει από το πρωί για να πραγματοποιηθούν στις 10 π.μ. τουρνουά σκάκι και τάβλι, καθώς και αγώνας ποδοσφαίρου. Οι εκδηλώσεις το απόγευμα θα είναι αφιερωμένες στην εργαζόμενη νεολαία και θα περιλαμβάνουν σχετική συζήτηση, συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα «Μινόρε». Επίσης θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Επίσης την Παρασκευή 8/9:

- Στην Πτολεμαΐδα, στις 8.30 μ.μ., στο πέτρινο σχολείο, όπου θα μιλήσει ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στην κεντρική πλατεία της Θήβας, στις 8.15 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία.

  • Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμάτα, στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Πάρκινγκ στη Νέδοντος. Το Σάββατο θα μιλήσει το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Γιώργος Καλύβας, ενώ θα υπάρχει και συναυλία από το συγκρότημα του Μπ. Τσέρτου. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα του Στ. Ψαραδάκου.

Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης:

  • Το Σάββατο 9/9:

- Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της πόλης, στις 7.30 το βράδυ και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναυλίες με κρητική και ροκ μουσική. θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

- Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Μούλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στην Καστοριά, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονομάχων, θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στο Μαντούδι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ανεργία.

  • Την Κυριακή 10/9:

- Στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στη Ρόδο, στο πάρκο του Αη Γιάννη, στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση αφιερωμένη στην Παιδεία. Θα μιλήσει ο Παν. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕτου ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ραπ συγκρότημα και λαϊκό ξεφάντωμα.

Στη Θεσσαλία των αγώνων

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στη Μαγνησία, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα για την επιτυχία των κεντρικών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή.

Στο Βόλο οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο της πόλης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το βράδυ. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το βράδυ θα γίνει πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κυριακή θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία την Κυριακή το βράδυ με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αφιέρωμα με τίτλο «Ανταμώνοντας το τραγούδι και η ποίηση με τους αγώνες του λαού μας», ερασιτεχνικά συγκροτήματα κ.ά. Επίσης θα γίνει συζήτηση για τα ναρκωτικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεραπευτικών κοινοτήτων «18 Ανω», «Εξοδος» και του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής».

Διήμερες θα είναι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ και στην Καρδίτσα, που θα ξεκινήσουν το Σάββατο. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει ο Γ. Χαρίτος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και την Κυριακή ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την Κυριακή το βράδυ μεγάλη συναυλία με τους «MAGIK DE SPEL», ερασιτεχνικά συγκροτήματα, χορευτικά συγκροτήματα, συναυλία με ρεμπέτικα - λαϊκά τραγούδια. Επίσης το Σάββατο το βράδυ θα γίνει συζήτηση με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα».

Και στα Τρίκαλα, οι διήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο. Κεντρικός ομιλητής την Κυριακή το βράδυ θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός. Το Σάββατο το βράδυ θα γίνει μεγάλη συναυλία με τους «MAGIK DE SPEL», την Κυριακή με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα για τους Γιάννη Ρίτσο και Κώστα Λουλέ και συζήτηση για τα ναρκωτικά.

Κοινή δράση για την παιδεία

Πρώτη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Στη συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου για την παιδεία προσανατολίζονται εκπαιδευτικοί φορείς και φορείς εργαζομένων. Η απόφαση αναμενόταν μέχρι αργά το βράδυ ως η κοινή κατάληξη των φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά και της ΕΛΜΕ Πειραιά και συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα οι επιπτώσεις της «μεταρρύθμισης» στο μορφωτικό δικαίωμα των νέων, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι «βελτιωτικές» παρεμβάσεις, που αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας υπαγορεύτηκαν από το φόβο της κυβέρνησης για την ογκούμενη αγανάκτηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την αντιδραστική φιλοσοφία της «μεταρρύθμισης». Κοινή επίσης ήταν η διαπίστωση πως η παιδεία που έχουν ανάγκη η νεολαία και ο λαός αποτελεί υπόθεση του λαϊκού κινήματος και του συντονισμού του αγώνα του.

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οχι στον «Μολώχ» της μεταρρύθμισης...

Τη στάση του υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της κυβέρνησης απέναντι στα δραματικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, στην οποία επισημαίνει: «Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση; Πόσες δεκάδες χιλιάδες μαθητές ακόμη πρέπει να θυσιαστούν, για να χορτάσει ο Μολώχ της "μεταρρύθμισης"; Για πόσο ακόμη με αριθμητικές αλχημείες και βαρύγδουπες εξαγγελίες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προσπαθεί να καλύψει μια άθλια κατάσταση;

Οσο για την υποτιθέμενη αναβάθμιση της μόρφωσης στο Λύκειο, που χρησιμοποιείται ως αντίβαρο της σφαγής των μαθητών, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Αν σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζονται στη βίαιη απομάκρυνση και στους ταξικούς φραγμούς στο Λύκειο, φοβόμαστε ότι το επόμενο μεγάλο θέμα συζήτησης γύρω από τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης, θα είναι η τραγική υποβάθμιση της γνώσης και η ενίσχυση του λειτουργικού αναλφαβητισμού, στην οποία συμβάλλει το νέο σύστημα. Ενα σύστημα όχι πιο απαιτητικό, αλλά εξαιρετικά εξοντωτικό, με μια αξιολόγηση όχι αντικειμενική, αλλά ψυχρή, απρόσωπη και παιδαγωγικά αναξιόπιστη (άλλωστε βοά ο τόπος από ερωτηματικά και καταγγελίες σχετικά με την αξιοπιστία και το αδιάβλητο του εξεταστικού συστήματος)».

Και συνεχίζει: «Στις σημερινές συνθήκες οι φιλολογικές συζητήσεις και οι αόριστες υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση απέναντι στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και απέναντι στο άγχος των επόμενων υποψήφιων θυμάτων της μεταρρύθμισης. Η μόνη άμεση υπεύθυνη απάντηση σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι: αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, επαναφορά του θεσμού των ανεξεταστέων, καθιέρωση 12χρονης δημόσιας εκπαίδευσης, μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα, 20 έως 25 μαθητές ανά τμήμα, κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, ουσιαστική αναβάθμιση στη λυκειακή βαθμίδα, κατάργηση του προπαρασκευαστικού εξαμήνου για την εισαγωγή στα ΤΕΙ των αποφοίτων των ΤΕΕ, αύξηση των δαπανών για την παιδεία».

Δυσλειτουργία στα σχολεία

Την άμεση επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Καρδίτσας, ζητά η ΕΛΜΕ του νομού με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, τους βουλευτές Καρδίτσας, το νομάρχη, τα πολιτικά κόμματα και άλλους αρμόδιους φορείς.

Στην επιστολή της, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η κατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης μας, με βάση το σχεδιασμό του 1974, που ακόμα ισχύει, δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας σε όλα σχεδόν τα σχολεία με αποτέλεσμα σε κάποια απ' αυτά να "στοιβάζονται" 35 μαθητές ανά τμήμα και να μετακινούνται τμήματα ολόκληρα σε παραπήγματα ή σε πρόχειρες αίθουσες στους διαδρόμους, ενώ άλλα εκπαιδευτήρια να κρατούν αίθουσες κλειστές ακόμα και σε ολόκληρες πτέρυγες.

Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας ανταποκρίθηκε τελικά ο νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος με έγγραφό του τον Απρίλιο του 2000 αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής ελέγχου χωροταξικής ανακατανομής των σχολείων, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Νομαρχίας, της Ενωσης Γονέων, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων.

Η Επιτροπή κατάφερε, αφού εργάστηκε επίμονα και συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα απαραίτητα στοιχεία, να καταλήξει στις 28-6-2000 σε πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στον κ. Νομάρχη και στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας. Με εισήγησή του στο ΠΥΣΔΕ στις 24-8-2000 ο προϊστάμενος Νομού Καρδίτσας ζήτησε την έγκριση του πορίσματος της επιτροπής, η οποία και εδόθη ομόφωνα. Με έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε ότι η απόφαση δεν υπογράφτηκε από το νομάρχη, γιατί, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, του αφαιρέθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας ισχυρίζεται ότι δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Μετά τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πόλης μας. Γι' αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει».

ΜΕΝΙΔΙ
Με μπαλώματα «λύνουν» προβλήματα σχολικής στέγης

Χρησιμοποιώντας παλιά ακατάλληλα κτίρια από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στη σεισμόπληκτη περιοχή του Μενιδίου. Χτες πραγματοποιήθηκε στο δήμο συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας και σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων γονέων μεθοδεύεται η λύση να αξιοποιηθούν κτίρια που είναι ακατάλληλα.

Ετσι, προτάθηκε μερίδα μαθητών από τα 13ο, 16ο και 22ο Δημοτικά σχολεία, να εδραιώσουν ένα νέο σχολείο το 25ο Δημοτικό. Ομως το κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί είναι του 22ου Δημοτικού, το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο να στεγάσει μαθητές μετά το σεισμό. Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο ήταν μισθωμένο, επισκευάστηκε από ιδιώτη χωρίς να υπάρχει επίβλεψη από τον ΟΣΚ.

Η ίδια κατάσταση και για το 21ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο από το σεισμό. Επισκευάζεται και αυτό από ιδιώτη. Ομως το 21ο Δημοτικό για να λειτουργήσει χρειάζεται εννιά αίθουσες και έχει μόνο πέντε προκατασκευασμένες αίθουσες. Ετσι προτάθηκε να επιστρέψει στο κτίριό του, το οποίο αν και είχε σοβαρές ζημιές επισκευάζεται.

Επίσης, ξεκινά η κατεδάφιση του 1ου Λυκείου που είχε κριθεί ακατάλληλο. Ομως οι μαθητές του προτάθηκε να στεγαστούν σε αίθουσες προκάτ στον αύλειο χώρο, ενώ συγχρόνως θα γίνεται και η κατεδάφιση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων και των Συλλόγων Γονέων αντέδρασαν στις προτάσεις αυτές επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης για τους μαθητές.

«Γίνεται φανερό μετά από ένα χρόνο ότι προσπαθούν με μπαλώματα να λύσουν το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα που υπήρχε και πριν χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις. Θέλουν να βάλουν τα παιδιά σε κτίρια όχι κατάλληλα, που εγκυμονούν κινδύνους για την ίδια τη ζωή των μαθητών. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουν ότι τα σχολεία λειτουργούν και ότι όλα πάνε καλά στο σεισμόπληκτο Μενίδι», μάς είπε η Δήμητρα Τραβασάρου, μέλος της επιτροπής παιδείας.

Η επιτροπή παιδείας θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να αποφασιστεί τελικά, πού θα στεγαστούν τα σχολεία.

6ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Θέλουν να το κλείσουν

Την κατάργηση του 6ου Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού και του 1ου Γυμνασίου προωθεί ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Η απόφασή του αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των γονιών των μαθητών των παραπάνω σχολείων. Μάλιστα η συγκεκριμένη μεθόδευση, σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι παράνομη, αφού δεν έχει εκδοθεί ανάλογο προεδρικό διάταγμα.

Συγκεκριμένα, Ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Κ. Ιωαννίδης με έγγραφό του προς τις σχολικές μονάδες αποφασίζει ότι τα παραπάνω σχολεία επειδή «το μαθητικό τους δυναμικό, αλλά και οι κακές συνθήκες λειτουργίας τους δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, παρακαλούνται να φροντίσουν για την έγκαιρη, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων Σεπτεμβρίου, αυτεπάγγελτη μετεγγραφή των μαθητών τους σε γειτονικές σχολικές μονάδες, μετά από δήλωση των γονέων τους, και να μας ενημερώσουν έγκαιρα για τη ρύθμιση της υπεραριθμίας των εκπαιδευτικών».

Ομως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Συγγελάκης με ανάλογο έγγραφο επισημαίνει ότι η κατάργηση ενός σχολείου (Γυμνασίου - Λυκείου) γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Παιδείας, ενώ «για το συγκεκριμένο όμως σχολείο (6ο Εν. Λύκειο Κορυδαλλού) δεν έχει εκδοθεί παρόμοιο Διάταγμα. Επομένως λειτουργεί νόμιμα και όχι παράνομα».

Η απόφαση αυτή του Κ. Ιωαννίδη έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των γονιών. Οπως μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Λυκείου Αγγελική Μεταξά, το σχολείο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει για τα παιδιά της περιοχής, γιατί το 5ο Λύκειο Κορυδαλλού στο οποίο πρόκειται να μεταφερθούν είναι πολύ μακριά: «Είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα και τα παιδιά θα αναγκάζονται να μεταφέρονται εκεί με λεωφορείο. Τα παιδιά της Νεάπολης τα στέλνει στα Μανιάτικα, από τη μια πλευρά στην άλλη. Θέλει να κλείσει το σχολείο χωρίς να σκέφτεται την ταλαιπωρία των μαθητών, αλλά και την επιθυμία τους να λειτουργήσει το σχολείο».

Φυσική σήμερα για τους μετεξεταστέους

Με το μάθημα Φυσική γενικής παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις των μετεξεταστέων μαθητών της β' τάξης των ημερήσιων ενιαίων λυκείων, ενώ οι μετεξεταστέοι της γ' τάξης εσπερινών λυκείων εξετάζονται στα Θρησκευτικά. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη 19 του Σεπτέμβρη.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού στα μαθήματα των δεσμών με Χημεία για τις δύο πρώτες δέσμες, Λατινικά για την τρίτη και Μαθηματικά για την τέταρτη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού για το απολυτήριο ενιαίου λυκείου που ολοκληρώνονται αύριο για τα μαθήματα κατεύθυνσης.

Πλούσιο το πρόγραμμα σε Πάτρα και Γιάννενα

Στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα, στο Κάστρο της πόλης, με πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στα Γιάννενα το διήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και Σάββατο, στην πλατεία Μαβίλη στο Μώλο. Συγκεκριμένα:

  • Στην Πάτρα:

Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης , μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την πάλη ενάντια στη ναρκοϋποταγή και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Το Σάββατο, θα μιλήσει η Μαίρη Ντουντούμη, γραμματέας του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ, θα γίνει συζήτηση για την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων και τις νέες εργασιακές σχέσεις και συναυλία του Στέφανου Ψαραδάκου.

Την Κυριακή το 26ο Φεστιβάλ στην Πάτρα θα κορυφωθεί με την ομιλία του ΟρέστηΚολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο και μεγάλη συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Θάνο Μικρούτσικο.

  • Στα Γιάννενα:

Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις, θεατρικό έργο με τίτλο «Το σκήπτρο της Εξουσίας» από την Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων και ρεμπέτικο γλέντι.

Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και συναυλία από τους «Συνήθεις Υποπτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ