ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ- ΕΛΤΑ- ΟΠΑΠ
Τροπολογία - ντοκουμέντο της διαπλοκής

Αίρεται το όριο για τον έλεγχο του 51% των μετοχών του ΟΤΕ από το δημόσιο και  ιδιωτικοποιείται το 49% των μετοχών των ΕΛΤΑ.  Τη διασφάλιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του τζόγου επιχειρεί η κυβέρνηση με την «ιδιόμορφη» ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Πρώτο δείγμα γραφής του «οράματος», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είχαμε χτες με τη δημοσιοποίηση τροπολογίας προσθήκης, με την οποία η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να παραδώσει στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών του ΟΤΕ (άνω του 51%), «σπάζοντας» έτσι το φράγμα του 49%, που είχε θέσει η ίδια. Η τροπολογία αυτή, που προβλέπει επίσης την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ μέχρι 49% -σε πρώτη φάση- και την πρόσδεσή τους σε «στρατηγικό σύμμαχο», αποτελεί στην ουσία σύμβολο και ταυτόχρονα επιβράβευση της διαπλοκής κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών. Με την ίδια τροπολογία που καθορίζει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, «φωτογραφίζονται»... γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται σήμερα το χώρο του τζόγου, στα οποία ουσιαστικά εκχωρείται το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των τυχερών παιγνιδιών για 20 συναπτά έτη, με όχημα τον ιδιωτικοποιημένο ΟΠΑΠ...

Πρόκειται για τροπολογία, η οποία επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη διαπλοκή - μια και η τελευταία βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην επικαιρότητα - της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι με επιλεκτικά και μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (χωρίς να αποκλείεται και αυτό) αλλά κυρίως με το σύνολο της οικονομικής ολιγαρχίας προς την οποία κατευθύνεται η τεράστια δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής...

Η τροπολογία του αίσχους

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της επίμαχης τροπολογίας - που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες το πρωί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, χωρίς όμως να κατατεθεί στη Βουλή- παρέχεται η δυνατότητα πώλησης μετοχών του ΟΤΕ (που ελέγχει το δημόσιο) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51%. Κι αυτό συμβαίνει, ενώ στις παραμονές των εκλογών του περασμένου Απρίλη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από τις δηλώσεις Μαντέλη (σ.σ. ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι δεν αποτελεί «ταμπού» για την κυβέρνηση η παραμονή του 51% των μετοχών του ΟΤΕ στο δημόσιο), είχε επισκεφτεί τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να άρει το φράγμα του 49%. Σήμερα, όμως, ο ίδιος υπουργός υπογράφει την (ν)τροπολογία εκχώρησης μετοχών άνω του 51% σε ιδιώτες και... για να κλείσει τα στόματα των εργαζομένων του ΟΤΕ στην τροπολογία αναφέρεται πως «αναλαμβάνονται από το Δημόσιο τα τυχόν ελλείμματα, που θα υπάρξουν στο ταμείο προσωπικού του ΟΤΕ».

Με το άρθρο 1 ρυθμίζονται θέματα ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με την τροπολογία, θα παραχωρηθεί, σε πρώτη φάση, το 49% των μετοχών των ΕΛΤΑ (το μετοχικό κεφάλαιό τους ανέρχεται σε 83,8 δισ. δραχμές) θα παραχωρηθεί σε διώτες. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι «απαραίτητο στοιχείο για τη μετάβαση των ΕΛΤΑ στο καθεστώς της ιδιωτικής οικονομίας αποτελεί κατ' αρχήν η είσοδος στρατηγικού συμμάχου...». Σε άλλες παραγράφους προβλέπεται η τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΤΑ σύμφωνα με το νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών και εξαιρούνται επίσης από τις διατάξεις περί δημοσίων έργων, περί προμηθειών, περί ανάθεσης δημοσίων μελετών και υπηρεσιών που αφορούν τη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

Η δεσμευμένη... ιδιωτικοποίηση

Εκεί, όμως, που η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της είναι στην ιδιόμορφη και πέρα για πέρα εξηγήσιμη διαδικασία, με την πώληση του 49% των μετοχών του. Παράλληλα, όμως, με την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών παραχωρείται στον ΟΠΑΠ, μόνο του η σε συνεργασία με τρίτους για 20 συναπτά έτη το αποκλειστικό δικαίωμα της διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των τυχερών παιγνιδιών που διεξάγονται σήμερα από αυτόν, καθώς και των παιγνιδιών ΜΠΙΓΚΟ ΛΟΤΤΟ, ΚΙΝΟ, ΑΡΙΘΜΟΛΑΧΕΙΟ 5 από 35, ΣΟΥΠΕΡ 3 και ΣΟΥΠΕΡ 4. Επίσης, σε περίπτωση που επιτραπεί από το νόμο η διεξαγωγή οποιουδήποτε νέου παιγνιδιού ή στοιχήματος, αυτή θα ανατεθεί αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ, ο οποίος διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα και στον τομέα αυτό για 20 έτη! Και μόνο που στην περίπτωση ο ΟΠΑΠ αρνηθεί να αναλάβει το νέο παιγνίδι ή στοίχημα, το Δημόσιο μπορεί να αναλάβει το ίδιο τη διεξαγωγή του ή να ανατεθεί σε τρίτο - ιδιώτη.

Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι με όχημα τον ΟΠΑΠ και με αμφιλεγόμενες συμβάσεις ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, έχει γίνει ο βασιλιάς των τυχερών παιγνιδιών στην Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την... ιδιόμορφη αυτή ιδιωτικοποίηση τού εγγυάται τη βασιλεία για 20 ακόμη χρόνια, καθώς απαγορεύεται σε κάθε τρίτο η είσοδος στον κερδοφόρο τζόγο.

Σοβαρότατο πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται με τη χρηματοδότηση των φορέων πολιτισμού, την οποία μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν τα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Μέρος των κερδών του ΛΟΤΤΟ κατευθύνονταν άμεσα ή έμμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού. Οι πολιτιστικοί φορείς καθίστανται πλέον μετέωροι, καθώς στην τροπολογία προβλέπεται ότι από 1/1/2001 παύει η καταβολή κάθε επιχορήγησης άμεσης ή έμμεσης του ΟΠΑΠ προς οποιοδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, πλην των επιχορηγήσεων προς τον Ενιαίο Σύνδεσμο Ανωνύμων Ποδοσφαιρικών Εταιριών (ΕΣΑΠΕ) και των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ).

Τέλος, κατά τη γνωστή μέθοδο της κατά συρροή εξαπάτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων, στην τροπολογία αναφέρεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Διάρθρωσης και Λειτουργίας των υπηρεσιών του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΠΑΠ θα καταρτίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού δε θα θιγούν...

Αυξήσεις «ελέω» ιδιωτικοποίησης

Η απόφαση της κυβέρνησης, ν' αυξήσει αναδρομικά από την πρώτη Σεπτέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ (εκτός βεβαίως των τιμολογίων ΠΕΣΙΝΕ, Λάρκο, ορυχείων, εξαγωγέων), σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με το «αυξημένο κόστος παραγωγής» της επιχείρησης, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι. Η επιβολή αυτής της αύξησης, η οποία χαρακτηρίζεται ως απαρχή των αλυσιδωτών αυξήσεων που θα συμβαδίζουν ή και θα προηγούνται της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έγκειται στα πλαίσια της τόνωσης της κερδοφορίας της επιχείρησης, ώστε, να μπορέσει να μοιράσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες. Βέβαια, η αύξηση αυτή είναι η αρχή, αφού διάφοροι «ειδήμονες» ισχυρίζονται ότι η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την ιλιγγιώδη αύξηση των οικιακών τιμολογίων που θα προκύψουν με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις 19/2/2001. Αρκετοί είναι άλλωστε που κάνουν λόγο για αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια και κατά 30%. Το παραπάνω, επισημαίνεται εμμέσως και από την κυβέρνηση, αφού ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ κλήθηκε να μελετήσει την αναθεώρηση της δομής και της κλαδικής διάρθρωσης των τιμολογίων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι «απαιτήσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Με απλά λόγια, και με δεδομένο ότι μόνο οι οικιακοί καταναλωτές θα προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ, αφού οι μεγάλοι καταναλωτές θα επιλέγουν τον πελάτη τους, προεξοφλείται η κατακόρυφη αύξηση των οικιακών τιμολογίων, σε συνδυασμό με την κατάργηση του όποιου κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ.

***

Ισχυρίζονται λοιπόν οι κυβερνώντες ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι επιβεβλημένες, διότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, αφού είναι αυξημένες διεθνώς και οι τιμές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), με αποτέλεσμα (λόγω υψηλού κόστους παραγωγής) να κινδυνεύει να υπονομευτεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ! Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι ένα ακόμα ψέμα, από αυτά που ασύστολα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να «δικαιολογήσει» τις νέες αυξήσεις, αλλά και τις καθημερινές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα. Λένε επίσης, ότι, με τις αυξήσεις, θα αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό και το χρέος της επιχείρησης που σήμερα ανέρχεται στα 1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ποιος όμως είναι υπεύθυνος γι' αυτό το χρέος; Για το χρέος της ΔΕΗ, δεν είναι υπεύθυνος ο οικιακός καταναλωτής, αλλά οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που στην κυριολεξία, παίρνουν τζάμπα ρεύμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ, μόνο η ΠΕΣΙΝΕ που θεωρείται η πλέον ενεργοβόρα, μέχρι το 1996 είχε ζημιώσει τη ΔΕΗ κατά 600 δισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό, ίσο με το 1/3 του συνολικού χρέους της ΔΕΗ. Και αυτή τη φορά όμως, η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ, με απόφαση της κυβέρνησης, εξαιρείται από τις αυξήσεις.

***

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς ανατιμήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ανατιμήσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να «δικαιολογήσει» τις σημερινές αυξήσεις, έχουμε να αναφέρουμε το εξής: πέρυσι, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, με απόφαση της ίδιας κυβέρνησης, μειώθηκαν τα τιμολόγια κατά 10%. Εκείνη η μείωση, από μόνη της αποδεικνύει το πόσο η ΔΕΗ, ως δημόσια επιχείρηση, έχει τη δυνατότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτά βέβαια, δε θα ισχύουν όταν η ΔΕΗ ιδιωτικοποιηθεί.

Η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (πέρα από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες) θα στηριχτεί κατά βάση στη χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου, με αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα ακριβά καύσιμα, ενώ την ίδια στιγμή θα συρρικνώνεται η χρήση του εγχώριου λιγνίτη. Είναι βέβαιο ότι η υποβάθμιση του λιγνίτη από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες θα επιτείνει την ενεργειακή και κατ' επέκταση οικονομική εξάρτηση της χώρας. Τότε το μεγάλο κεφάλαιο, ελεύθερο, θα ρυθμίζει τις τιμές στη βάση μεγιστοποίησης των κερδών του, αφαιμάζοντας τους καταναλωτές. Τότε η σημερινή ΔΕΗ, δε θα υφίσταται και ουδείς θα μπορεί να ελέγξει τις τιμές. Γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική αναγκαιότητα να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Απαντούν με 24ωρες απεργίες

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων ΟΤΕ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων ΟΤΕ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για οριστικό ξεπούλημα του ΟΤΕ αποφάσισε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού. Σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη).

Τη Δευτέρα, συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ θα προχωρήσουν σε διάβημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και όποιοι άλλοι αντιδρούν με το οριστικό ξεπούλημα του Οργανισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθως πορεία στο ΥΠΕΘΟ.

Η ψηφοφορία για την τροπολογία αναμένεται το βράδυ της Τρίτης. Αν η συζήτηση στη Βουλή συνεχιστεί και την επομένη, οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας. Την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, προκειμένου να εξετάσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ. Ομως δεν περιορίζει την αντίθεσή της στην απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου (όπως κάνει η ΠΑΣΚΕ), αλλά αντιτάσσεται στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Αντιδρά και στο νομοσχέδιο για απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών (από το 2001 ο ΟΤΕ χάνει το μονοπώλιο της σταθερής τηλεφωνίας) και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού μέσω ίδρυσης νέων θυγατρικών. Επίσης αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει υπό κρατικό έλεγχο και στην προωθούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ