ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο 6ος Στόλος επιστρέφει... ως «πολιτιστικός» εισβολέας
  • ΟΧΙ στον πολιτισμό των κανονιοφόρων, καλείται να πει ο λαός της Θεσσαλονίκης
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η ΕΔΥΕΘ

Νέα πρόκληση στην αγωνιστική ιστορία του λαού της χώρας, που πάλεψε για να σταματήσει να αγκυροβολεί στα λιμάνια του τόπου ο μισητός 6ος Στόλος, για να σταματήσει η εκπόρνευση και η διαφθορά που οξύνονταν με τις επισκέψεις του, αποτελούν οι «πολιτιστικές» εκδηλώσεις στις οποίες θα πρωταγωνιστήσει η ορχήστρα του. Οι δύο συναυλίες που θα δώσει η ορχήστρα του 6ου Στόλου αύριο και μεθαύριο εντάσσονται στο πλαίσιο των αμερικανικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 65ης ΔΕΘ, όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη νέα αμερικανική πρόκληση που λαμβάνει χώρα με τη στήριξη των επιτελών της κυβέρνησης, διοργανώνει αύριο Παρασκευή η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Καλεί το λαό και τη νεολαία της πόλης να δώσουν μαζικά το «παρών», στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο (πλατεία ΧΑΝΘ) για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον «πολιτισμό» των κανονιοφόρων, στον «πολιτισμό» των δολοφόνων.

Οι «Ράμπο» της «ειρήνης»

Ποιος δε θυμάται το περίφημο «κορίτσια ο στόλος» που συνόδευε την κάθε άφιξη των Αμερικανών ναυτών του 6ου Στόλου στα λιμάνια της χώρας μας; Ποιος ξεχνά την «οικονομική άνθηση» της χώρας που στηρίχτηκε στην εκπόρνευση και τη διαφθορά; Ποιος δε φοβάται το εκ νέου γιγάντωμα του φαινομένου; Αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπου πλέον εξορμούν οι «Ράμπο» του ΝΑΤΟ, που δουλεύουν για «την υπόθεση της ειρήνης» στο Κοσσυφοπέδιο και διασκεδάζουν στην Ελλάδα.

Ομως δεν είναι τυχαία η επιλογή για την ώρα της νέας πρόκλησης. Το Σαββατοκύριακο νέες ορδές του θανάτου, 2.500 μισθοφόροι, καταφθάνουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να μετέχουν στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια που θα διεξαχθούν στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Στα γυμνάσια που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα και αποτελούν συνέχιση της Dynamic MIX. Δεν είναι διόλου τυχαίο, λοιπόν, πως την ώρα που η ορχήστρα του 6ου Στόλου θα προβάλει τις «πολιτιστικές της ευαισθησίες», οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι θα εξασκούνται για τις νέες επιθετικές τους δράσεις στις χώρες της Βαλκανικής.

ΕΔΥΕΘ: ΟΧΙ στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό

«Είναι προφανές το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στο λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας, οι Αμερικανοί και ο εδώ πρέσβης: ο αμερικανικός στρατός πέρα από τα μαθήματα "δημοκρατίας", που ανέλαβε να δώσει σπέρνοντας το θάνατο στους λαούς της περιοχής, τώρα έχει αναλάβει και τον εκπολιτισμό των Βαλκάνιων Ιθαγενών. Είναι προφανές και το μήνυμα που θέλει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση: μετά την πλήρη πολιτική υποταγή της στους υπερατλαντικούς δολοφόνους έρχεται η πολιτιστική ισοπέδωση και ο απόλυτος εξευτελισμός ("κορίτσια ο στόλος")», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ και καλεί το λαό της πόλης να πει ΟΧΙ στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό.

Μεταξύ άλλων η ΕΔΥΕΘ σημειώνει: «Ποιος Ελληνας μπορεί να ξεχάσει το ρόλο του μισητού 6ου Στόλου; Ποιος δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο που προορίζεται να παίξει στην οριστική διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αμέτρητα θύματα δολοφονικών επιδρομών ενάντια στους λαούς του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας;

Από τα μουσικά όργανά του δεν μπορούν να βγαίνουν μελωδικές νότες - μόνο δολοφονικά βλήματα και ο αποκρουστικός ήχος των σειρήνων που σπέρνει τον τρόμο στις αθώες παιδικές ψυχές».

Και η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως για το λαό της περιοχής αποτελεί μεγάλη πρόκληση αυτό το «πολιτιστικό» γεγονός. «Δεν είμαστε αντίθετοι στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών. Αντιθέτως γνωρίζουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί καλλιτέχνες, που έχουν τις ίδιες αξίες και ευαισθησίες με εμάς, που είναι ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επιβολή. Είμαστε όμως αντίθετοι στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό».

ΚΚΕ
Προετοιμασίες για την «υποδοχή» των Θέσεων του 16ου Συνεδρίου

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ενόψει της δημοσίευσης των Θέσεων για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, που θα γίνει στο «Ριζοσπάστη», την Κυριακή 17 του Σεπτέμβρη. Για τη διακίνηση του συγκεκριμένου φύλλου του «Ρ» οι ΚΟ σχεδιάζουν μεγάλη πανεξόρμηση. Να μη μείνει σπίτι που δε θα μπει ο «Ρ», να μη μείνει εργαζόμενος που δε θα πάρει «Ριζοσπάστη», ο φιλόδοξος στόχος που συζητιέται από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Επιδιώκουν έτσι να δώσουν το έναυσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να συνεισφέρουν - καταθέτοντας την άποψη και τους προβληματισμούς τους - στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το διάλογο που θα αναπτυχθεί στα πλαίσιά τους.

Παράλληλα, οι ΚΟ προετοιμάζονται και για την οικονομική εξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί ενόψει και προς τιμήν του Συνεδρίου.

Η παρουσίαση του κειμένου Θέσεων θα γίνει σε δημόσια εκδήλωση, μετά το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», που πραγματοποιείται το διάστημα από τις 20 έως τις 23 του Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Την ευθύνη του προσυνεδριακού διαλόγου έχει επιτροπή που εξέλεξε η ΚΕ του Κόμματος, ενώ η διεξαγωγή του θα γίνει μέσα από το «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ), καθώς και με συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στις εκδηλώσεις αυτές θα προσκληθούν να πάρουν μέρος και να συνεισφέρουν με τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους συνεργαζόμενοι, αλλά και εργαζόμενοι, νεολαίοι, διανοούμενοι, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πρόταση του ΚΚΕ για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα διεξαχθεί το διάστημα από 14 έως 17 του Δεκέμβρη, θα προσκληθούν ξένες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και κινημάτων από όλο τον κόσμο, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος, τα θέματα ημερήσιας διάταξης θα είναι: α) Η δράση του Κόμματος από το 15ο έως το 16ο Συνέδριο. Απολογισμός της ΚΕ. Απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Τα καθήκοντα του ΚΚΕ μέχρι το 17ο Συνέδριο. β) Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 14.00 «Με άποψη», με θέμα: «Ενα χρόνο μετά το δολοφονικό σεισμό». Ο Κ. Καραχάλιος φιλοξενεί τους: Γιώργο Γιώγο, δήμαρχο Πετρούπολης, και Θανάση Τραβασάρο, δημοτικό σύμβουλο Μενιδίου. Επιμέλεια- παρουσίαση: Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 16.00 «Ο 902 κοντά στους σεισμοπαθείς», σε επανάληψη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σεισμό της 7ης του Σεπτέμβρη.
  • Στις 17.30 «Με τη ματιά του ρεπόρτερ».Θέμα της εκπομπής: «Το 3ήμερο αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη». Επιμέλεια-παρουσίαση: Ανδρέας Θερμός.
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο».Θέμα: «Ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Εξωτερική πολιτική». Επιμέλεια- παρουσίαση: Αννα Μπαλλή
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους σεισμοπαθείς, ένα χρόνο μετά». Επιμέλεια-παρουσίαση: Κ. Καραχάλιος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ