ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Σε τροχιά εκτίναξης με τριετή ορίζοντα

Ακόμα δεν είδαμε το πραγματικό ποσοστό των επικείμενων ανατιμήσεων

Με ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεπερνούν το 40% ξεκίνησε η κυβέρνηση να υλοποιεί τα σχέδιά της για τη νέα τιμολογιακή πραγματικότητα στην ηλεκτρική ενέργεια. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να εκτιμηθεί από τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη για τα «νέα τιμολόγια» με... «εκτιμήσεις» για «μέσες χρεώσεις» και ποσοστά αυξομειώσεων που επιχειρούν θεμελιώδεις - και προφανώς συνειδητές - συγχύσεις συγκρινόμενα με τις πραγματικές τιμές. Η ουσία πίσω από όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα, που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, είναι ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού θα είναι πολύ υψηλότεροι από τους σημερινούς, προσθέτοντας νέες δυσκολίες στις εργατικές οικογένειες. Τρία χρόνια, από το 2011 έως το 2013, είναι το χρονικό περιθώριο που δίνουν Κομισιόν και τρόικα για να ξεδιπλωθούν οι νέες χρεώσεις και τιμές, που θα μετατρέψουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε «είδος πολυτελείας» με τις ηλεκτρικές εταιρείες να καθορίζουν, τελικά, τα τιμολόγια.

Ακόμη και αυτές οι ποσοστιαίες αυξομειώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που δεν συνοδεύονται από την αποτίμηση της κιλοβατώρας, των παγίων, του τέλους ΑΠΕ, των ΥΚΩ και των άλλων χρεώσεων που εμπεριέχονται στα τιμολόγια, σηματοδοτούν σημαντικές αυξήσεις για μια σειρά καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες κάθε κατηγορίας κατανάλωσης από 5% - 7%. Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχονται οι ασθενέστεροι, με ανακοινώσιμες αυξήσεις 13,7% για τις χαμηλές καταναλώσεις από 0- 800 κιλοβατώρες.

Οι αλχημείες

Σ' αυτό το σημείο χρειάζεται επεξήγηση σε σχέση με τα κυβερνητικά στοιχεία. Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ». Αντί, όμως, να παραθέσει ακριβείς τιμές, επέλεξε στη συνέχεια να παραθέσει την... «Εκτίμηση μεταβολών τελικών συνολικών τιμών (με ΦΠΑ) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ που θα ισχύσουν από 1/1/2011», χωρίς να συμπεριλάβει τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στάθηκε δύσκολο να το εξηγήσουν ακόμη και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σήμερα, κάποιος που καταναλώνει έως 800 κιλοβατώρες χρεώνεται με 0,07671 ευρώ την κιλοβατώρα για τριφασική σύνδεση. Οποιος καταναλώσει 800 κιλοβατώρες, μαζί με το πάγιο που είναι 8,20 ευρώ και τον ΦΠΑ 11%, πληρώνει για το ηλεκτρικό ρεύμα 77,84 ευρώ. Με δυο λόγια, αυτά τα 77, 84 ευρώ είναι η ανώτερη χρέωση για ηλεκτρικό ρεύμα, για κατανάλωση 800 κιλοβατωρών.

Αυτή η πραγματική τιμή δεν υπάρχει ή δε φαίνεται στα κυβερνητικά στοιχεία. Για την κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες ως «μέση χρέωση» λογαριασμού εμφανίζεται ένα ποσό 98,6 ευρώ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προκύπτει μέσα από κάποιους στατιστικούς μέσους όρους των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά πάντως δεν ανταποκρίνεται σε καμιά σημερινή κατανάλωση των 800 κιλοβατωρών.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση παίρνει ως σημείο εκκίνησης αυτά τα 98,6 ευρώ και δίνει «εκτίμηση» για τη νέα «μέση χρέωση» που θα είναι 112,1 ευρώ. Στη συνέχεια, βγάζει το ποσοστό μεταβολής σε 13,7%.

Εάν όμως το σημείο εκκίνησης είναι τα πραγματικά 77,84 ευρώ και η «μέση χρέωση» φτάσει τα 112,1 ευρώ, τότε το ποσοστό αύξησης είναι 44%!!!

Κρύβουν την αλήθεια

Πόση είναι τελικά η αύξηση, τι σημαίνει «μέση χρέωση» και γιατί ένας μέσος όρος είναι υψηλότερος από την ανώτατη πραγματική χρέωση; Στα ερωτήματα αυτά μπορεί να απαντήσει και θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη, η κυβέρνηση. Το συμπέρασμα είναι μάλλον απλό. Επέλεξε να σπείρει σύγχυση, εμφανίζοντας τιμές, εκτιμήσεις και μέσους όρους που δεν μπορούν να διευκρινιστούν, παρά μόνο από ειδικούς, που έχουν ενημερωθεί για τη μεθοδολογία. Και ένας μόνο λόγος υπάρχει για να το κάνει αυτό. Η προσπάθεια παραπλάνησης σχετικά με το πραγματικό ύψος των αυξήσεων, η αδυναμία σίγουρης σύγκρισης, το πλήθος των ερμηνειών, χρησιμεύουν για να κρυφτεί η αλήθεια που έχει άμεση σχέση και με τη νέα μέθοδο τιμολόγησης, τις εισηγήσεις της ΡΑΕ για χρονομέτρηση, για νέο υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς και για το νέο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών Μεταφοράς και Διανομής, με τελικό στόχο την «αυτόματη» αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την κατάργηση της κρατικής ρύθμισης, τη διασφάλιση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων.

Εξάλλου, από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειπώθηκε τελικά, ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στη συνέχεια, στη βάση αυτών των «εκτιμήσεων» που ανακοινώθηκαν. Η ΔΕΗ θα διαμορφώσει τα τιμολόγια, βασιζόμενη στις επεξεργασίες της ΡΑΕ για το «σταθερό επιτρεπόμενο έσοδο», στις οποίες βασίστηκαν οι επεξεργασίες του υπουργείου. Η ΡΑΕ θα κάνει τη δική της πρόταση και το υπουργείο θα λάβει την τελική απόφαση για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η του Γενάρη του 2011. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν 9 από 32.

Ετσι, μετά τη μείωση των τιμολογίων σε 9 βασικές κατηγορίες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προβλέπουν (χωρίς όμως να δεσμεύεται για την ακρίβειά τους): Αύξηση 13,7% για καταναλώσεις από 0- 800 kWh. Αύξηση 2,6% για τις επόμενες 200 kWh (801- 1.000). Αύξηση 2,7% για τις επόμενες 200 kWh (1.001- 1.200). Αύξηση 2,7% για το τμήμα 1.201- 1.600 kWh. Αύξηση 1,6% για το τμήμα 1.601- 2.000 kWh. Μείωση 4,4% για το τμήμα 2.001- 3.000 kWh. Μείωση 13,8% από 3.001 kWh και άνω.

Για το αγροτικό ρεύμα, στη μέση τάση η αύξηση είναι 7% και στη χαμηλή τάση 5%. Στη μέση τάση τα εμπορικά τιμολόγια (Β1 και Β2) μειώνονται κατά 8,7% και 8,6% αντίστοιχα. Τα βιομηχανικά (Β1Β και Β2Β) αυξάνονται κατά 8,7%. Στη χαμηλή τάση προβλέπονται μειώσεις από 4,3% έως και 18,4% για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, με εξαίρεση το Γ22Β που αυξάνεται κατά 6,1%. Ο φωτισμός οδών και πλατειών μειώνεται κατά 1,7%.

«Κοινωνικό τιμολόγιο»

Στο μεταξύ, γίνεται μεγάλη σπέκουλα με το λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο». Επαγγέλλεται υποτίθεται εκπτώσεις 10% και 20% για χαμηλόμισθους, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, και τρίτεκνους, αρκεί να μην καταναλώνουν πάνω από ...1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το εισόδημά τους να είναι το πολύ μέχρι το αφορολόγητο όριο.

Στην πράξη, πρόκειται για ένα μέτρο που αφαιρεί τουλάχιστον 1,6 εκατ. συνδέσεις από την κατηγορία της χαμηλότερης τιμής από ένα σύνολο σήμερα περίπου 2,8 εκατ. συνδέσεων που βρίσκονται στη ζώνη 0- 800 κιλοβατώρες. Οσο για τους ...«ευεργετημένους», ένας μακροχρόνια άνεργος με μηδαμινό οικογενειακό εισόδημα, εφόσον καταναλώσει 800 κιλοβατώρες, θα «ελαφρυνθεί» με 3,65 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση που ξεπεράσει το όριο των 800 κιλοβατωρών, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμβεί αν πρόκειται για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί, τότε θα πληρώσει με το κανονικό τιμολόγιο.

Αυτό είναι το μέτρο της «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης.

Η ουσία της «απελευθέρωσης»

Η κυβέρνηση, σε απόλυτη σύμπνοια με την ΕΕ και τη διαβόητη τρόικα, εξυπηρετεί με την πολιτική της το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο. Η ΡΑΕ στη γνωμοδότησή της για τα τιμολόγια, επισημαίνει ότι η ανάγκη «εξορθολογισμού» τους, «επιβάλλεται από το σχετικό κοινοτικό δίκαιο, αλλά και το μνημόνιο συνεννόησης». Αλλά, αυτή η δικομματική αντιδραστική πολιτική έχει παρελθόν, καθώς η ίδια η ΡΑΕ επικαλείται «προειδοποιητική επιστολή» της Κομισιόν από τις 26.6.2009 ακόμη, για «στρεβλώσεις», οι οποίες «παρεμποδίζουν την ενεργοποίηση προμηθευτών εκτός ΔΕΗ στην εν λόγω αγορά». Τα σημερινά τιμολόγια, παρότι δυσκολεύουν τις λαϊκές οικογένειες, δε συμφέρουν τους ιδιώτες της ενέργειας, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερες τιμές για να κερδίζουν. Αυτή είναι η ουσία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή καταιγίδα, το ΚΚΕ προτείνει «μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση».

Πέρα όμως από τον άμεσο στόχο, η πρόταση του ΚΚΕ για τον ενεργειακό τομέα είναι και η μόνη εγγύηση για την επάρκεια φτηνής και καλής ενέργειας για το λαό. Μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, που θα ανήκει 100% στο δημόσιο, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας και με βάση τη σχεδιοποιημένη ανάπτυξη, θα προωθήσει επιλογές που θα αξιοποιεί πλήρως τις εγχώριες πρώτες ύλες, θα σχεδιάζει μακρόχρονα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, θα αναπτύσσει τις σωστές τεχνολογίες στις απαραίτητες αναλογίες, θα προστατεύει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς σπατάλη πόρων και διασκορπισμό πόρων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ