ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να πάψουν τα μονοπώλια να ελέγχουν την Ενέργεια

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της σύσκεψης που γίνεται, με στόχο τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στην Ενέργεια, σήμερα, στις 2 μ.μ. στην Αθήνα

Η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα αναδείξει τη δύναμη που έχουν οι εργάτες
Η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα αναδείξει τη δύναμη που έχουν οι εργάτες
Οσα έχουν συμβεί από το 2001, που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συμπληρώνουν τα παζάρια των τελευταίων μηνών, για το πλήρες ξεπούλημά της μαζί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες της περασμένης βδομάδας, αναδεικνύουν το εξής: Είναι έγκλημα πλέον να υποστηρίζει κανείς πως μπορεί να ικανοποιούνται ταυτόχρονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Εγκλημα που, πρώτες και καλύτερες, και μάλιστα συνειδητά, στηρίζουν εδώ και χρόνια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΚΗΕ), ενισχύοντας τους μηχανισμούς, με τους οποίους η πλουτοκρατία εκβίαζε τη συναίνεση του λαού και των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να μπορεί ανενόχλητα να σκάβει το λάκκο τους.

Με την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να δώσουν άμεση και οργανωμένη απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια συνδέεται και η επιτυχία της σύσκεψης στην οποία καλούν σήμερα συνδικαλιστές και συνδικάτα απ' το χώρο, με στόχο τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στην Ενέργεια. Η σύσκεψη θα γίνει στις 2 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί μερίδιο πατρότητας της λαίλαπας

Ετσι, οι αγωνιστικές κορόνες στις οποίες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατέφυγε ξανά από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, προανήγγειλαν νέα ένταση της επιχείρησης εξαπάτησης των εργαζομένων. Επιχείρηση απαραίτητη, ώστε οι εργαζόμενοι να μην οπλιστούν με τα πολύτιμα (και) γι' αυτούς διδάγματα από τις εξελίξεις στον κλάδο τους, να μην οργανωθούν ενάντια στον αντίπαλό τους που είναι τα μονοπώλια και όσοι την υπηρετούν, να μην αξιοποιήσουν τη δύναμη που μπορεί να δώσει η ταξική οργάνωση και πάλη, να μη δώσουν πραγματική λύση στα προβλήματά τους.

Αυτό το στόχο υπηρετεί εδώ και χρόνια η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ που άλλωστε, όταν ετοιμαζόταν ο νόμος 2773/99 (ακρογωνιαία λίθος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ) υπερηφανευόταν επειδή περιελάμβανε και δικά της αιτήματα. Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 4/11/1996 η Ομοσπονδία πανηγύριζε ότι «επέβαλε με την πίεσή της να γίνουν οι θέσεις της ΓΕΝΟΠ δεχτές στο σχέδιο νόμου» και κατηγορούσε τις ταξικές δυνάμεις, επειδή προειδοποιούσαν για τις ολέθριες συνέπειες: «Σημείωση: Ο πυρήνας των αντιφρονούντων με εντολή του Περισσού διά του Ριζοσπάστη καταγγέλλει τους άλλους για διολίσθηση», έλεγε στην ίδια ανακοίνωση. Ηταν τέτοια η αγωνία της για το αν θα προχωρήσει γρήγορα η ιδιωτικοποίηση που στις 5/12/2001 ζητούσε εξηγήσεις: «Να πέσουν οι μάσκες τώρα. Ποιοι διαφωνούν με τη μετοχοποίηση; Η ΓΕΝΟΠ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ειδικά αυτές που αφορούν στη διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ, επιδιώκοντας την αδιατάρακτη πορεία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Η ΓΕΝΟΠ - ξεκαθάριζε - θα στηρίξει τη μετοχοποίηση «στην κατεύθυνση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων καταναλωτών και των εργαζομένων στη ΔΕΗ».

Ομως, οι εξελίξεις πιστοποιούν πως τα μόνα συμφέροντα που προστατεύθηκαν ήταν αυτά των μονοπωλίων. Μερικές από τις συνέπειες στο διάστημα που μεσολάβησε είναι πως:

  • Μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Επιχείρηση (σε σχέση με το 1993 υπολογίζεται μείωση κατά 28%. Το ίδιο έγινε και στη Βρετανία την πενταετία 1990 - 1995, όπου μετά την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 42%).
  • Κυριάρχησαν οι εργολάβοι με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας και άνθισαν οι κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια, τετράωρα κ.λπ.) Αυξήθηκαν τα εργατικά «ατυχήματα» ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης. Μόνο το 2009 10 εργάτες ξεψύχησαν στο χώρο της δουλειάς τους.
  • Οι τιμές οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκαν υπέρογκα, αφού πριν τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα, οι υπολογισμοί κατέληγαν μέχρι και σε αυξήσεις 24% μέσα σε 23 μήνες. Σε χώρες όπως Δανία, Βρετανία, Σουηδία, όπου έχει προχωρήσει η «απελευθέρωση» και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, οι τιμές οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκαν από 77% έως 91% μεταξύ του 2001 και του 2006.

Να για την πατρότητα ποιων σχεδίων και συνεπειών διεκδικεί μερίδιο η ΓΕΝΟΠ...

Ψάχνουν τον ανύπαρκτο «υγιή ανταγωνισμό»

Δηλώνει αμετανόητη και αποφασισμένη να στηρίζει τους αντιπάλους του λαού. Αυτό εξυπηρετούν και τα σόου «αγωνιστικότητας» που στήνει.

Τον περασμένο Αύγουστο, τα αστικά ΜΜΕ έπαιζαν ξανά και ξανά τη βαρυσήμαντη δήλωση του προέδρου της πως «θα ματώσουν» όσοι σχεδιάζουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ. Ετσι όλοι έκαναν τη δουλειά τους: η μεν ΓΕΝΟΠ υποκρινόταν τον υπερασπιστή των εργαζομένων του κλάδου, τα δε επιτελεία της αστικής προπαγάνδας πιπίλιζαν το μυαλό του κοσμάκη πως η λύση μπορεί να βρεθεί άμα βρεθεί κι ο «υγιής ανταγωνισμός» (που αναζητά και η ΓΕΝΟΠ).

Από τη μια, η ΓΕΝΟΠ άστραφτε και βροντούσε ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ κι από την άλλη έκανε (και κάνει) ό,τι μπορούσε για να προχωρήσει πιο γρήγορα. Ετσι, την προπερασμένη Πέμπτη, 30 Σεπτέμβρη, συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση της διοίκησης, ώστε να τοποθετηθούν τα μέλη της υπέρ της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 72/2009 που οδηγεί στο διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς από το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή την Οδηγία επικαλείται η κυβέρνηση, για να σαλαμοποιήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ με ανυπολόγιστες συνέπειες καταρχήν για την ασφαλή λειτουργία ολόκληρου του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος (χαρακτηριστικό του πού μπορεί να οδηγήσει ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής είναι το μπλακ-άουτ στο οποίο είχε βυθιστεί η Καλιφόρνια των ΗΠΑ πριν χρόνια, λόγω ανεπαρκούς συντήρησης του δικτύου αλλά και του ότι στη διαχείρισή του είχαν εμπλακεί ένα σωρό διαφορετικές εταιρείες που ούτε να συντονιστούν για την επισκευή της βλάβης δεν μπορούσαν...) Συν τοις άλλοις, ο διαχωρισμός απειλεί με απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.

Υπερθεματίζοντας υπέρ του διαχωρισμού (και δίνοντας πάσα στη διοίκηση της ΔΕΗ που συνεδριάζει μεθαύριο για το θέμα), ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ (στηρίζεται από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) επιστράτευσαν το επιχείρημα ότι η οδηγία έχει ψηφιστεί και δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Εδειξαν ξανά πως, η «αγωνιστικότητά» τους εξαντλείται στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Οταν μπαίνει καθήκον ανυπακοής και ρήξης με τα μονοπώλια, τότε αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τους νόμους που φτιάχνουν οι υπηρέτες τους για να τα υπηρετούν... Αλλωστε, αίτημά τους δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ΔΕΗ ΑΕ, δηλαδή μια ΔΕΗ - καλή επιχείρηση.

Χρειάζεται κίνημα μαζικό, ανατρεπτικό

Ολ' αυτά βάζουν μπροστά στους εργαζόμενους της Ενέργειας ένα σημαντικό καθήκον: Να πετάξουν απ' το σβέρκο τους τις δυνάμεις της υποταγής. Να εγκαταλείψουν μια και καλή όσους πασχίζουν για να τους κρύψουν πως δε γίνεται οι εργαζόμενοι στο χώρο να εξασφαλίσουν σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, χωρίς οργάνωση και λειτουργία του κλάδου της Ενέργειας, με τρόπο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για ρεύμα φτηνό, για όλο το λαό.

Γι' αυτό και όπως τονίζουν οι οργανωτές της σημερινής σύσκεψης: «Ηρθε η ώρα να ταρακουνήσουμε τα νερά και να πάρουμε τις ευθύνες μας... Οι εξελίξεις στην Ενέργεια επιβεβαιώνουν τη θέση που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αποτελεί τη μόνη που υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και αντιστρατεύεται την πολιτική των μονοπωλίων. Με τα μονοπώλια κανένας συμβιβασμός... Είναι εντελώς καθαρό ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με το σημερινό προσανατολισμό και με αυτές τις ηγεσίες θα οδηγείται σε συνεχείς ήττες, θα βαλτώνει, θα απαξιώνεται. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ανασύνταξη των δυνάμεών του για αποφασιστικό αγώνα με τα μονοπώλια και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν, με την ΕΕ. Μόνο σε αυτή την προοπτική να εμποδίζουμε τα χειρότερα, να έχουμε καταχτήσεις και να ωριμάζουμε την ανάγκη ριζικών αλλαγών, να συναντηθούμε με την εργατική τάξη όλων των κλάδων. Τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται, με σαφείς στόχους και προοπτική. Κίνημα μαζικό, ανατρεπτικό. Η πρότασή μας για Αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας, που θα σχεδιάζει με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να κατοχυρώνει την Ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό, να εγγυηθεί φθηνό ρεύμα για το λαό και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους».


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ