ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Το κουπόνι το ΚΚΕ δεν το καταργεί

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
-- Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΣΚΑΪ»): Κυρία Παπαρήγα, ο νόμος για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, μεταξύ άλλων, καθιστά μη επιτρεπτή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, η οποία όμως να μη συνιστά άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση των συνδυασμών. Εσείς ξεκινάτε την οικονομική εξόρμηση, με στόχο την οικονομική στήριξη των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Θα ήθελα να μου πείτε αν περιμένετε κυρώσεις από αυτή τη διαδικασία. Και ένα σχόλιο θα ήθελα για τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο βδομάδες, που φέρνουν τουλάχιστον στο θέμα της περιφέρειας τον κ. Παφίλη από 2,6% μέχρι 8%, ποσοστά πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το μέσο όρο τον εκλογικό που είχε το ΚΚΕ.

-- Για το πρώτο θέμα. Εγώ θα ρωτήσω, ο κ. Κικίλιας πού θα βρει τα χρήματα ή ο κ. Σγουρός; Οχι, να ξέρουμε δηλαδή, πού θα βρουν τα χρήματα; Θα βάλουν από την τσέπη τους; Δε θα τους τα δώσει το κόμμα τους; Δεν κατάλαβα. Πόσους φίλους, δηλαδή, μπορεί να έχεις προσωπικούς; `Η συγγενείς;

Ο Παφίλης από πού να βρει τα λεφτά, ο Σοφιανός, η Ελπίδα, ο Μπενετάτος; Αφού τα κόμματα υποδεικνύουν, ανακηρύσσουν τους υποψήφιους. Αλλο, ένας άνθρωπος που κατεβαίνει μόνος του, μπορεί να έχει πολιτικούς φίλους και συγγενείς ή μπορεί να βάλει και την περιουσία του. Με συγχωρείτε, αν ο Παφίλης, ο Σοφιανός, η Ελπίδα έλεγαν, εγώ έχω λεφτά, δε θέλω, θα σταματούσαν να είναι υποψήφιοι. Από πού τα βρήκαν;

Επομένως, βεβαίως το Κόμμα θα χρηματοδοτήσει. Διαφανέστατα, μάλιστα. Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πει ανοιχτά στη Βουλή η διαφάνεια θα είναι πλήρης. Θα καταθέσουμε χαρτιά, αποδείξεις, όλα αυτά θα υπάρχουν και δεχόμαστε και τον έλεγχο, κανένα πρόβλημα. Αλλά το κουπόνι το ΚΚΕ δεν το καταργεί.

Δεν πρόκειται να δώσουμε λίστα με το ποιοι μας ενισχύουν. Οποιος θέλει που μας ενισχύει μπορεί να βγει δημόσια και να πει «εγώ δίνω στο ΚΚΕ αυτά». Εμείς όμως να πηγαίνουμε και να δίνουμε, όχι. Οποιοι ζητάνε, τα ονόματά τους τα γράφουμε στην εφημερίδα και στην πρώτη σελίδα, γιατί θέλουμε να φαίνονται. Οποιος θέλει να πει ότι μας έδωσε να βγει και να το πει. Καμία αντίρρηση.

Εμείς ενδιαφερόμαστε να πάρουμε από παντού και να ξέρετε η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι σαν και εμάς που είμαστε εδώ μέσα. Αμα θέλει κανένας λεφτάς να δώσει, εμείς δε θα του πούμε όχι. Θα του ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: «Γιατί δίνεις; Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις». Θα του πούμε: «Κοίταξε να δεις, θα είμαστε οι πρώτοι που θα απεργήσουμε ή θα καλέσουμε σε απεργία, οπότε καλύτερα κράτα τα λεφτά σου, αν μας τα δίνεις γι' αυτό το λόγο».

Ποιος θα μας δώσει εμάς λεφτά; Θα μας δώσουν οι εφοπλιστές για να ανεβαίνουμε στους καταπέλτες;

Ερωτήματα για τις δημοσκοπήσεις

Για τις δημοσκοπήσεις. Εμείς, όπως ξέρετε, ποτέ δε σχολιάζουμε τις δημοσκοπήσεις. Τις μελετάμε. Το θέμα όμως είναι το εξής: Υπάρχουν ερωτήματα. Μας παίρνουν τηλέφωνο γιατί πέφτουν και σε μέλη και φίλους του Κόμματος, όπου ο Παφίλης δεν είναι μέσα στα ερωτήματα. Δεν βάζουν τη σειρά των κομμάτων ή δε λένε οι εταιρείες ότι ξέρετε το ΚΚΕ προτείνει τον Παφίλη, παρότι είναι γνωστός ο Παφίλης αλλά εν πάση περιπτώσει εκατομμύρια άνθρωποι είναι εδώ.

Τώρα ποιες εταιρείες είναι και αυτά δεν ξέρουμε, εμείς βλέπουμε τα τελικά αποτελέσματα αλλά να σας πω, τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί δεν μπορούν να ρυθμίζουν τα πράγματα με βάση τις δημοσκοπήσεις. Εμείς πρέπει να δράσουμε τεντώνοντας τις δυνάμεις και λέγοντας στο λαό την ευθύνη που έχει και τι πρέπει να γίνει στις 7 Νοέμβρη το βράδυ.


Οι εργαζόμενοι να πετάξουν έξω τους εργατοπατέρες

-- Κ. ΑΤΙΑΣ («ALTER»): Θα κάνω 2 ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά το σχόλιό σας για την επιστολή του κ. Καραμανλή. Και η δεύτερη, υπάρχει σε εξέλιξη μια πανελλαδική, μια πανευρωπαϊκή μάλλον κινητοποίηση εργατική. Ποια η στάση του κόμματός σας απέναντί της;

-- Εμείς θεωρούμε ότι το Βατοπέδιο είναι σκάνδαλο. Σε πλάτος, βάθος κλπ. Δεν τοποθετηθήκαμε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής από φόβο μη μας κατηγορήσουν ότι δεν είπαμε ναι.

Ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του. Εμείς δεν τον ενοχοποιούμε για πλουτισμό ή τέτοια πράγματα. Εμείς κυρίως στρέψαμε την προσοχή μας στις πολιτικές ευθύνες υπουργών και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τοποθετηθήκαμε. Αλλά όχι και να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο.

Δε συμφωνούμε με την όλη τοποθέτηση, άλλωστε και δε μας εξέπληξε αυτή η τοποθέτηση. Πού να δείτε τώρα με την αλλαγή χρήσης γης, όλα νομιμοποιούνται. Οταν έχουμε ακόμα τα χρυσόβουλα του Βυζαντίου και έχουν τέτοια αμύθητη περιουσία και να ζητάνε με βάση τα χρυσόβουλα λίμνες, ποτάμια και μόνο αυτό δεν είναι σκάνδαλο;

Για το δεύτερο: Είδατε καμία πανευρωπαϊκή κίνηση, δυστυχώς; Πανευρωπαϊκό είναι η Ισπανία; Τώρα μην παίζουμε. Καταρχήν η ηγεσία αυτή των ευρωπαϊκών συνδικάτων είναι ο κοινωνικός εταίρος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και έχει βάλει πλάτη να περάσουν όλα τα μέτρα που έχουν περάσει στην Ευρώπη.

Τώρα έφτασε σε ένα σημείο που έχει εκτεθεί και για την τιμή των όπλων προκηρύσσει μια απεργία, την οποία την προκήρυξε από το Μάη και ανάθεμα αν έκαναν τίποτα όλο το καλοκαίρι.

Επρεπε όλη την Ευρώπη να περιδιαβαίνουν. Ετσι γίνονται απεργίες. Εμείς, εφόσον προκηρυσσόταν απεργία, θα παίρναμε μέρος. Βεβαίως, στηρίζοντας συγκεκριμένα αιτήματα και όχι τα αιτήματα αυτών.

Τώρα να κάνεις ένα συλλαλητήριο για την τιμή των όπλων και να το πεις πανευρωπαϊκή μέρα, με συγχωρείτε πάρα πολύ είναι κοροϊδία. Αλλωστε δεν κρίνονται τα πράγματα μόνο σε μια κινητοποίηση ή σε μια απεργία.

Εδώ κάθε μέρα, τουλάχιστον οι κομμουνιστές, ή οι μαζικοί φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στις άλλες οργανώσεις, είναι έξω από τους τόπους δουλειάς, να ματαιώσουν απολύσεις, να δοθούν δεδουλευμένα, να μην κοπεί το ρεύμα.

Τίποτα, οι εργαζόμενοι πρέπει να τους πετάξουν έξω. Υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες στα συνδικάτα που μπορούν να τους πετάξουν έξω. Δημοκρατική διαδικασία δεν είναι η ψηφοφορία; Αυτούς πρέπει να τους πετάξουν έξω. Δεν υπάρχει ηγεσία συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε πανευρωπαϊκά. Υπάρχουν όμως ομοσπονδίες, υπάρχουν οργανώσεις, υπάρχουν και διεθνείς και τμήματά τους στην Ευρώπη, όπως είναι η ΠΣΟ και τμήματα στην Ευρώπη που παλεύουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ