ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Πίσω και από τα επίπεδα του 2005!

Μείωση 9,1% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλη

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, η οποία, με βάση τον όγκο των αγαθών που διακινούνται στην αγορά, κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα και από εκείνα του 2005! Πρόκειται για μια πορεία που ξεκίνησε από τα τέλη του 2008, τότε που πρωτοαποφασίστηκε το πάγωμα των μισθών από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζεται όλο το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα ο όγκος της λαϊκής κατανάλωσης το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη να υπολείπεται κατά 4% σε σχέση με το ...2005!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία επταμήνου της Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χτες και τα οποία δείχνουν τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν όλο και περισσότερο να καλύψουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλη παρουσίασε μείωση 9,1%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2009, έναντι μείωσης 10,2% που σημειώθηκε τον περσινό Ιούλη σε σχέση με τον Ιούλη του 2007. Κατά την περίοδο ολόκληρου του επταμήνου καταγράφηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 1,3%, σε σχέση με το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη του 2009.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που αφορά στον τζίρο των καταστημάτων από τις παραπάνω λιανικές πωλήσεις. Ετσι, ενώ ο όγκος των ειδών που πωλήθηκαν είναι αισθητά μειωμένος, ο τζίρος, για τον Ιούλη, παρουσιάζει πτώση της τάξης του 3,7%, ενώ για ολόκληρο το επτάμηνο καταγράφεται αύξηση που αγγίζει το 3,2%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές των ειδών κατανάλωσης επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις του ΦΠΑ που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά και τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησαν μια σειρά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην προσπάθειά τους να μετακυλήσουν τις συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά νοικοκυριά.

Με δεδομένο ότι η πορεία του όγκου των λιανικών πωλήσεων αποτελεί τον ασφαλή δείκτη καταγραφής της γενικότερης πορείας της οικονομίας, η νέα καταβαράθρωση που σημείωσαν το μήνα Ιούλη καταδεικνύει την ένταση και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τα μέτρα του μνημονίου, με τα οποία εξαπολύθηκε η γνωστή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, μεγάλη πτώση του όγκου των πωλήσεων καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων, μη εξαιρουμένων και των καταστημάτων τροφίμων, τα οποία αποτελούν και το τελευταίο οχυρό αντίστασης, στο δραστικό περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών των οικογενειακών προϋπολογισμών, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας (καπιταλιστική κρίση) και άκμονος (μέτρα του μνημονίου).

Η κατά 9,1% πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων το μήνα Ιούλη οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση του όγκου των πωλήσεων:

  • μεγάλα καταστήματα τροφίμων -4%
  • τρόφιμα - ποτά - καπνός -6,8%
  • βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη -10,4%
  • καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων -10,7%
  • φαρμακευτικά - καλλυντικά -13,3%
  • έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός -14,9%
  • ένδυση - υπόδηση -17,5%
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παρεμβάσεις διασφάλισης των υπερκερδών

Ενα σημαντικό βήμα υπέρ της αύξησης της κερδοφορίας των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και της δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού διαρκών ανατιμήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που θα τη διασφαλίζει στο διηνεκές, αποτελεί η κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η σχετική απόφαση αποσκοπεί στη «βελτίωση» και την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς, έννοιες που πίσω τους κρύβουν μια «καταιγίδα» πιέσεων, καταγγελιών, «παρατηρήσεων» και απαιτήσεων, τόσο των ιδιωτών επιχειρηματιών, όσο και της ΕΕ, μέσω της τρόικας, που κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα και δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για τις νέες ρυθμίσεις.

Με την απόφαση, εισάγονται στη διαμόρφωση του κόστους και οι δαπάνες δικαιώματος εκπομπής ρύπων, που από το 2013 θα αντιστοιχεί σε δεκάδες εκατ. ευρώ κάθε έτος και αποτελεί, μεταξύ άλλων, μέτρο που ευνοεί την ανάπτυξη μονάδων φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες χρυσοπληρώνονται από τους καταναλωτές. Επίσης, αυστηροποιείται το καθεστώς χρήσης των υδροηλεκτρικών μονάδων. Ενα παράδειγμα είναι το εξής: Εάν ένας παραγωγός, π.χ. η ΔΕΗ, κρίνει ότι τα αποθέματα ασφαλείας των υδάτων σε ένα φράγμα είναι αρκετά, για να λειτουργήσει ο υδροηλεκτρικός σταθμός, αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής του Συστήματος) έχει άλλη γνώμη, τότε καλείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να καθορίσει το όριο ασφαλείας. Το μέτρο αυτό όχι μόνο αυξάνει τις αρμοδιότητες της «ανεξάρτητης» αρχής, αλλά δίνει τη δυνατότητα να μην μπαίνουν στο Σύστημα υδροηλεκτρικές μονάδες που μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος. Στη βάση αυτής της χονδρικής τιμής πληρώνονται οι παραγωγοί, αλλά και αποκλείονται οι «ακριβότερες» μονάδες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες είχαν ξεκινήσει «πόλεμο» με καταγγελίες ότι ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ «χειραγωγούσαν» τη χονδρική τιμή, χρησιμοποιώντας πολύ τις «φτηνές» υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά και τις λιγνιτικές, με συνέπεια να αποκλείονται οι δικές τους. Η κυβέρνηση, θεωρώντας τη φτηνότερη ηλεκτροπαραγωγή «διαστρέβλωση», προχωρά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι και ότι οι πληρωμές των παραγωγών θα γίνονται με βάση την Οριακή Τιμή της προηγούμενης μέρας. Επιπρόσθετες ρυθμίσεις αφορούν την τιμολόγηση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών, όταν δεν είναι υποχρεωτική η λειτουργία τους λόγω κινδύνου εκχύλισης, κ.λπ.

Πίσω από όλα αυτά, που περιγράφονται σε ένα 20σέλιδο κείμενο γεμάτο με τεχνικούς ορισμούς και συμπληρώσεις ή διορθώσεις προηγούμενων άρθρων νόμων, κρύβεται η μεθόδευση εκτίναξης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τα επόμενα τρία χρόνια, με βασικό στόχο την υπερκερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η «διόρθωση» των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε και οι δικοί της μέτοχοι να μην... αδικούνται.

Πρόστιμα σε λαϊκές αγορές

Πρόστιμα για παραβάσεις στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων επέβαλε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις λαϊκές αγορές και στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε τρεις επιχειρήσεις στο Ρέντη που επέβαλαν μεγαλύτερη από την καθορισμένη τιμή σε 42 τόνους ντομάτας. Επίσης, σε οκτώ πωλητές λαϊκών αγορών που πωλούσαν ροδάκινα Ισπανίας και ντομάτες εισαγωγής από ΠΓΔΜ για ελληνικές επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ στον καθένα. Τέλος, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις διακινητών φρέσκων οπωροκηπευτικών με αδήλωτο προσωπικό στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ κατά περίπτωση.

«ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»
Ενισχύσεις για «μικρότερο» κράτος

Με προϋπολογιζόμενο κόστος 115 εκατ. ευρώ συνολικά, η κυβέρνηση προωθεί δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενισχύοντας τη λειτουργία του κράτους στην κατεύθυνση του «εκσυγχρονισμού» που διακαώς αξιώνουν και οι μεγαλοβιομήχανοι. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη σχετική αγορά με σημαντικά ποσά. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», απευθύνονται δύο προσκλήσεις προς τις αρμόδιες γραμματείες των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία ηλεκτρονικών ΚΕΠ, που μεταξύ άλλων έχουν στόχο την στήριξη του «Καλλικράτη»! Τα 90 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις για το «Περιβάλλον», όπως δημιουργία δασικών χαρτών και άλλα σχέδια περί «βιώσιμης ανάπτυξης».

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ
Μέχρι 30 Δεκέμβρη η υποβολή απαιτήσεων

Μέχρι τις 30 Δεκέμβρη μπορούν να γνωστοποιήσουν τις απαιτήσεις τους οι δικαιούχοι ασφάλισης κατά ζημιών της ασφαλιστικής εταιρείας AΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, όπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Η ανακοίνωση δεν αφορά τους ασφαλισμένους στους κλάδους ζωής και συμπληρωματικών καλύψεων, ούτε την αστική ευθύνη για τον κλάδο αυτοκινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στον επόπτη εκκαθάρισης Κων. Βλαχογιάννη, Κηφισίας 62 στο Μαρούσι και να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 6180620, 210 6180647 και 210 6180691.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτική συγκέντρωση την Κυριακή

Αγροτική συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 3 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ. στην Κυψέλη στο μνημείο του καπνοπαραγωγού Δημήτρη Βλάχου.

«MATTEL»
Ανακαλεί δέκα προϊόντα

Σε ανάκληση δέκα μοντέλων που αφορούν παιδικά παιχνίδια και καρεκλάκια φαγητού για μωρά προχωράει, όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία «Mattel» καθώς εντοπίστηκαν κατασκευαστικές ατέλειες που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στα παιδιά. Πρόκειται για τα εξής:

  • Δύο τρίκυκλα «Trikes», μοντέλα 72639 Barbie Free Spirit Trike και 72792 Kawasaki Trike
  • Τέσσερα παιδικά καρεκλάκια φαγητού, μοντέλα C6412 Ηealthycare High Chair Cow/Moon, G5919 Healthy Care High Chair, H5564 Healthy Care High Chair Sleepe Bear, J6995 Easy Clean High Chair, J7742 Close TO ME High Chair
  • Πέντε βρεφικά παιχνίδια με φουσκωτές μπάλες: 73408 Βaby Playzone Crawl & Cruise Playground, C3068 Ocean Wonders Kick & Crawl Aquariu, H5704 Baby Gymnastics Play Wall, H8094 Ocean Wonders Kick & Crawl Aquarium, K0476 BAT&Score Goal.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ