ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!

Με κείμενο υπογραφών, που διακινείται από χτες, οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος καλούνται να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κατάπτυστο φιρμάνι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στο εξωτερικό το 2006, ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθούσε τότε το Συμβούλιο της Ευρώπης
Από τις μαζικές διαδηλώσεις στο εξωτερικό το 2006, ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθούσε τότε το Συμβούλιο της Ευρώπης
Να δώσουν ηχηρή απάντηση στη νέα απόπειρα στοχοποίησης των λαϊκών κινημάτων, στο όνομα της «καταπολέμησης του εξτρεμισμού», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καλούνται οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος, οι άνθρωποι του μόχθου απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από κείμενο διαμαρτυρίας για το αντιδημοκρατικό αντιλαϊκό σχέδιο ψηφίσματος που προωθείται στο εν λόγω Συμβούλιο.

Στο κείμενο των υπογραφών, που διακινείται ήδη από χτες, σημειώνεται:

«Στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 5 Οκτωβρίου προωθείται για έγκριση ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ψήφισμα, το οποίο με πρόσχημα την "καταπολέμηση του εξτρεμισμού" προχωρεί σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα χαρακτηρίζει ως "εξτρεμισμό" τους αγώνες των εργαζομένων και ως "εξτρεμιστές" τα λαϊκά κινήματα και τις οργανώσεις τους που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ προβλέπει και μέτρα κατά των κομμάτων και οργανώσεων που αμφισβητούν το καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων και αγωνίζονται για την ανατροπή του.

Με αυτό το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνδράμει στο να διαμορφωθεί ένα ακόμη πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα, μάλιστα που δυναμώνουν οι εργατικοί αγώνες σ' όλες τις χώρες ενάντια στις συνέπειες από την κρίση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Κάτω από την έννοια - λάστιχο του "εξτρεμισμού" γίνονται απαράδεκτες αναφορές και στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, με φανερή σκοπιμότητα να ταυτιστούν αυτές με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Στο όνομα της θωράκισης του συστήματος και με πρόσχημα την "πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης" δικαιολογούνται μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται για τα κόμματα που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα είναι: Η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά, ο αποκλεισμός τους από τη συμμετοχή στις εκλογές, φθάνοντας ακόμα και στην απαγόρευση λειτουργίας τους.

Καλούμε τους εκπροσώπους της χώρας μας να καταψηφίσουν αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα. Να μην περάσουν ανάλογες αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εθνικά κοινοβούλια.

Δηλώνουμε πως κανένα σχετικό ψήφισμα δεν θα καταφέρει να βάλει στο "γύψο" τις αγωνιστικές διαθέσεις μας, την πάλη μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την πάλη ενάντια σε κάθε μέσο που αποβλέπει στη φίμωση του λαού, για την ανεμπόδιστη πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο του

Ανακοίνωση για το κατάπτυστο ψήφισμα

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταδικάζει το προωθούμενο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισμα για την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού», όπως τιτλοφορείται, που πρόκειται να συζητηθεί στις 5 Οκτώβρη και σημειώνει:

«Πρόκειται για απαράδεκτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα συμφέροντα και τις ελευθερίες των λαών της Ευρώπης ψήφισμα, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γνωστού αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του "εξτρεμισμού" συκοφαντούνται και στοχοποιούνται οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, που παίρνουν πιο μαζικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα αντίστασης στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Στο όνομα της υπεράσπισης της "δημόσιας τάξης", της "ηθικής" και της "υπεράσπισης των δικαιωμάτων των άλλων" δικαιολογούνται και ουσιαστικά παροτρύνονται οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης να πάρουν νέα μέτρα σε βάρος βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Στο στόχαστρο τοποθετούνται απερίφραστα τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις που αγωνίζονται με συνέπεια για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική και εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και αγωνίζονται για την ανατροπή τους. Προτείνεται η λήψη πιο σκληρών ποινικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος τους και στα πλαίσια αυτά επικροτείται η απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών στην Πολωνία.

Είναι, τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι στο προτεινόμενο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ως παράδειγμα "εξτρεμισμού" που πρέπει να καταπολεμηθεί και επιχειρείται η συκοφάντηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων μέσα από την ταύτισή τους με τη δράση προβοκατόρικων ομάδων.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους, στον κόσμο των λαϊκών στρωμάτων, στη νεολαία, σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, την κλιμάκωση της αντιλαϊκής και αντικομμουνιστικής εκστρατείας που επιχειρείται μέσα από αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα και τους καλεί να υψώσουν άμεσα φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης.

Οι λαοί έχουν δικαίωμα να επιλέγουν το δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία και τις μορφές πάλης που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και όχι αυτά που τους επιβάλλουν οι εκμεταλλευτές και οι δυνάστες τους».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ολα τα κόμματα να πάρουν θέση

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα οφείλουν να καταδικάσουν και να καταψηφίσουν το κατάπτυστο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε χτες από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πέντε χρόνια μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που δεν πέρασε, επιχειρούν να διαμορφώσουν ενιαίο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης».

Σημείωσε ότι το κείμενο «χαρακτηρίζει εξτρεμισμό τους αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα και τις οργανώσεις τους, που αμφισβητούν τα μονοπώλια και την αγορά», παρατηρώντας μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο πως σε κείμενο για εξτρεμισμό γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα, ταυτίζοντας λαϊκούς αγώνες με τη δράση προβοκατόρων».

Το ψήφισμα - σημείωσε «ανάμεσα στα άλλα προτείνει αποκλεισμό από συμμετοχή σε εκλογές, απαγόρευση χρηματοδότησης, ακόμα και παύση λειτουργίας», προσθέτοντας πως «ως ΚΚΕ θεωρούμε χρέος της εθνικής αντιπροσωπείας να καταψηφίσει αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα που δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ετοιμάζουν κι άλλες βαριές αλυσίδες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Παφίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την Τρίτη 5 Οκτώβρη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατατίθεται αντιδραστικό ψήφισμα που ορίζει ως εξτρεμισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Με πρόσχημα την "πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης" πλήττει καίρια ακόμα και το δικαίωμα στην "ελευθερία έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι". Θέτει σε διωγμό την κομμουνιστική ιδεολογία και κάθε λαϊκή εργατική δράση που στρέφεται κατά των μονοπωλίων και των οργανισμών τους, και απαγορεύει την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων μαζί με τα βάρβαρα μέτρα που λαμβάνουν, επιχειρούν να φορέσουν κι άλλες βαριές αλυσίδες στους λαούς της Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ