ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΝΑΤΟ - «ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Απειλές, «νουθεσίες» ενόψει των εκλογών...

Ο Γ. Μάτιτς αποκάλυψε νέο σχέδιο συνωμοσίας

Associated Press

Ο Γ. Μάτιτς αποκάλυψε νέο σχέδιο συνωμοσίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ολοένα και περισσότερο εντείνονται οι πιέσεις, οι «προβλέψεις» και οι «νουθεσίες» των υψηλόβαθμων και ανώτερων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και των φορέων του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές σε Σερβία και Μαυροβούνιο... Ο βασικός αποδέκτης όλων αυτών των «συμβουλών» και των πιέσεων δεν είναι παρά οι πάνω από 7.861.000 Γιουγκοσλάβοι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα προσέλθουν τη μεθεπόμενη Κυριακή για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και κυβέρνηση, και νέες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης... Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πληροφοριών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Μάτιτς, καταγγέλλει ένα νέο σχέδιο συνωμοσίας ξένων δυνάμεων, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς το βράδυ των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη...

Κλίμα νοθείας και βίας «προβλέπει» ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Νέες απειλές, προβλέψεις και ανησυχίες για τις επικείμενες εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ.

Μιλώντας για «επαίσχυντο κλίμα» πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ρόμπερτσον είπε πως επικρατεί κλίμα εκφοβισμού της αντιπολίτευσης στη Σερβία και προέβλεψε πως οι εκλογές δε θα είναι «ούτε ελεύθερες, ούτε τίμιες».

Για μία ακόμη φορά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «προειδοποίησε» πως εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταβεί τελικώς στο Κοσσυφοπέδιο πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη λήξη της προεκλογικής περιόδου θα συλληφθεί από την πολυεθνική στρατιά της ΚΦΟΡ, τόσο αυτός όσο και οποιοσδήποτε άλλος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως στη Σερβία επικρατεί ένα «γενικό κλίμα εκφοβισμού σε βάρος οιουδήποτε αντιτίθεται στο καθεστώς Μιλόσεβιτς». Πρόσθεσε δε πως «παρ' όλα η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένει πως οι εκλογές θα δείξουν ένα καθαρό πολιτικό κίνημα, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις».

Ο Καρλ Μπιλντ, που μετέβη χτες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Συμμαχίας για τις εντυπώσεις και όσα άλλα αποκόμισε κατά την πρόσφατη περιοδεία του σε χώρες των Βαλκανίων, συμφώνησε σε όλα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ετσι, υποστήριξε με βεβαιότητα πως «οι εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη δε θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», προσθέτοντας εντούτοις πως «υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας» στο όλο ζήτημα.

Στο τέλος της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε έναν επίλογο - έμμεσης πλην σαφούς... - έκκλησης με αποδέκτες τους ψηφοφόρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, δίνοντας επιπλέον και τη «χρυσή συνταγή της πανάκειας» και αντιμετώπισης παντός δεινού... «Το μέλλον σας βρίσκεται στην Ευρώπη. Σας καλωσορίζουμε σ' αυτήν, εάν επιστρέψετε στις δημοκρατικές αξίες... Ο δρόμος στο μέλλον είναι αρκετά ανοιχτός με προϋποθέσεις τη δημοκρατία, την ανοχή, το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κυριαρχία των νόμων και την οικοδόμηση μιας πραγματικής οικονομίας της αγοράς, που είναι η μόνη απαλλαγμένη από κυκλώματα διαφθοράς. Οπως μας δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα της Κροατίας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσες χώρες γυρίσουν την πλάτη τους στο παρελθόν και αναζητήσουν την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος κτισμένου στον ακρογωνιαίο λίθο τέτοιων αξιών»(!).

«Φιλικές νουθεσίες» και από τους φορείς του «Συμφώνου Σταθερότητας»...

Δεν ήταν μόνον ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στα Βαλκάνια που απηύθυναν χτες «μηνύματα» και «συμβουλές» στους Γιουγκοσλάβους ψηφοφόρους... Ηταν και κοινοβουλευτικοί ηγέτες από διάφορες (περίπου 40) ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν και χτες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνόδου χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη... Στο τελικό ανακοινωθέν τους εξέφρασαν τη «θερμή υποστήριξή τους στις δημοκρατικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας», καλώντας τη «σερβική αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών να αναπτύξει μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση έναντι του καθεστώτος του Προέδρου Μιλόσεβιτς»...

Το παραπάνω ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά από διαφωνίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών αξιωματούχων από τις περισσότερες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία επιδίωκε να ολοκληρωθεί το ανακοινωθέν με μία παράγραφο υποστήριξης της ενότητας και του αδιάσπαστου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν όλες οι άλλες αντιπροσωπείες, με επικεφαλής αντιπροσωπεία αξιωματούχων από το Μαυροβούνιο(...), η ρωσική ομάδα τελικώς υποχώρησε και ψήφισε υπέρ της πρότερης μορφής της ανακοίνωσης.

Νέο σχέδιο συνωμοσίας, με στόχο την ανατροπή του Μιλόσεβιτς

Ενα νέο σχέδιο συνωμοσίας που επεξεργάζονταν υπηρεσίες κατασκοπίας ξένων δυνάμεων, κατήγγειλε χτες ο υπουργός Πληροφοριών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Μάτιτς. Ο υπουργός δεν αρκέστηκε σ' αυτές τις αποκαλύψεις, αλλά σχολίασε διάφορες πτυχές της προεκλογικής περιόδου στη Σερβία, αποκαλώντας, επί παραδείγματι, «κατασκευασμένα προϊόντα» τις δημοσκοπήσεις που διενεργούν ανεξάρτητα ΜΜΕ και φωτογραφίζουν προβάδισμα υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την κυβέρνησή μας. Εκείνοι που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσουν, και όχι εκείνοι που ευνοούνται από την Ουάσιγκτον».

Αναφερόμενος στο σχέδιο συνωμοσίας ξένων δυνάμεων, ο Μάτιτς είπε πως σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε πριν ένα μήνα από Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ομάδες της εκεί αντιπολίτευσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 1.500 μεταμφιεσμένους Σερβοβόσνιους αστυνομικούς και Κοσσοβάρους Αλβανούς ντυμένους με στολές των δυνάμεων ασφαλείας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την αποστολή τους στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με στόχο την απαγωγή ανώτατων Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων με το που θα δήλωνε νικήτρια το βράδυ των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη η αντιπολίτευση στη Σερβία...

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Πληροφοριών απέρριψε ως «ψευδή και παραποιημένα» τα αποτελέσματα διάφορων δημοσκοπήσεων που διενεργούν ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Σερβία και φωτογραφίζουν σαφές προβάδισμα του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ενός εκ των υποψηφίων της σερβικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Μάτιτς, αυτές οι δημοσκοπήσεις «δεν είναι αξιόπιστες και σχεδιάστηκαν για να πείσουν την κοινή γνώμη πως η αντιπολίτευση θα νικήσει». Επιτέθηκε δε κατά της ομάδας Σέρβων οικονομολόγων με την επωνυμία «Ομάδα 17» και του αντιπολιτευόμενου φοιτητικού κινήματος «ΟΤΠΟΡ», χαρακτηρίζοντάς τους «συνεργάτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ποτέ δε θα επιδοκιμαστούν, ούτε ψηφιστούν από το λαό».

Οι χτεσινές αποκαλύψεις του Γκόραν Μάτιτς έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι και σχολιάστηκαν αμέσως από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως ενδείξεις των επόμενων κινήσεων του καθεστώτος Μιλόσεβιτς μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Σεπτέμβρη. Παρόμοιο ήταν το χτεσινό σχόλιο του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», που ισχυριζόταν πως η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς δε θα αναγνωρίσει «το θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις εκλογές, αλλά θα δοκιμάσει να μηδενίσει το αποτέλεσμα, εκτοξεύοντας κατηγορίες για νοθεία»...

Τέλος, χτες, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας, Σρντζα Μπόζοβιτς, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100 ξένοι πολιτικοί παρατηρητές από σαράντα χώρες θα προσέλθουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παρατηρητές δε θα προέρχονται από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Υψηλό αγωνιστικό φρόνημα παρά την αστυνομική βία

ΛΑ ΠΑΖ.-

Με δακρυγόνα και βία προσπάθησε να διαλύσει χτες η Αστυνομία τη διαδήλωση των απεργών καθηγητών και δασκάλων αλλά και αλληλέγγυων στον αγώνα τους φοιτητών, που είχαν αποκλείσει για πολλές ώρες το κέντρο της πόλης.

Χτες ήταν μέρα δυναμικών διαδηλώσεων, μέρος της μεγάλης γενικής και απεργιακής κινητοποίησης που λαμβάνει χώρα από την προηγούμενη βδομάδα από τους καθηγητές και δασκάλους των δημόσιων σχολείων της χώρας, οι οποίοι απαιτούν 50% αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους, που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 75 δολάρια, 30.000 δρχ.! Οπως τονίζει και η Βίλμα Πλάτα, πρόεδρος της Ενωσης Δασκάλων της Βολιβίας, η γενική απεργία θα συνεχιστεί επ' αόριστον μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους καθώς η αύξηση του 6% που δόθηκε αυτό το χρόνο από την κυβέρνηση επ' ουδενί κρίνεται ικανοποιητική.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που παρέλυσαν το κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας ήταν και 500 καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, οι οποίοι περπάτησαν περίπου 400 χιλιόμετρα για να φτάσουν διαμαρτυρόμενοι στη Λας Παζ από την ακριτική πόλη Ορούρο, μία πάμπτωχη πόλη στο άλλο άκρο των υψίπεδων των Ανδεων. Οι απεργοί και οι διαδηλωτές απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να μεταρρυθμίσει το δημόσιο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και την καλούν να επιλέξει πιο ουσιαστικές λύσεις, όπως την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών, εισαγωγή της δίγλωσσης εκπαίδευσης - καθώς η πλειονότητα των κατοίκων της Βολιβίας είναι ιθαγενείς Κέτσουα - καθώς και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των βιβλίων.

Τι απαντά ο Βολιβιανός υπουργός Παιδείας, Τίτο Χοζ ντε Βίλα; Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει για τις αποδοχές ενώ κήρυξε την απεργία παράνομη. Αυτό ήταν και το έναυσμα προς τις αστυνομικές αρχές να προσπαθήσουν βιαίως να διαλύσουν τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησαν σφοδρές οδομαχίες με τους διαδηλωτές. Εξάλλου, όπως αναφέρουν και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από την Παρασκευή σε πλείστες περιπτώσεις η Αστυνομία έχει επιτεθεί σε απεργούς εκπαιδευτικούς αλλά και φοιτητές οι οποίοι συμπαραστέκονται στους απεργούς, με αποτέλεσμα να ακολουθούν άγριες συγκρούσεις.

ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη αξιωματικών

ΜΟΣΧΑ.-

Πέντε Ρώσοι αξιωματικοί συνελήφθησαν, επειδή έκλεψαν και πούλησαν τμήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ανακοίνωσε την Τρίτη, 12 Σεπτέμβρη, η Υπηρεσία Τύπου της Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, αναφερόμενο σε άρθρο της ρωσικής εφημερίδας «Βρέμια Νόβοστεϊ». Οι συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή στην περιφέρεια του Νοβοσιμπίρσκ (Σιβηρία) την ώρα που οι στρατιωτικοί ετοιμάζονταν να πουλήσουν ένα κουτί πυροδότησης του πυραύλου, το οποίο περιέχει πλατίνα, χρυσό και ασήμι, σε δύο Αρμένιους που ενδιαφέρονταν για τα πολύτιμα μέταλλα. Στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι των Αρμενίων, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και άλλα τμήματα πυραύλων. Επιθεωρήσεις που έγιναν στη στρατιωτική μονάδα, στην οποία ανήκουν οι πύραυλοι, έδειξαν ότι λείπουν κομμάτια από πολλούς πυραύλους, ιδιαίτερα τα κουτιά πυροδότησης. Η ζημιά για το στρατό υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ρούβλια. Ο πύραυλος S-300 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ