ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην υπηρεσία της στρατηγικής που τσακίζει το λαό

Η προσπάθεια Σαμαρά να ασκήσει δημαγωγική κριτική για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε την επί της ουσίας ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική

Η ΝΔ υπηρετεί το δρόμο που ωφελεί τα μονοπώλια. Τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτή που στέκονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η πλουτοκρατία και τα άλλα κόμματά της
Η ΝΔ υπηρετεί το δρόμο που ωφελεί τα μονοπώλια. Τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτή που στέκονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η πλουτοκρατία και τα άλλα κόμματά της
Ούτε μία λέξη για το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δεν άρθρωσε στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την πλήρη σύμπλευσή του με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε μετά πάθους το μονόδρομο της πλουτοκρατίας για την «έξοδο» από την κρίση, κλιμακώνοντας την πίεση για την άμεση λήψη φιλομονοπωλιακών μέτρων, ενώ αντιτάχθηκε και στην έκτακτη εισφορά σε βάρος των επιχειρήσεων.

Η ομιλία Σαμαρά και το βίντεο που προβλήθηκε με παλιότερες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, πυροδότησε ένα βολικό για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, με στόχο να συγκαλυφθεί η πλήρης σύμπλευσή τους στο ξερίζωμα των δικαιωμάτων του λαού.

Με δεδομένη την αντικειμενική «αδυναμία» του κόμματός του να αντιπαρατεθεί στην αντιλαϊκή στρατηγική του μνημονίου που συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς επιλέγει τη δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης, με στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας μπροστά στις εκλογές του Νοέμβρη.

Στην κατεύθυνση αυτή περίσσεψαν οι δημαγωγικοί χαρακτηρισμοί και τα φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης, τα οποία όμως αφορούσαν αποκλειστικά την «αναποτελεσματικότητά» της στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί αναγκαία και σίγουρα «μη διαπραγματεύσιμα».

Ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «αληθινά επικίνδυνη, που εξελίσσεται στη χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία», εστιάζοντας την κριτική του στα «ψέματα» που είπε προεκλογικά (ως τέτοιο θεωρεί «τα λεφτά υπάρχουν»), στα «σφάλματα» που έκανε μόλις εξελέγη (με βασικό ότι καθυστέρησε σημαντικά να πάρει τα «αναγκαία» - αντιλαϊκά - μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος) και τέλος στο ότι δεν πήρε τα «σωστά μέτρα» για να αποτραπεί η ύφεση (εννοώντας βέβαια τα «μέτρα τόνωσης της αγοράς» και στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου).

Ως «λάθος» της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, επειδή δυσκολεύει τη δικομματική συναίνεση, αλλά την ίδια ώρα επανέλαβε τη δέσμευσή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς έφτασε η κυβέρνηση στην υπογραφή του μνημονίου.

Πολλές φορές κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησής της», δίχως όμως να αμφισβητήσει στο ελάχιστο τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου. Αντίθετα εκτιμά ότι πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και ταυτόχρονα να «εμπλουτιστούν» με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στο όνομα της εξόδου από την κρίση.

Νέα αβάντα στο κεφάλαιο

Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι δε θεωρεί μεγάλες τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και προωθεί η κυβέρνηση και τις οποίες όπως είπε «βοηθάμε όπως μπορούμε». Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για παράδειγμα, είναι χρήσιμο, αλλά δεν αποτελεί μεγάλη αλλαγή, υποστήριξε.

«Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία», είναι αυτές που πρότεινε ο ίδιος στη ΔΕΘ και επανέλαβε και στη χτεσινή ομιλία του:

  • «Είναι η δραστική μείωση της φορολογίας», εννοείται των επιχειρηματικών κερδών, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των γειτονικών χωρών.
  • «Είναι η μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει συνεχώς το κόστος των επιχειρήσεων»(!).
  • «Είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην πλήρη δίωξη της επιχειρηματικότητας μονιμοποιώντας τις έκτακτες εισφορές», τόνισε.

Ταυτόχρονα χαιρέτισε την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης που έκανε στο Ζάππειο για εκποίηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ την επέκρινε γιατί «ματαίωσε ή πάγωσε δισεκατομμύρια ώριμες επενδύσεις: Σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και μεγάλα αιολικά». Ο ίδιος είπε ότι «δεν πρόκειται να υποσχεθώ τίποτε που η χώρα δεν αντέχει», καθώς είναι γνωστό ότι η χώρα και η καπιταλιστική οικονομία της δεν αντέχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά αντέχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Κινητικότητα ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις των ΗΠΑ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Νοέμβρη στη Λισαβόνα, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της ένταξης της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δε βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο, κάλεσε με νόημα «όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την εξεύρεση λύσης».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, προχτές το βράδυ, στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ, υπό την προσωρινή της ονομασία, καθώς, όπως ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας θα επιλυθεί σ' ένα ή δύο χρόνια.

Με στόχο να ασκήσουν πίεση προς την παραπάνω κατεύθυνση, δεκαεννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, καθώς και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρ. Γκέιτς, ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να παροτρύνει τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ώστε να επιδώσουν στην ΠΓΔΜ επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη ατλαντική συμμαχία, στην επικείμενη Σύνοδο στη Λισαβόνα.

Στο σφυρί ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Επιτάχυνση των διαδικασιών διάλυσης και παράδοσης στα πολυεθνικά μονοπώλια ό,τι έχει απομείνει από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) να είναι στην κορυφή της λίστας, εξήγγειλε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος. Ανακοίνωσε διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που ακολουθήθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με πρώτο βήμα την επιλογή «συμβούλου αποκρατικοποίησης».

Υποψήφιες για μια τέτοια «αξιολόγηση» είναι οι ΕΑΒ, τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), καθώς και η ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), η οποία είναι ήδη μερικώς ιδιωτικοποιημένη. «Μέσα στις επόμενες μέρες - είπε ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε ΕΑΒ και ΕΑΣ - θα επιλεγεί από τη διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ο Σύμβουλος για το μέλλον της εταιρείας. Χωρίς να έχουμε κάποια δέσμευση, να δούμε με βάση τα δεδομένα τι πρέπει να γίνει». Οσο για την ΕΛΒΟ σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συνεννόησης με την ιδιωτική μειοψηφία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασφαιρα πυρά ρίχνει η ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά:

«Η ομιλία του Α. Σαμαρά επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της ΝΔ είναι "σε δουλειά να βρισκόμαστε". Και αυτό, γιατί η αντιπολιτευτική επίθεση της ηγεσίας της ΝΔ ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου. Παριστάνει ότι διαφωνεί με τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν και τη σφραγίδα της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ όχι μόνο συμφωνεί, αλλά και στηρίζει τις νέες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση στην πλουτοκρατία, απαιτώντας ακόμα περισσότερα. Στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, τα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στους μισθούς, που προσφέρουν φθηνή εργατική δύναμη στα κινέζικα, αραβικά, ευρωπαϊκά και κάθε εθνικότητας κεφάλαια που σπεύδουν να επωφεληθούν, συνεταιριζόμενοι με τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας.

Η μεγάλη αγωνία της ΝΔ όπως και του ΠΑΣΟΚ είναι να μην συνειδητοποιήσει ο λαός ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει δεν προέρχονται από λάθη ή παραλείψεις των κυβερνήσεών τους, αλλά από την επιτυχημένη εφαρμογή της πολιτικής τους, που ισχυροποιεί τα μονοπώλια, δηλαδή του "ευρωμονόδρομου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ