ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Χαλκεύει αλυσίδες για το λαό και τους αγώνες του

Με τις ψήφους της ΝΔ, την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα «ήξεις - αφήξεις» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε χτες το κατάπτυστο ψήφισμα για την καταπολέμηση δήθεν του «εξτρεμισμού»

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του μάταια παίρνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εργατική αντεπίθεση
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του μάταια παίρνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εργατική αντεπίθεση
Ενα παραπέρα βήμα στη στοχοποίηση των λαών και των κινημάτων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποίησαν χτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου, που υπερψήφισαν το αντιδραστικό ψήφισμα και τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη που το συνοδεύουν, με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση του εξτρεμισμού».

Αυτό που κάνουν στην ουσία, σε συνέχεια της προσπάθειας εξίσωσης κομμουνισμού - ναζισμού με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του 2006, είναι η εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων των 47 χωρών - μελών του Οργανισμού (οι χώρες της Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο), υπέρ του κατάπτυστου αυτού ψηφίσματος, μαζί με τις τροπολογίες που ενσωμάτωσε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ψήφισαν 98 βουλευτές, 6 κατά και 4 «παρών» (ισοδυναμεί με αποχή από την ψηφοφορία).

Η στάση των Ελλήνων βουλευτών

Από τους παρόντες Ελληνες βουλευτές, υπέρ ψήφισε η Ελσα Παπαδημητρίου της ΝΔ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Ντίνος Βρεττός ψήφισαν «παρών», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ψήφισε μεν κατά, αλλά στη συνέχεια «διόρθωσε» την ψήφο του ψηφίζοντας «παρών» στις συστάσεις, δηλαδή στην εφαρμογή του ψηφίσματος.

Στην ψηφοφορία για τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη, που είναι ουσιαστικά το «διά ταύτα» του κατάπτυστου ψηφίσματος, υπέρ ψήφισαν 106 βουλευτές, 3 κατά και 4 «παρών». Από την πλευρά των Ελλήνων βουλευτών υπέρ των συστάσεων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας και Ελσα Παπαδημητρίου και «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, Βάσω Παπανδρέου, Ντίνος Βρεττός, καθώς επίσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δεν εκπροσωπείται από τακτικό μέλος, αφού η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη είναι αναπληρωματικό μέλος. Κάλεσε, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή τα ελληνικά κόμματα και τους βουλευτές που συμμετέχουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη δώσουν συγκατάθεση σε αυτό το εγκληματικό ψήφισμα. Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση για την αποτροπή της υπερψήφισής του και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στο προεδρείο της Συνέλευσης κείμενο διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές φορέων, σωματείων και ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, την προηγούμενη μέρα, έκανε παρέμβαση στην «Ομάδα της Αριστεράς» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου ενημέρωσε τους παρόντες ότι το ΚΚΕ καταδικάζει το ψήφισμα και τους κάλεσε να το καταψηφίσουν. Επίσης, απευθύνθηκε στους Ελληνες βουλευτές στο Στρασβούργο, οι οποίοι συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας τους να καταψηφίσουν.

Χέρι χέρι ενάντια στο λαό

Εισηγητής του ψηφίσματος ήταν ο Ισπανός βουλευτής Pedro Agramunt Font de Mora, του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Spain, EPP/CD), ενώ τη θετική για το ψήφισμα γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφει ο Ιταλός βουλευτής Pietro Marcenaro του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Italy, SOC), την οποία παρουσίασε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο Κύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και ενδεικτικό των πραγματικών στοχεύσεων είναι το ότι πολλοί από τους ομιλητές βουλευτές έκαναν κατ' επανάληψη χρήση του όρου «αριστερός εξτρεμισμός», ο οποίος, όπως είπαν, πρέπει να καταπολεμηθεί.

Ο εισηγητής του ψηφίσματος επισήμανε κατά την ομιλία του ότι η έκθεσή του αφορά «όλες τις μορφές εξτρεμισμού». Αλλοι ομιλητές έκαναν παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης με αυτή που επικρατούσε πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σχετικά με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα τους «κινδύνους» λαϊκών αντιδράσεων. Υπήρχαν επίσης και αυτοί που κατέληγαν στην αναγκαιότητα άμεσων κατασταλτικών μέτρων, ταυτίζοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την κρίση με τους βανδαλισμούς ομάδων που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Με το κείμενο ψηφίσματος που εγκρίθηκε χτες, ουσιαστικά, διαμορφώνεται το πλαίσιο για να χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμισμός» και «μη ειρηνικώς συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι» οι αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα και οι οργανώσεις τους. Στο όνομα της θωράκισης του συστήματος και με πρόσχημα την «πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης», θα δικαιολογούνται μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα, όπως «την ελευθερία έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι», φθάνοντας μέχρι την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας των κομμάτων που στοχοποιούνται, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τα βασικά σημεία

Το κείμενο προβλέπει ακόμα περιορισμούς στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι με άλλους», η οποία θα μπορεί στο εξής να αναστέλλεται για να διασφαλιστεί «η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης ή εγκληματικών πράξεων, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».

Υπενθυμίζεται πως δίνεται ορισμός του «εξτρεμισμού» ως η «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και, μάλιστα, αναφέρεται ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και να συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας».

Περιλαμβάνονται επίσης απαγορεύσεις στη λειτουργία ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Γίνεται ανοιχτή σύνδεση με την καπιταλιστική κρίση για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις και για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».

Επιβραβεύεται ο αντικομμουνισμός με την αναφορά ως παραδείγματος προς μίμηση ότι «στην Πολωνία υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή οι αποφάσεις που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (...) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν «στο γύψο»!

Κοινή ανακοίνωση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργατικοί αγώνες θα κουρελιάσουν το κατάπτυστο ψήφισμα στέλνουν οι ταξικές Ομοσπονδίες
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργατικοί αγώνες θα κουρελιάσουν το κατάπτυστο ψήφισμα στέλνουν οι ταξικές Ομοσπονδίες
Ανοιγμα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς έχουν ξεκινήσει οι ταξικές Ομοσπονδίες, προκειμένου να ενημερωθούν πλατιά οι εργάτες για τις νέες μεθοδεύσεις ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Τύπου Χάρτου.

Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και ΕΤΑΜ, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο το ψήφισμα», το οποίο «με πρόσχημα την "καταπολέμηση του εξτρεμισμού" προχωρεί σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα» και συνεχίζει:

«Το συγκεκριμένο ψήφισμα χαρακτηρίζει ως "εξτρεμισμό" τους αγώνες των εργαζομένων και ως "εξτρεμιστές" τα λαϊκά κινήματα και τις οργανώσεις τους που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ προβλέπει και μέτρα κατά των κομμάτων και οργανώσεων που αμφισβητούν το καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων και αγωνίζονται για την ανατροπή του. Με αυτό το ψήφισμα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνδράμει στο να διαμορφωθεί ένα ακόμη πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που δυναμώνουν οι εργατικοί αγώνες σ' όλες τις χώρες ενάντια στις συνέπειες από την κρίση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Κάτω από την έννοια - λάστιχο του "εξτρεμισμού" γίνονται απαράδεκτες αναφορές και στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, με φανερή σκοπιμότητα να ταυτιστούν αυτές με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Στο όνομα της θωράκισης του συστήματος και με πρόσχημα την "πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης" δικαιολογούνται μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται για τα κόμματα που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα είναι: Η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά, ο αποκλεισμός τους από τη συμμετοχή στις εκλογές, φθάνοντας ακόμα και στην απαγόρευση λειτουργίας τους.

Καλούμε τους εκπροσώπους της χώρας μας να καταψηφίσουν αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα. Να μην περάσουν ανάλογες αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εθνικά συμβούλια.

Δηλώνουμε πως κανένα σχετικό ψήφισμα δεν θα καταφέρει να βάλει στο "γύψο" τις αγωνιστικές διαθέσεις μας, την πάλη μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την πάλη ενάντια σε κάθε μέσο που αποβλέπει στη φίμωση του λαού, για την ανεμπόδιστη πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

Καθολική καταδίκη από φορείς του λαϊκού κινήματος

Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίστηκε και χτες η πολύμορφη έκφραση της καταδίκης στο αντιδημοκρατικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης από συνδικάτα και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Προσθέτοντας τη δική της φωνή στις χιλιάδες υπογραφές που συγκέντρωσε από την πρώτη ώρα το κείμενο καταδίκης των μεθοδεύσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνδράμει στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου σ' ολόκληρη την Ευρώπη ακριβώς στην περίοδο που δυναμώνουν οι αγώνες σ' όλες τις χώρες ενάντια στις συνέπειες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τις οποίες βιώνουν οι εργαζόμενοι και τους οποίους χαρακτηρίζει ως "εξτρεμισμό".

Ταυτόχρονα, προβλέπει αντιδημοκρατικά μέτρα απέναντι σε οργανώσεις και κόμματα που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό και το καπιταλιστικό σύστημα, όπως απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά, αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στις εκλογές, ακόμα και απαγόρευση της λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται απαράδεκτη αναφορά και στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ταυτίζοντάς τες με τη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών.

Δηλώνουμε πως κανένα σχετικό ψήφισμα δε θα καταφέρει να βάλει στο "γύψο" τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις μας, την πάλη μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια στη δράση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι οι λαοί της Ευρώπης δε θα δεχτούν αυτές τις εξελίξεις σε βάρος τους και θα το αποδείξουν το Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα αποφασίσει το νέο, πιο επιθετικό δόγμα του, και στην οποία η ΕΕΔΥΕ θα δώσει το "παρών" με αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από τη χώρα μας».

Την καταδίκη της στο επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ψήφισμα που ενέκρινε χτες και στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Να μην περάσουν ανάλογες αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εθνικά κοινοβούλια. Δηλώνουμε πως κανένα σχετικό ψήφισμα δε θα καταφέρει να βάλει στο "γύψο" τις αγωνιστικές διαθέσεις μας, την πάλη μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την πάλη ενάντια σε κάθε μέσο που αποβλέπει στη φίμωση του λαού, για την ανεμπόδιστη πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

Η νομιμότητα πάνω απ' όλα

Η οπορτουνιστική τακτική του «πατάω σε δύο βάρκες» απογειώνεται στα «χέρια» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη. Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου τέθηκε χτες σε ψηφοφορία το κατάπτυστο, αντιδραστικό και επικίνδυνο ψήφισμα, με το οποίο επιχειρείται να χαλκευτούν «αλυσίδες» για τα Κομμουνιστικά Κόμματα, για τα εργατικά και λαϊκά κινήματα, ο Δ. Παπαδημούλης ψήφισε κατά της απόφασης, αλλά «παρών» στις συστάσεις του ψηφίσματος που αφορούν στην εφαρμογή του. Χτες με ανακοίνωση και με συνεντεύξεις του αιτιολογούσε την απόφασή του να καταψηφίσει το ψήφισμα, προβάλλοντας ότι ήταν «από τους λίγους που το έκαναν» και υπογραμμίζοντας ότι αυτό «υιοθετεί μια απαράδεκτα διασταλτική ερμηνεία περιορισμού θεμελιακών αρχών της δημοκρατίας, στο όνομα της αντιμετώπισης του "εξτρεμισμού"». Πουθενά όμως δεν αιτιολόγησε την επιλογή του να δηλώσει «παρών» στις συστάσεις που σε τίποτα δε διαφοροποιούνται απ' το ψήφισμα.

Ενδεχομένως η επιλογή του να εδράζεται σ' αυτό που ο ίδιος δήλωσε χτες σε κάποια απ' τις παρεμβάσεις του. Οτι η εξίσωση του φασισμού και του ναζισμού «με τη νόμιμη δράση της αριστεράς και των συνδικάτων είναι ανιστόρητη, παράλογη και επικίνδυνη». Το «παρών» του δηλαδή να υποδήλωνε την προσήλωσή του στην αστική «νομιμότητα», στη διαμόρφωση ενός «αποστειρωμένου» περιβάλλοντος για την ανάπτυξη μιας «χλιαρής» και ανώδυνης για το σύστημα δράσης. Μόνο που το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν ορίζει την πάλη του με τις αρχές και τα πλαίσια της εκάστοτε νομιμότητας, που τη διαμορφώνουν οι πολέμιοι και αντίπαλοί του. Αυτό είναι άλλωστε που φοβάται το αστικό πολιτικό σύστημα γι' αυτό προωθεί ψηφίσματα και συστάσεις όπως αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οπως φαίνεται μάλιστα, βρίσκει ευήκοα ώτα όχι μόνο μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών, λαϊκών και κεντροδεξιών κομμάτων που στήριξαν το ψήφισμα, αλλά και σε δυνάμεις που επιδιώκουν φύσει και θέσει να εξωραΐσουν μια πολιτική βαθιά επικίνδυνη και αντιδραστική για το λαό και τα δικαιώματά του.


Β. Ν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή πάλη να το κάνει κουρελόχαρτο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για το αντιδραστικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση για το αντιδραστικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει:

«Το αντιδραστικό ψήφισμα που επικύρωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί πρoκλητική, επικίνδυνη ενέργεια που υπηρετεί τη φιλοδοξία των μονοπωλίων να αλυσοδέσουν τους λαούς της Ευρώπης. Με αυτό το ψήφισμα, που ορίζει ως εξτρεμισμό κάθε λαϊκό αγώνα και δράση που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς, να νομιμοποιήσουν την πιο βάρβαρη καταστολή. Να προστατεύσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν λάβει υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των χειρότερων που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις θα φέρουν. Προετοιμάζουν το έδαφος για να θέσουν νέα εμπόδια και απαγορεύσεις στη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε στους λαούς της Ευρώπης αυτό το επικίνδυνο ψήφισμα που σήμερα εγκρίθηκε ως απόφαση και ως συστάσεις εφαρμογής. Κινητοποιήθηκε για να το αποτρέψει και αντιπροσωπεία του κατέθεσε στο προεδρείο της Συνέλευσης κείμενο διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές φορέων, σωματείων και ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων. Κάλεσε τα ελληνικά κόμματα και τους βουλευτές που συμμετείχαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη δώσουν συγκατάθεση σε αυτό το εγκληματικό ψήφισμα.

Είναι βαριές οι ευθύνες που ανέλαβαν, γιατί ο καθένας με τον τρόπο του έδωσαν την έγκρισή τους. Η βουλευτής της ΝΔ Ελ. Παπαδημητρίου ψήφισε υπέρ και στην απόφαση και στις συστάσεις, ενώ ο βουλευτής της Ν. Δένδιας ψήφισε υπέρ στις συστάσεις. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου και Κ. Βρεττός δεν το καταψήφισαν, αλλά δήλωσαν "παρών" στην απόφαση και στις συστάσεις, ενώ ο Μιχ. Κατρίνης "παρών" στις συστάσεις. Απαράδεκτη ήταν η στάση του βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, που, ενώ ψήφισε κατά στην απόφαση, ψήφισε "παρών" στις συστάσεις που αφορούν στην εφαρμογή του.

Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς της Ευρώπης να καταδικάσουν την επιχείρηση απειλών, συκοφάντησης και καταστολής του εργατικού λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστικών κομμάτων που αντιπαλεύουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα στην οποία πρωτοστατεί η ΕΕ, που αγωνίζονται για το σοσιαλισμό. Οι λαοί δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Πρέπει να αντεπιτεθούν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους κατά των μονοπωλίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα υπηρετούν.

Η λαϊκή πάλη έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να κάνει κουρελόχαρτα τα αντιδραστικά ψηφίσματα και νόμους. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα είναι ανυποχώρητα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και στην πάλη για το σοσιαλισμό. Καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει και τη δική του αποφασιστικότητα, για να μην υλοποιηθούν στη χώρα μας αυτές οι αντιδραστικές αποφάσεις».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και Ερώτηση στην ΕΕ

Τη νέα απόπειρα στοχοποίησης του λαϊκού κινήματος, το χτύπημα βασικών λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που προωθεί το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το απαράδεκτο ψήφισμα που επιχειρεί να ταυτίσει τον «εξτρεμισμό» με τους αγώνες των εργαζομένων, καταγγέλλει, με Ερώτησή του στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας.

Ταυτόχρονα, η Ευρωκοινοβουλετική Ομάδα του ΚΚΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την καταδίκη του κατάπτυστου ψηφίσματος, τόσο με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όσο και με την αποστολή από τον Γιώργο Τούσσα σε όλους τους ευρωβουλευτές του κειμένου καταγγελίας του απαράδεκτου ψηφίσματος με χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας επισημαίνει ότι «με το ψήφισμα γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το αυταρχικό - αντιδημοκρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που προωθείται τα τελευταία χρόνια από το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων στην Ευρώπη και την ΕΕ» και ρωτάει το Συμβούλιο αν καταδικάζει το απαράδεκτο ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ