ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Μπλόκο» χτες στους εμπόρους της αρρώστιας

Ζητούν απ' τις γυναίκες να πληρώσουν ακόμα και για εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ και τη μαστογραφία! Σήμερα, ο καρκίνος του μαστού είναι το πρώτο συχνό αίτιο θανάτου από καρκίνο στις Ευρωπαίες 15 - 44 ετών...

Μεγαλύτεροι...
Μεγαλύτεροι...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του «Θεαγένειου» και στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου στον ίδιο χώρο του νοσοκομείου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι το ΙΚΑ θεωρεί εξετάσεις υψηλού κόστους, το τεστ «Παπανικολάου» και τη μαστογραφία γι' αυτό και στέλνει τις γυναίκες στο νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Ηδη έχει αναρτηθεί ανακοίνωση στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου που απευθύνεται στις γυναίκες λες και ...τους δίνει οδηγίες για το πώς θα γίνουν επιτυχημένοι καταναλωτές: «Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ κατόπιν απόφασής του, από 1/9/2010 πληρώνουν τις εξετάσεις τους και τις αποδείξεις τις βάζουν στην εφορία. Για το ΠΑΠ ΤΕΣΤ πληρώνουν 14,70 ευρώ, για μαστογραφία 19 ευρώ».

Πέραν όλων των άλλων, αναδεικνύονται και οι ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες που έχει για τις γυναίκες η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως «κόστος». Σήμερα, στην Ευρώπη, το πρώτο πιο συχνό αίτιο θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες ηλικίας 15 - 44 ετών είναι ο καρκίνος του μαστού. Το δεύτερο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 600 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 250 πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η πρόληψη κυριολεκτικά σώζει ζωές. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μπορεί να περιορίσει κατά 30% τους θανάτους από γυναικολογικούς καρκίνους. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση για περικοπές θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα αν δεν οργανώσουν τώρα την πάλη τους.

Απέκλεισαν τα ταμεία

... και νεότεροι έσμιξαν μαζί ενάντια σε όσους τους βάζουν να πληρώνουν για να έχουν την υγειά τους
... και νεότεροι έσμιξαν μαζί ενάντια σε όσους τους βάζουν να πληρώνουν για να έχουν την υγειά τους
Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να μην πληρώνει κανένας ασθενής για την πρόληψη και ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Αποκλειστικό δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, νοσοκομεία και ειδικά κέντρα πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους πλήρους και σταθερής εργασίας».

Επίσης, για δύο ώρες απέκλεισαν τα ταμεία στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό να καταβάλουν το υποχρεωτικό «χαράτσι» όσοι πραγματοποιούσαν εκείνες τις ώρες προληπτικές εξετάσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Σοφία Καλαντίδου αντίστοιχα και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης επίσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Ζιώγας.


ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΑΤΤΙΚΑ»
Ζητά «προσαρμογή» στις απαιτήσεις του

Τονίζει στους εργαζόμενους ότι ...τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 17 του Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, καλεί τους εργαζόμενους του «ΑΤΤΙΚΑ» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, πρόσφατα «η εργοδοσία του "Αττικα" κάλεσε τους εργαζόμενους για να ενημερώσει πως η κρίση δεν έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το πολυκατάστημα αλλά στο μέλλον, που τα πράγματα (όπως κρίνουν) θα δυσκολέψουν και οι απαιτήσεις, όπως λένε, του αγοραστικού κοινού θα αυξηθούν, θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας και να υποταχθούμε στις απαιτήσεις». Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, υπενθυμίζει ο Σύλλογος, που μέσα στο κατάστημα «έχουμε μετρήσει δεκάδες απολύσεις από τα ταμεία που κλείσανε, έχουμε μετρήσει ατέλειωτες απλήρωτες ώρες εργασίας, με τη μορφή της διευθέτησης χρόνου εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, κατά το πώς συμφέρει την εργοδοσία, να μας τρέπουν από όροφο σε όροφο και από πόστο σε πόστο για να βγει η δουλειά».

Οι ταξικές δυνάμεις, σημειώνει ο Σύλλογος, έχουν εμπειρία από παρόμοιες κινήσεις της εργοδοσίας, καρμπόν είναι οι μεθοδεύσεις της σε όλο τον κλάδου του εμπορίου, την ίδια επιχειρηματολογία και τα ίδια μέσα χρησιμοποιούν, έχοντας στόχο να κάνουν ακόμα πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα τους εργαζόμενους, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης, για να προχωρήσουν τα μέτρα που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα με σκοπό να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους του «Αττικα» «σε οργάνωση στο ταξικό σωματείο, να οργανώσουμε την αντίστασή μας με μαζική συμμετοχή και ενίσχυση της σωματειακής επιτροπής εργαζομένων στο "Αττικα". Με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μη βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν αφήνουμε το χρόνο να κυλάει υπέρ της εργοδοσίας».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τρομοκρατικές απολύσεις σε «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» και «MULTIRAMA»

Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο από το κλαδικό συνδικάτο

Σε κινητοποιήσεις προχωράει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά απαιτώντας την άμεση ανάκληση παράνομων απολύσεων που έγιναν στις επιχειρήσεις «ΠΑΝΔΩΡΑ ΑΕ - ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» και στο κατάστημα «MULTIRAMA».

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 7 Οκτώβρη, το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει στην επιχείρηση «ΠΑΝΔΩΡΑ ΑΕ - ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» από τις 6μ.μ.-9μ.μ. και στην περιφρούρηση έξω από το κατάστημα. Η επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο επειδή μαζί με άλλους συναδέλφους του αντιστάθηκε στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασία. Το σωματείο ζητά την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

Την Παρασκευή 8 Οκτώβρη το σωματείο έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 6μ.μ.-9μ.μ. στα καταστήματα «MULTIRAMA» του Πειραιά. Το σωματείο προχωράει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς η εργοδοσία παραμένει ανυποχώρητη στην απόλυση εργαζόμενου που έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, απαξιώνοντας μάλιστα και το ρόλο του κλαδικού σωματείου που ζήτησε να συναντηθεί με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Παράλληλα, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και μαζί να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑΤΡΟΙ: Οτι η παθολογική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει για σχεδόν 20 μέρες με ειδικευόμενους σε ενεργό εφημερία και η Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα για τον Οκτώβρη, σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, επισημάνθηκε πως λείπουν από τα νοσοκομεία βασικά υλικά για χειρουργικές επεμβάσεις, τα ράντζα επέστρεψαν σε περιφερειακά νοσοκομεία και οι γιατροί μεταναστεύουν γιατί δε βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα. Οι γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες χωρίς να είναι εξασφαλισμένοι ότι θα πληρωθούν, σημειώθηκε.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε γενική συνέλευση για να οργανωθεί ο αγώνας κατά της κατεδάφισης των δικαιωμάτων τους καλεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και επικουρικής ασφάλισης Πειραιά και γύρω δήμων. Η συνέλευση θα γίνει την Τρίτη 12 Οκτώβρη στις 9.30 π.μ. στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ