ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Σκανδαλώδης πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Χαρακτηριστικά όσα αναδεικνύει ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναγκαίο προσωπικό αντιμετωπίζει η καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού», με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο ένα καρδιοχειρουργικό τραπέζι νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς φυσικά να επαρκεί για τις ανάγκες. Ετσι, πολλοί ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που γιγαντώνεται και αυξάνει τα κέρδη του με την «ευλογία» ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΕ).

Το ΣΕΝΕ τονίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται στη χώρα περίπου 10.500 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Από αυτές μόνο το 20% πραγματοποιούνται στα εννέα κρατικά νοσοκομεία (2.100 επεμβάσεις), από τις οποίες οι 600 μόνο στον «Ευαγγελισμό». Δύο από τα εννέα καρδιοχειρουργικά κέντρα (Πάτρα και Ηράκλειο) σχεδόν δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν για κάθε επέμβαση 9.500 - 10.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 4.500 - 5.000 ευρώ στο δημόσιο. Συνολικά η επέμβαση στοιχίζει άμεσα ή έμμεσα (μέσω Ταμείου) στον ασθενή περίπου 15.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ποσό που αυξάνεται κατακόρυφα όταν χρειάζονται επιπλέον υλικά, ή αν υπάρξουν επιπλοκές. Καταστρέφονται ολόκληρα νοικοκυριά από την αφαίμαξη για μια εγχείρηση.

Στον «Ευαγγελισμό» ξεκίνησαν με επιτυχία οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 1990. Αλλά όπως αναφέρει το ΣΕΝΕ, η αρμοδιότητα αυτή παραχωρήθηκε σκανδαλωδώς αποκλειστικά στο «Ωνάσειο» με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση. Στο νοσοκομείο λειτουργεί το μεγαλύτερο καρδιολογικό και αρρυθμιολογικό κέντρο στην Ελλάδα (95 κλίνες) με εξοπλισμό πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες. Λειτουργεί ένα μόνο καρδιοχειρουργικό τραπέζι, που λόγω του όγκου εργασίας και των συχνών εφημεριών λειτουργεί νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα. Τα επείγοντα περιστατικά, βαριά στην πλειοψηφία τους, όπως τα διαχωριστικά ανευρύσματα, καταλαμβάνουν μεγάλο χρόνο, καθυστερώντας επικίνδυνα τα ημιεπείγοντα που νοσηλεύονται στις καρδιολογικές κλινικές. Το προσωπικό στο χειρουργείο, στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ) και στην κλινική έχει εξοντωθεί!

«Η ΑΚΑ διαθέτει 8 κλίνες με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και αναλογία 2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη αντί της διεθνούς αναλογίας 3,5 - 4. Η κλινική που υποδέχεται τους χειρουργημένους την 3η ή 4η ημέρα μετά την εγχείρηση, έχει ελλιπέστατο προσωπικό. Τα νέα χειρουργεία θα είναι σε λειτουργία το νωρίτερο σε 3 χρόνια! Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που χρειάζονται καρδιοχειρουργική επέμβαση κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που "τζιράρει" από τους ασθενείς πάνω από 120.000.000 ευρώ ετησίως. Αυτό κι αν είναι επιχειρηματική δράση στην Υγεία με την "ευλογία" των κυβερνήσεων», επισημαίνει το ΣΕΝΕ. Και τονίζει ότι το έμπειρο προσωπικό εξοντώνεται σε σημείο που αρκετοί ζητούν επειγόντως να βρουν άλλο χώρο δουλειάς.

Μετά από αυτά, το ΣΕΝΕ απαιτεί άμεσα την αύξηση του προσωπικού του χειρουργείου για να λειτουργήσει και δεύτερη καρδιοχειρουργική τράπεζα. Να προσληφθούν τέσσερις νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτής και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργούν με ασφάλεια και οι 8 κλίνες της ΑΚΑ - σήμερα λειτουργούν οι 7. Την πρόσληψη έξι νοσηλευτών για την καρδιοχειρουργική κλινική. Το ΣΕΝΕ τονίζει ότι αν γίνουν αυτές οι προσλήψεις «θα υπερδιπλασιαστούν οι επεμβάσεις με όφελος για ασθενείς και Ταμεία πάνω από 6.000.000 ευρώ το χρόνο». Ζητεί ακόμα παράλληλα με τα έργα για τα νέα χειρουργεία - που καθυστερούν απαράδεκτα - να προβλεφθεί προσωπικό και εξοπλισμός για να μην μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μη χαρατσώνονται ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και καταλήγει την ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζει να διεκδικεί όλα αυτά στην προοπτική ανάπτυξης αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, με χρηματοδότηση απ' το κράτος, με επαρκές προσωπικό, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και αξιοπρεπείς αποδοχές.

ΝΔ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Διεκδικεί την πρωτιά στην επίθεση

Για το ποιος στηρίζει καλύτερα την πλήρη παράδοση της Υγείας στα μονοπώλια διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, παρείχε κάλυψη στους προμηθευτές των νοσοκομείων που εκβιάζουν με παύση των παραδόσεων υλικών στα νοσοκομεία την ερχόμενη βδομάδα, λέγοντας ότι είναι αντιμέτωποι με την αναξιοπιστία του δημοσίου. Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι στα νοσοκομεία δε γίνονται διαγωνισμοί, αλλά μόνον απευθείας αναθέσεις, ενώ - παρουσιάζοντας στοιχεία για τα χρέη - δυνάμωσε το δικομματικό διαγκωνισμό για το επί ποιας κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, συσσωρεύτηκαν περισσότερα χρέη στα νοσοκομεία που διαχρονικά υποχρηματοδοτούνται απ' τις κυβερνήσεις και των δυο κομμάτων.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Μ. Σαλμάς εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «έφερε στη Βουλή ένα ανεφάρμοστο, ανέτοιμο και πρόχειρο νομοσχέδιο που προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων». Δηλαδή, η ΝΔ όχι μόνο υποστηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τα άγρια χαράτσια που αυτή θα σημάνει για τους ασθενείς, αλλά κατηγορεί και την κυβέρνηση γιατί δεν έχει οργανώσει σωστά το αντιλαϊκό σχέδιο!..

Ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες το α' εξάμηνο του 2010 παρουσίασαν ελάχιστη μείωση 8 - 10% «που οφείλεται στην υπολειτουργία των νοσοκομείων είτε λόγω επισχέσεων εργασίας από γιατρούς, είτε λόγω εμπάργκο στις προμήθειες από τους προμηθευτές, είτε λόγω της μη υπογραφής από τους διοικητές για υλικά, προκειμένου να εμφανιστεί μείωση δαπανών».

Σύσκεψη για τη συγκρότηση ΠΑΜΕ Ενέργειας

Σε σύσκεψη, με στόχο τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στην Ενέργεια, καλούν τα κλαδικά συνδικάτα Μακεδονίας και Αττικής και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του χώρου, απευθύνοντας, με ανακοίνωσή τους, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 του Οκτώβρη, στις 2 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι μόνο ένας αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας «που θα σχεδιάζει με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (...) μπορεί να κατοχυρώνει την Ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό, να εγγυηθεί φθηνό ρεύμα για το λαό και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ: Απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών στο πλαίσιο των αντιδράσεων ενάντια στο σχέδιο νόμου ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και απελευθέρωσης των μεταφορών. Σήμερα έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε τρίωρη στάση εργασίας και δυναμικό αποκλεισμό του καταστήματος «ΠΑΝΔΩΡΑ ΑΕ - ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» στον Πειραιά προχώρησε χτες ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου για συνδικαλιστικούς λόγους. Σήμερα Παρασκευή το σωματείο έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 6μ.μ.-9μ.μ. στο κατάστημα «MULTIRAMA» καθώς η επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο, επειδή, μαζί με άλλους συναδέλφους του, αντιστάθηκε στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας.

Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν

«Διακόπτουμε την νοσηλεία ασφαλισμένων των δυο κλάδων υγείας του ΤΕΑΥΤΕΚΩ (σ.σ. αφορά ασφαλισμένους των Ταμείων Υγείας του ΤΑΠΟΤΕ, της ΔΕΗ και των Τραπεζών) από 11-10-2010 λόγω της μη πληρωμής νοσηλίων από τον Ιανουάριο του 2008 και ζητούμε την έντοκη καταβολή των οφειλομένων νοσηλίων έως σήμερα, όπως η νομοθεσία προβλέπει»! Την ανακοίνωση αυτή έκανε η διοικούσα επιτροπή της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Η Ενωση ενημερώνει ότι θα αναστείλει τη απόφασή της για διακοπή της συνεργασίας με το ΙΚΑ και τον ΟΠΑΔ (επειδή πήρε κάποια από τα λεφτά που της χρώσταγαν), αλλά όχι με τον ΟΑΕΕ, με τον οποίο η διακοπή συνεργασίας παρατείνεται ως τις 30 του Οκτώβρη. Βέβαια, οι κλινικάρχες τη δουλειά τους κάνουν. Δηλαδή, ως επιχειρήσεις που είναι παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με το πώς διαφυλάσσουν και ενισχύουν την κερδοφορία τους. Γι' αυτούς η Υγεία είναι κάτι το οποίο πουλάνε και για να το αγοράσει κάποιος πρέπει να πληρώσει. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: εδώ και χρόνια υπηρετούν πιστά το πώς οι κλινικάρχες θα ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, σήμερα, που η Υγεία μπορεί να γίνει «πεδίο δόξης λαμπρόν» για μπίζνες, καταργούν τις δημόσιες παροχές για να πηγαίνουν οι εργάτες απευθείας στην αγορά. Το θέμα είναι τι κάνει ο λαός, που με την οργάνωση και τον αγώνα μπορεί να πετάξει οριστικά απ' το σβέρκο του όσους θέλουν την Υγεία εμπόρευμα και να κερδίσει Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν όπως επιβάλλουν οι ανάγκες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ