ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Στο Δούναβη η τοξική λάσπη

Τεράστια η οικολογική καταστροφή, αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας από την καπιταλιστική επιχείρηση

Ανεξέλεγκτη γίνεται η κατάσταση με την τοξική λάσπη που απειλεί και τις γειτονικές χώρες της Ουγγαρίας
Ανεξέλεγκτη γίνεται η κατάσταση με την τοξική λάσπη που απειλεί και τις γειτονικές χώρες της Ουγγαρίας
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Στο Δούναβη έφθασε χτες το μεσημέρι η τοξική λάσπη (κατάλοιπα από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος) που διέρρευσε από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στην Ουγγαρία τη Δευτέρα. Εντοπίστηκαν ήδη πολλά νεκρά ψάρια στο κεντρικό σκέλος του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, εκεί που ο παραπόταμος Ράμπα χύνεται στο Δούναβη. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές, που θα προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες στο οικοσύστημα και τους ανθρώπους. Σε επιφυλακή βρίσκονται η Κροατία, η Σερβία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν ενισχύσει τους ελέγχους των υδάτων του Δούναβη. Πάντως, χτες το βράδυ, οι αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υποστήριξαν πως τα λύματα δεν είχαν φτάσει ακόμα στις χώρες τους, ενώ η Σλοβενία ανακοίνωσε πως δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο καθώς η ροή των μολυσμένων υδάτων δεν κατευθύνεται προς τη χώρα.

Επιχειρώντας να καθησυχάσει την αγανάκτηση και τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Ουγγαρίας, Τίμπορ Ντόμπσον, υποστήριξε ότι τα επίπεδα pH στο Δούναβη είχαν μειωθεί, σημειώνοντας πως αρχική μέτρηση έδειξε 13 και στη συνέχεια έφτασε στο 10. Σημειώνεται πως το επίπεδο pH είναι φυσιολογικά στις 7 μονάδες...

Υπενθυμίζεται πως από τη διαρροή της τοξικής λάσπης σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, τρεις ακόμα αγνοούνται και 123 τραυματίστηκαν, από τους οποίους η κατάσταση της υγείας των 11 κρίνεται σοβαρή. Οι τοπικές αρχές του Κολοντάρ, ενός κοντινού χωριού στο εργοστάσιο, ανακοίνωσαν πως 34 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, τη στιγμή που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν τονίζοντας πως ολόκληρο το χωριό των 800 κατοίκων καταστράφηκε.

Γύρο από το ρήγμα που προκλήθηκε στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου «Ajkai Timfoldgyar», από το οποίο χύθηκαν 1,1 εκατομμύρια τόνοι τοξικής λάσπης, έχει κτιστεί τριπλό τείχος προστασίας, ενώ ειδικοί φρουροί έχουν εγκατασταθεί εκεί για την περίπτωση νέας διαρροής.

Υπενθυμίζεται πως η ουγγρική εταιρεία «MAL Rt», στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, υποστήριξε πως σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λάσπη δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικίνδυνα υλικά και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως θα έπρεπε να είχε λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στη δεξαμενή, θέτοντας έτσι τη ζωή των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος σε δεύτερη μοίρα...

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Εγκληματική η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έναντι της καταστροφής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ελλιπής και αδικαιολόγητα αισιόδοξος χειρισμός, έλεγχος των πληροφοριών, μπλοκάρισμα των επιστημόνων και των πραγματικών στοιχείων όσον αφορά τη μεγαλύτερη οικονομική και οικολογική καταστροφή και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αυτή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, είναι μερικά από τα πορίσματα της Εθνικής Επιτροπής για τη Διαρροή Πετρελαίου. Επιτροπής που σημειωτέον έχει διορίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Προφανώς η εγκληματική ολιγωρία και η προσπάθεια απόκρυψης των ευθυνών της πολυεθνικής εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν τέτοιας έκτασης που δεν έγινε δυνατόν να αποκρυβεί ούτε καν από τους διορισμένους από το Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του πορίσματος της Εθνικής Επιτροπής αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη άμεσα στον έλεγχο των πληροφοριών για τη διαρροή που ξεκίνησε μετά την έκρηξη που καταβύθισε την πλατφόρμα Deepwater Horizon, στις 20 Απριλίου 2010, προκαλώντας το θάνατο 11 εργαζομένων. Κατά τις πρώτες 10 κρίσιμες μέρες, αναφέρεται στο πόρισμα, η ανταπόκριση της κυβέρνησης «φάνηκε να βραδυπορεί», ενώ οι αξιωματούχοι λιμενικοί ήταν «υπερβολικά αισιόδοξοι στην πεποίθησή τους» ότι η BP μπορούσε να διαχειριστεί το περιστατικό. Οσο η διαρροή συνεχιζόταν και η καταστροφή έπαιρνε πρωτοφανείς διαστάσεις, η κυβέρνηση Ομπάμα μπλοκάρισε τους κρατικούς επιστήμονες από το να πληροφορήσουν το κοινό για τα χειρότερα σενάρια της υπόθεσης όπως όταν στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου απέρριψε το αίτημα της Εθνικής Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, (NOAA) να δημοσιοποιήσει τις πιο δυσοίωνες εκδοχές.

HΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Η «τρομοκρατία» πολύτιμο εργαλείο χειραγώγησης

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι «φαντομάδες τρομοκράτες» είναι πάντα χρήσιμοι για τους ιμπεριαλιστές. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν και ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θα καταλήξουν είτε να συλληφθούν είτε να σκοτωθούν, δήλωσε χτες με απόλυτη βεβαιότητα στο CNN ο Αμερικανός ναύαρχος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μάικλ Μάλεν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ναι μεν η «"αλ Κάιντα" έχει αποδυναμωθεί σημαντικά κατά τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια, αλλά με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι πια επικίνδυνοι»...

Οι δηλώσεις Μάλεν έχουν διττό στόχο, να καταδείξουν κάποια πρόοδο, τη στιγμή μάλιστα που συμπληρώνονται και εννέα χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, πόλεμος που εξαπολύθηκε με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και στον οποίο αντιτίθενται οι Αμερικανοί αλλά και να αφήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παραμένουν «επικίνδυνοι» ή ακόμη και εάν «εξοντωθούν» πάντα θα υπάρχει ένας «επίγονος» ώστε να διαιωνιστεί το πρόσχημα για τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, η Τζέιν Χολ Λιουτ, αναπληρώτρια της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο, λάμβανε μέρος στη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για να εξηγήσει τους «λόγους» που οδήγησαν την αμερικανική κυβέρνηση να απευθύνει προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιθέσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη είναι «πραγματική», προειδοποίησε από την πλευρά του και ο συντονιστής της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας της ΕΕ Ζιλ ντε Κερσόβ, που συμμετείχε στη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Τέλος, η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανακάλυψη του σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ισχυρίζεται η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, GCHQ. Η βρετανική υπηρεσία χρησιμοποίησε εξελιγμένο λογισμικό αναγνώρισης φωνής για να αποκαλύψει έγκαιρα το σχέδιο, που, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις, στόχευε τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ΑΡ. Και η επιχείρηση τρομοϋστερίας για τον εκφοβισμό των λαών, που μάλιστα εκφράζουν την αντίδρασή τους στα μέτρα λιτότητας, συνεχίζεται.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ - ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί από καταστροφικές πλημμύρες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΑΝΟΪ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων αντιμετωπίζουν από την αρχή της βδομάδας οι κάτοικοι της ανατολικής ινδονησιακής επαρχίας Δυτική Παπούα, εκτενών αγροτικών περιοχών του Βιετνάμ και εκατοντάδες χωριά της νότιας κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν.

Ως χτες είχαν ανασυρθεί νεκροί μέσα από τα λασπόνερα τουλάχιστον 130 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι (πάνω από 90) βρέθηκαν στην Δυτική Παπούα. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε τουλάχιστον 213.000 σε 550 χωριά της σινικής επαρχίας Χαϊνάν και σε περίπου 20.000 σε χωριά της βιετναμέζικης επαρχίας Κουάνγκ Μπινχ που ήταν και αυτή που επλήγη περισσότερο.

ΙΤΑΛΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

ΡΩΜΗ.--

Συμφωνίες αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν χτες στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Κινέζος ομόλογός του Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Μία συμφωνία ανάμεσα στην «China Development Bank» και το «Global Solar Fund» αφορά ένα πρόγραμμα κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού σταθμού στη Νότια Ιταλία έναντι 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλες αφορούν την ανάπτυξη του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, καθώς και ένα πρόγραμμα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού. Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες για το εμπόριο, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, το δικαίωμα έκδοσης των κρατουμένων, τη φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά εμπορευμάτων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι ο ετήσιος όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας να μπορέσει να κυμανθεί, μέσα στην επόμενη πενταετία, μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Πρόσθεσε επίσης πως η Κίνα αποφάσισε να δώσει στις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις ίδιες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις με τις κινεζικές εταιρείες, σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, τη φορολογία και την ανάθεση εργολαβιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ