ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Προεδρικό» το ένταλμα σύλληψης του νεότερου γιου του Σουχάρτο

Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των βομβιστικών επιθέσεων

Associated Press

Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των βομβιστικών επιθέσεων
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τη σύλληψη του 38χρονου γιου του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, Τόμι, διέταξε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτας.

Μιλώντας χτες μετά τον εκκλησιασμό εκατοντάδων μουσουλμάνων σε κεντρικό τζαμί της Τζακάρτας, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος ανήγγειλε την παραπάνω απόφασή του, λέγοντας: «Στη διάρκεια της χτεσινής υπουργικής συνεδρίασης, διέταξα την αστυνομία να συλλάβει τον Τόμι Σουχάρτο σε σχέση με την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο»... Ο Πρόεδρος Ουαχίντ πρόσθεσε στη συνέχεια πως ζήτησε και τη σύλληψη του Χαμπίμπ Αλί Μπααγκίλ, ηγέτης εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, αν και όλοι γνώριζαν πως ο Χουτόμο Μαντάλα Πούτρα, γνωστός ως Τόμι, βρισκόταν στην Τζακάρτα, η αστυνομία δεν τον συνέλαβε. Απλώς ανακοίνωσε πως δεν είχε τεθεί (έως χτες βράδυ) υπό κράτηση...

Πριν την εντυπωσιακή ανακοίνωση του Προέδρου Ουαχίντ, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μοχάμαντ Μαχφούντ, είχε ταχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της αναστολής της δίκης του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, με το πρόσχημα πως «το συνεχές ανακάτεμα αυτής της υπόθεσης μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βία και να κλέψει χρόνο και κόπο από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ινδονησία»... Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας είχε νωρίτερα παραδεχτεί πως πίσω από το μπαράζ των «ανεξήγητων» βομβιστικών επιθέσεων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην Ινδονησία κρύβονται «κροίσοι, μεγαλοεπιχειρηματίες και ευνοούμενοι του Σουχάρτο, που επωφελήθηκαν στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας» από τον πρώην δικτάτορα...

Στη διάρκεια της 32χρονης χούντας του Σουχάρτο, ο νεότερος γιος του, Τόμι, ήταν ένας από τις πολλές εκατοντάδες που πλούτισε, στήνοντας έναν επιχειρηματικό κολοσσό με «αδιαφανείς έως σκοτεινές διαδικασίες και κεφάλαια»... Ο ίδιος ο Τόμι είχε προ μερικών βδομάδων υποβληθεί σε ανακρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές της Τζακάρτας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διαφθοράς...

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας θα διοργανώσει στη διάρκεια του Σεπτέμβρη μέρες κοινής δράσης των εργαζομένων, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του αστικού καθεστώτος. Στα πλαίσια αυτά, στις 14 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αβτοζαβόντσκαγια της Μόσχας συγκέντρωση εργαζομένων και πολιτών της Μόσχας και της περιοχής Μόσχας. Οι ομιλητές Βαλέρι Ποντκούζοφ (μέλος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ), Αλεξάντρ Νικολάγεφ (πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων), Βασίλι Σισκαριόφ (εργάτης του εργοστασίου αυτοκινήτων ΖΙΛ), καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων και του ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ επέκριναν δριμύτατα το αστικό κυρίαρχο καθεστώς που προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη των προβλημάτων του στις πλάτες των εργαζομένων, καλύπτοντάς τα πότε με μίζερες ελεημοσύνες, πότε με σχεδόν σοβιετική φρασεολογία, τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας του λαού, εξαιτίας των γιελτσινικών «μεταρρυθμίσεων», έπεσε 3-4 φορές και εξακολουθεί να πέφτει. Συγχρόνως, η σημερινή εξουσία σκοπεύει να περάσει από την Κρατική Δούμα νέο Κώδικα Εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο καταργούνται οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αυξάνεται η εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες, ενώ τα συνδικάτα στερούνται του δικαιώματος να προασπίζουν τα συμφέροντα της κολεκτίβας εργαζομένων.

Στο Ψήφισμα της συγκέντρωσης διατυπώνεται η έντονη διαμαρτυρία κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του Γιέλτσιν, που εφαρμόζεται τώρα από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπό τη σημαία της ενίσχυσης της κρατικής οργάνωσης και του πατριωτισμού. Η πολιτική αυτή δεν εφαρμόζεται προς το συμφέρον του λαού, αλλά προς το συμφέρον των εκμεταλλευτών. Πρόκειται για μια νέα εξαπάτηση του λαού και απόσπαση της προσοχής του από τις αιτίες που προκαλούν την εξαθλίωση και τη γενοκτονία, τη διάλυση της χώρας και την απώλεια της αμυντικής ικανότητάς της και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή του ρωσικού λαού.

Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση απαίτησαν: Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων. Να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των βασικών βιομηχανιών, αγροτικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων, των στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων, των επικοινωνιών και της τηλεόρασης. Να επιστραφεί στο λαό η περιουσία που αυτός δημιούργησε. Να κοπούν οι δίοδοι φυγής των χρημάτων στο εξωτερικό, να αποσυρθεί στην Κρατική Δούμα το ζήτημα του αντεργατικού Κώδικα Εργασίας και να μείνει σε ισχύ ο Κώδικας Νόμων για την Εργασία της ΣΟΣΔ της Ρωσίας. Να μπει τάξη στο στεγαστικό τομέα με την κατάργηση της γιελτσινικής στεγαστικής «μεταρρύθμισης» και την επαναφορά του σοβιετικού συστήματος στο στεγαστικό τομέα. Να αποσυρθεί το ζήτημα της αγοραπωλησίας της γης που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατοχή της χώρας από το ξένο κεφάλαιο και την επακόλουθη εδραίωσή της με τη βοήθεια των «ειρηνοποιών» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, το Ψήφισμα καλεί τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «να μην επιτρέψουν τη διάλυσή τους από νέες ιδιωτικοποιήσεις και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα μέχρι και την εγκαθίδρυση αυτοδιοίκησης στις επιχειρήσεις τους». «Η δύναμή μας βρίσκεται στη συσπείρωση, την οργάνωση και στην εντατική δράση όλων των κατοίκων της πόλης μας, όλης της μάζας εργαζομένων της χώρας μας», καταλήγει το Ψήφισμα.

ΗΠΑ
Δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες για τη νέα εκτέλεση

ΤΖΑΡΑΤ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-

Παρά τις διαμαρτυρίες δεκάδων ακτιβιστών, την έκκληση για επιείκεια του Ιταλού πρωθυπουργού και του Πάπα, τελικά χτες τα ξημερώματα εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο ιταλικής καταγωγής Ντέρεκ Ρόκο Μπαρναμπέι στο Σωφρονιστικό Κέντρο Γκρίνσβιλ, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Ο 33χρονος Ιταλοαμερικανός είχε καταδικαστεί για το βιασμό και τη δολοφονία της 17χρονης φίλης του Σάρα Βισνόσκι, το 1993. Ωστόσο ο Μπαρναμπέι ουδέποτε παραδέχτηκε την ενοχή του, επιμένοντας μέχρι τις τελευταίες στιγμές του ότι είναι αθώος. Τίποτε δεν μπόρεσε να μεταπείσει τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που λίγες ώρες πριν την εκτέλεση απέρριψε το αίτημά του για αναστολή της εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών. Ομως οργανώσεις που αγωνίζονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής υποστήριξαν ότι ο Μπαρναμπέι καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για πολιτικούς λόγους και χαρακτήρισαν έγκλημα την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη.

Την ώρα που εκτελούνταν ο Μπαρναμπέι, περίπου 25 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική είσοδο της φυλακής και κρατώντας κεριά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη θανατική ποινή. Νωρίτερα στο Σάρλοτσβιλ, διαδηλωτές έκαναν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του τοπικού δικαστηρίου, με συνθήματα εναντίον της εσχάτης των ποινών.

Πάντως, η εκτέλεση του Μπαρναμπέι έχει προκαλέσει πραγματικό σάλο στην ίδια την Ιταλία όπου ζει και η μητέρα του. Προχτές ο πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο σε άρθρο του σε ιταλική εφημερίδα χαρακτήρισε την επικείμενη εκτέλεση, αλλά και τη θανατική ποινή που ισχύει στις ΗΠΑ ως «συλλογική εκδίκηση». Παράλληλα, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών φορτίστηκε ακόμη περισσότερο καθώς λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της εκτέλεσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία και προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, αφού σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανώνυμες απειλές δέχτηκαν Αμερικανοί πολίτες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα επίθεση αυτοκτονίας

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οκτώ νεκρούς και 28 τραυματίες κόστισε επίθεση αυτοκτονίας που οι αρχές αποδίδουν στην οργάνωση των αυτονομιστών «Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ», χτες.

Ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Κολόμπο, την ώρα που ένας αστυνομικός προσπαθούσε να του κάνει έρευνα. Δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο στόχος του δράστη, αλλά ο υπουργός Υγείας Νιμάλ Σιριπάλα ντε Σίλβα είχε περάσει από το σημείο εκείνο επτά λεπτά πριν από την έκρηξη.

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, εάν ο βομβιστής περίμενε τον υπουργό και δεν πρόλαβε τον στόχο, επειδή βρισκόταν στην αντίθετη πλευρά του δρόμου, αλλά η αστυνομία εκτιμάει ότι περίμενε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο. Υπουργοί και άλλοι πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, καθώς η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι αντάρτες Ταμίλ έχουν έρθει στην πόλη αποφασισμένοι να προβούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 10ης Οκτώβρη.

Ο δράστης - 20 με 25 ετών - περίμενε στο ίδιο σημείο για περίπου 30 λεπτά. Από την έκρηξη σκοτώθηκε και ο αστυνομικός που επιχείρησε να του κάνει έρευνα. Ακόμη σκοτώθηκαν έξι πολίτες. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση των πέντε από τους τραυματίες.

Η βομβιστική επίθεση προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των πολιτικών και ορισμένοι από τους υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές δήλωσαν ότι θα διακόψουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απόπειρα δολοφονίας από την ΕΤΑ

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας κατά πολιτικού που αποδόθηκε στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ και μία ακόμη μαζική διαμαρτυρία από τους Ισπανούς.

Η «επίθεση» ήταν από την αστυνομία αναμενόμενη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΤΑ θα «αντιδρούσε» μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας όπου συνελήφθησαν 19 Βάσκοι πολιτικοί με το αιτιολογικό της διασύνδεσής τους με την παράνομη οργάνωση. Ετσι, μόλις τέσσερις μέρες μετά, στο στόχαστρο μπήκε ο Χοσέ Ραμόν Ρεκάλντε, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην επαρχία των Βάσκων που έχει αποσυρθεί από την πολιτική και εργαζόταν ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Σεμπαστιάν.

Ατομα από όλο το πολιτικό φάσμα τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από δημαρχεία και πανεπιστήμια σε διάφορες πόλεις και έξω από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο 68χρονος Χοσέ Ραμόν Ρεκάλντε, και ο οποίος παραμένει σε στάσιμη κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου. Η αστυνομία κάνει έρευνες για τον εντοπισμό μιας γυναίκας, μέλους της ΕΤΑ η οποία πιστεύεται ότι πυροβόλησε τον Ρεκάλντε στο κεφάλι την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του, κοντά στο σπίτι του, χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ