ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aνακοίνωση της Επιτροπής για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο

Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους και τις φίλες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και όσους θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα εξής ζητήματα:

1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Θα αρχίσει με τη δημοσίευση των Θέσεων και θα τελειώσει στις 10 Δεκέμβρη 2000.

2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση, στο «Ριζοσπάστη», μέχρι 30 Νοέμβρη και στην ΚΟΜΕΠ μέχρι 30 Οκτώβρη 2000.

3. Καθένας και καθεμιά που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα, για το ένα από τα δύο έντυπα, με ανώτατο όριο έκτασης: Για το «Ριζοσπάστη» μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις και για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις.

4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί του.

5. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, ΤΚ 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου».

6. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή, είτε ανώνυμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε ξεπερνούν το μέγεθος που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν όμως και αυτά υπόψη των αντιπροσώπων του 16ου Συνεδρίου.

Η Επιτροπή

Σεπτέμβρης 2000.

Πώς είδε ο Τύπος τις «Θέσεις» της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο απασχόλησαν μεγάλη μερίδα του χτεσινού Τύπου, ενώ ένας αριθμός εφημερίδων αποσιώπησαν πλήρως το σημαντικό αυτό γεγονός. Μια πρώτη εντύπωση που προκύπτει από την ανάγνωση των σχετικών ρεπορτάζ είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους τις αντιμετωπίζουν περίπου με «ενιαίο τρόπο», αποκαλύπτοντας και με αυτόν έστω τον τρόπο το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ που περιέχονται στο Κείμενο των Θέσεων της ΚΕ. Ακολουθεί ένα απάνθισμα από τα χτεσινά δημοσιεύματα.

Τα «Νέα» σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ που φέρει τον τίτλο «Μέτωπο κατά του ρεφορμισμού» επισημαίνουν: «Στη στρατηγική του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης, εμμένει το ΚΚΕ. Παράλληλα το ΚΚΕ ασκεί οξεία κριτική στο "ρεφορμισμό", φωτογραφίζοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε τελευταία στις γραμμές του, ενώ δίνει απαντήσεις στις απόψεις των κ.κ. Μ. Κωστόπουλου και Α. Ντρέκου, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ακόμη ότι «ξεκαθαρίζεται ότι από το Μέτωπο αποκλείονται, με διάφορες αιτιολογίες, τα κόμματα ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, με βάση τις θέσεις και τη δράση που έχουν σήμερα οι ηγεσίες τους», καθώς και ότι «στην ίδια μοίρα βάζει η ΚΕ του ΚΚΕ στις θέσεις της το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

Η «Ελευθεροτυπία» διέκρινε, όπως προβάλλει στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ, «Θέσεις ΚΚΕ με βολές και κατά μελών της ΚΕ»(!), ενώ στο κείμενο σημειώνεται: «Η πάλη κατά του ρεφορμισμού, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των προσπαθειών για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, αποτελούν τα κυριότερα καθήκοντα που θέτει η ηγεσία του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, όπως προκύπτει από τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής». Και συνεχίζει: «Ετσι, για μια ακόμα φορά, η εσωκομματική διαμάχη περνά σε πρώτο πλάνο, καθώς οι αναφορές αυτές έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση Κωστόπουλου, γύρω από τον οποίο έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα συναντίληψης με συντρόφους του που είχαν κοινή πορεία μέχρι τώρα στο συνδικαλιστικό κίνημα και το κόμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος το «Εθνος», στο δικό του ρεπορτάζ με τίτλο «ΚΚΕ - Εμμονή στο Μέτωπο» γράφει: «Την πάλη κατά του ρεφορμισμού και την εμμονή στο ΑΑΔΜ προαναγγέλλει το ΚΚΕ στο κείμενο των θέσεων της ΚΕ του κόμματος για το 16ο Συνέδριο. Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα δίνεται συγκαλυμμένα απάντηση στις κατηγορίες τόσο του Μ. Κωστόπουλου όσο και του Α. Ντρέκου».

«ΚΚΕ: ξεκινά τον διάλογο αλλά χωρίς αλλαγή κατεύθυνσης», είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ του «Βήματος», στο οποίο αναφέρεται: «Με κεντρικό στόχο να τύχει βαθύτερης επεξεργασίας η πολιτική πρόταση συγκρότησης Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, το ΚΚΕ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του, όπως φαίνεται από τις θέσεις, στο πώς θα διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία με προγραμματικό πλαίσιο και στόχους πάλης ικανούς να εγκαθιδρύσουν τη "λαϊκή εξουσία"». Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Συνολικά ο απολογισμός δράσης του κόμματος εκτιμάται ως θετικός, αλλά, όπως διαπιστώνεται, "δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην αυτάρεσκη εκτίμηση ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια"».

Το «Καρφί» συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική του τιτλοφορεί το ρεπορτάζ «Χαλαρώσατε σύντροφοι!» και... χύνει το δηλητήριό του: «Θετικός ο απολογισμός, οργανωτικές οι αδυναμίες. Παλιά μας τέχνη κόσκινο οι... σύντροφοι του Περισσού, στο να συντάσσουν με την παραδοσιακή ξύλινη επιχειρηματολογία τα προσυνεδριακά κείμενα θέσεων».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο δικό του ρεπορτάζ με τίτλο «ΚΚΕ: Στη δημοσιότητα το κείμενο των θέσεων για το Συνέδριο» σημειώνει: «Η αντιμετώπιση του "ρεφορμισμού" και των "επικίνδυνων αυταπατών που σκόπιμα καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ", αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για τη δράση του ΚΚΕ... Στο περιεχόμενο των 48 σελίδων, στις οποίες αναλύονται οι θέσεις του ΚΚΕ, γίνεται ευρεία αναφορά σε "αντι-ΚΚΕ" επιθέσεις και ενώ σαφώς αναφέρεται η ηγεσία του ΣΥΝ ως προσφέρουσα "χέρι εργασίας" σε αυτές, σε αυτές "φωτογραφίζεται" και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Δ. Κωστόπουλος».

Η «Χώρα» προβάλλει στον τίτλο του δικού της ρεπορτάζ «ΚΚΕ: Καμία συνεργασία με Συνασπισμό και ΔΗΚΚΙ» και αυτό τονίζεται και στο σχετικό ρεπορτάζ.

Η «Αθηναϊκή» κάτω από τον τίτλο «Την ανατροπή επιλέγει το ΚΚΕ» σημειώνει: «Στο δρόμο της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα έχει ως στόχο την ανατροπή της σημερινής πολιτικής θα κινηθεί το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από τις θέσεις του κόμματος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα».

Η «Απογευματινή», ο «Αδέσμευτος Τύπος» (Ρίζου) και (Μήτση), η «Αυριανή» δε θεωρούν ως είδηση τις Θέσεις του Κόμματος και δεν αφιερώνουν ούτε μία λέξη! Η «Εξουσία» επιλέγει να προβάλει αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προφεστιβαλική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και στην... τελευταία παράγραφο του μικρού δίστηλου θυμάται να σημειώσει ότι «χθες διανεμήθηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το συνέδριο του κόμματος»!

Σήμερα από την τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο», με θέμα το Κυπριακό, μετά τις δηλώσεις Κόφι Ανάν κατά την έναρξη του 4ου γύρου των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Η Αννα Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συνομιλεί με τους κυρίους: Παναγιώτη Σγουρίδη - βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Νικόλαο Κατσαρό - βουλευτή ΝΔ, Αχιλλέα Κανταρτζή - βουλευτή ΚΚΕ & Νεοκλή Σαρρή - καθηγητή Πανεπιστημίου και υποψήφιο του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές της 9ης Απρίλη.
  • Στις 22.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Προεκτάσεις», μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις & η σύνδεσή τους με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα». Επιμέλεια - παρουσίαση: Κ. Καραχάλιος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ