ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση σήμερα για να ακυρωθεί η ελληνοϊσραηλινή άσκηση

Καλεί το λαό της Πελοποννήσου να διαδηλώσει μαζικά στην κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας, στις 5 μ.μ. Σε εξέλιξη από χτες η άσκηση

Σε πεδίο πολεμικών ασκήσεων για να εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του Ισραήλ μετατρέπει η κυβέρνηση την Ελλάδα, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα

Eurokinissi

Σε πεδίο πολεμικών ασκήσεων για να εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του Ισραήλ μετατρέπει η κυβέρνηση την Ελλάδα, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα
Να σταματήσει τώρα η προκλητική και επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού άσκηση της Ελλάδας με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας στην Ηλεία, «για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε "Εξω τώρα οι Ισραηλινοί ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας, οι δολοφόνοι του παλαιστινιακού λαού"».

Η κινητοποίηση διοργανώνεται με αφορμή την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που ξεκίνησε χτες και προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Πρόκειται για συνέχιση της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία υποτίθεται ότι διακόπηκε, αφού είχε βέβαια πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της, μετά το μακελειό των Ισραηλινών τη 1η Ιούνη κατά της νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της άσκησης και τις ανάγκες εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, μεγάλη περιοχή της Πελοποννήσου, με επίκεντρο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και τον άξονα Κρήτη, Κύθηρα, Καλαμάτα, Δυτική Πελοπόννησος, έχει μετατραπεί από χτες σε πολεμικό πεδίο. Κεντρικό πεδίο της άσκησης ήταν χτες η Ανδρίτσαινα. Το σενάριο αφορά στην «έρευνα και διάσωση μάχης» πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών σε μεγάλο βάθος στο εχθρικό έδαφος, στο πλαίσιο της προσομοίωσης ενός βομβαρδισμού κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τις οποίες έχει στοχοποιήσει η πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Η άσκηση διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ για επιθετικές αποστολές σε μεγάλη ακτίνα δράσης, που παραπέμπει στο σενάριο μιας αστραπιαίας αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν. Σημειώνεται πως μέσα στον Οκτώβρη θα γίνει, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και εντός του FIR Αθηνών, άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ από ιπτάμενα τάνκερ.

Για τις ανάγκες της άσκησης κατέφθασαν στην Ανδραβίδα, μέσω Κρήτης, που πλέον εξελίσσεται σε προκεχωρημένη βάση του Ισραήλ, 8 επιθετικά ελικόπτερα του Ισραήλ («Black Hawk» και «Απάτσι»), ενώ από την ελληνική πλευρά θα διατεθούν 3 ελικόπτερα («Σούπερ Πούμα» και «Απάτσι»), καθώς και 6 μαχητικά αεροσκάφη. Με ορμητήριο την Ανδραβίδα και άλλες περιοχές, τα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις βαθιάς διείσδυσης στο εχθρικό έδαφος, σε περιοχές της Πελοποννήσου, για τον εντοπισμό και τη διάσωση πιλότων από ειδικές ομάδες κομάντος, αλλά και άλλες αποστολές καταδρομικού χαρακτήρα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Επιταχύνεται η υλοποίηση της «στρατηγικής συνεργασίας»

Στο επίκεντρο η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία και η στρατιωτική συνεργασία

Με αξιοσημείωτη ταχύτητα προχωρά η υλοποίηση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, μετά τις επισκέψεις των δύο πρωθυπουργών σε Τελ Αβίβ και Αθήνα αντίστοιχα. Η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική - κατά κύριο λόγο - στρατηγική συνεργασία έχει ενδυθεί και τον οικονομικό μανδύα και για το λόγο αυτό οι δύο κυβερνήσεις δημιούργησαν επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν την προώθηση συμφωνιών επιχειρηματικής φύσης, με επίκεντρο την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία και τον τουρισμό.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Δόλης, πραγματοποίησαν την Κυριακή και χτες επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντ. Αγιαλόν, με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Εργασίας, Μπεν Ελιέζερ, και με στελέχη του υπουργείου Αμυνας.

Αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις «στρατηγικές και σημαντικές» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να προωθήσουν μια διμερή ατζέντα θεμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Με τις επαφές του προηγούμενου διημέρου δρομολογείται η επισημοποίηση της έναρξης μιας πιο στενής συνεργασίας σε τακτά διαστήματα με συγκεκριμένα ζητούμενα και στόχους, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων προ διμήνου μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και κλιμάκωση των κοινών ελληνοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και σύσφιξη της «συνεργασίας» στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Στο περιθώριο της επίσκεψής της στο Ισραήλ η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

Πρόκληση για το λαό!

«Η κοινή άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ δεν έχει τίποτα κοινό με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αντίθετα αποτελεί απαράδεκτη άμεση εχθρική πράξη και ενεργό συνδρομή σε επιθετική ενέργεια κατά κρατών και λαών, αφού συμμετέχει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία» σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και παρακάτω τονίζει:

«Είναι πρόκληση για το λαό η ελληνική κυβέρνηση με την ανοχή - στήριξη της ΝΔ να προχωρά σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η "στρατηγική συνεργασίας" Ελλάδας - Ισραήλ είναι μέρος της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς στην περιοχή.

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ενεργά συμμετέχει και στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του για μια "νέα Μέση Ανατολή".

Καλούμε το λαό του Μοριά να ξεσηκωθεί. Να πάρει μέρος στην κινητοποίηση της Τρίτης στην Ανδραβίδα, που εξελίσσονται οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, ν' απαιτήσουμε ν' ακυρωθεί αμέσως αυτή η προκλητική άσκηση.

Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο επικίνδυνα είναι τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα συμφέροντά του, αφού παίρνουν ενεργά μέρος στους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Να τα εγκαταλείψει και να εκφράσει μαζικά, αποφασιστικά την καταδίκη του και με ψήφο. Να ενισχύσει αποφασιστικά τη "Λαϊκή Συσπείρωση", τους συνδυασμούς που στηρίζει στην Περιφέρεια και στους Δήμους το ΚΚΕ.

Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη και μπορεί, έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια, να τους δυσκολέψει και τελικά ν' ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Περιοδεία στον ΟΣΕ

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ. στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, σήμερα, Τρίτη 12 του Οκτώβρη, ώρα 10 το πρωί, τιμά η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές. Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της Αντίστασης στην Αττική να συμμετάσχουν με τις σημαίες τους και τα λάβαρα της Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ