ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πράσινο φως για διά βίου μνημόνια

Εμφανίζει ως «διευκόλυνση» την παράταση της πληρωμής του χρέους, βάζοντας πλάτες για αντιλαϊκά μέτρα δίχως τελειωμό

Η πάλη των εργαζόμενων για τις σύγχρονες ανάγκες τους είναι η μόνη που μπορεί να φρενάρει και να ανατρέψει την βάρβαρη πολιτική που ενιαία υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Η πάλη των εργαζόμενων για τις σύγχρονες ανάγκες τους είναι η μόνη που μπορεί να φρενάρει και να ανατρέψει την βάρβαρη πολιτική που ενιαία υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
«Πράσινο φως» για την παράταση πληρωμής του χρέους δίνει η ηγεσία της ΝΔ, προσφέροντας ουσιαστικά τη συναίνεσή της σε ένα νέο μνημόνιο με επιπλέον βάρβαρα μέτρα. Με τη χθεσινή τοποθέτησή της, η ηγεσία της ΝΔ επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι οι κορόνες κατά του μνημονίου στοχεύουν μόνο στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και στην ψηφοθηρία.

«Αν πρόκειται για διευκόλυνση πληρωμής της Ελλάδας, τότε αυτό είναι κάτι θετικό», τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, "κλείνοντας το μάτι" στην κυβέρνηση να στρώσει το έδαφος για την προπαγανδιστική επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα ο Π. Παναγιωτόπουλος, έμμεσα πλην σαφώς, αναγνωρίζει την "ανάγκη" για νέο μνημόνιο, επισημαίνοντας αμέσως μετά ότι αυτό που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα "δεν μας βγάζει πέρα και αναδεικνύει τη μεγάλη προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το σχετικό κείμενο του μνημονίου, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση"(!).

Ταυτόχρονα, η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού δηλώνοντας ότι «αν (!) όμως όλη αυτή η υπόθεση περί παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδος κρύβει ως βασική προϋπόθεση τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, η ΝΔ λέει κατηγορηματικά "όχι", γιατί θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο από την πίσω πόρτα».

Αποκορύφωμα της υποκρισίας και του εμπαιγμού είναι ότι καλεί τάχα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό «να δεσμευτούν στον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο»(!), λες και υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Στο εσωκομματικό πεδίο, αναταράξεις προκαλεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο "Μέγκα" που χαρακτήρισε "λαϊκιστή" τον Αντ. Σαμαρά για τη θέση του περί μηδενισμού του ελλείμματος "χωρίς φόρους και θυσίες". Στην απάντησή της η Ρηγίλλης κατηγορεί τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ως "ναυαγοσώστη του Γ. Παπανδρέου" και κλείνει με τη φράση "καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη".

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του πατέρα του υποχρεώθηκε να πάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρμόδιος τομεάρχης για το περιβάλλον. "Με τον πατέρα μου δεν συμφωνούμε σε όλα", δήλωσε μιλώντας στο ρ/σ «Σκάι», αλλά χαρακτήρισε και άκομψη την απάντηση της Ρηγίλλης στα όσα υποστήριξε ο πατέρας του. Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα που πρόκειται να δημιουργήσει η Ντ. Μπακογιάννη.

Στη διαμάχη παρέμβηκε και η Ντ. Μπακογιάννη εξαπολύοντας επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ. Στήριξη στο γιο του πρόσφερε ο Κ. Μητσοτάκης με γραπτή δήλωσή του στην οποία αναφέρει: «στην οικογένειά μας ποτέ δεν ήταν απαγορευμένη η διαφορετική γνώμη».

ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ζητάει ψήφο για να «κάνει παιχνίδι» με το ΠΑΣΟΚ

Το σύνθημα για στήριξη Δημαρά στο δεύτερο γύρο έριξε χτες ο υποψήφιος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει στην Περιφέρεια Αττικής τρία τουλάχιστον ψηφοδέλτια

Εμμεση προτροπή υπερψήφισης του Γ. Δημαρά, αν αυτός περάσει στο δεύτερο γύρο, απηύθυνε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίζει ο ΣΥΝ Αλ. Μητρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οπως είπε: «Στην περίπτωση που δεν είμαστε εμείς (...) με τις απόψεις μας και τις δηλώσεις μας θα κατευθύνουμε τους πολίτες στις επιλογές εκείνες που πάντα θα δείχνουν την αγωνία της κοινωνίας για τη συνεύρεση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας».

Δείχνοντας τις αντιφάσεις και τον καιροσκοπικό - ψηφοθηρικό χαρακτήρα των συμμαχιών που επιδιώκει, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ «REAL» είχε χαρακτηρίσει τον Γ. Δημαρά «εκλεκτό της κ. Μπακογιάννη», ζητώντας την καταψήφισή του και αναδεικνύοντας τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά του Χ. Κουρούση λέγοντας «ήταν μέχρι πρότινος στο πολιτικό επιτελείο της κ. Μπακογιάννη (...) άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανόν, ψηφίζοντας κανείς τον κ. Δημαρά, να κατανοεί ότι ψηφίζει ταυτόχρονα και ως πρώτο αντιπεριφερειάρχη τον στενό συνεργάτη της κ. Μπακογιάννη».

Στη συνέντευξή του, ο Αλ. Μητρόπουλος αυτοπροσδιορίστηκε «ΠΑΣΟΚικός αντιμνημονιακός» και δεν έκρυψε τη διάθεσή του να παίξει ρόλο μετεκλογικά, αξιοποιώντας το όποιο ποσοστό αποσπάσει. Οπως είπε, στόχος είναι να «ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι μετά τις 7 Νοεμβρίου».

Ο Αλ. Μητρόπουλος αυτοεγκωμιάστηκε για τη «συνέπεια και τη σταθερότητά του από τα μικρά του χρόνια» στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας. Πράγματι, με συνέπεια υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ - του οποίου ήταν στέλεχος - και τις αντιλαϊκές του πολιτικές, παρότι όπως ο ίδιος είπε απ' τα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε η «νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του».

Απογείωσε τη λογική της διαχείρισης

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ από την άλλη, σε συνέντευξή του χτες απογείωσε τη λογική της διαχείρισης του συστήματος, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση αντί της «επώδυνης αναδιάρθρωσης του χρέους» και της «ελεγχόμενης πτώχευσης», να προχωρήσει σε «επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους», κοροϊδεύοντας το λαό ότι μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή για τον ίδιο ρύθμιση από μια αστική κυβέρνηση. Ολα αυτά υιοθετώντας την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι το χρέος «είναι τεράστιο και δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα με ένα τέτοιο υψηλό χρέος»!

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να απειλήσουμε την ΕΕ με πτώχευση, αφού όπως είπε «από τον Μάιο και μετά η ΕΚΤ προχωράει σε αγορά αυτού του χρέους, δηλαδή μέρα με τη μέρα το ελληνικό δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος (...) θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική διευθέτηση μείωσης, διαγραφής μέρους του χρέους, του ελληνικού χρέους μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ με όρους πολύ πιο ευνοϊκούς για τη χώρα μας»!

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «σε δύσκολη θέση δεν είναι αυτοί μονάχα που δανείζονται μεγάλα ποσά, αλλά και οι δανειστές που δανείζουν και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους». Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου γιατί «δημιουργεί κλίμα πανικού στην αγορά» (!) και ερμήνευσε την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ με το δίλημμα ότι ο πρωθυπουργός «ή δεν έχει τα κότσια μιας επιθετικής διακυβέρνησης ή έχει πάρει άλλες αποφάσεις»...

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Δε βλέπουν ζημία στα Ταμεία οι εμπλεκόμενοι

Στη γνωστή γραμμή και άλλων κατηγορουμένων ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχασαν από το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα» κινήθηκε χτες η μαρτυρία του Γ. Παπαμαρκάκη στην αρμόδια εξεταστική επιτροπη της Βουλής. Η εταιρεία του Γ. Παπαμαρκάκη, ΝΑΜ, είχε εμπλοκή στη διακίνηση του «δομημένου ομολόγου» ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως κατέθεσε, η έκδοση του ομολόγου πιθανολογεί ότι έγινε δυνατή λόγω των σχέσεων του διατηρούσε το στέλεχος της J. P. MORGAN Γ. Αδαμόπουλος με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, ισχυρίστηκε, δεν έχασαν, αλλά ούτε κέρδισαν από το «δομημένο ομόλογο», αφού το αρχικό κεφάλαιο των 280 εκατομμυρίων ευρώ επιστράφηκε στα ταμεία από την J. P. MORGAN και οι τόκοι καλύφθηκαν με νομοθετική ρύθμιση από την τότε κυβέρνηση. Ομολόγησε όμως ότι από τη διαδρομή του ομολόγου οι εταιρείες του αποκόμισαν κέρδος 11 εκατομμύρια ευρώ και είπε ότι η άλλη εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση, η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις», είχε κέρδος 8,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η ομολογία αυτή προκάλεσε την έντονη παρατήρηση της εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Εξεταστική Β. Νικολαΐδου, η οποία τόνισε ότι περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα των ασφαλισμένων κατέληξαν σε αεριτζήδες, με ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ψήφισαν και συντηρούν τη σχετική νομοθεσία και εκείνων που την εκμεταλλεύονται, για να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων.

Περιοδείες του ΚΚΕ

-- Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, θα περιοδεύσει τις επόμενες μέρες:

  • Την Πέμπτη 14/10

Στις 6μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα των Καμινίων.

  • Την Παρασκευή 15/10

Στις 6μ.μ. στην αγορά του Νέου Φαλήρου.

  • Το Σάββατο 16/10

Στις 10π.μ. σε καταστήματα της Πειραϊκής και στις 6.30 μ.μ. σε καφετέριες στο Πασαλιμάνι.

-- Στο μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ» θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ