ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Παρεμβάσεις σήμερα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οργανώνει περιοδείες σε καταστήματα της ΔΕΗ στην Αττική. Στη Ζάκυνθο έκοψαν το ρεύμα σε άνεργο μετανάστη!

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Ακάθεκτη η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να στερεί από χιλιάδες εργατικές και λαϊκές οικογένειες - και μάλιστα στους πιο αδύναμους - το δικαίωμα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Χτες η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στο νησί, απαιτώντας να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε άνεργο μετανάστη. Ο άνεργος ξενοδοχοϋπάλληλος έχασε πριν μερικές βδομάδες τη δουλειά του και αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που παίρνει διαστάσεις επιδημίας για τα φτωχά νοικοκυριά η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να μην επιτρέψουν στις εταιρείες να κόβουν το ρεύμα, το νερό, το σταθερό τηλέφωνο. Να συστρατευτούν στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Αλλωστε δυναμικές και πολύμορφες παρεμβάσεις έκαναν προχτές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «ρεύμα φτηνό για όλο το λαό» και «η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό», ζητώντας «μείωση 30% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο»!

Κοντά στον κόσμο που δοκιμάζεται

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική περιοδεύουν στα κατά τόπους κέντρα πληρωμών της ΔΕΗ, στις 9 το πρωί. Κοντά στον κόσμο που δυσκολεύεται από την κρίση, την ανεργία, την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα:

  • Στην οδό Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας ο Ζιώγας Κώστας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Περιστέρι ο Μαυρίκος Γιώργος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Στο Αιγάλεω ο Μπάθας Χρήστος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών.
  • Στην Καλλιθέα ο Καργόπουλος Ανδρέας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών.
  • Στο Παγκράτι ο Πάσουλας Γιάννης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
  • Στο Χαλάνδρι ο Τασιούλας Γιάννης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα και μέλος της ΚΕ.
  • Στην Κηφισιά ο Μέντζος Χρήστος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών.
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δε θα γίνουμε καύσιμο στις μηχανές των μεγαλοεργοδοτών!

Σε πολύμορφη δράση για τη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στον κλάδο, «για να περάσει τώρα η κατάσταση στα δικά τους χέρια», και με στόχο να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το μέτωπο των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων, όπως αποφάσισαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση αποφάσισαν, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα από τους αγώνες που έδωσε το ταξικό κίνημα και με όπλο τους το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ, για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, σε μαζικούς χώρους, διοργανώνοντας συσκέψεις. Γιατί, όπως τόνισε και εισηγητικά η πρόεδρος του Συνδικάτου Γεωργία Φλούδα, η κατάσταση είναι δύσκολη «αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Εμείς που αποφασίσαμε να μην γίνουμε καύσιμο στη μηχανή των κερδών του κεφαλαίου, δίνουμε τη μάχη για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, για να δυναμώσει το μέτωπο εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, νεολαίας, για να πάρει "σάρκα και οστά"».

Νωρίτερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση, το στέλεχος του κλάδου Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα με την «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι οι αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα πρέπει να έχουν συνέχεια και μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα, καθώς, όπως σημείωσε, όπως οι ίδιοι οι αστοί ομολογούν σε λίγο ξεκινάει το 2ο ημίχρονο της σφοδρής επίθεσης. «Οι εργαζόμενοι - συνέχισε - έχουν δυο δρόμους ή να αποδεχτούν αυτή την πολιτική ή να αντισταθούν και να αντιδράσουν». Δύο άλλωστε, όπως είπε, είναι οι γραμμές και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μία υπάρχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε μηδενικές αυξήσεις, σε συμβάσεις πείνας, που στηρίζει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη, οι ταξικές δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για άμεσα μέτρα προστασίας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ο τεράστιος πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να περάσει στα χέρια της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προεκλογικό ΕΚΑΣ

Μετά το πενταετές πάγωμα των ήδη άθλιων συντάξεων της πείνας, μετά τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης στα εισοδήματά των χιλιάδων συνταξιούχων με την επιβολή των έμμεσων και άμεσων φόρους, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κ.λπ., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν τις εκλογές - και με μεγάλη καθυστέρηση - τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2010 (και μάλιστα χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση), ελπίζοντας να υφαρπάξει την ψήφο των χιλιάδων συνταξιούχων που με την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί το πάγωμα των συντάξεών τους (2009 - 2010), ενώ η κυβέρνηση, με βάση τις επιταγές του μνημονίου, επιβάλλει για ακόμα τρία χρόνια το πάγωμα των συντάξεων (μέχρι και το 2013). Παράλληλα, οι συνταξιούχοι εισέπραξαν το ψαλιδισμένο πλέον επίδομα αδείας των 200 ευρώ αντί για τη μισή σύνταξη που δικαιούνται, ενώ σύμφωνα με το νόμο 3847/2010 πέφτει άγριο κόψιμο στα επιδόματα των γιορτών Χριστουγέννων (400 ευρώ) και Πάσχα (200 ευρώ). Για όσους δεν έχουν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας τους τα επιδόματα κόβονται εξ ολοκλήρου.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας από 22 Νοέμβρη μέχρι 1η Δεκέμβρη με τη σύνταξη του Δεκέμβρη θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ από τα Ταμεία για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν στους δικαιούχους από 1/1/2010 μαζί με τα τυχόν αναδρομικά. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, για τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν το 2010, για το ΕΚΑΣ, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα διαμορφώνεται στα 8.353,38 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου διαμορφώνεται στα 9.745,62 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 15.165,39 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν σε εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του 2009 και αφορούν εισοδήματα του 2008.

Με βάση τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια, στους δικαιούχους το επίδομα δίνεται ως εξής: Για συντάξεις μέχρι το ποσό των 7.905,91 ευρώ το επίδομα είναι 172,50 ευρώ. Για συντάξεις μέχρι 8.104,76 ευρώ το ποσό είναι 115 ευρώ. Για συντάξεις μέχρι 8.353,38 ευρώ το ποσό είναι 57,50.

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
«Λουκέτο» στη Χαλκίδα

Στο κλείσιμο του καταστήματος στη Δροσιά Χαλκίδας, την προηγούμενη Παρασκευή, προχώρησε η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα της επιχείρησης στη Χαλκίδα και από την πλήρη μέχρι τώρα απασχόληση θα περάσουν σε καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης (3ωρα, 4ωρα, 4ήμερα). Σημειώνεται ότι η εργοδοσία έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους στα καταστήματά της στην Εύβοια, ενώ στο κατάστημα της Νεάπολης Χαλκίδας οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας εδώ και ένα μήνα.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, που μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Οταν η επιχείρηση "Ατλάντικ" μεσουρανούσε, πόσοι από εμάς καρπωθήκαμε το ελάχιστο; Και τότε θυσίες ζητούσαν. Τότε έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ και σήμερα βγάζουν - όχι τόσα που θα ήθελαν - αλλά πάλι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Η εργοδοσία των ΑΤΛΑΝΤΙΚ, έχοντας όπλο τους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μπορεί να κάνει παιχνίδια στην πλάτη μας».

Το ταξικό συνδικάτο καταγγέλλει στους εργαζόμενους και στο λαό τη στάση των τοπικών αρχόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των δήθεν ανεξάρτητων και υπερκομματικών του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. που δεν έχουν ασχοληθεί ούτε έχουν πάρει θέση για το πρόβλημα, αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Η Ενωση διεκδικεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Να πληρωθούν το επίδομα άδειας τώρα. Να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας και στον Εισαγγελέα Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ