ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Επιμηκύνουν την πρόκληση και τον εμπαιγμό

Κουκούλα η «παράταση» αποπληρωμής των δόσεων για το κρατικό χρέος. Στόχος η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Με «κουκούλα» την παράταση αποπληρωμής του κρατικού χρέους, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατίας καταστρώνει από τώρα την επόμενη φάση του πολέμου που ενιαία έχουν κηρύξει στο λαό. Το κλίμα καλλιεργείται από όλες τις πλευρές, για την επέκταση της επίθεσης με νέα αντιλαϊκά πακέτα, με την επιμήκυνση του μνημονίου για τα επόμενα χρόνια, στο ήδη προαποφασισμένο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει με τη «στρατηγική ΕΕ-2020».

Η χρονική επιμήκυνση του κρατικού δανεισμού αφορά και στα ληστρικά δάνεια από τους «μηχανισμούς στήριξης», τα πακέτα με τα 110 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Η αποπληρωμή των δόσεων που έχουν φορτώσει στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ξεκινά να «τρέχει» τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που καλούνται να πληρώσουν σε τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες για τη διετία 2013 - 2014, ξεπερνούν το αστρονομικό ύψος των 145 δισ. ευρώ, γεγονός που η πλουτοκρατία επιχειρεί να αξιοποιήσει για την προπαγάνδιση της «αναγκαιότητας» για νέα αντιλαϊκά πακέτα, όπως αυτά που θα ανακοινώσουν αμέσως μετά τις εκλογές και που θα συμπεριλάβουν στον προϋπολογισμό για το 2011.

Ζήτημα «επιμήκυνσης - παράτασης» ανακινήθηκε τις προάλλες στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, με τον επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού να δηλώνει ότι «εφόσον το αποφασίσει και η ΕΕ, σίγουρα θα κάνουμε το ίδιο». Για το ίδιο ενδεχόμενο έχει κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στελέχη της Κομισιόν.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης - ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όσο εκπληρώνονται οι στόχοι του προγράμματος, που προχωρά αρκετά καλά, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης» - οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι μεταξύ τους συνεννοήσεις συνεχίζονται. Αυτό που φαίνεται να απομένει, είναι ο χρόνος που θα γίνει η ανακοίνωση της «παράτασης».

Σενάρια στις πλάτες του λαού

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ:

  • Το «νέο μνημόνιο» μπορεί να προχωρήσει, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει νέος δανεισμός από την τρόικα. Είναι δηλαδή φανερό ότι η τρόικα ψάχνει νέους τρόπους για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που δάνεισε στην ελληνική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση του πολέμου απέναντι στο λαό.
  • Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στους μηχανισμούς στήριξης (110 δισ. ευρώ) έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Μπορεί να επιτευχθεί είτε με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής της πρώτης από τις δόσεις (σήμερα στα 3,5 χρόνια μετά την εκταμίευση), είτε του χρόνου αποπληρωμής, είτε και με τα δύο μαζί.
  • Ζητούμενο είναι ο «κατάλληλος χρόνος ανακοίνωσης» των αποφάσεων για την «επιμήκυνση», που σε κάθε περίπτωση θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2013, με πιθανότητα και για το 2011.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μαζί με το κλιμάκιο της Γιούροστατ που βρίσκεται από χτες στην Αθήνα, ξεκίνησαν το κόψε - ράψε των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων. Η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 (φαίνεται να το ανεβάζουν τώρα στο 15% του παραγόμενου ΑΕΠ) επηρεάζει προς τα πάνω και τους αντιλαϊκούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα οι λογαριασμοί των επιδοτούμενων πρώην ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, που πλέον ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα θα παρουσιάσουν και το κρατικό χρέος, όπου και αναμένεται να εμφανίσουν «κρυφά δάνεια», όπως αυτό της Goldman Sachs (ύψους 5 δισ. ευρώ). Στελέχη της τρόικας πιάνουν δουλειά στις 15 του Νοέμβρη, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός για το 2011 κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοέμβρη.

Φτιάχνουν κλίμα για νέα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε για την «επιμήκυνση» ότι «όντως γίνεται μια συζήτηση, που έρχεται ως επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης», προσπαθώντας προκλητικά να πείσει ότι μια τέτοια εξέλιξη γίνεται για το λαϊκό συμφέρον και πως αυτό είναι που υπηρετεί!

Για απόλυτα ευνόητους λόγους ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν». Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δε συζητάμε για νέα μέτρα, τουλάχιστον σε επίπεδο περικοπής εισοδημάτων του ελληνικού λαού», αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για σαρωτικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο πνεύμα, βουλευτές της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωναν με νόημα ότι «η αίσθησή τους είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης πρόσθετων μέτρων».

Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε χτες ότι «δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει σκέψη για νέα μέτρα», την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ξεκαθάριζε: «Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο που προσαρμόζεται στα δεδομένα. Αν πετύχουμε τους στόχους μας θα υπάρξει θετική αναθεώρηση. Αν όχι θα υπάρξουν επιβαρυντικές επιλογές».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας στο «Βήμα FΜ» προανήγγειλε νέες δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μαζικές απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων για το επόμενο διάστημα. «Γιατί να μειώσουμε μόνο 10%;» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αναρωτήθηκε ο Θ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι το κράτος «ξοδεύει σε μισθούς και ημερομίσθια του δημοσίου σχεδόν το 70% με 80 % των κρατικών δαπανών».

Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να χρεώσει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος στους εργαζόμενους, ισχυρίστηκε: «Εμείς εισπράττουμε φόρους και δανειζόμαστε οδηγώντας την οικονομία σε χρεοκοπία, για να πληρώνουμε δημοσίους υπαλλήλους». Ο Θ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα στείλει στο δρόμο της ανεργίας όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι «οι συμβάσεις λήγουν την ημερομηνία που αναφέρεται ότι λήγουν». Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήγγειλε και όσους πάνε «στα βουλευτικά γραφεία και γλείφουν για να μπουν στο δημόσιο»!

Κακοπαιγμένο έργο

Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών, επανέλαβαν το κακοπαιγμένο έργο του «καλού» και του «κακού». Τόνισαν «την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη λήψη εξειδικευμένων κοινωνικών μέτρων, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους» και την ίδια ώρα ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν και θα ψηφίσουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2011 που θα πετσοκόψει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Εξάλλου, νέα τροφή για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων δίνουν δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο σχετικά με τις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού για τη διαφθορά. Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» αναφέρεται ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε πει σε δείπνο με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο Δεκέμβρη ότι «η χώρα είναι διεφθαρμένη από το Α ως το Ω».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέοι εκβιασμοί των πολυεθνικών

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στις ορέξεις των πολυεθνικών, άρχισαν οι πιέσεις για την απόσπαση και άλλων προνομίων και με μοχλό την παράδοση των υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό. Η αρχή γίνεται με το αρχικά προβληματικό υποβρύχιο «Παπανικολής». Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι δεν ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη από τις σχετικές συμβάσεις διαδικασία και συνεπώς η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» δε θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτώβρη στο Κίελο. Μάλιστα, με απολογητικό ύφος προς τις εμπλεκόμενες πολυεθνικές, αναφέρει ότι «το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που το αφορούν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παραλάβει το υποβρύχιο "Παπανικολής" που έχει ελεγχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών. Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρώνουν το έδαφος για το επόμενο μνημόνιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την παράταση αποπληρωμής του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την παράταση αποπληρωμής του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ:

«Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, για το επόμενο ακόμα χειρότερο μνημόνιο, που η ΝΔ το γνωρίζει και συμφωνεί, προετοιμάζει το έδαφος κατασκευάζοντας δικαιολογίες. Τα περί παράτασης της αποπληρωμής που σχεδιάζονται, αυτόν το σκοπό υπηρετούν. Για να γλιτώσει ο λαός την χρεοκοπία που τον οδηγούν, πρέπει να τους βάλει φρένο με την πάλη και την ψήφο του, αποδυναμώνοντας το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα αναχώματά τους, ψηφίζοντας τώρα "Λαϊκή Συσπείρωση"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ